RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
наставак

4. И Слово беше у Бога. И опет, каже се „беше" због оних који хулно говоре да Сина не беше. Где је било Слово? Није било ни на каквом месту с обзиром да се неописиво не може обухватити местом. Где је, дакле, било? У Бога. Отац се не налази на неком месту, као уосталом ни Син што није у некој области која се може описати. Безграничан је Отац, безграничан је и Син. Ма шта да замислиш и ма куда да пођеш духом, открићеш да је испуњено Богом и да се свуда сараспростире ипостас Сина. И Слово беше у Бога. Требало би да се дивиш тачности сваке речи. Он не каже: „Слово беше у Богу", него: Слово беше у Бога, како би представио лична својства ипостаси. Он није рекао: „У Богу", да не би дао повода за тврдњу о сливености ипостаси. Лукава је хула оних који настоје да све смешају, говорећи да су Отац, Син и Свети Дух један подмет ( тј. лице) и да су једној ствари дати различити називи. Лукава је нечастивост и треба је се клонити колико и оних који хулитељски тврде да је Син Божији по својој суштини неподобан Богу и Оцу. И Слово беше у Бога. Користећи реч „Слово" да би представио бестрашће рођења, он жури да уклони и штету која би могла настати из самог назива „Слово". Као да се удаљује од клевета хулитеља, он говори шта је Слово: Бог беше Слово. Немој измишљати различите речи и немој својом злобом придавати неку хулу учењу Духа Светога. Дата ти је одлука. Покори се Господу. Бог беше Слово. Он беше у почетку у Бога. Јеванђелист изнова неколицином речи укратко излаже целокупно богословље које нам је предао о Јединородном. Ко је Он? Он је Бог Слово. Пошто ти је образовао правилан појам о Њему, учењем утискајући у твоју душу непознато и у твоје срце настанивши Христа Слова, он каже: „Он". Које „Он"? Немој гледати напоље да би осмотрио Онога који ти је показан назначујућим речима, него уђи у скровиште своје душе и познај да Он беше у почетку, односно свагда у Бога, свога Оца. Ти си научен да Он беше у почетку, да је проистекао као Слово и да беше у Бога. Њега познај, Њему се задиви. Поклони се своме Владици, који се у теби утврдио посредством учења. Сачувајте наведених неколико речи, утиснувши их као печат у своје памћење. Оне ће бити неразрушиви зид пред нападима оних који плету замке. Оне су чувар душе који је спасава од нападача. [Можда] ће ти неко приступити и рећи: „Рођени не беше. Јер, да беше како би се родио". Ти се, међутим, удаљи од хуле на славу Јединородног као од демонског гласа, поново притичући јеванђелским речима: У почетку беше Слово, и Слово беше у Бога, и Бог беше Слово. Он беше у почетку у Бога. Изговори четири пута „беше" и одбићеш њихово „не беше". Нека наведени темељи вере буду непоколебиви. На њима ће се, ако Бог допусти, саздати и остало. Са вама, наиме, не можемо одједном беседити о свему. Јер, дуготрајношћу беседе можемо учинити бескорисним оно што сте трудољубиво сабрали. Немајући снагу да све обухвати одједном, разум се излаже ономе што трпи утроба која услед прекомерног засићења не може да свари све што је примила. Стога вам желим да се наслађујете окушањем и да искористите оно што вам је понуђено. Ја сам спреман да вам служим и у свему осталом у Христу Исусу Господу нашем, коме нека је слава и сила у векове векова. Амин.

Nemoj se ljutiti, no nemogu prihvatiti pismo osobe koja je počela iskrivljeno razumjevati Isusovo učenje, te koji je aktivno učestvovao sa ostalima u širenju NE BIBLIJSKIH UČENJA.

Pročitaj i izanaliziraj : http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10186085&postcount=4211

Sama riječ JEDINOROĐENI Sin, ti govori da Isus nije postojao prije nego je stvoren, pa onda i rođen.

Kološanima 1:15...- prvorođenac svega što je stvoreno. :heart:

Matej 6:9 -13 - Molite se, dakle, ovako: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima, neka se sveti ime tvoje! Neka dođe kraljevstvo tvoje! Neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš za ovaj dan daj nam danas i oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u iskušenje, nego nas izbavi od Zloga!’ :heart:

Ovo je šablon po kojem se upućuju različito izgovorene molitve Bogu Ocu preko Isusa Krista.

Svaka molitva je unikatna, jer se ne ponavlja stalno jedno te isto.

Jedino je Isus Krist posrednik u molitvi između čovjeka i Boga.

Matej 6:7 - A kad se molite, ne govorite uvijek jedno te isto, kao što čine neznabošci, jer oni misle da će biti uslišeni zato što koriste mnogo riječi. :heart:

1. Timoteju 2:5 - Jer jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Krist Isus...:heart:

nisam sigurna da sam razumela najbolje...

kako bi onda ova molitva glasila drugi put?

koje jos molitve imate?
jel JS pevaju ili recituju?

evo vorki - nasao si brata de sistija :)
uaaaa kopipejsteri ;)

Шта бре, "уа"... двестра страна ове теме се суздржавам од копипејста, а саговорник само штанцује... ово је било да се покаже да и ми православни, имамо адуте за трку... ;)

Пробаћу без копипејста на даље

Poslednja izmena:
evo vorki - nasao si brata de sistija :)
uaaaa kopipejsteri ;)

Ako želi neka kopira, no sve treba biti na nivou religije i temeljeno na Svetom Pismu.

Ja ne želim kopiranje raznoraznih knjiga koje nemaju veze sa Biblijom i kršćanskim učenjem.

Ja ne prihvaćam crkveno učenje, no neka postavlja postove, ako misli da će tako dokazati nešto.

Međutim, već u startu radi grešku, jer kopira sadržaj osoba koje je zahvatilo iskrivljeno učenje filozofije, ljudskih predaja i teoloških dogmi.

:heart: :bye:

Ako želi neka kopira, no sve treba biti na nivou religije i temeljeno na Svetom Pismu.

Ja ne želim kopiranje raznoraznih knjiga koje nemaju veze sa Biblijom i kršćanskim učenjem.

Ja ne prihvaćam crkveno učenje, no neka postavlja postove, ako misli da će tako dokazati nešto.

Međutim, već u startu radi grešku, jer kopira sadržaj osoba koje je zahvatilo iskrivljeno učenje filozofije, ljudskih predaja i teoloških dogmi.

:heart: :bye:

Ма, да треба да копирам оно што сервирају Бруклинци који су "исправни" зато што
no kroz proučavanje smo shvatili da smo upravo mi ti pravi kršćani

тј. МИ СХВАТИЛИ ДА СМО МИ НАЈБОЉИ.. :roll:
Мислим, ово стварно постаје или лудило или најгори могући безобразлук...

Poslednja izmena:
Nemoj se ljutiti, no nemogu prihvatiti pismo osobe koja je počela iskrivljeno razumjevati Isusovo učenje, te koji je aktivno učestvovao sa ostalima u širenju NE BIBLIJSKIH UČENJA.

O Игњатију Богоносцу, ви сте се изјаснили прилично неутрално... А цитат Куле стражаре који си навео, врви од нетачности, а то сам ти и показао на конкретним примерима...

Једно питање: Када је дефинитивно утврђен садржај Новог Завета?

Sama riječ JEDINOROĐENI Sin, ti govori da Isus nije postojao prije nego je stvoren, pa onda i rođen.

Ономе који говори српски или хрватски, јасно је да:
Реч "Јединородни" ознавачава неког ко је РОЂЕН а не створен и да САМО Он има ту одлику РОЂЕНОСТИ.. све остало (анђели, људи, и остали живи и неживи свет) су СТВОРЕНИ!

Апостол Јован каже: у почетку беше Реч... Бог Реч (ЛОГОС, тј. Син Божији) постоји одувек. Нема ништа што је иза почетка. Иза почетка не постоји "када".

Kološanima 1:15...- prvorođenac svega što je stvoreno. :heart:

Па прочитај шта каже!

Први који је рођен, а све остало је створено. ЧИТАЈ 1.главу посланице ЈЕврејима!!! Тамо ти се каже колико је битна та одлика РОЂЕНОСТИ Сина

nisam sigurna da sam razumela najbolje...

kako bi onda ova molitva glasila drugi put?

koje jos molitve imate?
jel JS pevaju ili recituju?

Molitva je osobni kontakt između tebe i Boga, te u njoj razgovaraš sa Tvorcem na opušteni i iskreni način. Isus je dao samo kostur po kojem se izgovara molitva. S time je htio naglasiti nekoliko bitnih detalja na koje bi svaki kršćanin trebao obratiti pažnju.

1. Posvećenje, slavljenje i hvala prema Jehovinom IMENU.

Psalmi 145:21 - Hvalu Jehovinu govorit će usta moja. Neka svako stvorenje blagoslivlja sveto ime njegovo dovijeka, u svu vječnost! :heart:

2. Da se molimo za dolazak Božjeg kraljevstva, kao jedine vladavine koja može riješiti probleme čovječanstva.

Matej 6:33 - Stoga tražite najprije kraljevstvo i Božju pravednost, a sve će vam se ovo dodati. :heart:

3. Da zemljom vlada Božja volja u svakodnevnom životu čovjeka, a ne njegova grešna volja.

Matej 7:21 - Neće svatko tko mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. :heart:

4. Da ljudi zahvaljuju Bogu što im omogučava hranu, kroz savršenu funkciju prirode.

Psalmi 145:15,16 - Oči sviju u tebe su uprte, ti im daješ hranu u pravo vrijeme. Ti otvaraš ruku svoju i sitiš sve živo po želji njihovoj. :heart:

5. Da molimo Boga za oprost naših svakodnevnih grešaka, i da se mi sami trudimo opraštati drugima.

Matej 6:14,15 - Jer ako vi oprostite ljudima njihove prijestupe, i vaš će Otac nebeski oprostiti vama. Ali ako vi ne oprostite ljudima njihove prijestupe, ni Otac vaš neće vama oprostiti vaše prijestupe. :heart:

6. Da molimo Boga da nam pomogne u kušnjama od strane Sotone i naših grešnih naginjanja.

1. Korinćanima 10:13 - Nije vas zadesilo drugo iskušenje osim onoga koje je uobičajeno za ljude. Ali Bog je vjeran i neće dopustiti da budete iskušani više nego što možete podnijeti, nego će stvoriti izlaz kad dođe iskušenje, da možete izdržati. :heart:

Evo vidiš, ovo su OSNOVNE stvari o kojima bi trebala razmišljati u kazivanju svoje molitve, no ostale potrebe i zahvale na način riječi iz srca, na iskren način, su isto tako prihvatljive Bogu. Uz osnovu, svaki put možeš izgovarati drugačije rijeći, onako kako ti padnu na pamet, ali na dostojanstven i kulturan način.

Filipljanima 4:6,7 - Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iznesite svoje molbe Bogu. I mir Božji koji nadilazi svaku misao čuvat će vaša srca i vaš um preko Krista Isusa. :heart:

Ма, да треба да копирам оно што сервирају Бруклинци који су "исправни" зато што

тј. МИ СХВАТИЛИ ДА СМО МИ НАЈБОЉИ.. :roll:
Мислим, ово стварно постаје или лудило или најгори могући безобразлук...

To ti kažeš.

Ja nigdje nisam rekao da su to shvatili Jehovini Svjedoci, zato što su oni NABOLJI, nego zato što se Bog poslužio preko tih istraživaća, u vremenu predviđenom za ispunjavanje proročanstava. Ti ljudi su prvo morali promjeniti svoj um i svoju osobnost, da bi Bog mogao djelovati preko njih.

Ivan 8:32 -...i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” :heart:

Rimljanima 12:2 - I ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svijet, nego se preobrazite obnavljanjem svojega uma, da utvrdite što je Božja volja — što je dobro, ugodno i savršeno. :heart:

Efežanima 4:22-24 -...da trebate skinuti staru osobnost oblikovanu vašim prijašnjim načinom života, koju kvare njene prevarljive želje, a obnavljati se u sili koja pokreće vaš um i obući novu osobnost koja je stvorena po Božjoj volji u istinskoj pravednosti i vjernosti. :heart:

To ti kažeš.

Ja nigdje nisam rekao da su to shvatili Jehovini Svjedoci, zato što su oni NABOLJI, nego zato što se Bog poslužio preko tih istraživaća, u vremenu predviđenom za ispunjavanje proročanstava. Ti ljudi su prvo morali promjeniti svoj um i svoju osobnost, da bi Bog mogao djelovati preko njih.

Ја кажем?

Nisu Jehovini Svjedoci relativisti, nego ozbiljni istraživaći Biblije. Mi smo prije istraživačka skupina nego vjerska, no kroz proučavanje smo shvatili da smo upravo mi ti pravi kršćani u vremenu kraja, za koje Božja Riječ proriče. Prema tome, kako smo otkrivali istinu i logiku iz Pisma, tako smo mjenjali svoje stavove i mišljenja.

Онда ми појасни ове своје речи..

Ivan 8:32 -...i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.” :heart:

Rimljanima 12:2 - I ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svijet, nego se preobrazite obnavljanjem svojega uma, da utvrdite što je Božja volja — što je dobro, ugodno i savršeno. :heart:

Efežanima 4:22-24 -...da trebate skinuti staru osobnost oblikovanu vašim prijašnjim načinom života, koju kvare njene prevarljive želje, a obnavljati se u sili koja pokreće vaš um i obući novu osobnost koja je stvorena po Božjoj volji u istinskoj pravednosti i vjernosti. :heart:

А шта, ово као треба да појача оно што си рекао? Извини, али не видим везу ових цитата Светог Писма са твојом изјавом.....

Nasilne videoigre u crkvi :rtfm:
-------------------------------------------
“Stotine propovjednika i pastora očajnički pokušavaju privući mlade u crkvu služeći se pritom neobičnim sredstvom — jednom iznimno popularnom i nasilnom videoigrom, što je zabrinulo javnost i izazvalo brojne kritike”, piše u novinama The New York Times. Ta je igra namijenjena odraslima. U njoj igrač preuzima ulogu vojnika i protivnike mora ubijati na razne načine. U članku je dalje pisalo da usprkos tome neki vjerski vođe organiziraju okupljanje protestantske i evangeličke mladeži u klubovima u kojima im na raspolaganju stoje brojne igraće konzole i veliki ekrani oko kojih se mogu okupiti i pucati do mile volje. :heart: :bye:

Tko nam može pružiti vodstvo? :rtfm:
-----------------------------------------------------
Pouku u vezi s moralom ne možemo tražiti od crkava ovog svijeta. Umjesto da zastupaju pravedna načela, kao što su to činili Isus i njegovi sljedbenici iz prvog stoljeća, crkve su postale dio ovog svijeta i snose dio odgovornosti za zlo koje u njemu vlada. Jedan je pisac upitao: “Da li se ikada u povijesti vodio neki rat, a da obje strane nisu tvrdile da je Bog uz njih?” U vezi s podržavanjem Božjih moralnih načela jedan je njujorški svećenik prije mnogo godina rekao: “Crkva je jedina organizacija na svijetu u kojoj se od onih koji žele postati njeni članovi traži manje nego od onih koji žele ući u autobus.” :heart: :bye:

Mogu li crkve zaustaviti moralni rasap? :rtfm:
----------------------------------------------------------------
Ne iznenađuje da je žalosno moralno stanje svijeta prouzročilo protureakciju. Mnogi sada bučno zahtijevaju povratak tradicionalnim vrijednostima, što za neke znači povratak religiji. Međutim, crkve se baš nisu iskazale u pružanju moralnog vodstva. Generalna skupština Prezbiterijanske crkve (SAD) priznala je: ”Suočavamo se s krizom, užasnom po svojim proporcijama i po svemu onome što je u nju uključeno.“ Priroda ove krize? ”Između 10 i 23 posto svećenika širom zemlje upleteno je u seksualizirano ponašanje ili spolne odnose sa župljanima, klijentima, namještenicima, itd.“ Tako sve više prevladava rašireno razbijanje iluzija gajenih prema religiji. Predsjednik Američkog savjeta za poslovanje i industriju rezimirao je situaciju kad je objavio: ”Religiozne ustanove promašile su u prenošenju svojih tradicionalnih vrijednosti, a u mnogo slučajeva i same su postale dio [moralnog] problema, promičući teologiju oslobođenja i gledište da niti jedan način ljudskog ponašanja ne treba osuđivati.“ :heart: :bye:

Da ne pominjem cinjenicu kako se Jehovini svedoci odnose prema bivsim clanovima.

Pogledajte na primer kako se Jehovini svedoci na ovom forumu odnose prema kovach06 (osobi koja nije bila clan Jehovinih svedoka, vec samo posecivala njihove skupove). Kao on je "otpadnik", on je ovakav, on je onakav... I kao, zabranjeno im je da komuniciraju sa njim, jer jel'te time "krse ono sto je propisano u Svetom Pismu"
Nazivaju me otpadnikom zato sto ne znaju da raspravljaju na temelju pisma jer sa biblijskim citatima dokazujem da oni imaju pogresna ucenja.Kad god postavim neko pitanje,on (vorki)kaze necu se s tobom raspravljati jer provociras(ne znam kako) ako je za tebe provokacija to sto imam drugacije misljenje onda te provociram.Evo sad pitam Vorkija:Jer mogu da postavim pitanje iz Biblije i da mi odgovoris,da raspravljamo a da se drzimo teme.Jos jednom napominjem:Nisam nikad u zivotu bio pripadnik organizacije"Jehovini svedoci." Te stoga nisam ni izbacen,ni oteran vec sam prestao da odlazim na sastanke u lokalnoj skupstini koju sam istini za volju posecivao i slusao predavanja.Usput,bio sam i na nekoliko kongresa svedoka i na nekoliko memorijala,ali to me ne cini J.svedokom,jer nisam po njihovim pravilima krsten.Da li cete sada odgovarati na moja pitanja?

Nasilne videoigre u crkvi :rtfm:
-------------------------------------------
“Stotine propovjednika i pastora očajnički pokušavaju privući mlade u crkvu služeći se pritom neobičnim sredstvom — jednom iznimno popularnom i nasilnom videoigrom, što je zabrinulo javnost i izazvalo brojne kritike”, piše u novinama The New York Times. Ta je igra namijenjena odraslima. U njoj igrač preuzima ulogu vojnika i protivnike mora ubijati na razne načine. U članku je dalje pisalo da usprkos tome neki vjerski vođe organiziraju okupljanje protestantske i evangeličke mladeži u klubovima u kojima im na raspolaganju stoje brojne igraće konzole i veliki ekrani oko kojih se mogu okupiti i pucati do mile volje. :heart: :bye:

Mogu li crkve zaustaviti moralni rasap?
----------------------------------------------------------------
Ne iznenađuje da je žalosno moralno stanje svijeta prouzročilo protureakciju. Mnogi sada bučno zahtijevaju povratak tradicionalnim vrijednostima, što za neke znači povratak religiji. Međutim, crkve se baš nisu iskazale u pružanju moralnog vodstva. Generalna skupština Prezbiterijanske crkve (SAD) priznala je: ”Suočavamo se s krizom, užasnom po svojim proporcijama i po svemu onome što je u nju uključeno.“ Priroda ove krize? ”Između 10 i 23 posto svećenika širom zemlje upleteno je u seksualizirano ponašanje ili spolne odnose sa župljanima, klijentima, namještenicima, itd.“ Tako sve više prevladava rašireno razbijanje iluzija gajenih prema religiji. Predsjednik Američkog savjeta za poslovanje i industriju rezimirao je situaciju kad je objavio: ”Religiozne ustanove promašile su u prenošenju svojih tradicionalnih vrijednosti, a u mnogo slučajeva i same su postale dio [moralnog] problema, promičući teologiju oslobođenja i gledište da niti jedan način ljudskog ponašanja ne treba osuđivati.“

Tko nam može pružiti vodstvo?
-----------------------------------------------------
Pouku u vezi s moralom ne možemo tražiti od crkava ovog svijeta. Umjesto da zastupaju pravedna načela, kao što su to činili Isus i njegovi sljedbenici iz prvog stoljeća, crkve su postale dio ovog svijeta i snose dio odgovornosti za zlo koje u njemu vlada. Jedan je pisac upitao: “Da li se ikada u povijesti vodio neki rat, a da obje strane nisu tvrdile da je Bog uz njih?” U vezi s podržavanjem Božjih moralnih načela jedan je njujorški svećenik prije mnogo godina rekao: “Crkva je jedina organizacija na svijetu u kojoj se od onih koji žele postati njeni članovi traži manje nego od onih koji žele ući u autobus.”

Oвакав начин разговора одражава:
а) духовни аутизам
б) неспособност другачије комуникације
в) безобразлук саговорника

Троумим се између понуђених одговора...

Ја кажем?

Онда ми појасни ове своје речи..

А шта, ово као треба да појача оно што си рекао? Извини, али не видим везу ових цитата Светог Писма са твојом изјавом.....

Istraživaći Biblije, kako su se prije zvali Jehovini Svjedoci, kroz višegodišnje proučavanje su uvidjeli da se u tom vremenskom perjodu treba pojaviti organizirana zajednica koja će na zemlji predstvaljati pravi Božji narod. Analiziranjem Pisma i povijesti, ustanovili su da su oni ti preko kojih Bog upravlja u ovom vremenu kraja.

Moje osobno proučavanje Biblije je potvrdilo taj njihov stav, te sam dobio sasvim jasnu sliku istine. Poštujem tvoje mišljenje i stav, no ovo je moje trenutno uvjerenje u kojega vjerujem. :heart: :bye:

Istraživaći Biblije, kako su se prije zvali Jehovini Svjedoci, kroz višegodišnje proučavanje su uvidjeli da se u tom vremenskom perjodu treba pojaviti organizirana zajednica koja će na zemlji predstvaljati pravi Božji narod. Analiziranjem Pisma i povijesti, ustanovili su da su oni ti preko kojih Bog upravlja u ovom vremenu kraja.

Како су то увидели? Где је у Светом писму то о чему говориш?

Nazivaju me otpadnikom zato sto ne znaju da raspravljaju na temelju pisma jer sa biblijskim citatima dokazujem da oni imaju pogresna ucenja.Kad god postavim neko pitanje,on (vorki)kaze necu se s tobom raspravljati jer provociras(ne znam kako) ako je za tebe provokacija to sto imam drugacije misljenje onda te provociram.Evo sad pitam Vorkija:Jer mogu da postavim pitanje iz Biblije i da mi odgovoris,da raspravljamo a da se drzimo teme.Jos jednom napominjem:Nisam nikad u zivotu bio pripadnik organizacije"Jehovini svedoci." Te stoga nisam ni izbacen,ni oteran vec sam prestao da odlazim na sastanke u lokalnoj skupstini koju sam istini za volju posecivao i slusao predavanja.Usput,bio sam i na nekoliko kongresa svedoka i na nekoliko memorijala,ali to me ne cini J.svedokom,jer nisam po njihovim pravilima krsten.Da li cete sada odgovarati na moja pitanja?

Više puta sam objasnio stav, i ispričao sam se za pogrešku. :heart: :bye:

Što Katolička crkva kaže o tome što se događa u čistilištu? :rtfm:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
U djelu New Catholic Encyclopedia (Nova katolička enciklopedija) piše: “Mnogi smatraju da se sve muke koje duša doživljava u čistilištu sastoje u tome da je ona svjesna privremene odgode prispijeća k blaženom gledanju Boga, iako je više zastupljeno gledište da ona pored toga doživljava i neku konkretnu kaznu. (...) U Rimokatoličkoj crkvi općenito se smatra da tu bol zadaje doslovna vatra. No to nije nužno za vjerovanje u čistilište. A nije ni pouzdano. (...) Ako tko odbacuje ideju o tome da muke zadaje vatra, kao što čine teolozi istočne crkve, trebao bi paziti na to da ne odbaci ideju o svakoj doslovnoj muci u čistilištu. Tu je još uvijek prisutna prava patnja, tuga, jad, grizodušje i druge duhovne žalosti koje duši mogu nanositi istinsku bol. (...) Kako god bilo, valja imati na umu da te duše, unatoč mukama koje trpe, osjećaju veliku radost zbog zajamčenog spasenja” (1967, svezak XI, stranice 1036, 1037). U katoličkom listu U.S. Catholic pisalo je: “Nitko ne može reći što se točno događa u čistilištu” (ožujak 1981, stranica 9). :heart: :bye:

Proučavanje Biblije — nešto za Vas? :rtfm:
--------------------------------------------------------------
”ČITATI samo u prisustvu svećenika.“ Ovo upozorenje stoji na početnoj stranici nekih biblijskih izdanja koja koriste katolici. ”Mi katolici ranije nismo imali puno doticaja s Biblijom“, kaže Kay Murdy s Katoličkog biblijskog instituta u Los Angelesu, ”ali to se mijenja.“ Čim katolici postanu svjesni kako Biblija može utjecati na njihov život, zapaža ona, ”osjete glad i žeđ za njom“. U vezi s ovom promjenom časopis U.S. Catholic citira jednog koordinatora za vjersko obrazovanje koji je rekao da katolici koji pohađaju tečajeve za proučavanje Biblije uviđaju ”da su kao katolici bili zakinuti i da se u Bibliji nalazi veliko blago. Žele se domoći bar dijela tog blaga za koje smatraju da im je promaklo.“ :heart: :bye:

Crkve priznaju provođenje prisilnog rada :rtfm:
------------------------------------------------------------------
Nedavno je njemačka javnost bila šokirana viješću da su u drugom svjetskom ratu i Katolička i Evangelička crkva iskorištavale ljude putem prisilnog rada. Prema izjavi glasnogovornika Biskupske konferencije Katoličke crkve u Njemačkoj, ”radnici su radili na imanjima koja su bila pod upravom Crkve — na poljima koja su pripadala samostanima te u vinogradima i bolnicama“, izvještava Frankfurter Allgemeine Zeitung. Što se tiče Evangeličke crkve, njene najveće humanitarne i socijalne ustanove u Evropi ”tjerale su ljude da rade za njih tijekom čitavog drugog svjetskog rata“, piše Süddeutsche Zeitung. I Katolička i Evangelička crkva obećale su da će preživjelim žrtvama prisilnog rada, a to su većinom bili civili iz istočnoevropskih zemalja, dati naknadu od nekoliko milijuna njemačkih maraka. :heart: :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back