Раскол цркве

Питање је шта ћеш ти у заједници са онима који не исповедају веру светосавску, онако како нам је Свети Сава предао?

Шта те то наводи да си и даље у цркви, која гази светосавско учење и на речима и на делу?

Бежи од јеретика.

шта је то светосавска вера?

:dontunderstand:

Ево одговора.Јован Зизулас је врло важна личност код Вартоломеја,а ја незнам у историји Цркве да је неко ко је исповедао јерес остао не осућен.СПЦ Игњатија не расчињава јер дефакто то је вероисповедање СПЦ..А оно што ти читаш је саопштење за јавност.Знаш као што политичари једно кажу,а друго раде.Тако и ови једно кажу обичним верницима,а другом вероисповедању уче будуће свештенике.Размисли мало о овом шта сам написао.

зар проценат који сам споменуо не говори о томе да ипак понешто знам шта се ради у СПЦ

зар проценат који сам споменуо не говори о томе да ипак понешто знам шта се ради у СПЦ

Знаш једно,али не све.Ако неки епископ саслужује са јеретичким епископом онда то аутоматски значи да се слаже са тим вероисповедањем јеретика.Не верујем да епископи СПЦ којој припадаш незнају вероисповедање ни ''митрополита''Јована Зизиуласа ни Игњатија Мидића.

Знаш једно,али не све.Ако неки епископ саслужује са јеретичким епископом онда то аутоматски значи да се слаже са тим вероисповедањем јеретика.Не верујем да епископи СПЦ којој припадаш незнају вероисповедање ни ''митрополита''Јована Зизиуласа ни Игњатија Мидића.

докажи јерес.

Питање је шта ћеш ти у заједници са онима који не исповедају веру светосавску, онако како нам је Свети Сава предао?

Шта те то наводи да си и даље у цркви, која гази светосавско учење и на речима и на делу?

Бежи од јеретика.

немам где да побегнем:)

е то питај оне који се питају о томе
зашто питаш мене, да се ја питам 90% би њих летело тамо где им је место
ватикан је лепу смесу замесио у СПЦ

ви сами нисте свесни са коликим жаром браните римокатоличко учење и западни схоластички теоријски принцип, а под плаштом одбране од ватикана.
нико ништа не може да смеси и замеси, тамо где је јака вера у Христа Бесмртнога и где се познаје учење Светих Отаца без платонистичких примеса.

немам где да побегнем:)

нигде не треба да бежиш већ да се суочиш са собом.
и ја сам сам пре био у случној заблуди, али није тако, кад мало боље проучиш Писмо и Оце, видећеш и сам.
вековима су разна протестанска и католичка учења улазила на мала врата у нашу цркву и наравно да је време да са вратимо Оцима.
п.с.
још ми ниси одговорио ни на једно питање.

Има Сале.У СИПЦ бежи.

ако ови овако бране православље нисам далеко од тога да побегнем.
само ово је виртуал, па овде може ко како хоће да се представи.
и још нешто сам приметио, да ли у православљу постоји прихваћеност теорије еволуције, пошто сам овде приметио да има оних који кажу да су православни и прихватају ТЕ.
зар то нису римокатолици прихватили?

ако ови овако бране православље нисам далеко од тога да побегнем.
само ово је виртуал, па овде може ко како хоће да се представи.
и још нешто сам приметио, да ли у православљу постоји прихваћеност теорије еволуције, пошто сам овде приметио да има оних који кажу да су православни и прихватају ТЕ.
зар то нису римокатолици прихватили?

Citat iz ''Pravoslavnog bogoslovskog encikopledijskog recnika'' izdatog 1900. godine u Sankt Petrezburgu.
''Darvinizam, shvaćen pravilno, ima ogroman naučni značaj za rešavanje pitanja o uzajamnim odnosima organizama, za objašnjenje mnogo čega nejasnog u životu organizama, za geološka istraživanja, za istraživanja geografskog rasporeda biljaka i životinja, i objedinjuje mnoge ranije nepovezane činjenice. Treba samo imati u vidu da je Bog stvorio zakone postanka koji su dobivši egzistenciju postali prirodnim, te je stoga razumljivo da je moguće prirodnim zakonima objasniti poreklo, sličnosti i svrsishodnu uređenost životinjskih i biljnih vrsta.''

Пуни православни богословски енциклопедијски речник” (Полный православный богословский энциклопедический словарь),

какве везе те има са спасењем и Христом Бесмртним.
ркц не прихвата те.
и какве то везе има, брига ме за њих.

нигде не треба да бежиш већ да се суочиш са собом.
и ја сам сам пре био у случној заблуди, али није тако, кад мало боље проучиш Писмо и Оце, видећеш и сам.
вековима су разна протестанска и католичка учења улазила на мала врата у нашу цркву и наравно да је време да са вратимо Оцима.
п.с.
још ми ниси одговорио ни на једно питање.
овако смо кренули ти и ја
причу смо почели око душе
ти кажеш душа је смртна и да је то исправно учење(можда), али то није званично учење православља и СПЦ где ти кажеш да ипак јесте, дао сам ти линк са званичног сајта СПЦ, затим кажеш да оци говоре појединачно, онако за себе и у свој брк, а позиваш се на њих и шта ми више имамо да разговарамо о том питању.

Citat iz ''Pravoslavnog bogoslovskog encikopledijskog recnika'' izdatog 1900. godine u Sankt Petrezburgu.
''Darvinizam, shvaćen pravilno, ima ogroman naučni značaj za rešavanje pitanja o uzajamnim odnosima organizama, za objašnjenje mnogo čega nejasnog u životu organizama, za geološka istraživanja, za istraživanja geografskog rasporeda biljaka i životinja, i objedinjuje mnoge ranije nepovezane činjenice. Treba samo imati u vidu da je Bog stvorio zakone postanka koji su dobivši egzistenciju postali prirodnim, te je stoga razumljivo da je moguće prirodnim zakonima objasniti poreklo, sličnosti i svrsishodnu uređenost životinjskih i biljnih vrsta.''

Пуни православни богословски енциклопедијски речник” (Полный православный богословский энциклопедический словарь),

какве везе те има са спасењем и Христом Бесмртним.
ркц не прихвата те.
и какве то везе има, брига ме за њих.

овај цитат из енциклопедије је стварно бесмислен јер се овде говори о чистој биологији из основне школе, а дарвинизам узима шире поље разних наука.
одох:bye:

Велико је твоје незнање и затрованост јеретичким учењем.

И није само света Теодора писала о митарствима, већ и многи оци (нпр. свети Макарије Велики, Златоусти и други).

То што си ти само за случај Теодорин чуо, показује колико од светих отаца ништа не читаш и НЕ ЗНАШ, већ јеретика Флоровског и његове бљувотине адске подмећеш.

Јадна ли је твоја вера, ако ти је Флоровски светији и компетентнији богословски од Златоуста.

онда ти прихваташ чистилиште, а овамо си као против католика.;)
писали су као есхатолошко виђење, сто пута ти напомињем.

овако смо кренули ти и ја
причу смо почели око душе
ти кажеш душа је смртна и да је то исправно учење(можда), али то није званично учење православља и СПЦ где ти кажеш да ипак јесте, дао сам ти линк са званичног сајта СПЦ, затим кажеш да оци говоре појединачно, онако за себе и у свој брк, а позиваш се на њих и шта ми више имамо да разговарамо о том питању.

само, још да размотримо, шта је душа.:mrgreen:

ти тврдиш да је душа смртна, а православље каже да је бесмртна, а шта ти заступаш ја појма немам само знам да то нема никакве везе са ПРАВОСЛАВНИМ УЧЕЊЕМ.

САмо је Бог бесмртан, све што је створено има крај и смртно је а душа је створена.

у символу вере се каже "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
исповедање о бесмртности душе јесте чист платонизам унет у православном учењу и није учење Писма ни Отаца.
проблем настаје у схватању времена, јер људска перцепција времена није исто што и Божија.
ако је душа бесмтна, чему Христос, чему онда Христово васрсење, онда је човек довољан сам себи, тј довољна му је његова бесмтна душа, која је и створена. а знамо да све што је створено и умире да би се Бог прославио.
што се тиче молитве за упокојене, нико их не негира, то раде само они који не разумеју и којима је дражи платонизам од Христовог учење.
човек тј ако "душа" или прецизније нефеш, живи у Сећању Бога Оца и молитва за покојника јесте молитва Оцу за људе који су у наручју Сина.
што се тиче светитеља, светитељи су већ живи и прослављени у Будућем Царству.Дух Свети нама чини присутним да предокусимо, оно што ће се тек догодите, те стога наше молитве налазе пут до светитеља и исте нам се враћају.
и још једном да напоменем, став и учење Цркве јесте "ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА".
Амин.

Tačno je da je učenje o besmrtnosti duše u obliku u kojem se odomaćilo kod nas čist platonizam,koji su na taj način rešili problem besmrtnopsti čoveka.Medjutim,niko ne može da porekne da je ono prisutno u bogodlužbenim tekstovima.Uprkos tome,Hristovo Vaskrsenje ima značaj za nas jer čovek nije samo duša već i telo.Zato se i kaže:"Čekam vaskrsenje mrtvih".

Јер, преступање заповести довело их је до стања које је по природи; наиме, као што су постали а да их раније није било,тако исто је природно да њихово биће кроз време подноси пропадљивост, коју нема по себи.Јер, ако је у складу са њиховом природом да никада не постоје, него су у постојање призвани присуством и човекољубљем Логоса, природно је да буду лишени вечнога постојања, пошто су остали без појма о Богу и пошто су се вратили у небића (небића су лоша, а бића су добра јер су створена од истинскога Бога). То значи да они који умиру, пребивају у смрти и у пропадљивости. По својој природи, дакле, човек је смртан јер је створен из небића (е^ ох>к оутсоу). Но, по својој сличности са "Оним Који јесте" (тоу бута), коју је сачувао размишљањем о Њему, у стању је да одагна природну пропадљивост и да остане у непропадљивости, као што Премудрост вели: Држање закона - сигурност нетрулежности. Онај ко је бесмртан, тај ће убудуће живети као Бог, као што то негде и божанско Писмо каже: Рекох: богови сте, и синови Вишњега сви; али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.

Sv.Atanasije Veliki,"O očovečenju Boga Logosa".

Back