Rat u Ukrajini (14)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    122
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iz sveg ovog dosadašnjeg ratovanja, koje Rusi namerno razvlače, možemo zaključiti da je rat u Ukrajini samo povod i predstava za mnogo važniji rat koji se trenutno vodi, a to je ekonomski rat - gas, nafta, rudna bogatstva (tri zemlje u Africi koje je "držala" Francuska - Centralna Afrika, Mali, Burkina Faso - su se odlepile od starog gospodara i prilepile uz Rusiju, a izgleda da se slično sprema i sa Nigerijom, koja ima znatne rudnike uranijuma). Turska pokušava da se i tu ugradi. Već smo videli šta se desilo sa naftom - ograničavanje proizvodnje i podizanje cena. OPEC+, BRICS - razni se tu sastanci vode i dogovori postižu. Amerikanci, s druge strane, drže Evropu čvrsto pod sankcijama (navodno Rusiji, a sa kojom sami nastavljaju da sarađuju), koja će silom postati novi konzument njihovih skupih energenata.

I tako fino profitiraju i Rusija i Amerika, kao i oni koji se lagano, ali sigurno uzdižu. A Evropa propada li propada. Strada privreda bez energenata, izdvaja se silan novac za pomoć Ukrajini i finansira 10 miliona ukrajinskih izbeglica koje se nikad kući neće vratiti, sve oružje su već poslali Ukrajini (sad ih Amerika već pritiska da šalju i najnovije), uredno viču "Slava Ukrajini!" i oblače se u boje ukrajinske zastave, dok se kraja krizi ne vidi (a tek je počela!).

Što duže rat u Ukrajini traje, to više vremena Rusija i Amerika imaju za razne ekonomske manevre, nadigravanja, proširivanja svojih uticaja u zemljama bogatim resursima ili važnim u nekom drugom smislu, zarađivanja ogromnih suma novca... Ne sumnjam da će Amerika ovo vreme iskoristiti da prinudi najbogatije evropske zemlje da potpišu dugoročne ugovore za kupovinu njihovih skupih energenata i tako sebi nametnu omču oko vrata. Rusija možda proba da pridobije neke druge zemlje, koje su joj već finansijski naklonjene, a ne toliko bogate (Mađarska, Bugarska...), pa onda opet imamo neku novu podelu moći u Evropi. Ne, naravno, u stilu starih blokova i hladnog rata, ali ipak nekih sfera uticaja u kojima će svi i dalje biti ovisni od drugih.

Iz toga se može zaključiti da ovaj rat neće skoro biti završen i da će ova igrarija - osvojim selo, pa mi ga ti otmeš, a onda ga ja opet preotmem tebi, pa ti meni i tako u krug - trajati još poprilično. I svašta će se nešto usput izdešavati u svetu tokom tog vremena, prvenstveno u ekonomskom smislu.

Evropa će izaći iz svega kao veliki gubitnik i još veći ovisnik o Americi, pogotovo bogate EU zemlje (ako je to uopšte moguće), a što se Ukrajine tiče, kad odluče da je bilo dosta (a to može biti i za mesec dana, ali i za 5 godina) - Rusija će uzeti teritorije koje je htela, a šta će biti sa ostatkom zemlje - Boga pitaj! Možda nešto slično kao i sa BiH ili Kosovom i ostalim mestima koja su se iskoristila da se na njima malo ratuje, a sad više nikoga ne zanimaju i ljudi tamo životare od danas do sutra.

Na žalost, mi smo u Evropi i od očajne EU politike ne možemo pobeći, pa nekako treba makar nastojati da nas ne povuku sasvim sa sobom u ponor, a koliko je to moguće - videćemo. Iskreno, nije me ni najmanje briga šta će biti sa Nemcima, Italijanima, Francuzima i ostalima koji su nas s veseljem upropašćavali sankcijama, ali - na žalost - u Evropi smo, oni kod nas imaju mnogo svog kapitala, sede nam nad glavom i ne možemo se ih se nikako spasiti...

Navijajte vi i dalje, ali Amerika i Rusija gledaju svoj interes i svi vi na ovoj temi (uključujući i mene) smo u ovom ratu već gubitnici, a bićemo još veći.

Ovi nasi do zadnjeg trenutka cekaju na ishod i nadaju se promenama...To sve staljinisti u sluzbi i na svim tim pozicijama...Ko zna kako obavestavaju Cara, cuvaju svoje pedu, lazu, izmisljaju, a mozda i sami veruju i nadaju se nekakvoj pobedi Rusije, koja ce ih zadrzati kako nosioce ovog nakaradnog sistema i njih na celu njega kao svemocne udbase... A mozda i sam nas Car jos ne vidi, jos se nada i jos veruje u neki preokret i pobedu autoritarnog rezima, sto bi onda znacilo i njegovu vecnu vlast, kao i vecnu vlast citave mreze nasih vlastodrzaca...

FeUo8yHXgAANw2U

FeUo8yJXgAU5qJN
Došli poginuti

Da. Vladimir Putin je rekao u Donjecku i Lugansku da drže Ukrajinski jezik kao izbor za decu. Putin dakle ne preti genocidom nikakvim.
Sa druge strane, ne priznaje ih kao narod. Ovo je kao da sam ja rekao da imam enormno poštovanje za Crnu Goru i njeno stanovništvo.

Ovo je Rusija koja prati Solženjicina, a ne Lenjina.

Eto, tako se i vi sad morate lijepo prilagođavat pomirljivoj retorici sa Ukrajincima, u kladu sa naputkom od "Vlade..."

.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back