Pvc ili alu stolarija?

Jedan od najboljih tekstova na temu pvc stolarije i svi oni koji se dvoume mogu saznati nesto sto zaista nisu znali. Hvala ljudi ma koji su podelili ovo iskustvo i znanje.

Poslednja izmena od moderatora:
Svi objekti doma u kome se nalazim imaju novu stolariju "Vujić" Valjevo. Svaki se i najmanji vetrić oseti u sobi!
Ne samo što ništa ne zaptiva, nego čak ni dodatne trake za zaptivanje (oko 1 cm debljine!) koje smo ubacili nisu pomogle!

Odakle ti ova informacija?
U Nemackoj su vecinski PVC prozori osim u Denkmalschutz-u gde nisu dozvoljeni.
nekih par godina unazad masovno se pojavljuju polovni prozori iz Nemačke na našem tržištu. Razgovarao sam sa jednim prijateljem koji proizvodi PVC i alu stolariju i on mi je rekao da je u Nemačkoj trend zamene PVC stolarije alu ili drvenom...naveo mi je neke razloge...nešto oko bezbednosti u slučaju požara...vrlo toksični gasovi prilikom požara. Čovek je iz te branše...valjda se razume

nekih par godina unazad masovno se pojavljuju polovni prozori iz Nemačke na našem tržištu. Razgovarao sam sa jednim prijateljem koji proizvodi PVC i alu stolariju i on mi je rekao da je u Nemačkoj trend zamene PVC stolarije alu ili drvenom...naveo mi je neke razloge...nešto oko bezbednosti u slučaju požara...vrlo toksični gasovi prilikom požara. Čovek je iz te branše...valjda se razume

PVC prozori su jos uvek daleko najrasprostranjeniji vid prozora. A taj tvoj prijatelj ocigledno nema pojma o problematici koja nastaje prilikom pozara;), verovatno je pomesao sa fasadnom izolacijom i problemima sa njom.
Menjaju se prvenstveno jer imamo nove Norme a i moderni prozori propustaju tri puta manje energije nego stari (klasicni Iso bez gas punjenja). Plus sto se veci deo novca moze povratiti od drzave promenom istih.
Najveci problem kod nas (nasih proizvodjaca) je...aljkavost, "stednja" materijala kao i profili iz domace radinosti (supa), nepreciznost, losi "okovi"...da ne nabrajam toga, ima puno:sad2:

Da i ja sam cula da je pvc stolarija jako nezdrava. Mnogo je bolja alu ili svakako drvena, ali je dost i skuplja

Nezdrava je u slucaju pozara jer tada ispusta velike kolicine toksicnih gasova a statisticki je primeceno da u takvim sitacijama ( pozara) cesce "ugibaju" stanari sa PVC stolarijom.
I inace ispusta neke manje doze stetnih materija ali plastikom smo okruzeni u svakom slucaju.

Idealno je drvo-alumunijum varijanta ali kosta 400e po kvadratu. Odlicni su i kvalitetni drveni prozozori ( svi smo ih imali i trajali su po 30-40 godina) ali ih danas niko ne pravi po propisima niti je dostupna pravilno hemijski obradjena gradja.

Nezdrava je u slucaju pozara jer tada ispusta velike kolicine toksicnih gasova a statisticki je primeceno da u takvim sitacijama ( pozara) cesce "ugibaju" stanari sa PVC stolarijom.
I inace ispusta neke manje doze stetnih materija ali plastikom smo okruzeni u svakom slucaju.

Idealno je drvo-alumunijum varijanta ali kosta 400e po kvadratu. Odlicni su i kvalitetni drveni prozozori ( svi smo ih imali i trajali su po 30-40 godina) ali ih danas niko ne pravi po propisima niti je dostupna pravilno hemijski obradjena gradja.

Vidim da si zaljubljenik drveta ili aluminija a protiv PVC.
Moje iskustvo je suprotno.

Na prvom mjestu su PVC, onda drvo i poslednje aluminij.

Prozori od PVC su odlični, trajni (bar 100 godina) i nema nikakvog održavanja.
Ja mislim da su i najeftiniji, slijedi drvo i najskuplji aluminij. Ne znam kako je u Srbiji.

Imam ih na kući 17 godina, posle zamjene aluminijuma i nekoliko drvenih.
Aluminijum NIKAD više jer se sve razklima u šarafima i bravama.

Vidim da si zaljubljenik drveta ili aluminija a protiv PVC.

Za prvo si u pravu ali i ja imam PVC ( iznuđeno rešenje).

Dobre drvene danas više niko ne pravi ( a svi su ih imali i po 30-50 god ), drvo-aluminijum kombinacija je bila preskupa ( 400-500e/m2) i to je "must have" varijanta novogradnji na Dedinju i Senjaku, pa je onda "slobodan i ničim nametnut" izbor pao na PVC s verom da je prelazno rešenje.

Prozori od PVC su odlični, trajni (bar 100 godina) i nema nikakvog održavanja.

Hehe, to reci za 100 god.
Živ bio pa se čujemo tada ;)

Poslednja izmena:
Niska cena je bila još jedna od argumenata u korist PCV stolarije.
Britanska nacionala stambena federacija je nakon istraživanja 1998 god. objavila da su prozori od drveta značajno jeftiniji od PVC prozora u smislu inicijalnih kapitalnih troškova i troškova tokom životnog ciklusa u periodu od 30 godina. Jedan od razloga je i koeficijent provodijivosti toplote. Drveni prozori imaju mnogo niži koeficijent prodoljivosti toplote čak i od PVC prozora sa termalnom bravom. Veći deo jeftinih PVC prozora kod nas se pravi po raznim garažnim objektima, sa vrlo niskim nivoom tehnologija, da ne pominjemo da u našem standardu za građevinsku stolariju i ne postoje takvi…
A stara izreka kaže: „Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine s

Poslednja izmena od moderatora:
Neki od retkih nedostataka kod PVC-a je u dimenzijskim ograničenjima, i to zbog zbog statičkih opterećenja koja PVC može podneti. Iz tog razloga PVC prozori imaju šira krila i ramove (što kod drvenih prozora nije slučaj), a zbog čega se dodatno ojačavaju čeličnim profilima. Ojačanja daju prozoru potrebnu masu i stabilnost

Koja lupetarija, taj pvc prozor je teži od drvenog a samim time je i podložan krivljenju, savijanju, izvaljivanju šarki ili naprosto - od mrdanja uđe vlaga u sendvič staklo. Pvc stolarija mora dobro da se radi a kod nas se fušeriše na svemu, pogotovo na toj armaturi koja ide u pvc profil i daje mu određenu čvrstinu inače je kao žvaka. Drveni prozor je daleko kvalitetniji izbor ali od jako dobrog drveta tj dobro obrađenog a to - ne postoji u Srbiji. Ovde ne postoji kultura obrađivanja drveta već se recimo parket direktno sa struga pakuje konopčetom i šalje u prodaju. Nikakve sušare, hemijski procesi ili stajanje u prozračnim prostorima par godina kako bi se drvo smirilo.

Back