RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
OD HILJADU DOKAZA NE NAPISA NI JEDAN, TOLIKO O ARGUMENTIMA... Priznaj da nisi znala ovo sto je sv. Ignjatije rekao, jer ti to nisu rekli u zajednici

Da želiš argumentiranu raspravu onda bi već uočio da Immortal cijelo vrijeme ponavlja da spisi koji nisu kanonski nisu nadahnuti od Boga, pa samim time nisu vrijedni rasprave vezane za trojstvo.
Razlika između Jehovinih svjedoka i načina na koji proučavaju Bibliju, od RKC i SPC, je upravo u tome da se nauk bazira isključivo na Bibliji, dok RKC i SPC temelje svoja učenja i na katekizmu odnosno na predanju, u koja ulaze i takvi spisi kao što su tekstovi Sv. Ignacija.

Nadam se da sam barem malo pojasnila razliku.
:hvala:

Kakav odgovor, dokazi kako smo mi to otpali od hriscanstva, ako umes, ja sam voljan za razgovor, a to da ne raspravljas sa otpadom je smesno, treba da nas uveris da je tvoje ucenje istina.

Ukoliko si SPC ili imaš neku drugu vjeroispovjest onda je bezpredmetno te "uvjeravati" u bilo što.
Ono što je, dapače, poželjno je vidjeti i eventualno istaknuti su razlike u učenjima bez bespotrebnih ad hominem napada i vrijeđanja tuđe vjeroispovjesti.

Koliko sam mogla vidjeti, na različitm forumima, glavni kamen spoticanja kod argumentacije je upravo stav pri proučavanju Biblije. Dok RKC i SPC, kao i većina drugih kršćanskih vjera, koriste predaje i spise nekih kršćanskih autora kako bi pojasnile i objasnile neke dogme, Jehovini svjedoci svoje učenje i na njoj nastale dogme temelje isključivo na Svetom pismu.

I jedna mala napomena: Biblija Jehovnih svjedoka nije "isfabricirana u Brooklynu" nego je nastala kao plod mukotrpnog rada. Biblija na Srpskom i na Hrvatskom jeziku je izdana 1993.g.
Do tada su se koristili prijevodi Daničić - Karadžić, odnosno prijevod Kršćanske sadašnjosti.
Učenja Jehovinih svjedoka se temelje na Biblijskom prijevodu kakav koriste i katolički i pravoslavni prvosvećenik. Ako su, dakle, ta učenja kriva, onda se mogu temeljiti samo na Biblijskim tekstovima kakav koriste i vaše Crkve.

Da želiš argumentiranu raspravu onda bi već uočio da Immortal cijelo vrijeme ponavlja da spisi koji nisu kanonski nisu nadahnuti od Boga, pa samim time nisu vrijedni rasprave vezane za trojstvo.
Razlika između Jehovinih svjedoka i načina na koji proučavaju Bibliju, od RKC i SPC, je upravo u tome da se nauk bazira isključivo na Bibliji, dok RKC i SPC temelje svoja učenja i na katekizmu odnosno na predanju, u koja ulaze i takvi spisi kao što su tekstovi Sv. Ignacija.

Nadam se da sam barem malo pojasnila razliku.

,,Tako dakle, braco, stojte cvrsto i DRZITE PREDANJA, KOJIMA STE NAUCENI, bilo nasom recju bilo poslanicom"(2 Sol ,15). Gde je poslanica iz Laodikije (Kol 4,16), po vama ona nije ni bitna. Vi smatrate da su apostoli smatrali da je potrebno zapisali bi predanje, to je vrlo duhovito, ali oni nisu bili u mogucnosti da sve zapisu (Jn 20, 30-31; 21,25). Biblija izricito tvrdi da u njoj nije ni priblizno zapisano ono sto su apostoli i Hristos cinili i ucili. ,,Imao bih mnogo da vam pisem, ali ne htedoh na hartiji i mastilom, nego se nadam da cu vam doci i usmeno vam govoriti, da radost nasa bude potpuna" (2 Jn 12); (3 Jn 13-14; 1 Kor 15, 1-2; 2 Kor 13,10; Dap 1,3). Ako su tebi poslanice sv. Ignjatija sumnjive i nenadahnute, covek koji je postradao za Hrista, ja i ti nemamo o cemu da pricamo.

Poslednja izmena:
Ukoliko si SPC ili imaš neku drugu vjeroispovjest onda je bezpredmetno te "uvjeravati" u bilo što.
Ono što je, dapače, poželjno je vidjeti i eventualno istaknuti su razlike u učenjima bez bespotrebnih ad hominem napada i vrijeđanja tuđe vjeroispovjesti.

Koliko sam mogla vidjeti, na različitm forumima, glavni kamen spoticanja kod argumentacije je upravo stav pri proučavanju Biblije. Dok RKC i SPC, kao i većina drugih kršćanskih vjera, koriste predaje i spise nekih kršćanskih autora kako bi pojasnile i objasnile neke dogme, Jehovini svjedoci svoje učenje i na njoj nastale dogme temelje isključivo na Svetom pismu.

I jedna mala napomena: Biblija Jehovnih svjedoka nije "isfabricirana u Brooklynu" nego je nastala kao plod mukotrpnog rada. Biblija na Srpskom i na Hrvatskom jeziku je izdana 1993.g.
Do tada su se koristili prijevodi Daničić - Karadžić, odnosno prijevod Kršćanske sadašnjosti.
Učenja Jehovinih svjedoka se temelje na Biblijskom prijevodu kakav koriste i katolički i pravoslavni prvosvećenik. Ako su, dakle, ta učenja kriva, onda se mogu temeljiti samo na Biblijskim tekstovima kakav koriste i vaše Crkve.

,,I zaista velika je tajna poboznosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se andjelima, propovjedi se neznaboscima, vjerova se u svetu, vaznese se u slavi'' (1 Tim 3,16). Kako glasi ovaj stih u prevodu Novi Svet?

[B]Učenja Jehovinih svjedoka se temelje na Biblijskom prijevodu kakav koriste i katolički i pravoslavni prvosvećenik[/B]. Ako su, dakle, ta učenja kriva, onda se mogu temeljiti samo na Biblijskim tekstovima kakav koriste i vaše Crkve.

Ovo je vrlo duhovito... ti onda nikad nisi videli srpski prevod od strane Sinoda

Imortal, zeleo bih da ukazem na jednu cinjenicu. Vorki mi je ovde na forumu govorio da je otpad nastao pocetkom IV veka, odnosno od pojave cara Konstantina, a ti mi govoris da je otpad nastupio odmah posle smrti apostola. Ko je u pravu? Ili se ovim naslucuju kontradiktornosti kod JS?

Imortal, zeleo bih da ukazem na jednu cinjenicu. Vorki mi je ovde na forumu govorio da je otpad nastao pocetkom IV veka, odnosno od pojave cara Konstantina, a ti mi govoris da je otpad nastupio odmah posle smrti apostola. Ko je u pravu? Ili se ovim naslucuju kontradiktornosti kod JS?

nije nikakva kontradiktornost... on je mislio na VELIKI OTPAD - uspostavu Rimokatolicke crkve kao a ja o pojedincima koji su odmah u 2 veku vec prihvatili lazna ucenja...

a vi se hvatate za reci...

nije nikakva kontradiktornost... on je mislio na VELIKI OTPAD - uspostavu Rimokatolicke crkve kao a ja o pojedincima koji su odmah u 2 veku vec prihvatili lazna ucenja...

a vi se hvatate za reci...

Koliko imate otpada mozete napraviti deponiju. Reci mi, koji su to ljudi koji su u prva 3. veka ucili kao vi, i ko vas je naucio da je sv. Ignjatije primio lazna ucenja i od koga ih je primio?

I DA SE ZNA, ON JE BIO UCENIK SV. APOSTOLA JOVANA BOGOSLOVA, I NIJE MI JASNO KAKO JE NEKO U 19. VEKU DOSAO DO ZAKLJUCKA DA JE ON JERETIK, DAKLE 18. VEKOVA KASNIJE? MOLIM DA SE NAVEDU SVI IZVORI I LITERATURA. ZAHVALJUJEM UNAPRED I MOLIM BEZ NEPRECIZNIH ODGOVORA.

I da napomenem: JS nije ustanovio BOG, pa da se nazivate BOZJOM ORGANIZACIJOM, vec vas je osnovao RASEL, prodavac cudotvorne psenice, te stoga ste LJUDSKA ORGANIZACIJA!

Da su Jehovini Svedoci Bozja Organizacija jasno je celom svetu. Jedino Jehovin narod moze slobodno i bez straha, hrabro i odlucno da propoveda dobru vest o Bozjem Kraljevstvu i objavljuje ime Jedinog i Istinitog Boga Jehove i da mu niko nista ne moze i nije u stanju da bilo sta uradi protiv ovog jedistvenog dela. Jehovin narod propoveda po celom svetu u svakoj drzavi na celoj zemaljskoj kugli na svim jezicima sveta i poucava ljude iskrena srca o biblijskoj istini.

Vlade drzava nisu u stanju niti mogu da zaustave ovo jedinstveno svetsko bibljisko obrazovno delo iako su mnogi pokusavali i pokusavaju brutalnim i krajnje necivilizovanim sredstvima i delima da uguse i dan-danas Jehovin narod i propovednicku delatnost. Isus je rekao svojim ucenicima da ce oni ciniti mnogo veca cuda nego sto je on sam cinio.

Postoji li danas vece cudo od ovog koje se odvija pred ocima celog sveta i pred svim duhovnim stvorenjima koja budno prate dogadjaje koji se odvijaju? Zar to nije dovoljan dokaz da Jehovin narod ima podrsku Jehove i njegovih duhovnih sinova, andjela koji nadgledaju propovedanje dobre vesti? Da li bi bilo koja ljudska organizacija bila u stanju da organizuje i vodi delo svetskog obima i ovako organizuje
7 miliona ljudi razlicitih jezika, rasa, nacionalnosti, tradicije...da stampa mesecno vise od 70 000 000 casopisa, brosura, knjiga, Biblija i druge literature i sve to nudi nasim bliznjima bez ikakve novcane nadoknade-besplatno? Da li znas bilo koju organizaciju u svetu ciji pripadnici revno i vredno provedu 1 432 000 000 sati godisnje propovedajuci dobru vest o Bozjem Kraljevstvu na svim jezicima sveta besplatno, koristeci svoje slobodno vreme? Razum nam jednostavno govori (ako smo iskreni prema sebi) da obican, nesavrseni covek to nije u stanju da cini! Iza tog dela stoji nesto mnogo, mnogo vece-Stvoritelj, sam Jehova Bog!

Kao sto rekoh, ponizna osoba zeljna znanja vidi i reaguje i razmislja na osnovu onoga sto vidi i nije joj tesko da zakljuci koja je religija prava i ko ima istinu!

z;)

Догме су неодвојиве од Библије, а ви и даље заступајте "бруклин" и његово учење, које је, до сада, неколико пута оборено...:thumbdown:

crkvene DOGME ( zna se sta je DOGMA ) nemaju u veze sa BIBLIJOM vec sa LJUDSKOM FILOZOFIJOM ...

A Jehovini Svedoci se drzi ISKLJUCIVO BIBLIJE I BIBLIJKSIH UCENJA :heart: :)

i zastupaju ISTINU :heart: :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back