Рашка или Санџак?

Који назив користите?

• Рашка

• Санџак

• Нешто треће

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne postoji ni Raska oblast jer Srbija nije podeljena na regione, oblasti ili okruge. Postoje samo upravni okruzi koji su decentralizovani organi drzavne uprave koje koordinise Ministarstvo drzavne uprave.
Како онда људи кажу Шумадија? Ни она не постоји званично као таква.
Како људи кажу Влашка? Ни она није формализована.

Овде сам у овој теми прочитао да је @комшија навео како је Војислав Шешељ први употребио израз "Рашка област". Тешко да је то истинито, а поред тога постоји још један назив, а то је Стара Рашка, који се исто тако користи.

Везано за Рашку област, ево и једно чланка:

https://www.arhivyu.rs/public/dok/izdanja/pdf/78/340871206-aj_cas_2007_07_txt.pdf

👍Tako ljudi vele Sandžak
Људи употребљавају разне називе. Неки и деле то све на више мањих јединица. Тако неки говоре и о Бихору (горњи и доњи), а ту је и већ поменуто Полимље.

Становници са севере ЦГ користе такође назив Санџак, а неки за себе кажу да живе у Старој Рашкој.

@комшија

Карта из 1892. Нацртали је Немци. Поздравио те Шешељ...

1920px-Sandschak_Novi_Pazar_BV044855591.jpg

Raška.
Ima i grad Raska i stari grad Ras sa manastirom Sopocani,a i u skoli smo nekad ucili lekciju "Raska i Zeta u doba feudalizma". :)
Jednostavno mi je to to.
Pojam Sandzaklija me asocira na nekog primitivca,iskreno receno,a ne na nekog iz Raske oblasti.
Bar takvim ih smatraju i njihova "braca"Bosnjaci.
Nedavno sam bila u Sjenici,i covjek odatle,musliman ili vec ne znam kako se naziva sada,kaze da ih Bosnjaci iz Sarajeva ne vole.
Inace,Novi Pazar je,kako nam rekose osnovao neki Isa beg Isakovic,i bas sam se pitala da li beg bas slucajno osnova muslimanski grad u centru srpske drzave Raske?

Људи употребљавају разне називе. Неки и деле то све на више мањих јединица. Тако неки говоре и о Бихору (горњи и доњи), а ту је и већ поменуто Полимље.

Становници са севере ЦГ користе такође назив Санџак, а неки за себе кажу да живе у Старој Рашкој.
Baš tako. Nego si ti quotovao moj odgovor osobi koja tvrdi da je Srbija podeljena na teritorijalne okruge pa se jedan zove Raška, što nije tačno.
Bravo za Polimlje, to često govorimo mi oko Lima

Аустроугарска је знала да се предметна област зове Стара Рашка (Das alte Rascien), као и да је то некада био Новопазарски санџак, док је био под османском влашћу. Доказ датира из 1916. године

BookReaderImages.php

@комшија

Поздрави Шешеља кад га видиш...

Raška.
Ima i grad Raska i stari grad Ras sa manastirom Sopocani,a i u skoli smo nekad ucili lekciju "Raska i Zeta u doba feudalizma". :)
Jednostavno mi je to to.
Pojam Sandzaklija me asocira na nekog primitivca,iskreno receno,a ne na nekog iz Raske oblasti.
Bar takvim ih smatraju i njihova "braca"Bosnjaci.
Nedavno sam bila u Sjenici,i covjek odatle,musliman ili vec ne znam kako se naziva sada,kaze da ih Bosnjaci iz Sarajeva ne vole.
Inace,Novi Pazar je,kako nam rekose osnovao neki Isa beg Isakovic,i bas sam se pitala da li beg bas slucajno osnova muslimanski grad u centru srpske drzave Raske?
Jezičke nedoumice su nastale kada je jedno bliskoistiočno primitivno pleme uspelo da prodre na evropsko tlo i nametne svoju primitivnu civilizaciju delu stanovništva. Mi vidimo da su i u onim razvijenim društvima gde su uspeli da uspostave svoje zajednice kao geta stvorili jezoivu atmosferu nesigurnosti i razdor ne uklopivši se kao grupa. Taj patogeni impakt predstavlja nekrozno tkivo koje se mora otkloniti samo radikalnim hirurškim zahvatima. Pri svemu tome treba obratiti pažnju o humanim aspektima operacije, najpre treba voditi računa o kućnim ljubimcima.
.

Baš tako. Nego si ti quotovao moj odgovor osobi koja tvrdi da je Srbija podeljena na teritorijalne okruge pa se jedan zove Raška, što nije tačno.
Bravo za Polimlje, to često govorimo mi oko Lima
Хвала лепо.

Званично та територија у Србији потпада под Златиборски и Рашки управни округ. У Црној Гори постоји другачија територијална организација.

Још од турског доба ми Србијанци кажемо САНЏАК. Назив "Рашка област" је измислио Хрват др Вјекослав Шешељ, тада већ народни посланик, који јој је придодао и најужнији шумадијски град Краљево, а Балкански касапин поделу Србије на области, па тако и "Рашку област," прихватио је као "генијалан" скупштински предлог своје тада омиљене "опозиционе" СРС, јер као са Краљевом у "Рашкој области," шатро "муслимани нису више већина у Санџаку."

Анти-Србијански труст пилећих мозгова је тако размишљао, а ни данас нису бољи друголигаши из деведесетих тренутно на власти са жељом да Србију и буквално униште рударењем литијума.
Mi Bošnjaci valjda? :mrgreen:

Како је Аустроугарска видела Стару Рашку? У састав ове области, под њиховом контролом, улазили су Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пљевља, Косовска Митровица и Вучитрн.

BookReaderImages.php

Још од турског доба ми Србијанци кажемо САНЏАК. Назив "Рашка област" је измислио Хрват др Вјекослав Шешељ, тада већ народни посланик, који јој је придодао и најужнији шумадијски град Краљево, а Балкански касапин поделу Србије на области, па тако и "Рашку област," прихватио је као "генијалан" скупштински предлог своје тада омиљене "опозиционе" СРС, јер као са Краљевом у "Рашкој области," шатро "муслимани нису више већина у Санџаку."

Анти-Србијански труст пилећих мозгова је тако размишљао, а ни данас нису бољи друголигаши из деведесетих тренутно на власти са жељом да Србију и буквално униште рударењем литијума.
Sto bas od turskog doba uzeste naziv?
Bilo je zivota i prije Turaka,a ima ga i posle.
I ne znam samo od kad je Kalesija u Srbiji? 😂

Preskocili lekciju iz istorije,a i kod Tite se pominjala.😂
Оно кад ти је Шешељ крив за све...

Назив "Рашка" се користио пре и после Турака, људи који уче историју, културу и географију преко Б92 и сл. средстава јавног дезинформисања, не могу то да усвоје.

Аустроугарска сматра да се Стара Рашка простире све до Вучитрна, као и да обухвата Бањску, Кос. Митровицу, Газоводе и још насељених места на Косову и Метохији.

BookReaderImages.php

@комшија

За разлику од Шешеља, Аустроугарска није ограничила Рашку област само на ужу Србију...

Хвала лепо.

Званично та територија у Србији потпада под Златиборски и Рашки управни округ. У Црној Гори постоји другачија територијална организација.
Da, ali je upravni okrug jedna kancelarija sa načelnikom, osobom koja otvara mejl i sličnom ekipom. Dakle to nije nikakav okrug, to je ispostava Ministarstva državne uprave, što sam već objasnila i stvarno ne mogu više da ponavljam. Ako vam se Raška svodi na to, meni skroz okej.

За крај, мапа аустроугарске окупационе власти у Србији током 1916. године, где је приказана Стара Рашка, према аустријској подели и организацији:

BookReaderImages.php
Da, moje Geburstort je pripadalo Kreis Prijepolje. Postoji jedna katolička kapela na obali Lima koja svedoči o periodu te okupacije.

Ajde da dokažeš teoriju o “dobrovoljnom prepisivanju” da te ne bi smo smatrali za politički korektnog lažovčinu.
Novopazarski sandzak je bio deo bosanskog vilajeta do 1878 god. Bosna je do tada bila u sastavu otomanske imperije. Turska je ucestvovala u krejiranju granice i formira NP Sandzak kao nezavisnu jedinicu od Bosne. Ideja je bila da CG i Srbija nemaju zajednicku granicu.Na zahtev Austrougarske,verovatno.
Prema tome,jasno je da je Turska stvorila granice Sandzaka,posebne jedinice.

Back