RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sta vi svedoci uopste znate o ikonama i pravoslavnoj veri uopste.
vredjate svakim postom ostale pripadnike hriscanstva, nekad direktno, nekad onako podmuklo ispod pojasa.
vrtite jednu te istu plocu, vi ste boziji narod ostali su jeretici u bilo kojoj formi u bilo kom kontekstu, nije bitno, ali bitno je da se to naglasi.
a evo ja vam kazem vi i jeste boziji narod, svako ima svog boga i vi vaseg boga sa ljubavlju sluzite i takvu i platu dobijate.
ne umete da razgovarate kao sav NORMALAN svet, nemate svoje misljenje i sve se to vidi iz vasih postova.

Pravi kršćani nisu dio svijeta? :rtfm:
----------------------------------------------------
”OD SVIJETA nijesu, kao ni ja što nijesam od svijeta“ (Ivan 17:16). Ovim je riječima Isus opisao potpunu neutralnost svojih sljedbenika prema političkim događajima. Zadovoljavaju li oni koji se danas izjašnjavaju kao kršćani taj kriterij? Razmotrite sljedeće komentare iz štampe u vezi s upletenošću kršćanstva u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR-u), koja je sve do svog raspada 1990. bila pod vlašću komunističkog režima. :heart: :bye:

• ”Nakon što je Luteranska crkva u DDR-u nakratko uživala u slavi kao majka mirne revolucije, sada izgleda da joj u javnosti naglo opada popularnost. Mnogima se čini da je ona prije bila poput nekog stupa podrške režimu i poligona za Stasi (Službu državne sigurnosti)“ (Die Zeit, od studenog 1991). :heart:

• ”Nekoliko provincijalnih luteranskih crkava (...) izrazilo je čuđenje zbog upletenosti crkvenih djelatnika i župljana u Stasi“ (Evangelische Kommentare, od siječnja 1991). :heart:

• ”[Luteranski] crkveni vođe čuju pritužbe o tome da se svećenici, otkako su postali politički aktivni, ne brinu više za svoje ljude onako kako su to prije znali činiti“ (Süddeutsche Zeitung, od veljače 1990). :heart:

• ”Weizsäcker [bivši predsjednik Savezne Republike Njemačke] izjavio je da je [Luteranska] Crkva uvijek imala korisnu ulogu u političkom odnosu među dvjema njemačkim državama“ (Wetterauer Zeitung, od veljače 1992). :heart:

Uplitanje u politiku nipošto nije slučaj samo u Luteranskoj crkvi. ”Praktički u svaku organizaciju [Protestantske] Crkve bili su se uvukli Stasijini agenti“, izvijestio je časopis The European. Manfred Stolpe, koga The European opisuje kao ”glavnog pregovarača Protestantske crkve s komunističkim vlastima“, rekao je u svoju obranu: ”Bio bih se rukovao s Ðavolom ako bi to unaprijedilo našu stvar.“ Londonski Guardian izvijestio je o bliskom odnosu svećenstva i mafije u Italiji. U njemu je stajalo: ”Crkva i Cosa Nostra tako su dugo mirno koegzistirali da se crkvu često optužuje za suučesništvo.“ Toronto Star je objavio jedan članak o surađivanju nekih svećenika Ruske pravoslavne crkve s bivšim KGB-om. U izvještaju se kaže: ”Razotkrivanja suradnje Crkve s komunističkim režimom predstavljaju krajnje poražavajuć udarac. (...) Materijal iz KGB-ovih arhiva (...) ukazuje na to da viši crkveni službenici, ne samo da su iznevjerili vlastita načela nego su bili spremni kompromitirati religiozne vođe u inozemstvu.“ Dok se crkve kršćanstva nastavljaju uplitati u politiku, pravo kršćanstvo drži se Isusove zapovijedi da ne bude dio svijeta. :heart: :bye:

vredjate svakim postom ostale pripadnike hriscanstva, nekad direktno, nekad onako podmuklo ispod pojasa.
vrtite jednu te istu plocu, vi ste boziji narod ostali su jeretici u bilo kojoj formi u bilo kom kontekstu, nije bitno, ali bitno je da se to naglasi.
a evo ja vam kazem vi i jeste boziji narod, svako ima svog boga i vi vaseg boga sa ljubavlju sluzite i takvu i platu dobijate.
ne umete da razgovarate kao sav NORMALAN svet, nemate svoje misljenje i sve se to vidi iz vasih postova.

znamo IKONE SU IDOLI

a obozavanje i klanjanje ikonama je IDOLOPOKLONSTVO

ono sto BOG Jehova mrzi i osudjuje :)

Jehovini Svjedoci jedini na planeti objavljuju ISTINU, i zato su odbojni ostalim ljudima. Ti možeš imati svoje mišljenje, i možeš da komentiraš kako je tebe volja, međutim, biblijska istina je jednostavna i jasna, a to što je ne želite vidjeti i potom prihvatiti je vaš problem.

Sotona je BOG ovoga svijeta koji vlada sa svima osim sa pravim Božjim narodom. Ta činjenica je presudna za prihvaćanje istine. Istina je jedna, i prema tome postoji samo jedna kršćanska denominacija koja ju zagovara i promovira po svijetu. Dobro se zna da su upravo Jehovini Svjedoci ti koji propovjedaju dobru vijest i istinu o Bogu i njegovom kraljevstvu, te obilaze ljude na isti način kao i kršćani prvoga stoljeća. Kao što su prave Isusove učenike nazivali tada sektom, to isto i danas rade Božjem narodu. Isusove učenike su proganjale tadašnje službene religije i politike, isto kao i nas danas. Krist i njegovi sljedbenici su se služili Božjom riječiju kao jedinim autoritetom, te su osuđivali ljudske predaje i filozofije, identično kao i mi u ovom vremenu. Postoji još mnoštvo drugih istina koje su radili pravi Isusovi učenici, a koje radimo i mi, za razliku od ostalih vjerskih kršćanskih grupacija.

1. Ivanova 5:19 - Znamo da potječemo od Boga, a cijeli je svijet pod vlašću Zloga. :heart:

Biblija sasvim jasno govori da jedino PRAVI KRŠĆANI potjeću od Boga Jehove, a svi ostali su od Sotone, i opsjednuti su duhom ovoga svijeta. :bye:

Jehovini Svjedoci jedini na planeti objavljuju ISTINU, i zato su odbojni ostalim ljudima. Ti možeš imati svoje mišljenje, i možeš da komentiraš kako je tebe volja, međutim, biblijska istina je jednostavna i jasna, a to što je ne želite vidjeti i potom prihvatiti je vaš problem.

Sotona je BOG ovoga svijeta koji vlada sa svima osim sa pravim Božjim narodom. Ta činjenica je presudna za prihvaćanje istine. Istina je jedna, i prema tome postoji samo jedna kršćanska denominacija koja ju zagovara i promovira po svijetu. Dobro se zna da su upravo Jehovini Svjedoci ti koji propovjedaju dobru vijest i istinu o Bogu i njegovom kraljevstvu, te obilaze ljude na isti način kao i kršćani prvoga stoljeća. Kao što su prave Isusove učenike nazivali tada sektom, to isto i danas rade Božjem narodu. Isusove učenike su proganjale tadašnje službene religije i politike, isto kao i nas danas. Krist i njegovi sljedbenici su se služili Božjom riječiju kao jedinim autoritetom, te su osuđivali ljudske predaje i filozofije, identično kao i mi u ovom vremenu. Postoji još mnoštvo drugih istina koje su radili pravi Isusovi učenici, a koje radimo i mi, za razliku od ostalih vjerskih kršćanskih grupacija.

1. Ivanova 5:19 - Znamo da potječemo od Boga, a cijeli je svijet pod vlašću Zloga. :heart:

Biblija sasvim jasno govori da jedino PRAVI KRŠĆANI potjeću od Boga Jehove, a svi ostali su od Sotone, i opsjednuti su duhom ovoga svijeta. :bye:

vorki vasa istina je samo vasa i delite je sa vasim bogom jer vam je on i objavljuje i samo napred, ne moras meni to da pricas.
jednom si rekao da pises sve ove postove, da ne kopiras, a ti mi reci kako u dva minuta mozes da smislis odgovor i da otkucas 30-tak redova, toliko ste mocni?
znas li sta je licemerno? ne znas
e licemerno je to kad stalno trubite o istini, a lazete nonstop.

Да јој помогнем...;)
Кула стражара издање 1985. стр. 7.

Ne treba niti meni, niti mojoj braći i sestrama kula stražara ili bilo što drugo, no sve što piše u njima je biblijski argumentirano.

Ovakav način komunikacije je PROVOKACIJA, i ako misliš, ti ili bilo tko drugi tako razgovarati, bolje vam je da odete na drugu temu.

Priče Salamunove 16:27 - Nevaljao čovjek iskopava ono što je zlo i na usnama mu je vatra koja pali. :heart: :bye:

Ашиковање са државом...:lol:

Јеховини сведоци признати као религија
08. мај 2009. | 11:36
Тест верзија. У сарадњи са ФТН и фирмом AlfaNum.

БЕЧ - Јеховини сведоци у Аустрији добили су статус религије, потврђено је из аустријског Министарства културе.

Одговарајућа уредба потписана је јуче и за неколико дана биће објављена у Службеном гласнику.

Јеховини сведоци имају 20.000 присталица и од 1978. године боре се за признавање статуса званичне религије у Аустрији. Ово признање донеће им предност да отворено могу да наступе са јасним правним статусом.

Ова верска заједница убудуће ће имати право да нуди веронауку у школама.

Незадовољство хришћанске верске заједнице Јеховиних сведока у Србији, која није уписана у регистар цркава и верских заједница, било је тема прошлогодишњег разговора са помоћником министра вера Драганом Новаковићем.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustv...est_129897.jsp

Ne treba niti meni, niti mojoj braći i sestrama kula stražara ili bilo što drugo, no sve što piše u njima je biblijski argumentirano.

Ovakav način komunikacije je PROVOKACIJA, i ako misliš, ti ili bilo tko drugi tako razgovarati, bolje vam je da odete na drugu temu.

Priče Salamunove 16:27 - Nevaljao čovjek iskopava ono što je zlo i na usnama mu je vatra koja pali. :heart: :bye:

А само сам хтео да помогнем:(

Ашиковање са државом...:lol:

Јеховини сведоци признати као религија
08. мај 2009. | 11:36
Тест верзија. У сарадњи са ФТН и фирмом AlfaNum.

БЕЧ - Јеховини сведоци у Аустрији добили су статус религије, потврђено је из аустријског Министарства културе.

Одговарајућа уредба потписана је јуче и за неколико дана биће објављена у Службеном гласнику.

Јеховини сведоци имају 20.000 присталица и од 1978. године боре се за признавање статуса званичне религије у Аустрији. Ово признање донеће им предност да отворено могу да наступе са јасним правним статусом.

Ова верска заједница убудуће ће имати право да нуди веронауку у школама.

Незадовољство хришћанске верске заједнице Јеховиних сведока у Србији, која није уписана у регистар цркава и верских заједница, било је тема прошлогодишњег разговора са помоћником министра вера Драганом Новаковићем.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustv...est_129897.jsp

ma dobice oni i ovde status religije, para vrti de burgija nece.

vorki vasa istina je samo vasa i delite je sa vasim bogom jer vam je on i objavljuje i samo napred, ne moras meni to da pricas.
jednom si rekao da pises sve ove postove, da ne kopiras, a ti mi reci kako u dva minuta mozes da smislis odgovor i da otkucas 30-tak redova, toliko ste mocni?
znas li sta je licemerno? ne znas
e licemerno je to kad stalno trubite o istini, a lazete nonstop.

Ja sam rekao i da pišem i da kopiram.

Ok, odi si odspavaj malo. Što se kaćiš za mene i ovu temu ako ti smeta ?

Priče Salamunove 18:8 - Klevetnikove su riječi kao zalogaji koji se pohlepno gutaju, spuštaju se do dna utrobe. :heart: :bye:

sta cemo sad, da se igramo ko ce prvi ajd ti, ajd ti.
ona ako ne zna, ne zna i zavrsena prica, ti ako znas i ako hoces da napises napisi, a te decije igre ostavi po strani.

Priče Salamunove 17:27 - Tko usteže riječi svoje, doista je mudar, i razborit čovjek mirna je duha. :heart:

Mislim da sam bio dovoljno jasan. Ako ćete biti bezobrazni, izvolite pričajte sami sa sobom.

Ja ću vam samo poželiti Božji blagoslov, spoznaju istine i ljubav u srcu.

Juda 2 - Neka vam se umnoži milosrđe i mir i ljubav! :heart:

Jehovini Svjedoci - ljudi poučeni da ljube :rtfm:
-------------------------------------------------------------------
LJUBAV je osjećaj koji se zasniva na divljenju, dobrohotnosti ili zajedničkim interesima. Ljubav je prisna privrženost. Ona je nesebična, lojalna i pokazuje dobrohotnu brigu za dobrobit drugih. Ljubav je sama suprotnost mržnji. Osobu motiviranu mržnjom izjeda vlastita strast; onaj koji je motiviran ljubavlju misli o drugima. Ljubav ili mržnja — što upravlja vašim životom? To je više od samo teoretskog pitanja budući da vaša vječna budućnost ovisi o odgovoru. Iako živimo u svijetu poučenom mržnji, milijuni ljudi uče se ljubiti. To čine tako što oblače novu osobnost. Oni ne samo da govore o ljubavi; oni se snažno naprežu da bi tako i postupali. Ako ste ikad posjetili sastanak Jehovinih svjedoka, možda ste bili impresionirani onim što ste vidjeli. Bez obzira na nacionalnost, Jehovini svjedoci ujedinjeni su u obožavanju. Oni tvore istinsko međunarodno bratstvo. To se može zapaziti u njihovim mjesnim skupštinama i na njihovim kongresima, ali se možda najbolje može zapaziti u krugu koji nazivaju betelska obitelj. Betelske obitelji sastavljene su od dobrovoljaca koji žive i rade zajedno kao obitelj, proizvodeći i distribuirajući biblijsku literaturu. U svakoj zemlji, neki od njih nadgledavaju posao koji tamo obavljaju Jehovini svjedoci. To nije mali zadatak, budući da uključuje — prema podacima iz 1997. — preko 82 000 skupština u 233 zemlje. Da bi se zadovoljile ove potrebe, preko 16 000 osoba služi u betelskim obiteljima širom svijeta, uključujući i svjetsku centralu te razne manje podružnice u 103 zemlje. Većina betelskih obitelji sastavljena je pretežno od državljana zemlje u kojoj se nalazi određena podružnica. No to nije isključivo. Neke betelske obitelji sastavljene su od Svjedoka različitog nacionalnog, etničkog ili rasnog porijekla, a i nekoć različitog religioznog zaleđa. Naprimjer, u betelskoj obitelji od gotovo 1 200 osoba koja se nalazi u Seltersu (Njemačka), zastupljeno je otprilike 30 nacionalnosti. Što im omogućava da zajedno žive, zajedno rade i zajednički vrše obožavanje u miru i jedinstvu, u atmosferi lišenoj mržnje? Oni slijede biblijski savjet iz Kološanima 3:14, koji kaže: ”Obucite se u ljubav“ :heart: :bye:

Nitko se ne rađa potpuno obučen, niti itko biva obučen ako samo govori o tome. Oblačenje zahtijeva donošenje konkretnih odluka, a potom ulaganje napora da bi ih se provelo u djelo. Isto tako, nitko se ne rađa obučen u ljubav. Govoriti samo o njoj nije dovoljno. Potrebno je uložiti napor. Odjeća ima nekoliko namjena. Štiti tijelo, sakriva neprivlačne dijelove tijela ili nesavršenosti, a donekle otkriva i nečiju osobnost. S ljubavlju je slično. Služi kao zaštita, budući da ljubav prema pravednim načelima i prema ispravnom društvu motivira pojedinca da izbjegava društvo ili mjesta koja su potencijalno opasna. Služi za zaštitu međuljudskih odnosa, koje bismo trebali smatrati dragocjenima. Veća je vjerojatnost da će onaj koji voli zauzvrat biti voljen, a onaj koji se obuzdava da ne povređuje druge vjerojatnije će i sam biti nepovrijeđen. Ljubav također pokriva neprivlačnije dijelove naše osobnosti, koji bi mogli uznemiriti ljude oko nas. Zar nismo spremniji previdjeti manje nedostatke ljudima koji su puni ljubavi nego pojedincima koji su ponosni, oholi, egoistični i bez ljubavi? Ljudi koji se oblače u ljubav pokazuju ljepotu osobnosti nalik Kristovoj. Dok je fizička ljepota samo površinska, duhovna ljepota prožima čitavu osobu. Vjerojatno poznajete ljude koje smatrate lijepima, ne zbog njihove fizičke pojave, već zbog njihove istinski tople osobnosti. S druge strane, većina nas srela je lijepe žene ili zgodne muškarce koji su izgubili i zadnju mrvicu šarma u našim očima čim je njihova prava osobnost izbila na površinu. Kako li je divno biti okružen ljudima koji se oblače u ljubav! :heart: :bye:

Jehovini Svjedoci - mijenjaju mržnju za ljubav :rtfm:
-------------------------------------------------------------------------

Da je mržnju moguće zamijeniti ljubavlju ilustrira jedna anketa provedena 1994. na 145 958 Jehovinih svjedoka u Njemačkoj. Opijanje, zloupotreba droge, kriminal, kockanje i antisocijalno ili nasilno ponašanje, sve su to na jedan ili drugi način pojavni oblici sebičnosti, koji lako mogu raspiriti mržnju. No 38,7 posto osoba koje su bile intervjuirane reklo je da je moralo prevladati jedan ili više ovih problema kako bi udovoljilo visokim biblijskim mjerilima koja zastupaju Svjedoci. Ljubav prema Bogu i prema njegovim pravednim mjerilima vladanja motivirala ih je da poduzmu te promjene. Jehovini svjedoci s ljubavlju su im pružali pomoć, često na individualnoj osnovi. U zadnjih pet godina (1992-1996) 1 616 894 osobe u 233 zemlje primile su pomoć da bi poduzele promjene, nadjačavajući mržnju ljubavlju koja sve pobjeđuje. :heart: :bye:

Ispoljavajući nesebičnu ljubav u svojim brakovima, Jehovini svjedoci postižu postojane veze. U nekim zemljama, od svaka dva ili tri braka jedan završi razvodom. No gore je spomenuta anketa pokazala da je trenutno samo 4,9 posto Svjedoka razvedeno ili živi odvojeno od svog bračnog druga. Međutim, ne treba se zaboraviti da se znatan broj ovih osoba razveo prije nego što su postale Jehovini svjedoci. Budući da je Bog ljubavi Veličanstveni Podučavatelj, koji uči svojim putevima one koji ga ljube, Jehovini svjedoci prije svega upravljaju svoju ljubav njemu. Za razliku od drugih ljudi, koji su možda ”ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga“, Jehovini svjedoci stavljaju Boga na prvo mjesto. Nasuprot postupanju ovog besprincipijelnog svijeta, prosječni Svjedok svakog tjedna potroši 17,5 sati na religiozne aktivnosti. Očito je da su Svjedoci duhovno nastrojene osobe. To je ono što ih čini sretnima. Isus je rekao: ”Sretni su oni koji su svjesni svoje duhovne potrebe, jer kraljevstvo nebesko pripada njima“. :heart: :bye:

Pravi sluga Božji, kaže pisac Psalma 118, nema razloga da se boji ljudi. ”Gospodin je sa mnom, ne bojim se: šta će mi učiniti čovjek?“ (redak 6). Potpuno pouzdanje u Boga otklanja jedan od razloga za mržnju prema ljudima i za strah od drugih ljudi. Kršćanin koji zna da je Bog ’spor na srdžbu, da je sama ljubav i vjernost‘ borit će se da odstrani gnjev iz svog života, budući da gnjev može biti dodatan razlog za mržnju. Razvijanje plodova Božjeg duha, uključujući i blagost i samosvladavanje, pomoći će mu da to postigne. Pravi je kršćanin ponizan i ne misli o sebi više nego što bi trebao misliti. On razvija ljubav u odnosima s drugima. Za razliku od mržnje, ljubav ”nije razdražljiva, ne pamti zlo. Da, strah, gnjev ili osjećaj povrijeđenosti mogu u ljudima izazvati osjećaj mržnje. No ljubav, lišavajući mržnju njenog temelja, trijumfira nad njom. Ljubav je doista najsnažnija sila u svemiru, budući da je ”Bog ljubav“ .:heart: :bye:

Budući da sebičnost i mržnja nisu dio osobnosti Jehove Boga, one ne mogu zauvijek potrajati. One moraju prisilno biti odstranjene da bi ustupile mjesto ljubavi, koja će vječno trajati. Ako je svijet bez mržnje, ispunjen ljubavlju, svijet za kakvim vi čeznete, dozvolite da vam Jehovini svjedoci objasne iz Biblije zahtjeve kojima trebate udovoljiti da biste ga doživjeli. Da, svatko od nas učinit će dobru stvar ako se upita: ’Koje čuvstvo upravlja mojim životom, ljubav ili mržnja?‘ To nije samo teoretsko pitanje. Srce koje kuca za Božjeg protivnika, boga mržnje, neće još dugo kucati. Srce koje kuca za Jehovu, Boga ljubavi, ono će zauvijek kucati! :heart: :bye:

1. Ivanova 2:15-17 - Nemojte ljubiti ni svijet ni ono što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, ljubav prema Ocu nije u njemu, jer ništa što je u svijetu — želja tijela i želja očiju i isticanje svog imetka — ne potječe od Oca, nego potječe od svijeta. A svijet prolazi i želja njegova, no onaj tko vrši volju Božju ostaje zauvijek. :heart:

Ja sam rekao i da pišem i da kopiram.

Ok, odi si odspavaj malo. Što se kaćiš za mene i ovu temu ako ti smeta ?

Priče Salamunove 18:8 - Klevetnikove su riječi kao zalogaji koji se pohlepno gutaju, spuštaju se do dna utrobe. :heart: :bye:

hvala na stihu.

pretvorili te u robota.

i da ti dam informaciju ona vasa publikacija "probudite se" nije to pravi naslov vec (spavaj, spavaj, spavaj)

hvala na stihu.

pretvorili te u robota.

i da ti dam informaciju ona vasa publikacija "probudite se" nije to pravi naslov vec (spavaj, spavaj, spavaj)

Hahaha. Samo nastavi da živiš svoj život, a kada ti se desi duhovna potreba, putem nekakve vrste šoka koji budeš prije ili kasnije doživio, slobodno nas potraži. :bye:

Matej 5:44,45 - A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone, da biste bili sinovi Oca svojega koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi zlima i dobrima i da kiša pada pravednima i nepravednima. :heart:

Može li se reći da su religiozne slike samo umjetnine? :rtfm:
----------------------------------------------------------------------------------------
Posljednjih godina pravoslavne ikone vrlo su popularne među kolekcionarima širom svijeta. Kolekcionari obično ne smatraju ikone svetim religioznim predmetima, već umjetninama bizantske kulturne baštine. Nije ništa neobično vidjeti mnoge takve religiozne slike kao ukrase u domovima i uredima onih koji se deklariraju kao ateisti. Međutim, iskreni kršćani imaju na umu čemu ikona u prvom redu služi. To je religiozni predmet. Mada kršćani ne osporavaju pravo drugih da posjeduju ikone, oni ih osobno ne posjeduju, pa čak ni kao dio kolekcionarske zbirke. To je u skladu s načelom koje se nalazi u Ponovljenom zakonu 7:26: ”Ne unosi gnusobe [likove kojima se iskazivalo štovanje] u svoju kuću da ne budeš udaren prokletstvom kao i ona; duboko je prezri i grozi se od nje.“ :heart: :bye:

Psalmi 115:4-8 - Idoli su njihovi srebro i zlato, djelo ruku čovjeka zemaljskog. Usta imaju, ali ne govore; oči imaju, ali ne vide; uši imaju, ali ne čuju; nos imaju, ali ne mirišu; ruke imaju, ali ne pipaju; noge imaju, ali ne hodaju; ne puštaju glasa iz grla svojega. Oni koji ih prave postat će poput njih, svi koji se u njih uzdaju. :heart:

Kako bismo trebali gledati na štovanje relikvija te slika i kipova “svetaca”? :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Katolička enciklopedija priznaje: “Uzaludno je tražiti opravdanje za štovanje relikvija u Starom zavjetu, a niti u Novom zavjetu relikvijama se ne poklanja prevelika pažnja. (...) Izgleda da je [crkveni otac] Origen smatrao upotrebu svetih slika poganskim znakom poštovanja nečega materijalnog” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XII, stranice 234, 235). :heart: :bye:

Zanimljivo je da je Bog sahranio Mojsija i nitko nije pronašao njegov grob (5. Mojs. 34:5, 6). No u Judi 9 izvještava se da se arhanđeo Mihael sporio s Ðavlom oko Mojsijevog tijela. Zašto? Sasvim je jasno da je Bog uklonio tijelo na takav način kako nitko ne bi saznao gdje se ono nalazi. Je li Sotona želio odvesti ljude do tijela da bi ga se moglo javno pokazivati, a možda čak i štovati? :heart: :bye:

Da li u mislima vjernika određena slika ili kip ima veću važnost nego neka druga slika ili kip te iste osobe? Ako je odgovor potvrdan, to znači da vjernik pri štovanju prvenstveno ima na umu tu sliku odnosno kip, a ne osobu. Zašto ljudi odlaze na daleka hodočašća kako bi se klanjali u određenim svetištima? Zar to ne čine zbog toga što se za same slike i kipove smatra da imaju čudotvornu moć? Naprimjer, kanonik Yves Delaporte u svojoj je knjizi ovako napisao o slikama i kipovima Marije u katedrali u Chartresu (Francuska): “Nije svaki kip, slika ili vitraž s njezinim likom jednako slavan. (...) Samo se tri istinski štuju: Naša Gospa od Kripte, Naša Gospa od Stupa i Naša Gospa od ‘Belle Verrière’” (Les Trois Notre-Dame de la Cathédrale de Chartres). No ako vjernici pri štovanju prvenstveno misle na osobu, a ne na njezinu sliku ili kip, ne bi li onda svaku sliku i kip trebalo smatrati jednako važnima? :heart: :bye:

Шта je икона

Икона (грч. είκών, од глагола είκώ - личим) и значи слика, лик или образ. Православни хришћани oдају иконама велико поштовање, јер у њима виде стварно Божје присуство у Цркви, И када се моле пред иконама, они се у ствари моле Богу. Православна црква на иконама после Седмог васељенског сабора представља: Господа Исуса Христа, Богородицу, анђеле, и светитеље. Икона има свој основ и у религиозној психологији, тако дубок, да се у православљу јавља неопходним елементом богопоштовања. Због тога се иконе стављају у куће, храмове и на друга места. Дом у коме нема иконе за православне је нечисто и пусто место. Поштовање се не односи на материју од које је икона израђена: дрво, злато, боја и друге, већ на лик који је представљен на њој. Иконе се освећују посебним чином и кроз то свештено дејство успоставља се веза између оног ко је на икони насликан и саме иконе. Кроз освећење иконе долази до тајанственог сусрета између Господа нашег Исуса Христа и онога који се моли.

Ипак, за верне икона не представља просто уметничко дело или некакву религијску слику. Она се сматра и незаобилазним литургијским сасудом који освештава човека и уводи га у непосредни однос са благодаћу и личношћу која је на њој изображена. Када се, дакле, налазимо пред иконом Христовом и целивамо је, ми се, поклањајући се икони, поклањамо Богочовеку, “плоти” (људској природи) Господњој која је постала равнобожна. Јер на икони се изображава једна ипостас Бога Логоса “оваплоћеног”, Бога Логоса, дакле, Који беше примио плот. Управо то открива нам и свети Теодор Студитски, када каже: “Свакога ко се изображава не природа, него ипостас се изображава”.

Из тог разлога икона освештава очи оних који је посматрају и уздиже разум ка тајанственом богопознању. Она нам открива ону реалност која је недоступна чулним очима, несагледиву дубину “Онога Који је красан мимо свих смртника”. Помоћу иконе ми ступамо “у тајни ка земљи новој”, јер, према одређењу које нам даје Велики Василије, “част која се указује икони усходи ка праобразу”.

Икона има по преимућству анагошку и педагошку функцију. Православље нам, дакле, помоћу иконе сугерише и поучава нас “не томе како да задржимо Господа и Бога у сопственој убогости, него како да се узнесемо ка Његовом богатству”. А разлог томе је тај што се иконом чини прелазак, она има “пасхалну” функцију. “Пасха” значи “прелазак” – прим. прев] и кроз њу ми прелазимо, постајемо поклоницима и судеоницима славе Божије. Икона је заиста “нови језик”, она је мост који треба да пређемо, како бисмо стигли до “надлика, до апсолутне Лепоте, до надсветле Славе”. У православном храму, чак и када се не савршавају свете Тајне, верујући човек осећа снажно присуство Бога и Светих, а томе у великој мери доприноси и постојање светих икона.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back