RAD U EU SA POZNAVANJEM ENGLESKOG JEZIKA

Sad sam vec zeljna kise i zime.Pre neki dan je padala kisa dve minute prvi put posle ko zna koliko meseci.Tolika je sparina da nekad jedva disem i preznojim se pola minute posle tusiranja.U decembru i januaru je bilo par hladnih dana jer nekad duva hladan vetar i to bas bas duva,ljulja bandere :) ali se ta hladnoca svakako ne moze uporediti sa snegom do kolena na -15.To mi bilo ok kad sam dosla u decembru,nisam morala razmisljati o grejanju stana i nosenju cebeta i zimskih carapa u koferu.

Jaoj, sanjam o tome. Ne znam kako ces imati srca da napustis toplu i suncanu Maltu, i odes u oblacnu i hladnu Nemacku :)

Ima puno razloga...kao sto sam napisala Maltezani se moraju upoznati da bi stekao sliku o njima...mene prilicno izludjuju a uz to ipak smatram da je Nemacka drzava broj 1 u Evropi,mogla bi bolje zaradjivati i ziveti tamo,mogla bi voziti biciklo i kampovati:),to mi fali a to je ovde tesko izvodljivo.Smatram da ce moja deca tamo imati vise mogucnosti kad odrastu.Kad imas dobru platu nije ti problem otici na letovanje jednom godisnje.Malta ima svoje prednosti i mane.Puno ljudi dolazi pa odlazi a ima i onih koji ostanu.Nekom je tu savrseno,meni jednostavno nesto fali.

Ima puno razloga...kao sto sam napisala Maltezani se moraju upoznati da bi stekao sliku o njima...mene prilicno izludjuju a uz to ipak smatram da je Nemacka drzava broj 1 u Evropi,mogla bi bolje zaradjivati i ziveti tamo,mogla bi voziti biciklo i kampovati:),to mi fali a to je ovde tesko izvodljivo.Smatram da ce moja deca tamo imati vise mogucnosti kad odrastu.Kad imas dobru platu nije ti problem otici na letovanje jednom godisnje.Malta ima svoje prednosti i mane.Puno ljudi dolazi pa odlazi a ima i onih koji ostanu.Nekom je tu savrseno,meni jednostavno nesto fali.

Razumem sta hoces da kazes..:) Covece ala ozivesmo temu :) Samo niko da se prikljuci i podeli svoje iskustvo :D

Aj molim vas hitno. Sledeceg meseca kupujem kartu avionsku, i lomim se sta da uradim. Def.cu na nastavak studija u svedsku, ali za pocetak sam mislio London zbog engleskog da zaradim neku kintu. Da l mi moze iko reci, da li bih mogao da nadjem odmah posao, tipa u magacinu, super marketu ili tako nesto u svedskoj. Znaci bilo sta bukvalno dok jezik ne naucim, jer svedski ne znam da beknem :D

i kakvi su prvi utisci?! kako si se smestio.kolika ti je stanarina...pisi,cekamo...

Za sad sam jos pogubljen skroz, jurim na 1000 strana :D Stan 530e, jednosoban. Zivim u naselju Munkkiniemi. Fin kraj mi deluje. Cuo sam danas da je inace toplije nego u Srbiji :) Ovde 5:15 po podne, a 12 stepeni je :D Grad mi deluje da je ok, simpatican, mada nisam imao vremena da ga obidjem kako treba, samo povrsno, sat i po ukupno. Od sutra se bacam na trazenje posla :)

Знање енглеског језика је у `оландији углавном подношљиво али далеко од удобног.

Дешава се често да се муче, сричу и на крају заврше на `оландском. Нпр. када кажем енг. hydrogen неема бого шансе -- ни у једној апотеци ме још нису разумели папци. Мора хол. waterstof да буде. Скоро сам тражио магнет. Енг. magnet. Буразеру, док ја нисам изгуглао како они изговарају ту реч није ме човек разумео. Онда сам из ината обишао још девет продавница и сви ме одреда гледаше као теле у шарена врата. Мора да им се каже magneet (мах-нејт, фон. транскрипција). Јбт.

Јуче сам баш опет имао посла са "каштомер шервишом" јавног превоза. Јбт, посао од пар минута је трајао 20 минута јер сам ја вукао да говоримо на инглишу а с друге стране јандна девојка вуче на `оландски јер "не разуме", "не зна да каже" и "не налази речи" према сопственом исказу. На крају ја попустим и причамо на `оландском. То ми се редовно дешава овде са "каштомер шервишима".

Анегдота ми не фали. Искењам им се на знање инглиша.
Ехх....

Ал` да ставимо на релативну скалу - неће се наћи земља која много боље стоји у том погледу од `оландије, па разумем зашто је толико прехваљена.

У Швабији су ми нудили радна места за која је довољан инглиш без потребе да се икада учи швапски. У продавницама, на улици, и сл. би ипак требало. Мало-малкице. Још ако би да муваш Швабице... Хех. Иронија, за немачки имам C1.

e bas mi se svidja tvoj tekst i puno mi je srce sto si opisao pravu situaciju sto se tice jezika. iako ja zivim u britaniji ali cesto i putujem..imam utisak da nas narod kad bi mogao da ode negde ali niti da se potrudi da uci jezik niti da se adaptira na postojece stanje,,,lepo te je citati.

Za sad sam jos pogubljen skroz, jurim na 1000 strana :D Stan 530e, jednosoban. Zivim u naselju Munkkiniemi. Fin kraj mi deluje. Cuo sam danas da je inace toplije nego u Srbiji :) Ovde 5:15 po podne, a 12 stepeni je :D Grad mi deluje da je ok, simpatican, mada nisam imao vremena da ga obidjem kako treba, samo povrsno, sat i po ukupno. Od sutra se bacam na trazenje posla :)

milose, jesi li nasao posao?

milose, jesi li nasao posao?

Jesam, poceo juce da radim. Doduse radim u magacinu u marketu. Posao moze da se nadje odmah, ali sitni poslovi. Posao sma nasao preko privatnog biroa za zaposljavanje. Inace je satnica 12.5 e/sat, ali biro uzima procenat tako da imam 11 na sat. Za pocetak odlicno dok ne krenem sa faxom. Sve u svemu, finci mi deluju kao ljubazan ali nekako odmeren narod. Grad je bruka, odusevljen sam.

Jesam, poceo juce da radim. Doduse radim u magacinu u marketu. Posao moze da se nadje odmah, ali sitni poslovi. Posao sma nasao preko privatnog biroa za zaposljavanje. Inace je satnica 12.5 e/sat, ali biro uzima procenat tako da imam 11 na sat. Za pocetak odlicno dok ne krenem sa faxom. Sve u svemu, finci mi deluju kao ljubazan ali nekako odmeren narod. Grad je bruka, odusevljen sam.

bas mi je drago sto si se snasao i imas pozitivna iskustva

Tema bas koja i mene zanima :D Naime , osecam se kao "siroce" dok postujem..Ali situacija mi je bas takva , da bih jako volela sto pre da odem iz Srbije . A u tome sam sasvim sama . Bilo bi mnogo bolje kada bih nasla super cimera za pocetak . Ne mogu tako lako ni da izebrem drzavu u koju bih otisla. Imam madjarski pasos, engleski znam .. Volela bih da upisem kurs za fitness instruktora jer sam i sama veoma aktivna u toj oblasti i nacin zivota mi je takav . Svesna sam da na pocetku moram da radim sitne poslove,ali nicega me nije sramota samo da se snadjem . Vidim, jedan decko se snasao dobro u Finskoj,ali zar tamo ne treba da znate jezik ? Vise bi mi odgovaralo gde je engleski dominantan. Volela bih da pisu osobe u slicnoj situaciji , koji zele nesto da promene

Tema bas koja i mene zanima :D Naime , osecam se kao "siroce" dok postujem..Ali situacija mi je bas takva , da bih jako volela sto pre da odem iz Srbije . A u tome sam sasvim sama . Bilo bi mnogo bolje kada bih nasla super cimera za pocetak . Ne mogu tako lako ni da izebrem drzavu u koju bih otisla. Imam madjarski pasos, engleski znam .. Volela bih da upisem kurs za fitness instruktora jer sam i sama veoma aktivna u toj oblasti i nacin zivota mi je takav . Svesna sam da na pocetku moram da radim sitne poslove,ali nicega me nije sramota samo da se snadjem . Vidim, jedan decko se snasao dobro u Finskoj,ali zar tamo ne treba da znate jezik ? Vise bi mi odgovaralo gde je engleski dominantan. Volela bih da pisu osobe u slicnoj situaciji , koji zele nesto da promene

Ja sam u helsinkiju. Jezik je pozeljan, ali ne i neophodan u pocetku. Sitni poslovi uvek mogu da se nadju.

Back