Račun za struju

neupucena

Zainteresovan član
Poruka
368
Već neko vreme dobijam račun za struju oko 3200-3500 (bez RTV pretplate!). Cimerka i ja živimo u NS-u u stanu sa centralnim grejanjem, imamo frižider, bojler koji je stalno uključen, mašinu za veš i mašinu za sudove koje se uključuju otprilike svaki treći dan. Ona veoma često ruča na poslu, ja ništa ne kuvam duže od sat vremena a i to vrlo često ne bude svakog dana. Još ređe peglamo. :D Imamo dva računara.

Išla sam konačno da reklamiram račun i u EPS-u tvrde da mašina za sudove troši koliko i bojler a ja sam u decembru pravila eksperiment i uključivala mašine za veš i sudove samo noću, plus je cimerka bila odsutna desetak dana i stiglo mi je možda 100-200 dinara manje. Rekli su mi da mogu da tražim zamenu brojila ali da je to verovatno nepotrebno.

Zanima me koliko vi plaćate struju, ako je ovo previše šta raditi dalje.

oko 2000.
Masinu za ves ukljucuj nocu... ista stvar i sa bojlerom.

Ves masinu je naj bolje ukljucivati po jevtinoj struji ( ako postoji dvofazno brojilo) za bojler nema neke veze, nama je ukljucen 24h jer zelim da se istusiram kada ja zelim a ne da planiram 2 sata ranije pa da ukljucim bojler, drugo voda se ugreje pa se ohladi pa je opet grijes ... ja tu ne vidim neku ustedu osim ako se ne kupas od nedelje do nedelje onda je usteda bas vidljiva :)

Ovaj mesec 4600. Racunar, tv, bojler, ves masina, frizider, cetralno grejanje uz povremeno dogrevanje klimom. Izbacio sam zamrzivac i jos jedan racunar pre nekoliko meseci i od tada mi stizu jos veci racuni. Mislio sam da reklamiram, ali cujem da su guzve. Potrosene struje imam 2800, a sve ostalo se neke gluposti tipa angazovana snaga 500 din, rts 500 din...

Mi dobijamo od 3000 do 4000 hiljade,masinu nekad ukljucujem i dvaputa dnevno,nekad danima ne ukljucujem,peglam uglavnom nocu kad je niza tarifa,televizor nam je stalno ukljucen,kompijuter,bojleri,kuvam redovno i na ringli i u rerni,frizider,zamrzivac...da li sam nesto zaboravila?

Račun za decembar: 7135 din
TA peć,bojler --po jeftinoj struji, noću
veš mašina isto noću,svaki drugu noć radi
Mada,ponekad bojler i veš mašinu uključim i preko dana.
Indukcioni rešo za kuvanje, rerna...

Mi dobijamo od 3000 do 4000 hiljade,masinu nekad ukljucujem i dvaputa dnevno,nekad danima ne ukljucujem,peglam uglavnom nocu kad je niza tarifa,televizor nam je stalno ukljucen,kompijuter,bojleri,kuvam redovno i na ringli i u rerni,frizider,zamrzivac...da li sam nesto zaboravila?

хух,,, покушавам да се не нервирам када ово прочитам ... елем ,
у посебној кући ми живи станарка , има сат на коме се очитава њена потрошња и обично је од 50 - 70 киловата . Има тв.,машину, фрижидер са замрзивачем , мали ел.шпорет који претпостављам не користи јер се греје на дрва, а на то вероватно и кува и неку справу за кување кафе на струју.
Прошли месец је потрошила 52 киловата , а ја 480 , исто сам сама ...

Једнотарифно бројило , киловата за децембар 540...
уобичајено фрижидер са замрзивачем, машина за веш која је у употреби једном до два пута месечно , тв, компјутер, етажно грејање чија пумпа је непрекидно укључена , компјутер , који сам прошли месец почела ноћи да искључујем ел.шпорет , рерну не користим , а 15 дана у децембру сам активирала плин тако да ни рингла није била у употреби , две -три сијалице које горе скоро целу ноћ , и киловата све више ... иначе , нисам честа у кувању ... штеднја у мом случају није смислена обзиром да је боца плина 1.700 динара , а рачун се није сманјио , без тв претплате 4.320 ,00 динара. и да бојлер који дневно укључујем / имам страх да га стално држим укљученог, горела је нека пластика док нисам била у кући / и,
купам се редовно :lol: сијалице 3 које горе скоро целе ноћи јер тако функционишем ...
чини ми се да је то прилично киловата у односу на станарку :think: о цени не вреди писати, толика је ....

сада погледах , за ових 14 дана сам потрошила 150 киловата , она 39 , покушаћу од данас дневно да пратим потрошњу ...
кажу да имамо слаб напон , а јесте , светло је слабо , и да је то разлог толике количине киловата ....

Poslednja izmena:
Ja i muz smo uglavnom sami - radi bojler stalno, masina za ves i masina za sudove skoro svaki dan, zimi i masina za susenje vesa, tv i racunar sigurno bar 10 sati dnevno, cesto racunar danima ne gasimo, muz stalno nesto " skida". Kuvam na plin ali cesto i jela koja se kuvaju ili peku u rerni pa i tako trosim struju.Skoro nikad ne peglam z:)
Racun je bio u septembru ( kad nije radila klima ni za hladjenje ni za grejanje) a i ves se jos susio napolju oko 3000 . Letos dok je radila klima oko 1000-1500 vise .
Sad se grejemo na struju - u decembru su radile 2 termo peci + klima non stop - racun 10.800 z:mrgreen: ( preko 1800kw, i to pazim da sve masine ukljucujem kad je struja jeftinija, jedino bojler,klima i rerna rade i kad je skuplja struja )

Poslednja izmena:
pa troši 400W ili više. u odnosu na bojler od 2kW nije puno...5 puta manje... ali koliko sati radi bojler a koliko računar, al ni 50 po tuđen doopetu nije puno :grudvanje3:

а више је укључен него што није .... 7 сати није укључен , ал добро, нешто сам научила .... и купижу лап , таман се
исплати , јел тако ? z:lol:

Procitao sam juce novu teoriju kako su uspeli da podignu racune na nivou cele drzave. Navodno su oborili voltazu, u takvim uslovima svi uredjaji duze rade da bi zavrsili neki posao i tako se svima neprimetno povecavaju racuni. Ovo deluje moguce buduci da se mojoj kevi desilo nesto slicno proslog meseca, ves masina joj je radila mnogo duze nego sto je bila programirana, cak se uplasila i htela da zove servis jer masina nikako da zavrsi pranje. Kad sam uvece otisao kod nje, pustili smo masinu ponovo i odradila je normalno.

хух,,, покушавам да се не нервирам када ово прочитам ... елем ,
у посебној кући ми живи станарка , има сат на коме се очитава њена потрошња и обично је од 50 - 70 киловата . Има тв.,машину, фрижидер са замрзивачем , мали ел.шпорет који претпостављам не користи јер се греје на дрва, а на то вероватно и кува и неку справу за кување кафе на струју.
Прошли месец је потрошила 52 киловата , а ја 480 , исто сам сама ...

Једнотарифно бројило , киловата за децембар 540...
уобичајено фрижидер са замрзивачем, машина за веш која је у употреби једном до два пута месечно , тв, компјутер, етажно грејање чија пумпа је непрекидно укључена , компјутер , који сам прошли месец почела ноћи да искључујем ел.шпорет , рерну не користим , а 15 дана у децембру сам активирала плин тако да ни рингла није била у употреби , две -три сијалице које горе скоро целу ноћ , и киловата све више ... иначе , нисам честа у кувању ... штеднја у мом случају није смислена обзиром да је боца плина 1.700 динара , а рачун се није сманјио , без тв претплате 4.320 ,00 динара. и да бојлер који дневно укључујем / имам страх да га стално држим укљученог, горела је нека пластика док нисам била у кући / и,
купам се редовно :lol: сијалице 3 које горе скоро целе ноћи јер тако функционишем ...
чини ми се да је то прилично киловата у односу на станарку :think: о цени не вреди писати, толика је ....

сада погледах , за ових 14 дана сам потрошила 150 киловата , она 39 , покушаћу од данас дневно да пратим потрошњу ...
кажу да имамо слаб напон , а јесте , светло је слабо , и да је то разлог толике количине киловата ....

Naravno da dobijes toliko vise od stanarke, prvo ti etazno grijanje i bojler odvuku gomilu struje, uz to ona kuva vjerovatno na sporetu na drva, osjeti se svakli kilovat, mada je kod vas inace struja poskupa, mi smo proslog mjeseca dobili da platimo 50eura..... 4 clana u porodici, bojler radi 24h, kuva se i pece svaki dan, masina radi jednom dnevno sigurno a ponekad i dva puta, etazno grijanje, tv, zamrzivac, frizider, racunar i sve ostalo sto se koristi u stanu na struju... meni ovaj iznos nije previse dok ljeti kada je jevtinija tarifa i ne koristimo grijanje nikada nam ne stigne vise od 25 eura i to onih vrelih mjeseci kada se klima ne gasi :)

Već neko vreme dobijam račun za struju oko 3200-3500 (bez RTV pretplate!). Cimerka i ja živimo u NS-u u stanu sa centralnim grejanjem, imamo frižider, bojler koji je stalno uključen, mašinu za veš i mašinu za sudove koje se uključuju otprilike svaki treći dan. Ona veoma često ruča na poslu, ja ništa ne kuvam duže od sat vremena a i to vrlo često ne bude svakog dana. Još ređe peglamo. :D Imamo dva računara.

Išla sam konačno da reklamiram račun i u EPS-u tvrde da mašina za sudove troši koliko i bojler a ja sam u decembru pravila eksperiment i uključivala mašine za veš i sudove samo noću, plus je cimerka bila odsutna desetak dana i stiglo mi je možda 100-200 dinara manje. Rekli su mi da mogu da tražim zamenu brojila ali da je to verovatno nepotrebno.

mozda nemas nocnu jeftiniju tarifu,mislim da je to dzabe ako je oduvek toliki bio racun,samo ako odjednom stigne neki vanzemaljski mada opusteno posto nonstop poskupljuje struja

stalno ukljucen bojler guta struju
masinu ako rokate na 90 stepeni
drugo pitanje je da li imas dvotarifno, nisi navela
ne mozes ti da trazis zamenu nego gazda, a pre toga mora dokaz da je neispravan
razgovaraj sa gazdom koliki su racuni bili nekome pre vas tu, da poredite

Procitao sam juce novu teoriju kako su uspeli da podignu racune na nivou cele drzave. Navodno su oborili voltazu, u takvim uslovima svi uredjaji duze rade da bi zavrsili neki posao i tako se svima neprimetno povecavaju racuni. Ovo deluje moguce buduci da se mojoj kevi desilo nesto slicno proslog meseca, ves masina joj je radila mnogo duze nego sto je bila programirana, cak se uplasila i htela da zove servis jer masina nikako da zavrsi pranje. Kad sam uvece otisao kod nje, pustili smo masinu ponovo i odradila je normalno.

z:shock: i meni se isto desilo pre dve nedelje, zabagitala se skoro nova masina i vrtela je satima istu sekvencu....

Sto se mene tice ti uvecani racuni za struju su glupost, racun ti je koliko si trosio, to sto si u decembru vise trosio je razumljivo jer je ipak hladnije... meni je stigao manje vise isti racun i za novembar i za decembar tako da mislim da nisu nista muljali ali ne mogu garantovati 100%... inace termo pec od 4.5, ves masinu i bojler palim samo nocu, frizider, komp i tv rade po ceo dan, racun izadje 2500...

Sto se mene tice ti uvecani racuni za struju su glupost, racun ti je koliko si trosio, to sto si u decembru vise trosio je razumljivo jer je ipak hladnije... meni je stigao manje vise isti racun i za novembar i za decembar tako da mislim da nisu nista muljali ali ne mogu garantovati 100%... inace termo pec od 4.5, ves masinu i bojler palim samo nocu, frizider, komp i tv rade po ceo dan, racun izadje 2500...

Ja sam sa centralnim grejanjem dobio 4600, od toga je potrosena struja 2800, a 1800 su pretplate, angazovana snaga, citanje brojila... I ti imas iste te stavke, a sigurno imas i vecu angazovanu snagu jer se grejes na struju, a platio si samo 2500. Znaci potrosio si struje za 700 dinara sa sve grejanjem. Nema logike. Ocigledno da nesto nije u redu.

Ja sam sa centralnim grejanjem dobio 4600, od toga je potrosena struja 2800, a 1800 su pretplate, angazovana snaga, citanje brojila... I ti imas iste te stavke, a sigurno imas i vecu angazovanu snagu jer se grejes na struju, a platio si samo 2500. Znaci potrosio si struje za 700 dinara sa sve grejanjem. Nema logike. Ocigledno da nesto nije u redu.

Ne znam za te sve stavke mozda to tebi stize jer imas centralno... meni pise da je 1770 ukupna energija, plus obracunska snaga 473, plus trosak javnog snabdevaca 121, naknada za OIE 32, popust 5% 113, dakle osnovica za pdv 2283 plus pdv 457 jednako 2740. Prosli mesec mi je bila 2400 ovaj sam ipak jace grejao.

Muljali su itekako, ljudima su stizali računi za stanove koje imaju, sticajem okolnosti u vlasništvau, a da u njima niko ne stanuje......koje nadigrao državu, osim mafijaša, tajkuna i političara...na malo kratke i duže staze....

Voleo bi da imam tako mali račun za struju.... Kod nas je CG, veš mašina, sudo mašina, bojler, ketler, računar.... ne dogrevamo se sa klimom ali računi su 5000-5500 din. Doduše imamo dvoje dece. Račun mi se smanjio odkako mi je crko mali bojler kod sudopere za 1000 din mesečno, zbog sudo mašine mi ne treba pa ga neću ni postavljati ponovo...

Back