Rad na prekookeanskim brodovima

Mmmda, a kako se postaje oficir Mile, mislim znam mornaricu iz drugih vremena, meni je tata bio kapetan ali rečne plovidbe, šta ja kao obična smrtnica da uradim pa da avanzujem, ne mora oficir, ali na neku poziciju koja se plaća i na kopnu? Šalim se naravno, ali ako postoji odgovor slobodno ga ponudi : )

Mmmda, a kako se postaje oficir Mile, mislim znam mornaricu iz drugih vremena, meni je tata bio kapetan ali rečne plovidbe, šta ja kao obična smrtnica da uradim pa da avanzujem, ne mora oficir, ali na neku poziciju koja se plaća i na kopnu? Šalim se naravno, ali ako postoji odgovor slobodno ga ponudi : )
Da bi dobila permanent ugovor treba da budes oficir, i da odradis neko vreme za tu kompaniju (da bih stekao poverenje iste). S' obzirom da si zensko nevidim drugu opciju nego da tipujes za pursera (acounting office), postoje i druge opcije ali je lestvica uspona mnogo strma! Purseri na mnogim kompanijama imaju cinove oficira, sto neznaci da im je plata permanent. Tako da ti vise zavisi za koju kompaniju apliciras. Mada realno gledajuci ako prvi put ides na brod, i automatski razmisljas o tome da imas platu i dok si kuci, mislim da bi trebalo da malo smanjis ocekivanja :) Ja sam 5 godina radio ugovore 6-3, nekada i 10-6, i bez permanent-a i veruj mi da nisam razmisljao o tome da nedobijam platu dok sam kuci. Nakupi se novca na racunu za tih 6 meseci pa ako si ekonomican dosta ti je i za taj period kad nisi na brodu.

Ma rekla sam da se salim naravno, ali sam se nacitala komentara da te u principu pre degradiraju nego sto ti daju nesto adekvatno tvojim sposobnostima, a ja prvo nemam baš 22 godine, a ogromno iskustvo u raznim oblastima. Long story short, definitivno idem zbog para, sveta sam vec videla dosta mada uvek sam raspoložena za jos. Ono što me malo smorili su komentari razni, čini mi se da je neki od njih bio i tvoj, a to je da je neminovno da i pored svih plaćenih troškova ipak dosta potrošis. E to bi me zabolelo, da recimo mesečno ne mogu da odvojim 1000 evra za staramajku kod kuće. U principu nisam nešto željna svega, kažem videla sam sveta i tu lekciju zaradjivanja po, tada, 200 maraka na dan, prošla jos sa 17 godina, a vraćala se u dugovima..najozbiljnije, ni danas nisam sigurna kako mi je polazilo za rukom. Znači, da li je realno da odvajam 1000 mesečno iz shopa sa Princess nekog broda, vec sam te dovoljno smorila a tebi svaka čast na strpljenju. Pozdrav.

Da bi dobila permanent ugovor treba da budes oficir, i da odradis neko vreme za tu kompaniju (da bih stekao poverenje iste). S' obzirom da si zensko nevidim drugu opciju nego da tipujes za pursera (acounting office), postoje i druge opcije ali je lestvica uspona mnogo strma! Purseri na mnogim kompanijama imaju cinove oficira, sto neznaci da im je plata permanent. Tako da ti vise zavisi za koju kompaniju apliciras. Mada realno gledajuci ako prvi put ides na brod, i automatski razmisljas o tome da imas platu i dok si kuci, mislim da bi trebalo da malo smanjis ocekivanja :) Ja sam 5 godina radio ugovore 6-3, nekada i 10-6, i bez permanent-a i veruj mi da nisam razmisljao o tome da nedobijam platu dok sam kuci. Nakupi se novca na racunu za tih 6 meseci pa ako si ekonomican dosta ti je i za taj period kad nisi na brodu.

Tacno je da i purser ili shore excursions manager jeste oficir, ali na kruzeru postoje, da tako kazem,dve vrste oficira: prva vrsta oficira je zapravo usluzno osoblje koje radi u hotelu (pursers, shore ex. managers, itd...) koji NISU placeni dok su kući na pauzi a i plate su im bitno manje, i postoji druga vrsta oficira, onih pravih nautičkih, koji rade na bridge-u, u engline departmentu, ili pak kao IT oficiri, i oni imaju značajno veće plate i privilegije od običnih hotelskih oficira, a i plaćeni su dok su na odsustvu. To bi bila neka gruba podela, ispravi me ako grešim...

Postovanje,voleo bih da znam koje su opcije za one koji imaju 40g i 20g iskustva sa elektrotehnikom da li postoje posebni preduslovi kada su godine u pitanju i kada je u pitanju tehnika odnosno odrzavanje...(Izvinjavam se ako je vec postojao odgovor na ovu temu...)
Hvala

Tacno je da i purser ili shore excursions manager jeste oficir, ali na kruzeru postoje, da tako kazem,dve vrste oficira: prva vrsta oficira je zapravo usluzno osoblje koje radi u hotelu (pursers, shore ex. managers, itd...) koji NISU placeni dok su kući na pauzi a i plate su im bitno manje, i postoji druga vrsta oficira, onih pravih nautičkih, koji rade na bridge-u, u engline departmentu, ili pak kao IT oficiri, i oni imaju značajno veće plate i privilegije od običnih hotelskih oficira, a i plaćeni su dok su na odsustvu. To bi bila neka gruba podela, ispravi me ako grešim...
U globalu negresis! Mada sam upoznao Metro d Hotel-a ili Hotel Menadzer-a koji, su imali permanent ugovore a poceli su karijeru kao purseri...crew purseri...Zato sam i naveo u prethodnom postu da je lestvica uspona veoma strma. I da postoje vise podela oficira: Hotel, Deck, Engine, Hospital, Sanitary, Security...verovatno sam zaboravio neke. Mada zavisi dosta i od kompanija.

Moje postovanje svim clanovima ovog pdf-a.Interesuju me neke informacije u vezi rada na brodovima,konkretno da li je neko radio kruzne ture po mediteranu?Kao i tipovi poslova tipa fotograf ili mozda radnik u gift shopu ili nesto trece a da nije ubilacki kao konobar?Hvala unapred.

Koliko sam ja cuo od ljudi na kruzeru (a i na osnovu onoga sto sam procitao na netu), svakako je moguce da ti budes zajedno sa zenom, ali je problem sto se to ne moze realizovati tokom prvog ugovora! Znači, kruz kompanije ne izlaze u susret bračnim parovima koji po prvi put dolaze na brod... Obično je procedura da prvo odradite jedan ugovor na različitom brodu, pa onda pišete zahtev kompaniji da vas spoji tokom drugog ugovora. Možda ima nekih izuzetaka od ovog pravila (ja iskreno nisam čuo), ali uglavnom je tako.

Prijatelju, svuda ti je uglavnom isto, jer sve kompanije su ti kao jaje jajetu, ne razlikuju se suštinski po management-u.... Viši oficiri koji imaju godine i godine staža u kompaniji imaju pravo da na brod dovedu bračnog partnera, pa čak i decu, ali ti kao običan radnik, tj. običan crew member, koji nemaš čin (pa još i novajlija) nemaš šanse da imaš takvu privilegiju..... U najboljem slučaju možeš na drugom ugovoru očekivati da se spojiš sa ženom, ali ne vidim u čemu je tu problem, mnogi se suočavaju sa istom preprekom kao i ti.....

Postovani clanovi,nova sam u ovome,u svakom slucaju treba mi informacija koja agencija iz Beograda organizuje razgovore?Prijave?Koliko naplacuju?Kontakt?Samo da nisu magla agencije ....Pozdrav Radila bi kao fotograg,ili animator za decu...ako je moguce...Imam znanja,iskustva,engleski prosecan....

Hola svima!
Ja sam pocela da se cimam sa Kouzonom za famozni odlazak na brod (pozicija Youth Counselor), za par dana idem na neku obuku, pa na intervju... Sve u svemu oni me salju na NCL, pa ako ovde ima nekog ko je vec radio/radila za tu kompaniju i bio/bila na nekom od njihovih brodova, MOLIM da se javi sa bilo kakvim informacijama o uslovima rada i zivota na istom. :)

ljudi, nova sam i na forumu i u celoj ovoj prici oko odlaska na brod, zato mi treba nekoliko informacija i saveta, kako, sta... sada10-og maja idem u bg na razgovor, ako prodjem, sledece sto me ceka je dvodnevna obuka. medjutim, moje sledece pitanje e mozda nekima zvucati jako smesno, ali ja se jako tripujem sex trafikinga i tih gluposti, tj da apliciram za brod i da umesto broda zavrsim na nekom destom mestu. citam forum i mislim da nisam naisla na neku curu koja se vratila sa broda. kouzon je moja agencija, da napomenem. znaci , da se ne tripujem dzabe, a? pozdrav svima i ocekujem odgovore :)

Zdravo drugari!
Dakle, ja sam jos jedna od novajlija koje idu na brod (ili bar pokusavaju). :) Pa eto htela bih da zamolim iskusne drugare da mi kazu nesto (naravno ako su upuceni) o radu za NCL kompaniju - kakvi su uslovi rada i zivota na njihovim kruzerima? Uzgred, ja sam aplicirala za poziciju Youth Counselor, preko agencije Kouzon i u subotu idem na obuku u BG, pa ako ima nekog ko ide na obuku kada i ja nek se javi. ;)

Back