"
...
КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКИ ПАТЕРИК
СЛОВО 37.
ПИТАЊЕ БЛАГОВЕРНОГ КНЕЗА ИЗЈАСЛАВА
О ЛАТИНИМА[1]
Дође некада благоверни велики кнез Изјаслав, син Јарослављев, унук Владимиров, светом оцу нашем Теодосију, игуману печерском, и рече му: "Кажи ми, оче, о вери варјашкој, каква је."
А преподобни отац наш Теодосије рече: "Слушај, благочастиви кнеже, о томе што твоје благородство упита нашу смерност:
Вера им је зла и закон[2] нечист: упали су у Савелијеву веру[3] и многе друге јереси, сву су земљу оскврнули. А ти, благоверни самодршче, пази се од њих. Ово су, наиме, њихове јереси: прво - иконе не целивају[4]; друго - свете мошти не целивају[5]; треће - изобразивши на земљи крст, целивају га, а уставши газе ногама[6]; четврто - у посту једу месо[7]; пето - служе са преснацима[8]; шесто - попови им крштавају једним погружењем, а ми трима, ми крштаваног мажемо миром и уљем, а они крштаваном сипају со у уста[9], и не називају га по имену светих, него онако како их родитељи назову, тим именом и крштавају[10]. Ради тога је добро бежати од латинске вере, и не држати њихове обичаје, и не примати њихово причешће и не слушати оно што кажу, јер неправилно верују и нечисто живе. Једу, наиме, са псима и мачкама[11], и пију своју мокраћу[12] - зло је то и проклето - и једу корњаче, и дивље коње, и магарце, и удављенину, и медведовину, и дабровину.[13] У уторак прве недеље Великог поста допуштају месо[14], и њихови монаси једу лој[15], а посте у суботу[16]. Хришћанима не приличи да удају своје кћери за њих, нити њихове да узимају за себе[17], ни да се брате са њима, ни да се куме, ни да целивање чине са њима, ни да једу са њима, ни да пију из исте посуде. Зато оним који ишту од вас да једу, дајите им, Бога ради, али у њиховим посудама; ако ли код њих не буде посуде, дадните у својој, и потом оправши посуду помолите се. А они за своја сагрешења не ишту од Бога опроштај, него их праштају попови према њиховом дару.[18] Попови им се не жене са законитом женом, него са слушкињама чине блуд, и врше службу (Божију), а то себи не приписују у грех.[19] Бискупи њихови држе наложнице и иду у рат[20], и прстен на руци носе[21]. Мртваце стављају ногама према западу а главом према истоку[22], и руке уздуж стављају[23], очи пак, уши и нос воском залепљују[24]. А кад се женê узимају родице. И служе са мртвим телом, мислећи за Господа да је мртав, а ми службу чинимо са живим Телом[25], Самог Господа видећи где здесна Оцу седи, Који ће опет доћи да суди живима и мртвима[26]. Они, латини, су мртви, и мртву службу врше, а ми Богу жртву живу, чисту и непорочну приносећи задобићемо живот вечни. Јер је овако писано: Узвратиће свакоме по делима његовим.[27] Јела њихова нека се не примају, јер је код њих много злога и неправеднога. Развраћена и погибељна им је вера, и што ни Јевреји не чине, то они чине. Већином су у Савелијеву јерес упали, те су од свих незнабожаца поганији и злији, зато што се од њих не може пазити, а од поганих може. Јер латини и Еванђеље и Апостол имају, и иконе свете, и у цркву иду, али су и вера њихова и закон нечисти. Мноштвом јереси своје сву земљу онечастише, јер по свој земљи су Варјази[28]. Велика је невоља од њих правоверним хришћанима који међу њима живе на једном месту. А ко се сачува од њих, чисту веру носећи, стаће пред Бога надесно радујући се; а ако се по самовољи приближи њима, онда ће са њима налево стати, горко плачући. Јер нема вечног живота онима који живе у вери латинској или у сарацинској[29], нити ће имати удео са светима у будућем веку. Не треба њихову веру хвалити: ако ли ко хвали њихову веру, налази се да такав своју хули; или ако почне стално да хвали туђе вере, одељене од православног Хришћанства, налази се да је такав двојеверац и близу је јереси. А ти, чедо, пази се од таквих поступака и не присаједињуј им се, него бежи од њих, своју веру непрестано хвали, и колико можеш подвизавај се у њој добрим делима. Буди милостив, христољупче, не само према својим укућанима, него и према туђима, и ако видиш нагог - одени га, или гладног или невољом обузетог - смилуј му се. И ако тај буде од друге вере, јеретик или латин, свакоме се смилуј и избави га из невоље, и нећеш остати без плате од Господа, јер сам Бог све храни, и погане као и хришћане. За погане и све иноверне стара се Бог, али у будућем веку биће они туђи од накнаде за добрê; а ми који живимо у правоверној вери, и овде нас штити Бог, и у будућем веку нас спасава Господ наш Исус Христос. Ако неко за ову свету веру Бога ради треба да умре, нека са смелошћу не одустане од праве вере, него нека умре за Христа, јер свети - вели - за веру умреше да оживе у Христу.[30] А ти, сине, ако нађеш да се иноверни споре са вернима и прелешћу хоће да правоверне одведу од православне вере, онда ти, знајући истинито Православље, не скривај то у себи, него помози правовернима против зловерних. И ако им помогнеш, као добри пастир, избавићеш овце од уста лавових, а ако будеш ћутао, то је као да одузимаш од Христа и предајеш сатани, и даћеш одговор за њих на Судњем дану. И ако ти ко рекне: 'И ову је веру и ону Бог дао', а ти њему реци: 'Ко си ти, кривоверни? Зар сматраш Бога двоверним? Ниси ли чуо, кукавче развраћени злом вером, што је писано - тако говори Господ: Један Бог, једна вера, једно крштење.[31] И Господ тако рече: Потребно нам је испунити сваку правду[32], па све то испунивши, опет узиђе на небеса, пославши Своје ученике на проповед до крајева васељене.[33] Зато ти, зловерни, који си толико година држао веру православну, сад си скренуо на зловерје и учење сатанино. Зар ниси чуо апостола Павла како каже: Има неких који вас смућују и хоће да изврћу благовештање Христово, али ако и анђео, сишавши са неба, благовести друкчије него што вам ми благовестисмо, нека буде проклет.[34] А ви, одбацивши проповедање апостолско и подуку светих Отаца, прихватисте неправу веру и учење развраћено и пуно погибли. Ради тога бејасте одбачени и одлучени од нас, и стога нама не приличи да прихватамо живот с вама и општење у пречистим Тајнама, нити да имамо причешће или да ви приступате нашој божанственој служби[35]: јер међу вама су многе јереси.'"
Sa:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Paterik/Paterik37.htm
A o jehovincima :
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma.htm
Svakom od nas ce se suditi u onom u cemu budemo zateceni...
Tu nema "veza i protekcija" ...