Zašto se insistira na povećanju nataliteta?

Čemu pritisak na povećanju broja stanovnika?
pozajmljujemo profit iz buducnosti zato sto mislimo da ce biti novih ljudi koji ce da isplate zaduzivanje prethodnih
covek sve rece,
ili jos ovo:
imaces penziju jer ce neko drugi imati decu i svojim radom ce otplacivati tvoju penziju.
A nove generacije obezbedjuju stalnu potraznju i rast ekonomije.

imaju decu jer ne znaju šta bi drugo.
ebiga, ovo ti ne mogu objasniti ako ne osecas.

Ne znam sta je bilo u porodici ljudi koji ovako osecaju.

Prenaseljenost je propaganda i agenda koja se valja vec dugo. FAO (svetska za agrokulturu) kaze ima hrane, ima vode, ima prostora.
Dugo je u filmovima, serijama, i naravno da utice na nase stavove.
To sto nemate gde staviti peskir na plazi, ili biste hteli da je Venezija samo za vas kao Bezosu, ne znaci da je prenaseljeno.

Pokazuju nam uvek fotke iz Azije "prenaseljenosti" (valjda to zapad muci sto rastu te zemlje) ali najnaseljenije zemlje su koje? potrazite pa ce te se iznenaditi.

zašto prosečnim ljudima smetaju ljudi
kome smeta? Generalizujes. U danasnjem svetu vecini nije briga za druge, pa ni najrodjenije a kamoli da ih briga sto neko ima ili nema decu.

I oni sto su mi godinama zvocali sto se ne ozenim, shvatio sam da ih nije briga, samo da imaju sta pricati. Sto i nije tako lose jer na zapadu ih nije briga ni toliko.

@sitting on a fence da, u ekonomskom smislu si u pravu, mene zanima zašto prosečnim ljudima smetaju ljudi koji nemaju decu, maltene smo za njih "nenormalni", sebičnost se često navodi kao razlog ali sve zamotano u foliju globalnog, "radi tvog naroda, budi patriota" i "ako se ti ne porodiš kuku izumrećemo" fazon.

Onoliko koliko imanje dece nije neki uspeh, toliko nemanje dece nije greh.
Ne moze bas svako da ima decu. Da je tako nesto moguce, deca bi se radjala vise.
Ali mi cesto mislimo da postoji takvo odelo koje svima odgovara, iako vrlo dobro znamo to da nije tako.

Ako cemo pravo, masovno izumiranje ljudi nije izuzetak u istoriji covecanstva.

kome smeta? Generalizujes. U danasnjem svetu vecini nije briga za druge, pa ni najrodjenije a kamoli da ih briga sto neko ima ili nema decu.

I oni sto su mi godinama zvocali sto se ne ozenim, shvatio sam da ih nije briga, samo da imaju sta pricati. Sto i nije tako lose jer na zapadu ih nije briga ni toliko.
Nisam mislila da ih je briga u pozitivnom smislu, nego da trče da osuđuju.

shvatio sam,
ja sam ceo zivot u inostranstvu, voleo sam privatnost a onda shvatio da ih nije briga. Nekako mi onda nase zvocanje i nije mi vise tako izgledalo. A oni koji te mislis osudjuju mozda je samo provociranje, vise nego osudjivanje. Ne iskljucujem mogucnost da ljudi nece reagovati na ovaj lazni patriotizam drzave i poceti upirati prstom.

На наталитету се инсистира да би било што више ропчића за капиталисте који су у спрези са влашћу. Ја желим да имам једно дете искључиво само да ми стан не би наследила смрдљива капиталистичка ћаци-држава или неко са стране коме је у интересу да оствари профит, иначе не бих ни желео да имам децу.

zaboravio sam da napomenem da je ovaj stav zapravo propaganda iz negde 80-90tih koja je dovela do eugenicnih resenja kao na primer u kini gde je bilo moguce imati samo jedno dete. To im je poremetilo citavo stanovnistvo i danas imaju ozbiljnih problema zbog te politike.

Za mog zivota statnovnistvo se dupliralo i sigurno i vise od toga. I to se primecuje na kvalitetu zivota. Svakodnevno.
Otud propaganda o prenaseljenosti - ispostavlja se da je taj strah bio neosnovan. I sad se agenda menja iz osnova.

Ako sad oni koji su mladi ne naprave sebi novu generaciju (to znaci minimum 2.1 jedno dete po reproduktivnom paru) nece imati ko da ih gleda u starosti. Vec je sad tako ali jos uvek ne bode oci. Ima mnogo usamljenih starih ljudi bez bilo kakvog potomstva (da ne racunam na potomstvo koje nece da gleda svoje stare). A sad ko je mlad ni ne razmislja sta ce biti kad ostari - to je normalno.

Ono sto mene tesi je da smo se mi hiljadama godina odrzali, pa cemo valjda i sada. Valjda ce biti dovoljno pameti da se skapira kako preziveti. U svemu ovome ne pricam o tome zato sto imam neki svoj interes, najverovatnije necu doziveti da vidim te tektonske poremecaje, osim u slucaju da nam ne produze zivotni vek nekakvom novom tehnologijom, a i u tom slucaju stvari ce verovatno biti jos komplikovanije.
Druže, ovo je da izvineš budalastina. Planeti je trebalo milion godina da od jednog čoveka stigne do jedne milijarde. Negde oko 1850. godine. I samo 170 godina da od jedne stigne do 8 milijardi. U biologiji definicija outbreak-a vrste. Ili stvarno ne vidiš ili svesno ignorišes golim okom vidljivu činjenicu da je planeta demolirana od strane ljudi. Ti izgleda ne kapiraš koncept "prenaseljenosti". 🤔 Mi trenutno trošimo resursa za dve planete. Nije prenaseljenost samo broj. Ona se odnosi na trošenje resursa. I da imamo 3 čoveka na celoj planeti koki troše više resursa nego što planeta može da obnovi, ona je prenaseljena.

Оно да свих 8 милијарди људи може да стане на површину једне Истре су тоталне глупости. Људима треба и храна и гориво и вода и слобода и приватност, данас већ фали воде у многим деловима света, људи живе на -30 у Сибиру а није хумано да ико ту живи већ људи треба да живе само у умеренијим климама, људи у Африци умиру од глади због недостатка ресурса и болесне капиталистичке економске политике, сам капитализам је сигнал да је планета пренасељена јер се он ствара само када има доста људи, чим је мање људи тај економски систем није одржив.

Ovo je šala, jek? 🤔 Planetu smo bukvalno demolirali i sa mnogo manjim brojem ljudi nego što ih je trenutno.

Evo ti proracun...

uzmimo da 1 ljudsko telo u proseku zauzima nekih 80litara. Kubni metar je 1000 litara, sto znaci da u kubni metar moze da se smesti 12.5 ljudi. recimo da ima 9 milijardi ljudi na zemlji, to je dakle 9000000000/12.5 => to je 720.000.000 kubnih metara (720 miliona). Jedan kubni kilometar (1km x 1km x 1km) ili 1000x1000x1000 kubnih metara tj 1 milijarda kubnih metara znaci celokupno stanovnistvo planete ne zauzima ni pun kubni kilometar a u kubni kilometar dakle staje 12.5 milijardi ljudi (nikad nas nece biti toliko)

atmosfera je barem 10km u visinu, obim zemlje je oko 40.000km samo da postavimo 1 kubni kilometar jedan do drugog (u jednom redu) oko cele zemlje (to je jedva tanka linija gledano iz svemira) imas mesta od 40 triliona kubnih metara ili 40*12.5*T => ili 500 triliona ljudi.

Uzgred budi receno ljudska biomasa je manja od biomase insekata - znaci nismo mi neka znacajna vrsta.

koja prenaseljenost?

Оно да свих 8 милијарди људи може да стане на површину једне Истре су тоталне глупости. Људима треба и храна и гориво и вода и слобода и приватност, данас већ фали воде у многим деловима света, људи живе на -30 у Сибиру а није хумано да ико ту живи већ људи треба да живе само у умеренијим климама, људи у Африци умиру од глади због недостатка ресурса и болесне капиталистичке економске политике, сам капитализам је сигнал да је планета пренасељена јер се он ствара само када има доста људи, чим је мање људи тај економски систем није одржив.

to sa 8 milijardi i istrom je cista matematika biomase. I to jeste cinjenica i nije glupost. Naravno zelis da zivis u dovoljno prostora i onda dodje ovako Da se svi preselimo na more i da niko ne zivi u unutrasnjosti kontinenata svi bi imali mesta.

To sto ljudi umiru od gladi je cist nedostatak organizacije raspodele hrane, ja sam dnevno bacao dovoljno hrane da ishranim jedno manje pleme. Niste svesni koliko se dobre hrane baca. Sa druge strane i kad nekom odneses hranu u afriku to ti otmu lokalni diktatori i war lordovi - znaci nije problem u hrani, ni u donosenju/raspodeli - problem su ljudi.

Druže, ovo je da izvineš budalastina. Planeti je trebalo milion godina da od jednog čoveka stigne do jedne milijarde. Negde oko 1850. godine. I samo 170 godina da od jedne stigne do 8 milijardi. U biologiji definicija outbreak-a vrste. Ili stvarno ne vidiš ili svesno ignorišes golim okom vidljivu činjenicu da je planeta demolirana od strane ljudi. Ti izgleda ne kapiraš koncept "prenaseljenosti". 🤔 Mi trenutno trošimo resursa za dve planete. Nije prenaseljenost samo broj. Ona se odnosi na trošenje resursa. I da imamo 3 čoveka na celoj planeti koki troše više resursa nego što planeta može da obnovi, ona je prenaseljena.
i to ce da se prelomi na nekoj tacki

@sitting on a fence da, u ekonomskom smislu si u pravu, mene zanima zašto prosečnim ljudima smetaju ljudi koji nemaju decu, maltene smo za njih "nenormalni", sebičnost se često navodi kao razlog ali sve zamotano u foliju globalnog, "radi tvog naroda, budi patriota" i "ako se ti ne porodiš kuku izumrećemo" fazon.
Zato sto se to dozivljava isto kao nezaposlenost, nije pozitivno cuti o nekome da je (svojevoljno) bez posla i pitaju se zasto.
A argument moze da bude - zato sto je lepse ziveti bez obaveza, od kirije, kamate. umetnosti...

Poslednja izmena:
Evo ti proracun...

uzmimo da 1 ljudsko telo u proseku zauzima nekih 80litara. Kubni metar je 1000 litara, sto znaci da u kubni metar moze da se smesti 12.5 ljudi. recimo da ima 9 milijardi ljudi na zemlji, to je dakle 9000000000/12.5 => to je 720.000.000 kubnih metara (720 miliona). Jedan kubni kilometar (1km x 1km x 1km) ili 1000x1000x1000 kubnih metara tj 1 milijarda kubnih metara znaci celokupno stanovnistvo planete ne zauzima ni pun kubni kilometar a u kubni kilometar dakle staje 12.5 milijardi ljudi (nikad nas nece biti toliko)

atmosfera je barem 10km u visinu, obim zemlje je oko 40.000km samo da postavimo 1 kubni kilometar jedan do drugog (u jednom redu) oko cele zemlje (to je jedva tanka linija gledano iz svemira) imas mesta od 40 triliona kubnih metara ili 40*12.5*T => ili 500 triliona ljudi.

Uzgred budi receno ljudska biomasa je manja od biomase insekata - znaci nismo mi neka znacajna vrsta.

koja prenaseljenost?
O bože, i dalje ne kapiraš koncept prenaseljenosti. 🙄 Nije prenaseljenost broj jedinki. Planeta može bez problema da izdrži npr. 20 milijardi slonova, ali ne može da podnese 8 milijardi nezasitih ljudskih ega. Ne može ni višestruko manje. Ti kao jedna jedinka trošiš dnevno resursa i zagadjujes planetu nepovratno kao krdo slonova za ceo svoj vek. Jedno tvoje pranje sudova ili veša zagadi planetu nepovratno.
I čemu uopšte ta paljevina na što veći broj ljudi? 🤔 Da bi imao ko da ti puni penzioni fond? 🤔

O bože, i dalje ne kapiraš koncept prenaseljenosti. 🙄 Nije prenaseljenost broj jedinki. Planeta može bez problema da izdrži npr. 20 milijardi slonova, ali ne može da podnese 8 milijardi nezasitih ljudskih ega. Ne može ni višestruko manje. Ti kao jedna jedinka trošiš dnevno resursa i zagadjujes planetu nepovratno kao krdo slonova za ceo svoj vek. Jedno tvoje pranje sudova ili veša zagadi planetu nepovratno.
I čemu uopšte ta paljevina na što veći broj ljudi? 🤔 Da bi imao ko da ti puni penzioni fond? 🤔

vidim da smo udaljeni, evo jos jedan pokusaj da objasnim da vrlo dobro znam sta je prenaseljenost...
evo jedan interesatan video:

to sa pranjem sudova stoji u srbiji (beograd u fekalijama) ali ne stoji bas na drugim mestima gde se voda reciklira i preciscava pre vracanja u prirodu.

Nikakva paljevina, broj ljudi ce da se okrene na dole. To je poenta.

Poslednja izmena:
Planetu smo bukvalno demolirali
Mi trenutno trošimo resursa za dve planete
za vreme Irackog rata na sve strane je bila prica kako smo dostigli vrh potrosnje nafte i raspolozivih izvora i pokazivali nekakve grafikone i prognoze da nas ocekuje grozna buducnost.
Kad ste zadnji put to culi? Niste, zato sto je bila laz, niko ne zna koliko je ima, a otkrivena su jos veca nalazista.. Zbog verovanja da je nema placali smo vise a korporacije zaradile preko 3 triliarde extra dolara..
Tako je i ova prica, o prenaseljenosti i da nas ima previse, cista fantazija za racun nekog plana.
Koje resurse trosimo za dva planeta? Razmisli.

Sto Carlin rece:
samo nasa arogancija da smo znacajni i da mozemo da kontrolisemo prirodu dovela do toga da verujemo da mi mozemo da spasimo planetu....
...mi nismo naucili kako da brinemo o sebi niti o drugima ali hocemo da spasimo planetu...
....Planet je tu bilione godina i prosao je mnogo gore u svom zivotu,
..a mi mislimo da smo mi neka pretnja planeti...

Back