RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Točno, danas je osoba, koja je dio ovoga svijeta, sam za sebe bog, koji vrši samo svoju volju.

Međutim, uvijek ima onaj tko vlada nad drugim, tako da se tada on postavlja bogom nad njim.

No, nijedan ekronac nije bio svijesno sam za sebe bog, nego su štovali kip, kojega su smatrali njihovim bogom.

1. Mojsijeva 3:5 - Jer zna Bog da će vam se onoga dana kad ga budete jeli otvoriti oči i da ćete postati kao Bog i znati što je dobro, a što zlo.” :heart:

:heart: :bye:
занимљиво

1. Mojsijeva 3:22 I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do vijeka živi!

на кога се мисли један од НАС?

Hahaha, dobar si prijatelju, kao grom iz vedra neba pa u rebra.
:hvala:

Već si počeo stvarati odbojnost prema istini, jer u protivnom moraš prihvatiti promjenu.

:) Нама православним хришћанима, Истина је позната. ;)

U vrijeme Izraela, Bog je imao svoj narod organiziran u NACIJU, pa tako i državu,

па ок.... и данас имамо и Јудеје и Грке и нас остале који смо Христа примили касније... а све нас повезује Христос.. да знаш, код нас православних хришћана, етнофилетизам је осуђен као јерес.

no kada je Isus uspostavio NOVI SAVEZ, Božji narod postaju ljudi iz svih nacija, plemena, jezika. Prema tome, spajanje sa državom u kojoj žive ljudi, koji su dio globalnog Božjeg naroda, nije moguće BEZ KOMPROMISA sa politikom. Na taj način, došlo bi do razvijanja osobina grijeha, a ne plodova duha.

Примени ту логику на апостола Павла.

1. Рим је империја чија је званична религија паганизам
2. Апостол Павле се позивао на право римског грађанина.
3. Римско грађанство означава да лице које га поседује признаје Рим за своју државу..

Naprimjer, jedna zemlja zarati protiv druge, tada bi PRAVI KRŠĆANIN išao u rat i ubijao bih kršanina druge zemlje, a trebali bi da budu braća.

у принципу си у праву... али ако тај заборави да је хришћанин и нападне ме, имам право да се браним. не само због себе, него због оних слабијих које браним...

"нема веће љубави од ове..." знаш и сам како каже ЈЕванђеље...

Srpska Pravoslavna crkva je dio države, zato što sudjeluje u političkim sugestijama, prima plaću iz državnog proračuna,
обрати се римокатолицима

posjeduje veliku materjalnu imovinu,
парохијске домове, манастире, цркве, епископска средишта... симболи богатства, ма није него...

А Бруклинска централа заседа под отвореним небом и не поседује ништа до властите косе и ноктију... хм... сигурно...

плитко размишљање Ворки... плитко...

zastupa stranu države kada izbiju krizna vremena,

шта ово значи?

nesankcionira krštene pripadnike koji posjeduju plodove grijeha, a ne kaju se i sl.
зато што наш Бог не жели смрти грешника.. духовна смрт је одвојеност од Бога и Цркве...

Јеси ли чуо за појам "епитимија"?

Pavao je koristio pravo rimskog građanina, zato što ga je posjedovao i u određenom trenutku mu je koristilo. Rim u trenutku Krista nije bio kršćanski naučen, nego je imao svoju vjersku konstrukciju. Upravo je zato najviše kritizirao SVOJ NAROD, i njegove duhovne vođe, koji su bili licemjerni, jer ih je zanimao materjalizam, te su imali u svojim srcima plodove grijeha, a ne duha.

Циљ оправдава средство? Па није ап.Павле био такав...

Значи, употребљавамо принцип корисности. Па ето, и у одређеним периодима историје постојало је нешто се може назвати хришћанска држава.. И шта ћемо сад?

Maло смо раширили тему. Хајде да се вратимо на ово:

Питао си:
Što misliš prijatelju, dali si 100% siguran da vršiš Božju volju ???

Одговорио сам:
Е, Ворки... Када бисмо вршили бар 1% Божије воље, Земља би била рај... Не знам, покушавам... Падам, устајем... Верујем у милостивог Бога... Бога оних који се кају... Бога који нас воли... Као што каже једна православна молитва: Господе Боже спасења слугу Твојих, Милостиви и Жалостиви и Дуготрпељиви, Ти тугујеш због наших зала, и не желиш смрти грешника него да се обрати и жив буде.

"У чему затекнем у томе ћу и судити"... Ако Бог да, да будем у фази устајања...

Који је твој одговор на ово питање?

Maло смо раширили тему. Хајде да се вратимо на ово:

Питао си:

Одговорио сам:

Који је твој одговор на ово питање?

Ja se trudim vršiti Božju volju, koja je zapisana u njegovoj riječi Bibliji.

Da odgovorim i saletu, normalno da je Pavao bio građanin rima, kao što je bilo koji čovijek na zemlji građanin određene države, no tada kršćanstvo nije bilo sastavni dio tog carstva. On je bio građanin tog carstva, no ODJELJEN u moralnom, etičkom, vjerskom stanju od ostalih ljudi koji su živjeli živote opčeprihvaćene tom povijesnom dobu. Ti živi život u Srbiji, no nemoj podilaziti duhu ovoga svijeta i raditi različite KOMPROMISE.

Ivan 17:15,16 - Ne molim te da ih uzmeš iz svijeta, nego da ih sačuvaš od Zloga. Oni nisu dio svijeta, kao što ni ja nisam dio svijeta. :heart:

Kao što vidiš, pravi kršćani moraju biti dio ovoga svijeta u fizičkom smislu, no u moralnom, etičkom i vjerskom NE.

‘BORIMO SE PROTIV ZLIH DUHOVNIH SILA’ :rtfm:
---------------------------------------------------------------------------
Premda Sotona ne može dobiti rat, on može pobijediti nas kao pojedince ako ne budemo na oprezu. On zna da će nas moći “proždrijeti” ako uspije oslabiti naš odnos s Jehovom. Kako to želi postići? Tako što koristi žestoke napade, osobni pristup i lukave spletke. Razmotrimo podrobnije te glavne Sotonine metode. Žestoki napadi. Apostol Ivan je napisao: “Cijeli je svijet pod vlašću Zloga”. Te riječi služe kao upozorenje svim pravim kršćanima. Sotona je već “proždro” cijeli bezbožni svijet i sada se može usredotočiti na one koji su mu dosad izmicali — na Jehovin narod — te ih još žešće napadati. Silno je gnjevan jer zna da mu je preostalo malo vremena. Zato je pojačao pritisak. U tom svom završnom divljačkom pohodu pokušava razoriti naš odnos s Bogom. Zato je važnije nego ikad prije da ‘u svakoj prilici znamo razabrati što trebamo činiti’. Osobna borba. Apostol Pavao upozorio je svoje sukršćane: ‘Borimo se protiv zlih duhovnih sila na nebesima’. Grčka riječ prevedena “boriti se” može se prevesti i izrazom “hrvati se”. Zašto je Pavao upotrijebio baš taj izraz? Zato što prenosi sliku borbe prsa u prsa, osobnog hvatanja u koštac s protivnikom. Pavao je time htio naglasiti da se svatko od nas osobno bori sa zlim duhovima. Bez obzira na to jesu li u našoj zemlji vjerovanja u zle duhove raširena ili nisu, ne smijemo nikada zaboraviti da smo onog trenutka kad smo se predali Jehovi, slikovito rečeno, stupili u borilište. U najmanju ruku od svog predanja Bogu svaki kršćanin mora voditi borbu. Posve je razumljivo što je Pavao smatrao potrebnim kršćane u Efezu tri puta potaknuti da se “odupiru” i da “budu postojani“! Lukave spletke. Pavao je upozorio kršćane da se “odupiru Ðavlovim spletkama”. Zapazi da je Pavao izraz “spletke” upotrijebio u množini. Zli se duhovi ne služe samo jednom lukavom metodom već mnogima — i to s dobrim razlogom. Neki su Božji sluge ostali čvrsti u jednoj vrsti kušnje, ali su s vremenom pokleknuli u nekoj drugoj. Zato Ðavo i demoni svakoga od nas pažljivo promatraju kako bi na temelju našeg ponašanja otkrili gdje nam je najslabija točka. A kad otkriju neku slabost u našoj duhovnosti, iskoriste je. No sretni smo što su mnoge Ðavlove metode opisane u Bibliji, pa ih možemo prepoznati. U ovoj smo knjizi već govorili o zamkama kao što su materijalizam, loše društvo i spolni nemoral. Razmotrimo sada jednu drugu zamku kojom se Sotona lukavo služi — spiritizam. :heart: :bye:

Ja se trudim vršiti Božju volju, koja je zapisana u njegovoj riječi Bibliji.

па, добро... желим ти да заиста вршиш Божију вољу..

Da odgovorim i saletu, normalno da je Pavao bio građanin rima, kao što je bilo koji čovijek na zemlji građanin određene države, no tada kršćanstvo nije bilo sastavni dio tog carstva. On je bio građanin tog carstva, no ODJELJEN u moralnom, etičkom, vjerskom stanju od ostalih ljudi koji su živjeli živote opčeprihvaćene tom povijesnom dobu. Ti živi život u Srbiji, no nemoj podilaziti duhu ovoga svijeta i raditi različite KOMPROMISE.

Kao što vidiš, pravi kršćani moraju biti dio ovoga svijeta u fizičkom smislu, no u moralnom, etičkom i vjerskom NE.

Ово си већ знатно лепше рекао.. Ваљда ти је познато да Борис Тадић не бира патријарха нити епископе? НИти да је Црква усвојила теорију еволуције? И сл...

И да не набрајам даље... ЈЕдноставно не видим да Православна Црква прави компромис бар у оном контексту у којем ти описујеш компромис...

Na Isusa Krista, Mihaela i JHVH, Jehovu Boga. :heart: :bye:
:eek:Dakle Bog isus Hristos, "bog"- Mihailo i Bog JHVH-Jahve?
Jer u sentenci"jednoga od Nas"- može se videti da se misli da su ovi Trojica slični, tj.istoga roda, jer da je drugačije bilo bi: postaće kao Ti Isuse, ili kao ti Mihaile, ili kao Ti Jahve...Jer je drugo Isus, a drugo Mihailo, a Jahve je starozavetno ime Boga koji je svetu otkrio svoje pravo Ime tek preko Sina koga je poslao,a to je Otac, dok do tada nigde nije napominjao postojanje svoga Sina...( Sem u nekim starozavetnim knjigama kao u psalmima kada kaže:"reče Gospod Gospodu mojemu, sedi desno od mene...") Tako da iz vašeg odgovora proizilazi da je Mihail(oprosti mi Bože što tako kažem) neka zamena "svetog Duha",dok JHVH jedino može biti starozavetno ime za Boga Oca( ako bismo priznali da je Bog samog sebe nazvao "ja sam onaj koji jesam" -JHVH kada se otkrio Mojsiju)
Međutim iz onoga što je napisano sledi da su oni ravnočisleni, da su jednoga roda, da su sadejstvujući jer imaju neko zajedničarenje među sobom,da su suštinski slični ...A Mihailo je arhangel koji je stvoren i veštastven,iako duh, on ima veštastvenu prirodu i podređen je direktno Bogu, dok Presveta Trojica( Sem Drugog Lica Svete Trojice koji se ovaplotio i uzeo čoveštvo na sebe, do tada je i On bio bestelesni neveštastveni Logos Božiji), nije veštastvena-Ona je iznad svega stvoranog, i izvan svake materije.
Zato je pravilno tumačenje da su to govorila Sveta Trojica,Otac, Sin i Sveti Duh.:heart::bye:

:eek:Dakle Bog isus Hristos, "bog"- Mihailo i Bog JHVH-Jahve?
Jer u sentenci"jednoga od Nas"- može se videti da se misli da su ovi Trojica slični, tj.istoga roda, jer da je drugačije bilo bi: postaće kao Ti Isuse, ili kao ti Mihaile, ili kao Ti Jahve...Jer je drugo Isus, a drugo Mihailo, a Jahve je starozavetno ime Boga koji je svetu otkrio svoje pravo Ime tek preko Sina koga je poslao,a to je Otac, dok do tada nigde nije napominjao postojanje svoga Sina...( Sem u nekim starozavetnim knjigama kao u psalmima kada kaže:"reče Gospod Gospodu mojemu, sedi desno od mene...") Tako da iz vašeg odgovora proizilazi da je Mihail(oprosti mi Bože što tako kažem) neka zamena "svetog Duha",dok JHVH jedino može biti starozavetno ime za Boga Oca( ako bismo priznali da je Bog samog sebe nazvao "ja sam onaj koji jesam" -JHVH kada se otkrio Mojsiju)
Međutim iz onoga što je napisano sledi da su oni ravnočisleni, da su jednoga roda, da su sadejstvujući jer imaju neko zajedničarenje među sobom,da su suštinski slični ...A Mihailo je arhangel koji je stvoren i veštastven,iako duh, on ima veštastvenu prirodu i podređen je direktno Bogu, dok Presveta Trojica( Sem Drugog Lica Svete Trojice koji se ovaplotio i uzeo čoveštvo na sebe, do tada je i On bio bestelesni neveštastveni Logos Božiji), nije veštastvena-Ona je iznad svega stvoranog, i izvan svake materije.
Zato je pravilno tumačenje da su to govorila Sveta Trojica,Otac, Sin i Sveti Duh.:heart::bye:

Već sam pisao o tome više puta.

Isus = zemaljsko ime

Mihael = duhovno ime ---------- Sin Božji, prvo biće direktno stvoreno od Tvorca.

Krist = Mesija = Pomazanik

JHVH ( Jehova ) je IME Boga Stvoritelja --------- Oduvjek i zauvjek

Prema tome, Jehova je Stvoritelj, Isus je njegovo prvo stvorenje i sveti duh je Božja sila s kojom djeluje.

Tko je arhanđeo Mihael? :rtfm:
--------------------------------------------
DUHOVNO stvorenje imenom Mihael ne spominje se često u Bibliji. Međutim, kad ga se spominje, uvijek poduzima odlučne korake. U knjizi Danijela Mihael se bori protiv zlih anđela, u Judinoj poslanici spori se sa Sotonom, a u Otkrivenju vodi rat s Ðavlom i njegovim demonima. Braneći vlast Jehove Boga i boreći se protiv njegovih neprijatelja, Mihael živi u skladu sa značenjem svog imena — ”Tko je kao Bog?“ No tko je Mihael? Neki ljudi imaju više od jednog imena. Naprimjer, patrijarha Jakova naziva se i Izrael, a apostola Petra Šimun. Slično tome, Biblija otkriva da je Mihael drugo ime Isusa Krista, ime koje je nosio prije i nakon svog života na Zemlji. Da vidimo kako nam ona pomaže da dođemo do tog zaključka. Arhanđeo. Božja Riječ Mihaela naziva ’arhanđelom‘. Taj izraz znači ”vrhovni anđeo“. Izraz ”arhanđeo“ u Bibliji se pojavljuje isključivo u jednini, a nikada u množini. To pokazuje da postoji samo jedan takav anđeo. Osim toga, Isusa se povezuje s položajem arhanđela. O uskrsnulom Gospodinu Isusu Kristu u 1. Solunjanima 4:16 piše: ’Sam će Gospodin sići s neba sa zapovjedničkim pozivom, s glasom arhanđela.‘ Dakle, za Isusov se glas kaže da je glas arhanđela. Prema tome, ovaj redak ukazuje na to da je sam Isus arhanđeo Mihael. Vojskovođa. Biblija kaže da su se ’Mihael i anđeli njegovi borili sa zmajem i anđelima njegovim‘. Dakle, Mihael zapovijeda vojskom vjernih anđela. U Otkrivenju se govori da i Isus zapovijeda vojskom vjernih anđela. A apostol Pavao konkretno spominje ’Gospodina Isusa‘ i ’njegove moćne anđele‘. Dakle, Biblija govori o Mihaelu i ’njegovim anđelima‘ te o Isusu i ’njegovim anđelima‘. Budući da Božja Riječ nigdje ne kaže da postoje dvije vojske vjernih anđela na nebu — jedna koju vodi Mihael, a druga koju vodi Isus — logično je zaključiti da Mihael nije nitko drugi do Isus Krist u svojoj nebeskoj ulozi. :heart: :bye:

Homoseksualnost, blud i preljub :rtfm:
-------------------------------------------------------
Prema Božjoj riječi, postoji samo jedno časno mjesto za spolne odnose, a to je unutar bračne veze. ”Ženidbu da drže svi u časti, i postelja ženidbena da bude čista; a kurvarima i preljubočincima sudiće Bog“. Podupiru li crkveni vođe ovo Božje učenje? Godine 1989. Anglikanska crkva u Australiji izdala je jedan službeni dokument o spolnosti u kojem se sugerira da seks prije braka nije neispravan ako je par potpuno predan jedno drugome. U novije je vrijeme vođa Anglikanske crkve u Škotskoj izjavio: ”Crkva ne bi trebala osuđivati ljubavne afere kao grešne i neispravne. Crkva mora prihvatiti da do preljuba dolazi zbog naše naslijeđene grešnosti.“ U Južnoafričkoj Republici brojni su svećenici otvoreno govorili u prilog homoseksualnosti. Naprimjer, 1990. časopis iz Južnoafričke Republike You citirao je istaknutog anglikanskog svećenika koji je rekao: ”Pismo ne obavezuje zauvijek. (...) Vjerujem da će doći do promjena u crkvenim stavovima i njenoj politici prema homoseksualcima.“ Prema 1994 Britannica Book of the Year, spolnost je postala dominantan problem u američkim crkvama, a osobito pitanja kao što su ”zaređivanje onih koji se javno izjašnjavaju kao homoseksualci i lezbijke, religiozno razumijevanje prava homoseksualaca, blagoslivljanje ’homoseksualnih brakova‘ i priznavanje ili osuda načina života povezanog s homoseksualnošću“. Većina velikih crkvenih denominacija tolerira svećenike koji vode kampanju za veću seksualnu slobodu. Prema 1995 Britannica Book of the Year, 55 episkopalnih biskupa potpisalo je deklaraciju kojom ”potvrđuju prihvatljivost zaređivanja homoseksualaca i prihvatljivost homoseksualnih postupaka“. :heart: :bye:

Neki svećenici govore u prilog homoseksualnosti, tvrdeći da Isus nikada nije govorio protiv nje. No je li doista tako? Isus Krist je objavio da je Božja riječ istina. To znači da je prihvaćao Božje gledište o homoseksualnosti koje je opisano u 3. Mojsijevoj 18:22, gdje čitamo: ”S muškarcem ne lezi kao sa ženom; gadno je.“ Osim toga, Isus je blud i preljub ubrojio među ”zla [koja] izlaze iznutra i onečiste čovjeka“. Grčka riječ za blud obuhvatniji je izraz od one za preljub. Ona opisuje sve oblike seksualnih veza izvan zakonski sklopljenog braka, uključujući i homoseksualnost. Isus Krist je upozorio svoje sljedbenike i na to da ne toleriraju nikoga tko se izjašnjava kao kršćanski učitelj a umanjuje ozbiljnost bluda. Kako utječe na članove njihovih crkava, osobito na mlade ljude, kad se religiozni vođe zalažu za zaređivanje homoseksualaca i lezbijki? Nije li to poticaj za eksperimentiranje sa seksom izvan braka? Za razliku od toga, Božja riječ potiče kršćane da ’bježe od bludnosti‘. Ako suvjernik upadne u takav grijeh, s ljubavlju mu se pruža pomoć kako bi ponovno zadobio Božju naklonost. Što učiniti ako odbije ovu pomoć? Biblija kaže da, ukoliko se ne pokaju, takve osobe ”carstva Božijega ne će naslijediti“. :heart: :bye:

1. Korinćanima 6:9,10 - Pa zar ne znate da nepravednici neće naslijediti kraljevstvo Božje? Ne zavaravajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni muškarci koji se upuštaju u neprirodno općenje, ni muškarci koji liježu s muškarcima, ni lopovi, ni pohlepni, ni pijanice, ni oni koji pogrdno govore o drugima, ni iznuđivači neće naslijediti kraljevstvo Božje. :heart:

Maye i Jehovini svjedoci :rtfm:
--------------------------------------------
Jehovini svjedoci poučavaju čistim biblijskim istinama u zemljama u kojima ima mnogo Maya. Mnogi od njih povoljno reagiraju na tu pouku. Razmotrimo samo dva primjera.
”Bio sam ugledan i poštovan član zajednice starosjedilaca u kojoj sam odrastao“, priznaje Caridad, ”no to me nije sprečavalo da živim rasipno i sudjelujem u raskalašenim pijankama.“ Poput mnogih Maya i Caridad je bio katolik koji se usto bavio i spiritizmom. ”Kad bih se razbolio“, kaže on, ”otišao bih vraču.“ Caridadove kćerke počele su proučavati Bibliju s Jehovinim svjedocima. ”Malo-pomalo to me počelo zanimati“, priča Caridad, ”naročito kada sam vidio kako se ponašanje mojih kćeri promijenilo. Ubrzo sam i sam počeo proučavati.“ Kakav je bio rezultat toga? ”Istina mi je pomogla da upoznam Jehovu i zavolim ga“, kaže Caridad. ”Napustio sam sve postupke i običaje koje Jehova ne odobrava te sam se oslobodio straha i praznovjerja.“ Paula, pripadnica jedne skupine Maya Indijanaca iz Gvatemale, oplakivala je svoja dva mrtva sina. ”Stalno sam za njih prinosila žrtve na oltaru“, priča ona. ”Imala sam Bibliju koju mi je dala jedna katolička opatica i svake sam je noći čitala dva sata ne bih li pronašla odgovor na pitanje: ’Gdje su moji mrtvi sinovi?‘“ Ubrzo je Paula počela proučavati Bibliju s Jehovinim svjedocima i istovremeno počela ići na njihove sastanke. ”Na jasan su mi način objasnili Božju Riječ“, kaže ona. ”Sretna sam što znam da će Božje Kraljevstvo odstraniti bolest i smrt. Stalno razmišljam o nadi u uskrsnuće“. Paula sada prenosi drugima dobru vijest o Božjem Kraljevstvu. ”Još je mnogo ljudi kojima je potrebna pomoć“, kaže ona. :heart: :bye:

Kalendar Maya :rtfm:
------------------------------
DREVNIM je Majama računanje vremena bilo veoma važno. Oni su vjerovali da se neki događaji ponavljaju u točno određenim vremenskim razmacima, što se vidi po njihovim kalendarima. Prema kalendaru koji stručnjaci nazivaju tzolkin (brojenje dana) godina je imala 260 dana koji su bili podijeljeni u 13 razdoblja označenih brojevima. Svako je razdoblje trajalo 20 dana, a svaki je dan imao svoj naziv. Maje su prema tzolkinu određivali vrijeme za izvođenje raznih obreda, a koristili su ga i za gatanje.
Osim tog obrednog kalendara postojao je i građanski kalendar, ili haab. To je bio solarni kalendar u kojem je godina imala 365 dana. Bila je podijeljena na 19 mjeseci — 18 mjeseci imalo je po 20 dana, a jedan je mjesec imao samo 5 dana, što je ukupno iznosilo 365 dana. Na temelju tog kalendara organizirali su se poljoprivredni radovi i svakodnevni život. Maje su domišljato spojili tzolkin i haab, dobivši kalendarsko razdoblje koje stručnjaci nazivaju kalendarski krug. Tako su njihovi datumi sadržavali elemente oba kalendara. Taj je dugački ciklus trajao 52 godine. Nije pronađen nijedan potpuno očuvani majanski kalendar. Istraživači su bolje upoznali taj kalendarski sustav zahvaljujući tome što su dešifrirali nekoliko sačuvanih majanskih knjiga te otkrili značenje hijeroglifa na kamenim pločama i spomenicima. Stručnjaci već stotinama godina proučavaju kalendar Maja i još se uvijek njime oduševljavaju. Taj je složeni kalendar imao klizne skale za precizno određivanje trajanja solarne godine i izuzetno je točno navodio trajanje lunarnog ciklusa i ciklusa drugih nebeskih tijela. Doista se može reći da su drevni Maje bili pravi stručnjaci za računanje vremena! :heart: :bye:

Priča o potopu :rtfm:
------------------------------
Maye u Meksiku i Centralnoj Americi su imale svoju legendu o Potopu koja je govorila o sveopćem potopu, ili haiyococabu, što znači ”voda preko zemlje“. Katolički biskup Las Casas pisao je da su ga gvatemalski Indijanci ”zvali Butic, što je riječ koja znači poplava mnogih voda i predstavlja konačni sud, te vjeruju da će uskoro doći jedan drugi Butic, koji predstavlja drugi potop i sud, ne vodeni, nego vatreni“. :heart: :bye:

Poslednja izmena:
како си дошао до тог закључка?

1. Mojsijeva 1:26 - Tada je Bog rekao: “Načinimo čovjeka na sliku svoju, nama sličnog...:heart:

Kološanima 1:15 - On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. :heart:

Hebrejima 1:3 - On je odraz njegove slave i točna slika njegova bića te sve podržava moćnom riječi. :heart:

Hebrejima 1:8 - A za Sina kaže: “Bog je prijestolje tvoje u svu vječnost...:heart:

Kao što vidiš, Isus je Božji Prvorođenac svega što je stvoreno, te obitava kod samoga Stvoritelja Boga. :bye:

Sasvim je logično da Bog govori svome Sinu, da načine čovijeka na njihovu sliku osobina, koje daju razum, osjećaje, razmišljanje, planiranje itd...:bye:

Već sam pisao o tome više puta.

Isus = zemaljsko ime

Mihael = duhovno ime ---------- Sin Božji, prvo biće direktno stvoreno od Tvorca.

Krist = Mesija = Pomazanik

JHVH ( Jehova ) je IME Boga Stvoritelja --------- Oduvjek i zauvjek

Prema tome, Jehova je Stvoritelj, Isus je njegovo prvo stvorenje i sveti duh je Božja sila s kojom djeluje.

* Михаило - „онај који је као Бог“.
* Гаврило - „сила Божија“,
* Рафаило - „исцељење Божије“.
* Урило - „Божанска светлост“,
* Салатаило - „врховни служитељ молитава“,
* Егудило - „хвала Божија“
* Варахило - „делитељ благослова“.

можда их је Ворки ипак било више а?

* Михаило - „онај који је као Бог“.
* Гаврило - „сила Божија“,
* Рафаило - „исцељење Божије“.
* Урило - „Божанска светлост“,
* Салатаило - „врховни служитељ молитава“,
* Егудило - „хвала Божија“
* Варахило - „делитељ благослова“.

можда их је Ворки ипак било више а?

Enohova knjiga nije nadahnuta od Boga, nego je apokrifne prirode, te je nastala oko 200. pr.n.e. od nepoznatog pisca.

Mihael = tko je kao Bog = jedino je Isus Krist, njegov Prvorođeni Sin kao Bog. :bye: :bye:

1. Mojsijeva 1:26 - Tada je Bog rekao: “Načinimo čovjeka na sliku svoju, nama sličnog...:heart:

Kološanima 1:15 - On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. :heart:

Hebrejima 1:3 - On je odraz njegove slave i točna slika njegova bića te sve podržava moćnom riječi. :heart:

Hebrejima 1:8 - A za Sina kaže: “Bog je prijestolje tvoje u svu vječnost...:heart:

Kao što vidiš, Isus je Božji Prvorođenac svega što je stvoreno, te obitava kod samoga Stvoritelja Boga. :bye:

Sasvim je logično da Bog govori svome Sinu, da načine čovijeka na njihovu sliku osobina, koje daju razum, osjećaje, razmišljanje, planiranje itd...:bye:

никакву овде ја потврду не видим да је Бог стварао човека како си ти представио.
видим само да си убеђен да је било више богова када су стварали човека.

Ворки, питање је јасно - ко је створио човека?

JHVH je stvorio, pa onda i rodio, Isusa ( Mihaela ), a sve ostalo je stvarano preko njega.

Da ti bude jasnije : Direktor firme diktira tajnici da napiše na mašini pismo za nekog poslovnog partnera. Sasvim je jasno da to pismo nije od tajnice nego od direktora, bez obzira što ga on nije direktno pisao. :heart: :bye:

JHVH je stvorio, pa onda i rodio, Isusa ( Mihaela ), a sve ostalo je stvarano preko njega.

Da ti bude jasnije : Direktor firme diktira tajnici da napiše na mašini pismo za nekog poslovnog partnera. Sasvim je jasno da to pismo nije od tajnice nego od direktora, bez obzira što ga on nije direktno pisao. :heart: :bye:

Значи, ако кажем да ме је створио Михаило, онда не грешим?

никакву овде ја потврду не видим да је Бог стварао човека како си ти представио.
видим само да си убеђен да је било више богова када су стварали човека.

E, onda mi je stvarno žao što ne vidiš. :bye:

Djela apostolska 28:26...- Ušima ćete slušati, ali nećete razumjeti, i očima ćete gledati, ali nećete vidjeti. :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back