Рашка или Санџак?

Који назив користите?

• Рашка

• Санџак

• Нешто треће

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da, ali je upravni okrug jedna kancelarija sa načelnikom, osobom koja otvara mejl i sličnom ekipom. Dakle to nije nikakav okrug, to je ispostava Ministarstva državne uprave, što sam već objasnila i stvarno ne mogu više da ponavljam. Ako vam se Raška svodi na to, meni skroz okej.
Добро, управни округ није само отварање мејла, али за потребе банализације расправе би можда и могло да прође.

У ужој Србији и данашњој територијалној подели на територији Србије, постоје Златиборски и Рашки управни окрузи који обухватају део "србијанског Санџака", док је у Црној Гори другачија територијална подела.

Novopazarski sandzak je bio deo bosanskog vilajeta do 1878 god. Bosna je do tada bila u sastavu otomanske imperije. Turska je ucestvovala u krejiranju granice i formira NP Sandzak kao nezavisnu jedinicu od Bosne. Ideja je bila da CG i Srbija nemaju zajednicku granicu.Na zahtev Austrougarske,verovatno.
Prema tome,jasno je da je Turska stvorila granice Sandzaka,posebne jedinice.
Без "ј".

Добро, управни округ није само отварање мејла, али за потребе банализације расправе би можда и могло да прође.
Nije, objasnila sam da je to praktično smanjenje lokalne samouprave, jer načelnik koordiniše između centrale u Bg i opštinske vlasti. Ali to je zaista par službenika, od kojih neki imaju pomenutu osobu koja otvara mejl.

Друга књига на немачком језику каже да су Косово и Нови Пазар заправо Стара Рашка:

31203860.jpg

@комшија

Је л Шешељ писао ово?

Nije, objasnila sam da je to praktično smanjenje lokalne samouprave, jer načelnik koordiniše između centrale u Bg i opštinske vlasti. Ali to je zaista par službenika, od kojih neki imaju pomenutu osobu koja otvara mejl.
Кажем, за потребе банализације може да прође.

Стара Рашка није једнако третирана и постоји више тумачења где се простире и шта представља. Србија је управу решила на један начин, а Црна Гора на други.

Evo samo jedno pitanje i nista vise.Jel ti vidis koje izvore navodis,iz kog perioda i u kojoj politickoj situaciji i sa kojim namerama austrougari crtaju karte i premeravaju oblasti na Balkanu?
Видим и не наводим их без разлога, али опет и они за ту област кажу "Стара Рашка" сто година пре појаве Шешеља на јавној сцени у Србији.

Кажем, за потребе банализације може да прође.

Стара Рашка није једнако третирана и постоји више тумачења где се простире и шта представља. Србија је управу решила на један начин, а Црна Гора на други.
Ne banalizujem, moj ex kolega je radio okruge i znam kako funkcioniše.
Stara Raška je istorija, Sandžak takođe.

Ne banalizujem, moj ex kolega je radio okruge i znam kako funkcioniše.
Stara Raška je istorija, Sandžak takođe.
Видиш, појединци и поједине групе сматрају да је то збиља и нешто што постоји, само користе другачије називе. Ти користиш нешто што је теби ближе, а то је Полимље. Други помињу Гори и Доњи Бихор, а трећи и четврти ово што сам навео у наслову теме.

Постоје и људи који кажу да су са Пештера.

Видиш, појединци и поједине групе сматрају да је то збиља и нешто што постоји, само користе другачије називе. Ти користиш нешто што је теби ближе, а то је Полимље. Други помињу Гори и Доњи Бихор, а трећи и четврти ово што сам навео у наслову теме.

Постоје и људи који кажу да су са Пештера.
Ja to nisam sporila nijednog trenutka, ali sam napadnuta jer ljudi u mom gradu kažu "idem sutra u Srbiju" i to govore svi. Takođe, kad dođe snajka iz npr. Valjeva, ona je za sve Srbijanka.
I onda se nađu dežurni Šumadinci uvređeni. Ja ne smišljam govor, on je tu oduvek. Kao i u Vojvodini, npr, ista stvar.

Ja to nisam sporila nijednog trenutka, ali sam napadnuta jer ljudi u mom gradu kažu "idem sutra u Srbiju" i to govore svi. Takođe, kad dođe snajka iz npr. Valjeva, ona je za sve Srbijanka.
I onda se nađu dežurni Šumadinci uvređeni. Ja ne smišljam govor, on je tu oduvek. Kao i u Vojvodini, npr, ista stvar.
Да, да. Тако говоре и Војвођани за неког ко живи јужно од Саве и Дунава, а то за Санџак ми је познато. Тако причају и људи из Рожаја и са севера ЦГ.

Све си лепо описала.

Btw, Polimlje je samo deo oko Lima, logično - Priboj, Prijepolje, Nova Varoš već otpada, o ovima iz Pazara i okoline da ne govorim.
Зато се то и дели на два управна округа. Људи из Прибоја, Вароши и Пријепоља причају и понашају се другачије од ових из Пазара и Тутина. Другачији су. Опет, имаш Рашку и места око ње која се опет разликују од Пазара иако су близу једно другоме.

Зато се то и дели на два управна округа. Људи из Прибоја, Вароши и Пријепоља причају и понашају се другачије од ових из Пазара и Тутина. Другачији су. Опет, имаш Рашку и места око ње која се опет разликују од Пазара иако су близу једно другоме.
Ne znam taj deo tamo, iskr, nisam nikad bila a nemam ni želju. Bila sam u Bijelom Polju (baba mi je odatle) i ljudi mi se nisu dopali. Otuda sam isključivo vezana za rodni grad. Užice prezirem.

Ne znam taj deo tamo, iskr, nisam nikad bila a nemam ni želju. Bila sam u Bijelom Polju (baba mi je odatle) i ljudi mi se nisu dopali. Otuda sam isključivo vezana za rodni grad. Užice prezirem.
Бијело Поље се разликује од Пријепоља и тог дела. Пљевља највише нагињу ка Пријепољу и по говору и по изгледу људи, као и према целом Златиборском округу.

Ja bih organizovao demokratski referendum,bez ikakvih pritisaka u Vojvodini,Sandzaku,Presevskoj dolini pa bi te oblasti imale mogucnost da se lepo izjasne o njihovoj daljoj buducnosti u ovoj drzavi.Bolje je da se Srbija vrati na granice pre 1914. nego da zivi sa dzelatima i mrziteljima
Распиши референдум и у Влашкој.

Бијело Поље се разликује од Пријепоља и тог дела. Пљевља највише нагињу ка Пријепољу и по говору и по изгледу људи, као и према целом Златиборском округу.
E da, bila sam i u Pljevljima - tamo se govori u suštini sprski ijekavski standard, kao i u Pp, Pb i Nv. Ostatak govori arhaični zetsko južnosandžački dijalekat

Back