RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Enohova knjiga nije nadahnuta od Boga, nego je apokrifne prirode, te je nastala oko 200. pr.n.e. od nepoznatog pisca.

Mihael = tko je kao Bog = jedino je Isus Krist, njegov Prvorođeni Sin kao Bog. :bye: :bye:

ја имам сазнање да се енохова књига појавила у првој године пре нове ере.

добро, када је Исус постао Христос?

Значи, ако кажем да ме је створио Михаило, онда не грешим?

Zavisi kako gledaš, ako kažeš da je pismo napisala tajnica, ne griješiš, no ako kažeš da je pismo napisao direktor, ponovo ne griješiš.

Međutim, kada se pismo dostavi određenoj osobi, tada pismonoša ne govori da je to pismo od tajnice, nego od direktora, bez obzira što ga nije vlastoručno napisao.

:heart: :bye:

Zavisi kako gledaš, ako kažeš da je pismo napisala tajnica, ne griješiš, no ako kažeš da je pismo napisao direktor, ponovo ne griješiš.

Međutim, kada se pismo dostavi određenoj osobi, tada pismonoša ne govori da je to pismo od tajnice, nego od direktora, bez obzira što ga nije vlastoručno napisao.

ок. схватио сам..ваш бог је михаило.

E, onda mi je stvarno žao što ne vidiš. :bye:

Djela apostolska 28:26...- Ušima ćete slušati, ali nećete razumjeti, i očima ćete gledati, ali nećete vidjeti. :heart:

ма слаба ти вајда што цитираш, треба и да потврдиш.

ти си само данас рекао да је човека Бога, створио Бог, Исус, Христ и Михајло.

ја имам сазнање да се енохова књига појавила у првој године пре нове ере.

добро, када је Исус постао Христос?

Ok, pisao sam o Enohu prije nekoliko postova, i tamo izučavatelji kažu da je knjiga iz drugoga stoljeća pr.n.e.http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10111949&postcount=3942

Isus je postao Krist 29. n.e. :bye:

Matej 3:17 - I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!” :heart:

ок. схватио сам..ваш бог је михаило.

Gle, Stvoritelj Bog JHVH je načinio Isusa direktno, a sve ostalo preko njega.

Možemo usporediti Tvorca sa direktorom iz usporedbe, a Isusa sa tajnicom.

Nadam se da ti je sada jasnije.

1. Korinćanima 8:6...- za nas postoji jedan Bog, Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo, i jedan Gospodin, Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno...:heart: :bye:

Ok, pisao sam o Enohu prije nekoliko postova, i tamo izučavatelji kažu da je knjiga iz drugoga stoljeća pr.n.e.http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10111949&postcount=3942

Isus je postao Krist 29. n.e. :bye:

Matej 3:17 - I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!” :heart:

ето видиш како ја знам све о вама. знам и какав одговор ћуда добијем.

дали ти је позната ова реченица?
"Са само 12 година млади Исус је почео да схвата да мора бити запослен у обављању задатка свог небеског оца"

Gle, Stvoritelj Bog JHVH je načinio Isusa direktno, a sve ostalo preko njega.

Možemo usporediti Tvorca sa direktorom iz usporedbe, a Isusa sa tajnicom.

Nadam se da ti je sada jasnije.

1. Korinćanima 8:6...- za nas postoji jedan Bog, Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo, i jedan Gospodin, Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno...:heart: :bye:

Мој Бог је онај који ме је створио или учествовао у мом стварању...

ето видиш како ја знам све о вама. знам и какав одговор ћуда добијем.

дали ти је позната ова реченица?
"Са само 12 година млади Исус је почео да схвата да мора бити запослен у обављању задатка свог небеског оца"

Luka 2:41-52 - Njegovi su roditelji svake godine išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Kad mu je bilo dvanaest godina, pošli su u Jeruzalem po običaju blagdanskom i ostali ondje do kraja blagdana. Kad su krenuli kući, dječak Isus ostao je u Jeruzalemu, a njegovi roditelji to nisu primijetili. Pretpostavljajući da je među njihovim suputnicima, prešli su dan hoda, a onda su ga počeli tražiti među rodbinom i znancima. Kako ga nisu našli, vratili su se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana našli su ga u hramu kako sjedi među učiteljima, slušajući ih i postavljajući im pitanja. Svi koji su ga slušali divili su se njegovoj oštroumnosti i njegovim odgovorima. Kad su ga roditelji ugledali, zapanjili su se. I majka mu je rekla: “Dijete, zašto si nam to učinio? Evo, otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.” A on im je rekao: “Zašto ste me tražili? Zar niste znali da moram biti u domu Oca svojega?” Ali oni nisu razumjeli riječi koje im je rekao. I vratio se s njima i došao u Nazaret i bio im je poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove riječi u srcu svojemu. :heart: :bye:

Luka 2:41-52 - Njegovi su roditelji svake godine išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Kad mu je bilo dvanaest godina, pošli su u Jeruzalem po običaju blagdanskom i ostali ondje do kraja blagdana. Kad su krenuli kući, dječak Isus ostao je u Jeruzalemu, a njegovi roditelji to nisu primijetili. Pretpostavljajući da je među njihovim suputnicima, prešli su dan hoda, a onda su ga počeli tražiti među rodbinom i znancima. Kako ga nisu našli, vratili su se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana našli su ga u hramu kako sjedi među učiteljima, slušajući ih i postavljajući im pitanja. Svi koji su ga slušali divili su se njegovoj oštroumnosti i njegovim odgovorima. Kad su ga roditelji ugledali, zapanjili su se. I majka mu je rekla: “Dijete, zašto si nam to učinio? Evo, otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.” A on im je rekao: “Zašto ste me tražili? Zar niste znali da moram biti u domu Oca svojega?” Ali oni nisu razumjeli riječi koje im je rekao. I vratio se s njima i došao u Nazaret i bio im je poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove riječi u srcu svojemu. :heart: :bye:

а јел знао шта га чека?

Говорио си да је Исус Бог, јер реч Бог је само титула...:confused:
лаку ноћ:heart::heart::heart:

Točno, zavisi u kom smislu razmatraš biblijske stihove.

U Timoteju 2:5 se govori u smislu Stovritelja, i zato se kaže da postoji samo jedan Bog i jedan posrednik, što označava Isusa kao savršenog čovijeka, a ne Boga.

Sve zavisi od konteksta prijatelju, jer u 2. Korinćanima 4:4 se jasno govori da je bog ovoga svijeta Sotona, što označava biće koje NIJE stvoritelj, nego kojega se štuje i obožava, bilo na direktan ili indirektan način.

’Silni Bog‘ i ’Vječni Otac‘ :rtfm:
---------------------------------------------
Isus je ujedno ’Silni Bog‘ i ’Vječni Otac‘. To ne znači da on prisvaja autoritet i položaj Jehove, koji je ’Bog, naš Otac‘. Isus ”nije pomišljao na otimanje, naime da bi trebao biti jednak Bogu“. On je nazvan Silni Bog, a ne Svemogući Bog. Isus sebe nikada nije smatrao Svemogućim Bogom, jer je za svog Oca rekao da je ’jedini pravi Bog‘, odnosno jedini Bog kojeg treba obožavati. U Bibliji riječ ”bog“ može značiti ”moćan“ ili ”snažan. Prije nego što je Isus došao na Zemlju, on je bio ”bog“, ”postojao [je] u Božjem obličju“. Kada se nakon uskrsnuća vratio na nebo, dobio je još viši položaj. Osim toga, naziv ”bog“ može imati i drugo značenje. U Izraelu se suce nazivalo ’bogovima‘ — čak ih je i sam Isus jednom prilikom tako nazvao. Isus je Sudac kojeg je Jehova imenovao, ”određen da sudi živima i mrtvima“. Prema tome, očito je da s pravom nosi ime Silni Bog. Ime ’Vječni Otac‘ odnosi se na moć i vlast koju ima kao Mesijanski Kralj da ljudima pruži izgled za vječni život na Zemlji. Nasljeđe koje nam je ostavio naš praroditelj Adam bila je smrt. Isus, posljednji Adam, ”postao je životodavni duh“. Kao što će Isus, Vječni Otac, živjeti zauvijek, tako će i poslušno čovječanstvo vječno uživati koristi koje će mu donijeti Njegovo očinstvo. :heart: :bye:

U Izaiji 43:10 (JB) Jehova je rekao: “Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti.” Budući da je u proročanstvu zapisanom u Izaiji 9:5 (JB; 6. redak u NS) Isus Krist nazvan “Bog silni”, znači li to da je Isus ustvari Jehova? Kontekst ponovno pokazuje da nije tako! Nijedan idolopoklonički, neznabožački narod nije mogao načiniti boga prije Jehove, jer nitko nije postojao prije Jehove, a ni u budućnosti neće moći načiniti pravog, živog boga koji bi mogao proricati. No to ne znači da Jehova nije nikada stvorio osobu koju bi se s pravom moglo nazvati bogom. U Izaiji 10:21 (JB) o Jehovi se govori kao o “Bogu jakome”, a u Izaiji 9:5 (JB; 6. redak u NS) slično se kaže za Isusa. No samo se za Jehovu kaže da je “Bog Svesilni”, odnosno Bog Svemogući. Ako se pojedina titula ili neki opis koriste na više mjesta u Bibliji, ne treba odmah zaključiti da se uvijek moraju odnositi na istu osobu. Takvo bi razmišljanje dovelo do zaključka da je Nebukadnezar zapravo Isus Krist, jer se obojicu naziva “kralj kraljeva” te da su Isusovi učenici ustvari Isus Krist, jer se i za njih i za Isusa kaže da su “svjetlost svijeta”. Uvijek trebamo uzeti u obzir kontekst retka i druga mjesta u Bibliji na kojima se pojavljuje isti izraz :heart: :bye:

Добро јутро, Ворки.

Tko je arhanđeo Mihael? :rtfm:
--------------------------------------------
DUHOVNO stvorenje imenom Mihael ne spominje se često u Bibliji. Međutim, kad ga se spominje, uvijek poduzima odlučne korake. U knjizi Danijela Mihael se bori protiv zlih anđela, u Judinoj poslanici spori se sa Sotonom, a u Otkrivenju vodi rat s Ðavlom i njegovim demonima. Braneći vlast Jehove Boga i boreći se protiv njegovih neprijatelja, Mihael živi u skladu sa značenjem svog imena — ”Tko je kao Bog?“ No tko je Mihael? Neki ljudi imaju više od jednog imena. Naprimjer, patrijarha Jakova naziva se i Izrael, a apostola Petra Šimun. Slično tome, Biblija otkriva da je Mihael drugo ime Isusa Krista, ime koje je nosio prije i nakon svog života na Zemlji. Da vidimo kako nam ona pomaže da dođemo do tog zaključka. Arhanđeo. Božja Riječ Mihaela naziva ’arhanđelom‘. Taj izraz znači ”vrhovni anđeo“. Izraz ”arhanđeo“ u Bibliji se pojavljuje isključivo u jednini, a nikada u množini. To pokazuje da postoji samo jedan takav anđeo. Osim toga, Isusa se povezuje s položajem arhanđela. O uskrsnulom Gospodinu Isusu Kristu u 1. Solunjanima 4:16 piše: ’Sam će Gospodin sići s neba sa zapovjedničkim pozivom, s glasom arhanđela.‘ Dakle, za Isusov se glas kaže da je glas arhanđela. Prema tome, ovaj redak ukazuje na to da je sam Isus arhanđeo Mihael. Vojskovođa. Biblija kaže da su se ’Mihael i anđeli njegovi borili sa zmajem i anđelima njegovim‘. Dakle, Mihael zapovijeda vojskom vjernih anđela. U Otkrivenju se govori da i Isus zapovijeda vojskom vjernih anđela. A apostol Pavao konkretno spominje ’Gospodina Isusa‘ i ’njegove moćne anđele‘. Dakle, Biblija govori o Mihaelu i ’njegovim anđelima‘ te o Isusu i ’njegovim anđelima‘. Budući da Božja Riječ nigdje ne kaže da postoje dvije vojske vjernih anđela na nebu — jedna koju vodi Mihael, a druga koju vodi Isus — logično je zaključiti da Mihael nije nitko drugi do Isus Krist u svojoj nebeskoj ulozi. :heart: :bye:

Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу? Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим попире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. На врх копља има платнену пантљику са црвеним крстом. Архангел Михаил сматра се нарочито чуварем вере православне и борцем против јереси верских. Св. Гаврил значи – муж Божји, или крепост Божја. Он је благовеститељ тајни Божјих, нарочито тајне боговаплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези. Изображава се: у десној руци држи фењер са запаљеном свећом унутра, а у левој огледало од зеленог камена јасписа. Огледало означава премудрост Божју, као тајну скривену. Св. Рафаил значи – исцелење Божје, или Бог исцелитељ (Тов. 3, 17; 12, 15.). Изображава се: десном руком води Товију, који носи рибу ухваћену у Тигру, а у левој држи алабастар лекарски. Св. Урил – огањ или светлост Божја (III Јездра 3, 1; 5, 20). Изображава се: десном руком држи мач против Персијанца, а у левој пламен огњени. Св. Салатил значи молитвеник Божји (III Јездра 5, 16). Изображава се са лицем и очима погнутим, а руке држећи на прсима као на молитви. Св. Јегудил – славитељ Бога. Изображава се: у десној руци држи венац златан, а у левој трострук бич. Св. Варахил – благослов Божји. Изображава се: носи у недрима руже беле. Јеремил – узвишење Божје (III Јездра 4, 36). Поштује се као внушитељ и побудитељ узвишених помисли, које човека уздижу к Богу.

Može li se za Krista uopće reći da je Božji Sin? :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------
POSVE je nezamislivo da bi Bog dobio sina imajući odnose sa ženom ili da bi se oženio i dobio djecu. Bog je jedinstveno biće. Način na koji se ljudi razmnožavaju ni u kom se slučaju ne može primijeniti na njega. To je upravo ono što uči i naglašava Sveto pismo. Zašto se onda u Svetom pismu mnogo puta koristi izraz ”Božji sin“? Primjerice, kaže se da je Adam bio ’Božji sin‘. No kako je to moguće? Tevrat pruža objašnjenje: ”A stvori Jehova Bog čovjeka [Adama] od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos dah životni; i posta čovjek duša živa“. Prema tome, Adam je nazvan Božjim sinom zato što je njegov život potekao od Boga bez sudjelovanja ljudskih roditelja. Slično tome, Isus Krist nazvan je Božjim sinom zato što je njegov život potekao izravno od Boga. U Kur’anu stoji sljedeće: ”Slučaj Isaa kod Boga je uistinu kao (i) slučaj Adema. Stvorio ga je od zemlje (i) zatim mu rekao: ’Budi‘! i on postade“ (Ali Imran [3]:59, PČ). :heart: :bye:

Isto tako, u jeziku postoji mogućnost da se riječ ”sin“ koristi u simboličnom smislu. Na arapskom se, primjerice, izraz ”sin sela“ koristi kad se misli na domaćeg seljanina, a izraz ”sin jezika“ koristi se kad se ukazuje na osobu koja govori nekim jezikom. Takvi izrazi, naravno, ne znače da su selo ili jezik u doslovnom smislu dobili djecu putem braka! Slično tome, u ajetu iz El-Bekare [2]:177 (PČ) riječ ’putnik‘ prijevod je arapskog izraza koji bi doslovno glasio ”sin puta“. Ni u tom slučaju nitko ne može reći da se put stvarno vjenčao i na taj način dobio sina. Jednako tako, kada Kur’an koristi izraze kao što su ’lice Gospodara tvoga‘, ”Božija ruka“ i Bog ”zauze prijesto“, takvi se izrazi ne shvaćaju doslovno (Er-Rahman [55]:27, PČ; El-Feth [48]:10, PČ; El-Araf [7]:54, Ka). Na koncu, ne protive se svi islamski izučavatelji tome što se u Indžilu koristi izraz ”Božji sin“. Imam Abu Hamid Al-Gazali i Ibn Qutayba prihvaćaju ga, smatrajući to govornom figurom. :heart: :bye:

Ворки, рекао си да се апсолутно слажеш са свим наводима Куле стражаре.

Može li se za Krista uopće reći da je Božji Sin? :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------
POSVE je nezamislivo da bi Bog dobio sina imajući odnose sa ženom ili da bi se oženio i dobio djecu. Bog je jedinstveno biće. Način na koji se ljudi razmnožavaju ni u kom se slučaju ne može primijeniti na njega. To je upravo ono što uči i naglašava Sveto pismo. Zašto se onda u Svetom pismu mnogo puta koristi izraz ”Božji sin“? Primjerice, kaže se da je Adam bio ’Božji sin‘. No kako je to moguće? Tevrat pruža objašnjenje: ”A stvori Jehova Bog čovjeka [Adama] od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos dah životni; i posta čovjek duša živa“. Prema tome, Adam je nazvan Božjim sinom zato što je njegov život potekao od Boga bez sudjelovanja ljudskih roditelja. Slično tome, Isus Krist nazvan je Božjim sinom zato što je njegov život potekao izravno od Boga. U Kur’anu stoji sljedeće: ”Slučaj Isaa kod Boga je uistinu kao (i) slučaj Adema. Stvorio ga je od zemlje (i) zatim mu rekao: ’Budi‘! i on postade“ (Ali Imran [3]:59, PČ). :heart: :bye:

Isto tako, u jeziku postoji mogućnost da se riječ ”sin“ koristi u simboličnom smislu. Na arapskom se, primjerice, izraz ”sin sela“ koristi kad se misli na domaćeg seljanina, a izraz ”sin jezika“ koristi se kad se ukazuje na osobu koja govori nekim jezikom. Takvi izrazi, naravno, ne znače da su selo ili jezik u doslovnom smislu dobili djecu putem braka! Slično tome, u ajetu iz El-Bekare [2]:177 (PČ) riječ ’putnik‘ prijevod je arapskog izraza koji bi doslovno glasio ”sin puta“. Ni u tom slučaju nitko ne može reći da se put stvarno vjenčao i na taj način dobio sina. Jednako tako, kada Kur’an koristi izraze kao što su ’lice Gospodara tvoga‘, ”Božija ruka“ i Bog ”zauze prijesto“, takvi se izrazi ne shvaćaju doslovno (Er-Rahman [55]:27, PČ; El-Feth [48]:10, PČ; El-Araf [7]:54, Ka). Na koncu, ne protive se svi islamski izučavatelji tome što se u Indžilu koristi izraz ”Božji sin“. Imam Abu Hamid Al-Gazali i Ibn Qutayba prihvaćaju ga, smatrajući to govornom figurom. :heart: :bye:

Како се ово што си копипејстова уклапа са овим:

1 Bog, koji je od davnine mnogo puta i na mnogo načina govorio našim očevima preko proroka, 2 u ove poslednje dane progovorio nam je preko Sina, koga je postavio za naslednika svega, čijim posredstvom je i svet stvorio; 3 on je odsjaj njegove slave i odraz njegovoga bića, koji sve nosi svojom silnom rečju, koji je izvršio očišćenje od greha i seo s desne strane veličanstva na visinama 4 i postao toliko silniji od anđela - koliko je nasledio ime uzvišenije od njihovoga.

5 Jer kome je od anđela ikad rekao: »Ti si Sin moj, ja sam te danas rodio«, i opet: »Ja ću mu biti Otac i on će mi biti Sin«? 6 A za vreme kada će Prvorodnoga uvesti u svet, govori: »I da mu se poklone svi anđeli Božiji«. 7 A za anđele govori: »Koji vetrove čini svojim anđelima i plamenove ognjene svojim slugama«. 8 Za Sina pak: »Tvoj presto, Bože, stoji u sve vekove i žezlo pravosti je žezlo tvoga carstva. 9 Zavoleo si pravednost i omrzao si bezakonje; zato te, o Bože, Bog tvoj pomaza uljem radosti više nego tvoje drugove«, 10 i: »Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju i nebesa su dela tvojih ruku. 11 Ona će proći, a ti ostaješ; i sva će oveštati kao haljina, 12 i savićeš ih kao ogrtač, kao haljinu, i izmeniće se. A ti si uvek isti i tvojih godina neće nestati«. 13 A kome je od anđela ikad rekao: »Sedi meni s desne strane dok položim tvoje neprijatelje kao podnožje tvojih nogu«? 14 Nisu li to sve službeni duhovi poslani da služe onima koji će naslediti spasenje?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back