RAD U EU SA POZNAVANJEM ENGLESKOG JEZIKA

Pisem iz petog pokusaja,ova aplikacija stalno zeza,taman se raspisem a ona se ugasi tako da cu sad pisati na rate :).
Malta je ok zemlja ako zelis otici sto brze i sa sto manje para iz Srbije.Ja sam dosla proslog decembra sa oko 1000 eura,imala sam rezervisan smestaj u hotelu (7 dana=52 eura),neko povrsno znanje ostrva (procitala sve forume na srpskom,madjarskom,engleskom jeziku,popricala sa nekim ljudima koji su vec bili tu),nosila sam laptop i CV,referentno pismo,prevod diplome itd.

Sto se tice plata,minimalac je malo vise od 4 eura,ja sam radila za 4.14,sad sam dobila nostrifikaciju pa cu dobijati vise.Verujem da se u ugostiteljstvu plate krecu oko minimalca.Nije sjajno ali ako preracunas u plusu si.Posla preko zime ima jer dosta njih dodje na leto da radi sezonski,bas sam juce na vratima par lokala videla natpis da traze konobara.Kafica,restorana,hotela ima jako puno,pretezno traze konobare sa iskustvom i prosecnim znanjem engleskog.

Sto se tice plata,minimalac je malo vise od 4 eura,ja sam radila za 4.14,sad sam dobila nostrifikaciju pa cu dobijati vise.Verujem da se u ugostiteljstvu plate krecu oko minimalca.Nije sjajno ali ako preracunas u plusu si.Posla preko zime ima jer dosta njih dodje na leto da radi sezonski,bas sam juce na vratima par lokala videla natpis da traze konobara.Kafica,restorana,hotela ima jako puno,pretezno traze konobare sa iskustvom i prosecnim znanjem engleskog.

To je odlicno, posto iskustva imam dosta, posebno u restoranu. Engleski pricam kao srpski. A kazi mi, sto se studiranja tice na engleskom, kakvi su uslovi? Kako se krecu cene? I sto se tice posla, da li mogu da zavrsim neki kurs kako bih dobio bolji i placeniji posao? Hvala ti puno.

Sto se tice troskova najveci trosak je svakako stan,vecina stranaca deli stan sa vise njih,na facebook-u sam videla par grupa tipa "sharing flat in Malta",tu se mogu naci ponude za sobu od 150-250 eura mesecno sa racunima,ako racunas jos toliko za hranu i ostale potrebe ( sve naravno zavisi i od osobe,ako neko pusi dve kutije cigara dnevno i pije po pet piva onda su troskovi naravno veci :) ) i dalje si u plusu ako si recimo radio oko 200 sati mesecno.

Moj zakljucak jeste da Malta svakako nije najbolja drzava na svetu,o Maltezanima kao narodu bi ti mogla pisati mnogo,oni su unikat i njih treba upoznati da bi to shvatio.:).Svakako Nalta ti moze posluziti kao "prolazna stanica" da skupis nalo kesa i naucis neki jezik za dalje eventualno i da zavrsis neku skolu ovde ( ja licno ne znam ali kolega kaze da ovde privatni faks uopste nije skup i imaju puno part-time kurseva)

Za kurseve vidi MCAST na netu,koliko znam oni imaju kurseve na engleskom,Maltezani ne vole bas nesto uciti i verujem da im najveci procenat studenata cine stranci

Znaci hvala ti puno!! Ovo mnogo znaci! :) Ja sam bas mislio obrnuto, da mi je bolje otici za pocetak tipa u London, pa doci na Maltu kad zavrsim fax i zaradim neki kes, ali si me sad definitivno bacila na razmisljanje :D

Malta je laksa za uklopiti se,na primer ne trebaju ti reference od prethodnih stanodavaca ili izvodi racuna iz banke da bi ti neko izdao stan.Oni su maksimalno opusteni i ne nerviraju se oko nicega,meni je u Srbiji bilo dosta vecito namrgodjenih i nervoznih ljudi.Ne pamtim kad sam se iznervirala otkad sam ovde.Mozda je zbog sunca ili jednostavno sam se prilagodila ljudima koji samo razmisljaju sta ce jesti,obucii gde ce izaci za vikend.Daleko od toga da zelim ostati ovde zauvek,uveliko ucim nemacki i zelim ici u Nemacku za nekih godinu dana ali smatram sa nisam pogresila sto sam prvo dosla tu.Skupicu nesto para (sto nikad ne bi uspela u Srbiji sa troje dece),naucicu novi jezik,spremicu se bez neke nervoze i pritiska.

Svakako ti preporucujem da procitas forum o Malti ovde i na expat blog-u i da pogledas njihovu web stranicu zavoda za zaposljavanje etc.mt ili stranicu maltapark sekcija jobs da imas neki uvid koji se poslovi najvise traze.

Ok, imam jedno pitanje. S' obzirom da sam kao vecina mladih u Srbiji (24 godine imam) radio na 'crno' i nemam bankovni racun koji je aktivan, kao i sto sam ziveo sa roditeljima, tj zivim i dalje, kako u tom slucaju iznajmiti stan? :)

Ovde ti ne treba nista da bi iznajmio stan,platis kiriju i obicno se trazi jos jedna kirija kao depozit,napravi se ugovor i to je to.Eventualno te pita gazda da li si zaposlen ali meni licno nije nista trazio.Ja sam za UK citala da ti traze sto papira ili sest kirija unapred da bi ti iznajmili stan.

E to je super.. A generalno, posla uvek ima? Nije nestasica kao u miloj nam Srbiji? :D

Sad sam vec zeljna kise i zime.Pre neki dan je padala kisa dve minute prvi put posle ko zna koliko meseci.Tolika je sparina da nekad jedva disem i preznojim se pola minute posle tusiranja.U decembru i januaru je bilo par hladnih dana jer nekad duva hladan vetar i to bas bas duva,ljulja bandere :) ali se ta hladnoca svakako ne moze uporediti sa snegom do kolena na -15.To mi bilo ok kad sam dosla u decembru,nisam morala razmisljati o grejanju stana i nosenju cebeta i zimskih carapa u koferu.

Back