.
Тако су мислили и за
РД-170 односно, светска наука је утврдила да је немогуће да се произведе такав мотор, па када су током 90-тих добили приступ производном погону, у складишту су нашли 80 (осамдесет) потпуно функционалних мотора које су до недавно користили за своје космичке летелице.
О овој ракети која кружи око земље читао сам на блогу Андреја Рајевског (
The Saker), који је недавно престао да објављује, пре 5-6 година и да је покреће мотор са никлеарном батеријом и да та батерија функционише (ово по сећању) у времену полураспада погонског горива, што значи са ураном 235, та батерија би функционисала око 120 година.
Оно што се код публике широм света не разуме је да се Руси и даље баве базичним наукама и да ту остварују продоре и уопште им не пада на памет да комерцијализују своја открића.
Недавно сам гледао на јубиту разговор са руским научником који је светски врх у области хемије. Човек је отишао из Русије, предавао на Оксфорду 5 година, затим у Швајцарској 5 година и у САД 5 година, а када је избио сукоб у Украјини вратио се у Русију. Када ге је водитељ питао, зашто се вратио рекао је (парафразирам) "ја мислим да када је народу тешко, треба да будеш уз свој народ".
Елем, у том разговору водитељ га пита, па какви су резултати наше науке? Он одговара, па ево један пример, у последњих неколико месеци открили смо десет нових елемената мендељејевљевог система. Збланут водитељ га пита, па какве користи имамо од тога, а он одговара, то нам омогућује да производимо нове материјале.
И ту је трик, о РД-170 све се теоријски знало, али нису постојали материјали који су били у стању да поднесу
температуре и притиске који се стварају. Исто је и са хиперсоничним ракетама са којим се већ пар година САД муче да их произведу, теоретски је све разјашњено и свима јасно, али не располажу материјалима који могу да поднесу температуре лета кроз атмосферу tim brzinama.
.