RASADNIK KRIZA NA BALKANU

Da, blizu je odluke, a mi smo pravedan narod u vecini, a i da nismo, kad nas muka natera, moramo!
Па питање колико смо и ми праведни, ајде да кажемо верујући..тј.верујемо и знамо да Бог постоји...да смо праведни, ова чаша би нас заобишла....погледај само колико имамо демократа..ипак нисмо толико праведни :D

Interesuje me šta mislite o mom dubokom ubeđenju da je kriza u bivšoj SFRJ krenula iz Srbije gde se sada i završava? Imali smo promašaje i izgubljene ratove, naša se država umesto za sebe borila za Jugoslaviju, dobili smo državu ne zahvaljujući želji većine naroda, već kao posledicu referenduma u CG. Ako realno pogledamo sve bivše Republike SFRJ su relativno stabilne, a mi imamo najveću krizu u Evropi. Ne znači li to da smo mi rasadnik kriza na Balkanu?

Po mom mišljenju, propast Srbije je otpočela u prošlom veku, prvo idejom jugoslovenstva, a zatim i nasilnim uvodjenjem takozvanog komunizma, odnosno socijalizma, koji po teoriji, nisu usledili nakon visoko razvijene svesti pojedinca i razgranate mreže prozvodnih procesa, nego su kalemljeni na gotovo feudalni poredak. Jad i čemer zemlje izmučene lokalnim i svetskim ratovima nije nikako mogao biti pogodno tle za razvoj bilo kakve nove ideje. Politički establišmenti srpskih država, ma kako se one zvale i ma kolike bile, nikada nisu smeli zaboraviti jednu stvar - nema eksperimenta, greška se ne oprašta. I dok su drugi ulazili sa Srbijom u ,,države,, zarad svojih interesa i imali cilj - oporaviti se, iskoristiti istorijski trenutak, a potom biti samostalan (bajagi, je l' ko je danas samostalan?), Srbija se trudila da bude dobra majka tudjoj deci koja je ne žele.

I, šta sad?

,,Ja znam ko sam
i po prijatelju svojih gospodstvu,
i po blagorodnosti njihova lika
i slavi im koplja i štita.
Sa svecima i kraljevima ja sam u srodstvu,
o mom poreklu iz knjiga staroslavnih
vladar na dalekom dvoru
i letopisac u manastiru čita,,.

Nismo mi rasadnik. Nemamo mi taj kapacitet. Samo što našu zemlju drugi oru. I seju svoje seme. Pa šta se primi...

Iako zemlja već odavno izbacuje kosti naših predaka, iako prizivamo prošlost i pominjemo mrtve zarad živih, iako brzo zaboravljamo i lako praštamo, iako pogled upiremo ka nebu,
ako pogledamo pravo, videćemo svoj put. A nije popločan dobrim namerama. I ne vodi u pakao. Niti u raj. Drugi su ga izgradili. Naše je da koračamo i čitamo znakove pored puta.

Ako sam i omašila temu, ne žalim. Pozz.

Па питање колико смо и ми праведни, ајде да кажемо верујући..тј.верујемо и знамо да Бог постоји...да смо праведни, ова чаша би нас заобишла....погледај само колико имамо демократа..ипак нисмо толико праведни :D

Pa na to sam i mislila, ali da bi ovi "nevernici" koji citaju ovo shvatili bolje, rekla sam pravedan narod. Htela sam upravo reci - verujuci narod!

Odakle ti ideja da su pokvarili odnose jel iz one serije ili si citao neku ozbiljnu literaturu iz toga vremena ?
Pa u SAD su ubili Kenedija i Linkolna i jos jednog mislim al su zato promenili sve ostale vladare na miran nacin i nikad nisu u sustini menjali politicki sistem , dok je kod nas jedini kralj Petar umro u krevetu dok je bio na vlasti i Milos koga su vec jednom najurili iz zemlje.
Srbija se u XIX veku nalazila pod jakim uticajima Austrougarske, Rusije i pod pritiskom Turske, kao što znaš tek je 1876. dobila nezavisnost, prema tome računati da će Srbija odmah po izlasku iz turskog ropstva da prihvati parlamentarni sistem (koji nije imala ni većina evropskih zemalja, osim Francuske, koja je takođe u tom periodu nije konstantno imala parlamentarnu demokratiju) je po malo smešno. Uzgred, među tih par ubijenih vladara, jednog su ubili Hrvati.

Neofit77, zaobišao si najveće huškače - SPS - oni su uveli vređanje i nazivanje 60% graćana Srbije izdajnicima.
Da, posle onih ludaka iz SPS-a koji su zaista većinu građana koji ne misle kao oni nazivali izdajnicima, došle su slične budale poput Kandićke, Biserko, Jovanovića, koji sve koji se suprotstavljaju njihovoj ideologiji nazivaju fašistima, klerofašistima, recidivima prošlosti, retrogradnim snagama, saradnicima DB-a i slichnim pogrdnim imenima.
U suštini razlike nema, jedne budale su zamenile druge.

Neofit77, nisam rekao da je Srbija odgovorna, ali vidiš da se svi nekako izvukoše a samo Srbija pati i guši se u krizama.

...gusimo se zato sto nismo kao ovi indijanci okolo..yu je valjda bila multinacionalna drzava...e onda su neki hteli svoje nacionalne drzave...kao bice im lepse i bolje...kao Palestinci u Indiji, oni Tutsi ili Huti, pa oni Baski ali im ne daju...valjda daju samo ovim totalnim divljacima sa "jakim" razlozima...samo su se Srbi tome protivili zato su valjda glavni krivci...mislim da svet boli uvo hoce li od 1 drzave divljaci napraviti 7 ili 12 drzava ako to znaci da ce se smiriti i da ih posle mogu lakse kontrolisati...mene samo nervira sto je taj svet dozvolio da toliko ljudi bude ubijeno i proterano...to sto se sad trude da ih vrate im bas i ne ide od ruke...kako su "vratili" Albance na Kosovo tako su mogli i ostale da vrate ali verovatno nisu jer u celoj prici samo Srbima mogu da vrate i uvale cak i one koji nisu Srbi a proterani su iz tih okolnih rezervata...e sad posto se Srbi nisu pokazali dovoljno kao divljaci da bi ih svet "respektovao" ovde su gde su...ne mogu da verujem da u Srbiji ima 1000000 izbeglica iz okolnih "drzava" a da te drzave Srbima drze lekcije o demokratiji....ja ne mogu da zamislim da npr. nekom ubici, piromanu... sta god da je ucinio drzava pali kucu, ubija ga a ako prezivi protera ga iz zemlje....to su nacije na nivou nendertalaca
...i za kraj - ne trebale im takve drzave :)

Da, posle onih ludaka iz SPS-a koji su zaista većinu građana koji ne misle kao oni nazivali izdajnicima, došle su slične budale poput Kandićke, Biserko, Jovanovića, koji sve koji se suprotstavljaju njihovoj ideologiji nazivaju fašistima, klerofašistima, recidivima prošlosti, retrogradnim snagama, saradnicima DB-a i slichnim pogrdnim imenima.

tacno ili tacnije podeljene budale koji samo dele na nas i njih i dok je tako ostasmo mi u sra*u u kom se nalazimo poslednjih 18 god.

cuj ILLUMINAT....nije bas da idem po tvojim temama,pa ispravljam krive drine...daleko od toga...nisam u tom fazonu,cak sam i mator i istrosen za takve stvari.....ali....brate....nemogu da verujem kakav uticaj imas na ljude...mislim,svaka ti cast...
odvalis nick...i ovi svi na tebe drvlje i kamenje.....ko da si upravo dosao sa loze i zavrsio balotiranje za novoga clana,pa ajd malo da pochatujes sa omladinom...nemogu da verujem a se pecaju ovako.....pritom,teme su ti jake za medalju.....imalo je raznih ovde,ali si ti vrh.....pogotovu na drugom podforumu...gde se granici sa verovali ili ne...no nebitno
jeste...povcelo je u rbiji...jos 1966...kada je poceo da buja srpski nacionalizam..prvi...tada je rankovic smenjem...a krcun ubijen..doslo je do zestoke cistke medj srpskim kadrovima u udbi..jer su "zastranili"...isto tako 1948...kao najveci protivnici,a i pristalice titove,nove drzave...bili su upravo srbi i crnogorci...koji su zbog toga jedni druge masovno slali na goli otok

druga omaska...ako misis da je u srbiji lose...pogledaj bosnu i hercegovinu...brate uzas....u feeraciji se toliko vole da bi ovi sa juznijeg dela,zubima i noktima bukvalno pocepali ove sa severnog...i pripojili se hrvatskoj...o rep.srpskoj i netreba trositi reci...ako je to drzava,onda je san marino kontinent

hrvatska...ima problema,ali ne sa srbima,to e gotovo...slovenci hoce da im uzmu deo teritorija,a i italijani su poceli da love u mutnom...sa srbima i hrvatima se raskrstilo,svako je na svojoj strani

crna gora...znas i sam...netreba da ti pricam mnogo...podele su ogromne...ljudi koji nisu na liniji,dobijaju otkaze i slicno,sve se rasprodalo rusima

eto..ukratko,ima jos zarista za krizu u bivsoj sfrj...ne samo srbija i kosovo....a rata...vise biti nece...mi smo svoje izratovali,ovi mladji nisu u stanju...mnogo pricaju,a pas koji laje.....tako da.....duznicko ropstvo...to ti je buducnost balkanskih drzavica...nikako ratovi,krize i slicno...pokupovace sve,a onda ima da se slusa i igra kako se svira odnekud....iz nekog centra moci...jeli tako :):):):)

Да. Углавном је тако. (И још - нису то "будале", већ, напросто - "раде посао", сигурно не за "похвалнице", већ за нешто много конкретније.)

Само, случајно ли си "заборавио" радикале, који су такође све неистомишљенике звали, а и даље и називају "издајницима", "усташама", "страним плаћеницима"... ?

Да. Углавном је тако. (И још - нису то "будале", већ, напросто - "раде посао", сигурно не за "похвалнице", већ за нешто много конкретније.)

Само, случајно ли си "заборавио" радикале, који су такође све неистомишљенике звали, а и даље и називају "издајницима", "усташама", "страним плаћеницима"... ?
Pitao me je za SPS, a slažem se da i jedan deo radikala pa i onih iz DS ima prilično uvredljiv vokabular.

Interesuje me šta mislite o mom dubokom ubeđenju da je kriza u bivšoj SFRJ krenula iz Srbije gde se sada i završava? Imali smo promašaje i izgubljene ratove, naša se država umesto za sebe borila za Jugoslaviju, dobili smo državu ne zahvaljujući želji većine naroda, već kao posledicu referenduma u CG. Ako realno pogledamo sve bivše Republike SFRJ su relativno stabilne, a mi imamo najveću krizu u Evropi. Ne znači li to da smo mi rasadnik kriza na Balkanu?
Не значи.

Него је, услед читавог низа фактора, геополитичко-историјских, тзв. "овај простор" - погодно тле, за "гајење", тј. продубљивање постојећих криза.

Спољашњи фактори, с унутрашњим у својеврсној испреплетености разних интереса, теже да остваре своје циљеве.

Pitao me je za SPS, a slažem se da i jedan deo radikala pa i onih iz DS ima prilično uvredljiv vokabular.
Што се, дакле, тиче тог вокабулара...

ДС, и ДСС, данас, као и одувек, ипак, све у свему, има најподношљивији.

(Нпр. ја од Тадића у овој изборној кампањи нисам чула ниједну ружну реч).

СПС-ов се, (ма шта ја мислила о њима, а зна се шта мислим), морам признати, по томе данас доста разликује од оног из Милошевићевог времена кад су, с оном крајње бахатом и репресивном влашћу, имали и примерен јој вокабулар.

А радикали се, у највећем делу, тог увредљивог и данас држе.

...e pa stvarno kada cete prestati da se pozivate na istoriju i odatle izvlacite "pametne zakljucke"...ljudi se danas ne razlikuju mnogo ni od onih koji su ziveli pre nove ere...mogli ste i tamo da se vratite ali ovde i sada u XXI veku ako neka drzava hoce da je drugi posmatraju kao civilizovanu treba da postuje principe tolerancije i ljudskih prava...tih principa se drzao narod Srbije i zato nikoga nije proterivao...problem su politicari a ne narod u Srbiji...ne mogu da verujem da predsednik ove drzave polovinu naroda naziva izdajnicima u predizbornoj kampanji...istorija sa tim nema veze....on je predsednik ovde i sada i uopste ne mislim da cemo se sa njim i njemu slicnim usreciti...za mene je strasnije da neko ko sebe naziva demokratom tako nesto kaze nego ako to kazu radikali

....problem su politicari a ne narod u Srbiji...
Ја то стално говорим. Политичари.
И и све оно друго што се назива "елитом" једног народа.

ne mogu da verujem da predsednik ove drzave polovinu naroda naziva izdajnicima u predizbornoj kampanji..
Где је то и кад председник ове државе назвао половину народа издајницима?

.istorija sa tim nema veze...
Историја са свим тим итекако има везе.

Где је то и кад председник ове државе назвао половину народа издајницима?

...ja videla i cula na tv...mahao je rukama i to rekao :)

...a i ove ovde forumske demokrate bas vole da koriste takve i jos gore kvalifikacije za politicke protivnike...izem ti takve "demokrate"...bas me zanima ko ih je naucio...svi sa viskom adrenalina i politicari i ovi njihovi "sledbenici"... nije ni cudo da smo ovde gde smo

Konačno neko normalan. Banshee, danas jedino Srbija i Hrvatska imaju problem. Srbija sa Kosovom i Međunarodnom zajednicom; Hrvatska sa srpskom nacionalnom manjinom, i nešto malo sa Italijanima iz Istre. Svi drugi su relativno stabilni.

O cemu ti pricas?

-Slovenija -stabilna ,u EU su vecina stanovnistva su slovenci
-Hrvatska- posto su proterali i pobili Srbe koji su ziveli tamo sada su stabilni
-BiH - reci da je BiH stabilna drzava je vise nego smesno
-CG - mrzi me da komentarisem
-Makedonija -isto vazi kao i za BiH
-Srbija - dugo nece biti stabilna pa cak i ako se otcepi KiM slede problemi opet sa siptarima na jugu Srbije,Sandzak i klasicne trzavice po Vojvodini od onih koji pitaju gde su njihove pare

И ја сам приметила да је много махао рукама (и превише).

Али, опет - ниједном нисам чула да је икога назвао издајницима.

...ma 100%...ja ih bas i nisam gledala ali eto slucajno...tako sam cula i da je onaj advokat, bio je u vladi - sa velikim nosem, rekao da jednog drugog politicara (e pa ne mogu da se setim imena a i politika me tad i nije interesovala) rekao za tog lika koji je valjda bio uz SM, da ga ni porodica ne bi zalila ako ga posalju u Hag a kad se covek ubio tvrdi da to nije rekao...sve bilo na tv...nije valjda da BT kaze da to nije rekao

...ma 100%...ja ih bas i nisam gledala ali eto slucajno...tako sam cula i da je onaj advokat, bio je u vladi - sa velikim nosem, rekao da jednog drugog politicara (e pa ne mogu da se setim imena a i politika me tad i nije interesovala) rekao za tog lika koji je valjda bio uz SM, da ga ni porodica ne bi zalila ako ga posalju u Hag a kad se covek ubio tvrdi da to nije rekao...sve bilo na tv...nije valjda da BT kaze da to nije rekao
"Чула да је рекао како је овај рекао, да је онај рекао, па тврди да није рекао..." :confused:

И какве везе с тим што је рекао "адвокат с великим носем" има БТ?

(Ако је после овог свега уопште и јасно шта је ко и коме рекао).

"Чула да је рекао како је овај рекао, да је онај рекао, па тврди да није рекао..." :confused:

И какве везе с тим што је рекао "адвокат с великим носем" има БТ?

(Ако је после овог свега уопште и јасно шта је ко и коме рекао).

...idi bre norma...ja cula - ti nisi cula...verovatno su jos neki culi a neki drugi nisu culi
...e sad pazi - kad je taj nosati rekao da nije rekao to sto je rekao verovatno je ovako razmisljao " oni koji nisu culi mozda poveruju da nisam rekao a oni koji su culi nema veze... da li je on lagao zato sto ga je bilo sramota ili zato da bi ovaj narod svadjao ne znam
...zato pitam da li je BT rekao da to nije rekao ili samo ti nisi cula da je to rekao :).

Back