Рашка или Санџак?

Који назив користите?

• Рашка

• Санџак

• Нешто треће

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
E da, bila sam i u Pljevljima - tamo se govori u suštini sprski ijekavski standard, kao i u Pp, Pb i Nv. Ostatak govori arhaični zetsko južnosandžački dijalekat
Тако је. Пљевља су везена за Пријепоље преко Јабуке и брзо се стиже из једног места у друго. Поред тога из Пљеваља људи иду даље ка Чајничу, а Бијело Поље није толико наслоњено на њих ни они на њега.

Људи из Вароши говоре као и људи са Златибора.

Ja bih organizovao demokratski referendum,bez ikakvih pritisaka u Vojvodini,Sandzaku,Presevskoj dolini pa bi te oblasti imale mogucnost da se lepo izjasne o njihovoj daljoj buducnosti u ovoj drzavi.Bolje je da se Srbija vrati na granice pre 1914. nego da zivi sa dzelatima i mrziteljima
Kakvom sad Sandžaku ? Država Srbija treba da prihvati nekakvu teritorijalnu podelu okupatora , jel možda treba da prizna i Vakufe, Čitluke ?

Da, planinama se stiže do Sjenice, to su i pravci migracije
Бијело Поље је везано за Бродарево и даље на југу ка Мојковцу, а део иде ка Рожајама, даље ка Косову или горе на Нови Пазар. Људи у Бијелом Пољу су крупнији, другачије говоре и другачије се понашају. Велики број њих иде за Подгорицу и напушта тај крај.

Пљевљаци изгледају као људи из Ужичког краја - високи и мршави. Енергичнији су и говорим им је готово исти.

Novopazarski sandzak je bio deo bosanskog vilajeta do 1878 god. Bosna je do tada bila u sastavu otomanske imperije. Turska je ucestvovala u krejiranju granice i formira NP Sandzak kao nezavisnu jedinicu od Bosne. Ideja je bila da CG i Srbija nemaju zajednicku granicu.Na zahtev Austrougarske,verovatno.
Prema tome,jasno je da je Turska stvorila granice Sandzaka,posebne jedinice.
Odakle ti da je Turska nama “ustupila Sandžak” o još da se Srbija “složila s tim”?

Sanjaš nove fragmentacije Srbije?

Бијело Поље је везано за Бродарево и даље на југу ка Мојковцу, а део иде ка Рожајама, даље ка Косову или горе на Нови Пазар. Људи у Бијелом Пољу су крупнији, другачије говоре и другачије се понашају. Велики број њих иде за Подгорицу и напушта тај крај.

Пљевљаци изгледају као људи из Ужичког краја - високи и мршави. Енергичнији су и говорим им је готово исти.
Odakle njoj ideje o “sandžacima” u Srbiji? Osmanlije su najurene.

Kakvom sad Sandžaku ? Država Srbija treba da prihvati nekakvu teritorijalnu podelu okupatora , jel možda treba da prizna i Vakufe, Čitluke ?
Pa zar ti ne vidis da u srcu verovatno i u srcu sistema imas ljude koji iz dna duse mrze Srbiju.Ne znam kako drugacije da se resi ta mrznja,evo neka uzmu sve to ,neka nose,nadam se da bi bili zadovoljniji u novim drzavama

@adelaidea

И Аустријанци знају за Полимље:

BookReaderImages.php

Imam ispravnu predstavu,neko postuje austrougarske knjige iz tog vremena,nema dobre namere.Ja sam se tih knjiga nacitao i napricao sa ljudima koji malo bolje poznaju prilike u dunavskoj monarhiji tog vremena
Замена теза.

Ово је шамар онима који тврде да Стара Рашка или Рашка област не постоји. Поред тога, књиге приказују да је Рашка далеко већа од онога што се нама овде продаје за мале паре.

Замена теза.

Ово је шамар онима који тврде да Стара Рашка или Рашка област не постоји. Поред тога, књиге приказују да је Рашка далеко већа од онога што се нама овде продаје за мале паре......
I uzgred da termin nije smislio Šešelj .

Back