Interesuje me šta mislite o mom dubokom ubeđenju da je kriza u bivšoj SFRJ krenula iz Srbije gde se sada i završava? Imali smo promašaje i izgubljene ratove, naša se država umesto za sebe borila za Jugoslaviju, dobili smo državu ne zahvaljujući želji većine naroda, već kao posledicu referenduma u CG. Ako realno pogledamo sve bivše Republike SFRJ su relativno stabilne, a mi imamo najveću krizu u Evropi. Ne znači li to da smo mi rasadnik kriza na Balkanu?
Kriza u SFRJ je počela mnogo ranije, pre 90-tih, pa znamo za delovanje MASPOK-a 1971. u Hrvatskoj, separatističkoj pobuni Albanaca na Kosovu 1981., kada dole Srbija gotovo da nije imala ingerencije i nisu im bila ugrožena prava, već su i tada želeli secesiju, u obe krize nije bilo Miloševića, koji je u to vreme bio običan bankar. Pomenuti događaji nisu kulminirali u veće nasilje i rat iz jednostavnog razloga jer je postojala blokovska podela sveta, a ni jedan blok ne bi stao na stranu secesionista jer bi se time SFRJ oterala u drugi blok, prema tome vlasti u SFRJ su imale odrešene ruke da se sa takvima obračunaju.
Prema tome priča kako je samo Srbija odgovorna, ili je ona najodgovornija za ono što se desilo jednostavno nije tačna, iskreno, rata i ne bi bilo da nisu oni koji su uvezli kalašnjikove iz Madjarske počeli da pucaju po JNA, da nije bilo ubijanja onih vojnika koji su se povlačili iz Sarajeva ili onih u Tuzli, a Milošević bi pao pre ili kasnije, samo se hrvatskim i muslimanskim liderima žurilo da iskoriste podršku koju su imali od zapada (pre svega mislim na nemačku, jer su SAD bile korektne u početku rata) i da i po cenu krvi ostvare svoje secesionističke ciljeve.
Uzgred, kapitulacija jeste potpisana, ali ne i predaja Kosova. Zar misliš da smo predali Kosovo Kumanovskim sporazumom, da ga zapad odmah ne bi proglasio nezavisnim.