Раскол цркве

шта каже Црква о души?
јел жива свесна након физичке смрти?

не, умире заједно са човеком.
мислим да је код нас више проблем у термину и схватање душе.изворни библијски термин "нефеш" означава целокупног човека, а не само материјалну, односно телесну природу човека.
ако црква учи да је душа бесмртна, онда је Христово Васкрсење и свеопште васкрсење мртвих беспотребно.
тренутак од човекове смрти до његовог васксења, каже се да ће за човека бити као трен, иако не знамо тај тренутак, кад ће се десити, дносно нико до Оца Небеског каже се у писму.
Христос кад говори о смрти, говори о сну (пример Лазаревог васкрсења), што значи да у Богу нема мртвих и живих.
опет напомињем, треба све посматрати из перспективе ехатологије, јер Црква извире из Есхатона и наравно да не треба замерити њено деловање кроз историју.

мислим да је код нас више проблем у термину и схватање душе.изворни библијски термин "нефеш" означава целокупног човека, а не само материјалну, односно телесну природу човека.
ако црква учи да је душа бесмртна, онда је Христово Васкрсење и свеопште васкрсење мртвих беспотребно.
тренутак од човекове смрти до његовог васксења, каже се да ће за човека бити као трен, иако не знамо тај тренутак, кад ће се десити, дносно нико до Оца Небеског каже се у писму.
Христос кад говори о смрти, говори о сну (пример Лазаревог васкрсења), што значи да у Богу нема мртвих и живих.
опет напомињем, треба све посматрати из перспективе ехатологије, јер Црква извире из Есхатона и наравно да не треба замерити њено деловање кроз историју.

а овако виде душу свети оци које Црква признаје

Св. Николај Велимировић: "Је ли смрт крај свега? Није, веруј; она је почетак свега; почетак новог, правог живота. Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште Васкрсење и Страшни Суд."

Св. Јован Златоусти: "Тада (по смрти) су нам потребне многе молитве, многи помагачи, мноштво добрих дела, велико заступништво Анђела док пролазимо кроз ваздушно пространство. Ако нам је на путу за страну земљу или град потребан путовођа, колико су нам потребнији путовође и помагачи да нас проведу поред невидљивих власти и сила које господаре у ваздуху, а које се још називају и гонитељима, митарима, порезницима."

Св. Макарије Велики
: "Када чујеш да се под небесима налазе реке змајева, чељуст лавова, силе таме и сажижући огањ који у сваки део тела продире, зар не знаш да ће они, ако не примиш залог Духа Светог, узети душу твоју при изласку из тела и спречити твој узлазак на Небеса"

Св. Јефрем Сирин: "Када застрашујуће чете дођу, када божански отмичари нареде души да напусти тело, када нас они на силу одведу, а затим нас приведу неизбежном судилишту.."

затим један сасвим логичан закључак

Једна од многоборојних јереси коју екуменисти заговарају јесте негирање загробног живота. Негирање полази од тврдње да људска душа није бесмртна, што се онда одражава и на питање загробног живота. По њиховој заблуди, душа након смрти тела, престаје да постоји, тј. враћа се у небиће, да би из небића поново била враћена у биће по Другом Христовом доласку.

Такво учење је потпуно страно и непознато Православљу. Последица те јереси је и негирање потребе за молитвеним призивањем светитеља за затупништво пред Богом. Сви Црквени обреди који се односе на упокојене, по тој теорији, потпуно су бескорисни и непотребни. Ова јерес има за циљ да Православне на превару приближи веровањима протестантских секти, које у свом сплету заблуда негирају молитвено обраћање светима.

затим један сасвим логичан закључак

у символу вере се каже "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
исповедање о бесмртности душе јесте чист платонизам унет у православном учењу и није учење Писма ни Отаца.
проблем настаје у схватању времена, јер људска перцепција времена није исто што и Божија.
ако је душа бесмтна, чему Христос, чему онда Христово васрсење, онда је човек довољан сам себи, тј довољна му је његова бесмтна душа, која је и створена. а знамо да све што је створено и умире да би се Бог прославио.
што се тиче молитве за упокојене, нико их не негира, то раде само они који не разумеју и којима је дражи платонизам од Христовог учење.
човек тј ако "душа" или прецизније нефеш, живи у Сећању Бога Оца и молитва за покојника јесте молитва Оцу за људе који су у наручју Сина.
што се тиче светитеља, светитељи су већ живи и прослављени у Будућем Царству.Дух Свети нама чини присутним да предокусимо, оно што ће се тек догодите, те стога наше молитве налазе пут до светитеља и исте нам се враћају.
и још једном да напоменем, став и учење Цркве јесте "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
Амин.

а овако виде душу свети оци које Црква признаје

Св. Николај Велимировић: "Је ли смрт крај свега? Није, веруј; она је почетак свега; почетак новог, правог живота. Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште Васкрсење и Страшни Суд."

Св. Јован Златоусти: "Тада (по смрти) су нам потребне многе молитве, многи помагачи, мноштво добрих дела, велико заступништво Анђела док пролазимо кроз ваздушно пространство. Ако нам је на путу за страну земљу или град потребан путовођа, колико су нам потребнији путовође и помагачи да нас проведу поред невидљивих власти и сила које господаре у ваздуху, а које се још називају и гонитељима, митарима, порезницима."

Св. Макарије Велики
: "Када чујеш да се под небесима налазе реке змајева, чељуст лавова, силе таме и сажижући огањ који у сваки део тела продире, зар не знаш да ће они, ако не примиш залог Духа Светог, узети душу твоју при изласку из тела и спречити твој узлазак на Небеса"

Св. Јефрем Сирин: "Када застрашујуће чете дођу, када божански отмичари нареде души да напусти тело, када нас они на силу одведу, а затим нас приведу неизбежном судилишту.."

Црква никад, НИКАД није лична вићења узимала за своје учење, већ само САБОРНА потврђена Духом Светом, односно целом Црквом.
ово су појединична виђења светих, која свакако нису ни погрешна, ни у супротности са Црквом.
и ова појединачна виђења, потврђују, учење Цркве, да Црква извире из Есхатона.
и ово су виђења васкрсења мртвих, виђење Суда као свеопште кризе, виђење Царства.

Poslednja izmena:

A дакле душа ипак спавапо по теби и Зизију.Еј Перице ево шта твој Зизи исповеда.

Poslednja izmena:
у символу вере се каже "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
исповедање о бесмртности душе јесте чист платонизам унет у православном учењу и није учење Писма ни Отаца.
проблем настаје у схватању времена, јер људска перцепција времена није исто што и Божија.
ако је душа бесмтна, чему Христос, чему онда Христово васрсење, онда је човек довољан сам себи, тј довољна му је његова бесмтна душа, која је и створена. а знамо да све што је створено и умире да би се Бог прославио.
што се тиче молитве за упокојене, нико их не негира, то раде само они који не разумеју и којима је дражи платонизам од Христовог учење.
човек тј ако "душа" или прецизније нефеш, живи у Сећању Бога Оца и молитва за покојника јесте молитва Оцу за људе који су у наручју Сина.
што се тиче светитеља, светитељи су већ живи и прослављени у Будућем Царству.Дух Свети нама чини присутним да предокусимо, оно што ће се тек догодите, те стога наше молитве налазе пут до светитеља и исте нам се враћају.
и још једном да напоменем, став и учење Цркве јесте "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
Амин.
молимо се Богу преко светитеља који су у сну и који ништа не чују:think:
дакле теорија једно, пракса друго
а свети оци се слажу да је душа бесмртна које наравно поштује СПЦ.

То је екуменистичко,Зизијево,Игњатијево,а самим тим и право догматско вероисповедање СПЦ.

u materijalnom smislu ne postoji, odnosno umire sa covekom.
lepo je to pojasnio o. florovsko ne bih tu nista oduzeo niti dodao. treba sve posmatrati iz eshatosloske perspektive a ne samo istorijske.
i jedna napomena, mitarstva su licna vidjenja Sv. Teodore, a ne ucenje Crkve.

Велико је твоје незнање и затрованост јеретичким учењем.

И није само света Теодора писала о митарствима, већ и многи оци (нпр. свети Макарије Велики, Златоусти и други).

То што си ти само за случај Теодорин чуо, показује колико од светих отаца ништа не читаш и НЕ ЗНАШ, већ јеретика Флоровског и његове бљувотине адске подмећеш.

Јадна ли је твоја вера, ако ти је Флоровски светији и компетентнији богословски од Златоуста.

Црква никад, НИКАД није лична вићења узимала за своје учење, већ само САБОРНА потврђена Духом Светом, односно целом Црквом.
ово су појединична виђења светих, која свакако нису ни погрешна, ни у супротности са Црквом.
и ова појединачна виђења, потврђују, учење Цркве, да Црква извире из Есхатона.
и ово су виђења васкрсења мртвих.

портал СПЦ званичног сајта

Задушнице су дан за душе преминулих. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво. Жито нас символично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је символ смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=2088&lang=sr

следеће

Четрдесетодневни помен

Од свих молитава за умрле које црква прописује после опела, најважнији је четрдесетодневни помен или парастос. По учењу цркве, у четрдесети дан после смрти, душа човекова излази пред Божији суд. Најбоље је ако се тај парастос врши тачно у четрдесети дан, а ако је немогуће, онда је добро у суботу која пада пре тога дана.

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=914&lang=sr

дакле ви овде што проповедате о смртности душе НЕМА никакве везе са православљем, већ са протестантизмом и молим вас да не ширите дезиформације како православље проповеда смртност душе.

уколико тумачите по сопственом нахођењу онда тако се и поставите

То је екуменистичко,Зизијево,Игњатијево,а самим тим и право догматско вероисповедање СПЦ.

ово што поједини корисници заступају нема НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ПРАВОСЛАВНОМ ДОГМОМ, они нису православци и не представљају званично учење СПЦ.

Sveti OcI govore da samo ono sto je nestvoreno je besmrtno.
A samo Bog je besmrtan.
Sveti Oci su vec vaskrsli, pomocu Duha Svetoga i Carstvo je prisutno.
slazem se da ljudska ogranicena logika nije primenljiva na Boga jer je on iznad logike.
p.s.
kako da razumemo ikone?:think:

Има једно питање.Ако вероисповедање Јована Зизиуласа о дуђи као и крштењско ''богословље'' нису званично вероисповедање.А јесте супротно истом вероисповедању помесних ++црккава'' светског православља зашто га не расчине као јеретика?

ово што поједини корисници заступају нема НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ПРАВОСЛАВНОМ ДОГМОМ, они нису православци и не представљају званично учење СПЦ.

А зашто онда не расчине Игњатија као јеретика,ако то није званично вероисповедање ,а противно је званичном вероисповдању?

портал СПЦ званичног сајта

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=2088&lang=sr

следеће

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=914&lang=sr

дакле ви овде што проповедате о смртности душе НЕМА никакве везе са православљем, већ са протестантизмом и молим вас да не ширите дезиформације како православље проповеда смртност душе.

уколико тумачите по сопственом нахођењу онда тако се и поставите

и ПО СТО ПУТА напомињем, ДУША ЈЕ ЧОВЕК; тј ЦЕЛОКУПНА ЛИЧНОСТ, а не нешто посебно.

Sveti OcI govore da samo ono sto je nestvoreno je besmrtno.
A samo Bog je besmrtan.
Sveti Oci su vec vaskrsli, pomocu Duha Svetoga i Carstvo je prisutno.
slazem se da ljudska ogranicena logika nije primenljiva na Boga jer je on iznad logike.
p.s.
kako da razumemo ikone?:think:

да присутно је негде на небу где невидљиво царује Христ (арханђел Михаило) од 1914 године:mrgreen:

молим те када пишеш о догми пиши у своје име и реци да се не слажеш са СПЦ и њеним учењем, само те молим да не шириш дезинформације

А зашто онда не расчине Игњатија као јеретика,ако то није званично вероисповедање ,а противно је званичном вероисповдању?

е то питај оне који се питају о томе
зашто питаш мене, да се ја питам 90% би њих летело тамо где им је место
ватикан је лепу смесу замесио у СПЦ

да присутно је негде на небу где невидљиво царује Христ (арханђел Михаило) од 1914 године:mrgreen:

молим те када пишеш о догми пиши у своје име и реци да се не слажеш са СПЦ и њеним учењем, само те молим да не шириш дезинформације

Па није ширење дезинформација.Питао сам те,ако је ово вероисповедање које има ешископ Игњатије противно вероисповедању СПЦ. зашто исто није осудио архијерејски сабор СПЦ и расчинио Игњатија као јеретика?

о чему то причаш?
не пишем у своје име, него о учењу Христове Цркве, о учењу Отаца, о учењу Писма и не ширим платонизам у цркви.
а ни на једно питање ми ниси одговорио већ у стилу аккијевих јахача спинујеш питање.

Па није ширење дезинформација.Питао сам те,ако је ово вероисповедање које има ешископ Игњатије противно вероисповедању СПЦ. зашто исто није осудио архијерејски сабор СПЦ и расчинио Игњатија као јеретика?

није протовно, него и сам добро знап, да је наша православна мисао, вековима била под утицајем украјинске школе, а они под утицајем протестанта, Петра Могиле и осталих, па су неке ствари замућена. еп. Игнатије нас враћа на отачку мисао и на извор вере и сазнања, али ти то не схваташ или си врло злонамеран.

Ево одговора.Јован Зизулас је врло важна личност код Вартоломеја,а ја незнам у историји Цркве да је неко ко је исповедао јерес остао не осућен.СПЦ Игњатија не расчињава јер дефакто то је вероисповедање СПЦ..А оно што ти читаш је саопштење за јавност.Знаш као што политичари једно кажу,а друго раде.Тако и ови једно кажу обичним верницима,а другом вероисповедању уче будуће свештенике.Размисли мало о овом шта сам написао.

о чему то причаш?
не пишем у своје име, него о учењу Христове Цркве, о учењу Отаца, о учењу Писма и не ширим платонизам у цркви.
а ни на једно питање ми ниси одговорио већ у стилу аккијевих јахача спинујеш питање.

ти тврдиш да је душа смртна, а православље каже да је бесмртна, а шта ти заступаш ја појма немам само знам да то нема никакве везе са ПРАВОСЛАВНИМ УЧЕЊЕМ.

Питање је шта ћеш ти у заједници са онима који не исповедају веру светосавску, онако како нам је Свети Сава предао?

Шта те то наводи да си и даље у цркви, која гази светосавско учење и на речима и на делу?

Бежи од јеретика.

Back