RAT U LIBIJI

Da li podržavate Gadafija?

• Ukupno glasova
    458
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нисам Хрват, чисти сам Србин, Европљанин, демократа и поносим се тиме. Свакако да сам на Либијском ратишту био бих немилосрдан према Гадафијевим снагама, али не знам како да се пријавим у добровољце, не знам где да добијем потребне информације.
Било би добро када би се наша војска организовала и послала неколико добровољачких одреда да помогну народу Либије у борби против диктатуре. Зашта примају плате? Господин Шутановац је скоро идеалан министар али замерам му што пасивно посматра догађаје у Либији. Мислим да Европска Србија пошто је већ лидер у региону, полако треба да преузима улогу и глобалног лидера, а сукоби у Либији су идеална прилика за тако нешто.

Ja mislim da ste vi iz DS-a odavno izgubili kompas. Ali čak i za vas ovo što ti pričaš je preko svake mere.
Lider u regionu? U čemu? Nezaposlenosti, korupciji, nepotizmu, partijskoj državi... ***. ne mogu da verujem da ovakvi likovi zaista postoje.
A što se tiče rata i ratišta za to treba imati muda. Teško da ti to imaš.

661pxlibyatopography.png

583px-LibyaOMC.png

Mapa Libije

Kao sto mozete vijdeti na ovoj mapi Libija je slatka zemlja i ona plijeni jednom dopadljivoscu jer je ona pustinjska zemlja koja ima puno lijepih provoda i ima puno lijepih Dzamija da se u njima klanjaju Allahu.Libija je zato jedna zemlja koja treba da bude slobodna kako bi u njoj dolazili turisti i kako bi uzivali u ljepotama te zemlje.

Нисам Хрват, чисти сам Србин, Европљанин, демократа и поносим се тиме. Свакако да сам на Либијском ратишту био бих немилосрдан према Гадафијевим снагама, али не знам како да се пријавим у добровољце, не знам где да добијем потребне информације.
Било би добро када би се наша војска организовала и послала неколико добровољачких одреда да помогну народу Либије у борби против диктатуре. Зашта примају плате? Господин Шутановац је скоро идеалан министар али замерам му што пасивно посматра догађаје у Либији. Мислим да Европска Србија пошто је већ лидер у региону, полако треба да преузима улогу и глобалног лидера, а сукоби у Либији су идеална прилика за тако нешто.

Koja je zarada, jel placaju vise nego Soros ?

22:29 Komandant pobunjenika priznao vezu sa Al Kaidom

Abdel Hakim al Hasidi, vođa libijskih pobunjenika, izjavio je da se ljudi koji su se borili protiv savezničkih trupa u Iraku, sada nalaze na bojnom polju, okrenuti protiv snaga režima Moamera el Gadafija, piše "Telegraf".
Al Hasidi je, u intervjuu za "Il sole 24 ore" priznao da je regrutovao "oko 25 ljudi" iz oblasti Derna u istočnoj Libiji, kako bi se borili protiv koalicionih snaga u Iragu. Neki od njih sada su na liniji fronta u Adždabiji, rekao je on

Kao sto mozete vidjeti Libija je sada slatka zemlja jer obna ima ustanike koji su ustali da oslobode zemlju diktature kako bi Libiji dali demokraciju i slobodu.Zato koalicione snage napadaju gadhafija da bi oni zastitili civile i kako bi Ustanici mogli da uzvrate kontra-ofanzivom jer gadhafi mora da ide sa vlasti i mora da se uspoatavi demokracija kako bi Libija bila sladja i otvorenija za svijet.Libija je jedna prelijepa zemlja i ona je zemlja muslimana koji se klanjaju Allahu tako da bih ja rado zivio u Libiji i poveo bih sve Bosnjake sa Balkana da nasele ovu divnu zemlju jer ova divna zemlja trazi nove stnaovnike kako bi mogli dati char ovoj prelijepoj zemlji koja je naseljena raznim plemenima i koja inma za slzubeni jezik Arapski.Kamile su lijepe i mastam da odem poslije rata u Libiju i da odem obilaziti pustinju kamilom kako bih dozivio jedan predivan trenutak kad trebam klanjati u sred pustinje.To je jedan najljepsi osjecaj i volim biti muslimana u Libiji jer Libija me inspirise jakim Islamom koji ti ljudi imaju.

Авиони мењају однос снага

Либијске снаге се повукле из Аџдабије, 130 километара југозападно од Бенгазија
Избеглички камп на граници Либије и Туниса Фото Ројтерс

Од нашег специјалног извештача

Триполи– Званични Триполи признао је да су његове снаге напустиле градић и терминал Аџдабију, неких 130 километара југозападно од Бенгазија.Триполи тврди да је бомбардовање коалиционих снага било толико жестоко да су његове трупе морале да се повуку око 40 километара јужније.

Следећа битка вероватно ће се водити око градића Брега, где се такође налази важан нафтни терминал.Одмах иза Бреге је Рас Лануф. Губитак Аџдабије и повлачење либијске војске из тог градића директна је последица западне технолошке предности. Јер,западни авиони несметано дејствују ноћу, имају прецизне системе и навођења и гађања и све се ово полако претвара у праве ратне видео-игрице.

Било какав маневар либијских копнених снага у условима отворене пустиње одмах је видљив. По позиву са специјалног ваздухоплова типа „Ј-стар“, који прецизно бележи све покрете на земљи, дакле када оператори на америчком „Ј-стару“ уоче да је неки тенк либијске војске упалио мотор, авионима „рафал“ и „тајфун“ треба око седам минута да стигну и униште тај тенк.

Борбена авијација коалиционих снага у операцији „Одисејева зора“ даноноћно немилосрдно бомбардује све војне циљеве Гадафијевих снага не само у подручју где се воде борбе већ широм Либије. Тако су прошле ноћи гађани магацини либијске војске у близини града Сирта и једна касарна источно од Триполија.

Западни авиони, заправо, циљано бомбардују сва она места и подручја где Гадафи има подршку становништва. Колико све то сада има везе са „зоном забрањеног летења“, наравно, друга је прича.

Либијско ратно ваздухопловство већ данима не лети, од првог тренутка увођења „зоне забрањеног летења“. Нешто због тога што су технолошки инфериорни у односу на западне авионе, а нешто и због тога што је западна авијација уништила бомбама „дурандал“ скоро све постојеће аеродромске писте.

Изненађујућа јесте и чињеница да либијска противваздушна одбрана није лансирала, барем не до сада, ниједну ПВО ракету против западне авијације, а Либијци поседују ПВО ракетне системе који можда сада технолошки не могу да постигну и неке резултате, али могу да створе пометњу у редовима западне ваздухопловне коалиције. Овако се француски и британски авиони ноћу практично шетају либијским небом.

Згариште иза западњачког бомбардовања у Либији Фото Ројтерс
Да ли пуковник Гадафи сада плаћа кашњење у модернизацији своје војске, пре свега ПВО? Наравно, ту је и питање колико је од све његове борбене технике, која постоји на папиру, у ствари исправно? Да ли и оно што још има чува за обрачун с побуњеницима? Рецимо да најбоља јединица либијске војске, 32. бригада, још уопште није уведена у борбе и да нико не зна где је она сада.

Либијска ратна морнарица има ракете обала-море ЦСС-Н-3, совјетске производње и домета до 100 километара, а ниједна ракета још није лансирана на ратне бродове западне коалиције који крстаре близу либијских територијални вода.

Прелазећи данас туниско-либијску границу код Рас Џедире, приметио сам огромно шаторско насеље избеглица из Либије, већином грађана Бангладеша, који очекују да њихова држава учини нешто за њихову евакуацију. Хиљаде шатора у пустињи, хигијена не постоји и ако ту ускоро не буде куге и колере биће то право чудо. Срећом, дневна температура још није висока.

Либијски војници-граничари с „калашњиковима“, али и с аустријским пушкама „штајер“ нису били посебно забринути, рутински су гледали пасоше. Поред мене су биле колеге из тв Си-Би-Си.

„Ок, ’Политика’, ви сте из Србије, можете одмах да уђете“, рекао ми је граничар. Ипак, нисам хтео да пођем док не видим шта ће бити с колегама из Си-Би Сија. Прегледали су им опрему, сваки делић су морали да показују и то је потрајало пуних два сата. Путем за Триполи на бензинским пумпама редови аутомобила у чекању. То је место где се прво препознају санкције и рат. Чек-поинти много чешћи него пре десет дана, али лица војника и полицајаца делују опуштено.

Било је касно по подне када сам ушао у Триполи, деца су још била на улицама. Шта ли ће ове ноћи бити бомбардовано...
Мирослав Лазански
објављено: 27.03.2011

Западни авиони, заправо, циљано бомбардују сва она места и подручја где Гадафи има подршку становништва. Колико све то сада има везе са „зоном забрањеног летења“, наравно, друга је прича.

Are you shittin' me? Pa NIKAKVE veze nema. Te veze samo poslednji maloumni trolovi iz Cedine Internet Brigade, Bataljon "Krizarica", izvode ovde i zamajavaju se Gadafijem, dok bombe pljuste po celoj Libiji.

Ovo nije sramota, jer Englezi i US srama nemaju. Obama, za koga sam pre 2 godine tvrdio da ce biti dobar onoliko koliko mu je kabinet dobar (a u njemu Bajden i Hilari), sada cita neke nebulozne izjave o ponosu i kako svaki Amerikanac treba da bude ponosan na to sto oni stoje na put diktatorima i tako to, idimi dodjimi...

ALO BRE. STE ČULI VI ZA KARMU? NISTE? E PA ČUĆETE, OVAKO ILI ONAKO.

22.53 - Французи јуре Гадафијеву авијацију. Од петка уништено пет летелица типа "галеб" Г2 и два хеликоптера Ми-35. Све ове летелице уништене су на земљи.

Мислим да сви Срби треба као један да похрле у Либију и дамо подршку опозиоционим снагама. Зашто само ми да живимо у демократији и благостању? Мислим да смо толико дужни нашим Европским и Америчким пријатељима који су нам донели слободу и бољи живот.

Мислим да сви Срби треба као један да похрле у Либију и дамо подршку опозиоционим снагама.
Нема потребе, јер постоје профи војници који се боре за кинту.
То бар зна пуковник Гаша, јер је ових дана плаћао странце да убијају Либијце.
Али мислим да до "ground invasion" неће ни доћи, јер ће Пуковник Висибаба да буде обешен од стране сопствених грађана.

Нема потребе, јер постоје профи војници који се боре за кинту.
То бар зна пуковник Гаша, јер је ових дана плаћао странце да убијају Либијце.
Али мислим да до "ground invasion" неће ни доћи, јер ће Пуковник Висибаба да буде обешен од стране сопствених грађана.

Pa bogami i za ovo što se dešavalo u zadnjih desetak godina u Srbiji moraće neko da visi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back