PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

pikax:
Ja. :-D
Je li ovo dovoljno ozbiljan odgovor?
Mislim da ne bi bilo Hrđavo da pojasniš malo opširnije od jedne rečenice svoje stavove.Hvala unapred.
Egzobiolozi smatraju da je silicijum, posle ugljenika, najbolji kanditat za stvaranje života.
E sad zamisli neke parazite ili saprofite, zasnovane na silicijumu, koje pokupe kosmonauti na nekoj drugoj planeti .Kakve koristi bi od nas, C bića, mogli da imaju Si oblici života?
Ili još jednostavnije, neka i ta druga bića budu na C osnovi, ali neka koriste desne umesto naših levih oblika molekula.Ništa od nas ne bi mogli da iskoriste, pa verovatno ni da nam naude.

Oximoron:
Otprilike oba.Pogledaj nas...iz onoga shto si prichao o sebi uzetju da shvatash koliko je degradirano ljudsko drushtvo...juche gledam davinchijev kod...i okrenem se u jednom trenutku i vidim kako pola ljudi spawa!!!mislim da smo moja draga i ja jedini gledali film u celoj onoj sali...
Mislim da nam je potrebno novo drushtvo...zasnovano na novim nachelima...
E sad,nisam ja jedan od onix shto neprekidno smaraju:"Mi smo uzhasni,nema nam nade",ali jednostavno mislim da svemir naseljavamo radi napretka a imitacija nije napredak.

Vala, Oxi i ja bih zaspao.
Knjiga mi je bila uzasno dosadna cim sam shvatio da je samo prepisao "Sveta krv, Sveti gral" dodavsi na to nesto akcije i trilera. "Andjeli & Demoni" isto tako, valjda sam oguglao na te "zavere iz praistorije" sto bi reko Kuli.
Ali zato "Tacka Prevare" mu je prava stvar. High-Tech zavera sa vrlo informisanom i detaljnom naucnom pozadinom, za pohvalu.

Oximoron:
Utopija je nemogutja...svako savrshenstvo je dosadno...i samim tim nije savrsheno...kraj,end,konec,fin.
Jednostavno predlazhem oslobadjanje od bilo kakve tradicije...religije...ili stvaranje nekog 'kosmichkog duha' kao religije...

S ovim se ne bih bas mogao sloziti.
Malo mi vuce na anarhiju, a sa druge strane nije covecanstvu potrebno unificiranje drustva pod bilo kakvom ideologijom ili religijom, ma koliko napredne bile.
Ono sto nam treba je sposobnost da mozemo mirno prihvatiti tudje misljenje ili stavove, a bez da namecemo svoje.

Da prihvatimo da neko moze i ima pravo da bude drugaciji od nas.

Jer progres je u raznovrsnosti, a pokusaji uniformisanja misljenja su se uvek zavrsavali nazadovanjem takvih drustava.

Da se vratim na temu...

Nas zamisljeni generacijski brod bi sigurno u pocetku morao imati neku polu-vojnu drustvenu strukturu sa kapetanom i odgovarajucom hijerarhijom.
Nakon prve generacije zapovednika posto bi se putnici privikli na postojece stanje verovatno bi dalje nastavio da funkcionise nesto po principu gradova-drzava.

Po sletanju na odgovarajuci svet, ciljevi takvog drustva bi se promenili od bezbednog zavrsetka putovanja ka uspostavljanju civilizacije.
A posto je u pitanju mali broj ljudi za jedan svet razmnozavanje i stvaranje poljoprivredne osnove za razvoj bi im bili prioriteti.
Najverovatniji scenario je da bi uspostavili niz ogromnih poljoprivrednih imanja koje bi naseljavale prosirene porodice sa malim gradovima kao centrima industrije, ekonomije, tehnologije i obrazovanja sve to labavo vezano slabom centralnom upravom. Odnosno to bi bio pionirski tip drustvenog uredjenja.

Mislim da bi to vazilo za pocetno naseljavanje svakog sveta, a kako bi se dalje razvijalo drustveno uredjenje nemoguce je predvideti.

dan555:
Ja. :-D
Je li ovo dovoljno ozbiljan odgovor?
Mislim da ne bi bilo Hrđavo da pojasniš malo opširnije od jedne rečenice svoje stavove.Hvala unapred.
Egzobiolozi smatraju da je silicijum, posle ugljenika, najbolji kanditat za stvaranje života.
E sad zamisli neke parazite ili saprofite, zasnovane na silicijumu, koje pokupe kosmonauti na nekoj drugoj planeti .Kakve koristi bi od nas, C bića, mogli da imaju Si oblici života?
Ili još jednostavnije, neka i ta druga bića budu na C osnovi, ali neka koriste desne umesto naših levih oblika molekula.Ništa od nas ne bi mogli da iskoriste, pa verovatno ni da nam naude.
Odgovor je sasvim ozbiljan...:D
Uopste se ne slazem sa tvojim razmisljanjem. Ziva bica uopste ne moraju da imaju istoventnu strukturu ( da ne kazem , hemijski sastav :D ) da bi se izvrsila "invazija " i eventualna "dobit".
Evo ti prostog primera : Kakve slicnosti imaju gljivica koja napada kozu coveka ( recimo, Malasesia Furfur ) i covek ? :D..Ona koristi ima ( uglj.hidrate ) , a covek nikakve...
Treca stvar..niko ne moze da iskljuci postojanje mutacija, "preorjentisanja", intereakciji dva ziva oblika.. to se desava i u nasem svetu :D..
Zato sam vas najpre i pitala da li verujete u postojanje zivog sveta van Zemlje..
Mozda je ovo offtopic, ali da li neko zna nesto da mi kaze o istrazivanjima koja su vrsena na Marsu ?
( Izvinite na stalnom potenciranju S. )
Dan, sasvim nas lepo podsecas na fiziku i hemiju...:)..

Pikax, prvo hvala na konkretnom odgovoru.
Ti pominješ strukturu a ja osnovu.Sav živi svet na Zemlji ima ugljenik i njegova jedinjenje kao osnovu, a struktura je naravno u raznih vrsta drugačija.Koliko se sećam, insekti koriste bakar a mi gvožđe za prenos kiseonika pa opet insekti i te kako koriste u svojoj ishrani naša tkiva.Razlog je što ama baš sve ćelije na Planeti imaju istu osnovu: C, DNK, ribozome i mnoge druge organele.Zato i mogu da koriste jedni druge u ishrani.Da nije tako ne bi bilo lanca ishrane pa ni ovako bujnog raznovrsnog živog sveta.
U tvom primeru gljivica koristi iste ugljene hidrate kao i mi, a šta bi koristio organizam koji umesto jedinjenja ugljenika koristi jedinjenja silicijuma.Imamo li mi u sebi pesak, na primer?
(Eto ideje za priču, na nekoj planeti samo neki kolonisti obole od stranih parazita, pa se u napetoj razradi priče ispostavi da svi imaju pesak u bubrezima, :) .Samo što taj pesak, čini mi, se opet nije od Si).

Hm, čitam ovo što sam upravo napisao i pitam se da li sam dovoljno jasan.Pod osnovom podrazumevam to što su sva bitna jedinjenja od kojih smo sačinjeni ugljenikova.
Struktura bi bila način organizacije tih jedinjenja, a sve ćelije imaju iste osnovne organele (hm, ni ovo nije baš tačno, biljke imaju ćelijski zid, mi membranu, biljke prave rezerve u šećerima, mi u proteinima, nisam dorastao ovom razgovoru :oops: , :sad: ) , pa je možda bolje reći da sve vrste imaju i strukturu istu.
Hemijski sastav se pomalo razlikuje od vrste do vrste, ali zbog iste osnove moguće je bilo sintezom bilo razgradnjom koristiti neka jedinjenja drugih vrsta.
Ako je osnova različita ovo nije moguće.Nijedna vrsta na Zemlji nemože da se hrani silicijumom, pa ni ta hipotetička Si vrsta ne bi mogla da vari ugljene hidrate.Verovatno bi C imala samo u tragovima kao mikroelement.
Smorih i sebe samog svim ovim.
28.gif

Da li misliš na misiju Viking iz 70. i neke ili na sadašnja ispitivanja Marsa?

Sal:
Mislim da ce se moci putovati brzinom svetlosti i vecima samo u alt.svemirima...
Cuo sam da bi pri brz.svtl. sudar vesla i nekih molekula imao katastrofalne posledice..(po vesl, naravno)
Mada, pri brzinama bliskim svetlosti, vesl bi morao biti opremljen nekim bas dalekodometnim radarom ili detektorom za otkrivanje prasine i ostalog shita, da se clanovi posade ne bi preselili u temu zivot posle smrti..:), jer kontam da bi manevarske sposobnosti pri tim brzinama bile kao recimo, da picis na skateboardu 300/h...:)
Morash shvatiti koliko je u stvari brzina svetlosti MALA u odnosu na velichinu svemira.Kada bismo putovali brzinom svetlosti 100 godina i dalje ne bismo stigli do druge zvezde(tj,bismo za otprilike 110 god,al nvm).Ne znam zashto ljudi uzimaju brzinu svetlosti za toliko neverovatno veliku brzinu,valjda zato shto im je utisnuto u glavu da je to najvetja brzina u prirodi pa je samim tim uzimaju i za veoma veliku,shto je daleko od istine.Ne,buducnost svemirskih letova ne mozhe lezhati u brzini svetlosti,chak i ako bi bilo izvodljivo putovati tom brzinom,vec lezhi u hiperpogonu,crvotocinama itd...Po meni su crvotocine veoma nepouzdane(ako mislite na isto na shta ja mislim),nestalne,to su anomalije u svemiru koje se mogu pojaviti i nestati.Po meni je hiperpogon jedino moguce resenje,iako naravno nismo ni blizu otkrica istog.

pikax:
Zato sam vas najpre i pitala da li verujete u postojanje zivog sveta van Zemlje..
Malo se plashim da citiram denikena o toj temi,ali to zapravo nisu njegovi prorachuni tako da tju se pozvati na to.Svima nam je poznat priblizhan broj zvezda samo u nashoj galaxiji,broj planeta na njima itd...
I svima nam je poznata ona teorija koju je deniken stalno ponavljao,po kojoj se dolazi do toga da vanzemaljci moraju postojati.
Ajde sada ja...
Broj zvezda u nashoj galaxiji je ogroman...a broj galaxija je josh veci od broja zvezda u nashem sistemu,da ne pominjemo to da se,dok ja kucam ovaj post,stvorila verovatno josh jedna galaxija.
Dakle od trenutka kada je otvorena ova tema stvorilo se stotinak galaxija.
Svaka sa nekoliko milijardi zvezda...Uzmimo da je broj planeta 1 na svake 3 zvezde...dobijamo otprilike 330 miliona zvezda na kojima postoje planete(u jednoj galaxiji).
Puta josh 100 otkad se otvorila ova tema :D
Puta josh neki broj koji covekova matematika nije imenovala,dakle broj galaxija u celom svemiru.
Prilichno je arogantno misliti da se nece pojaviti zivot na josh nekoj planeti,zar ne?

ender71:
S ovim se ne bih bas mogao sloziti.
Malo mi vuce na anarhiju, a sa druge strane nije covecanstvu potrebno unificiranje drustva pod bilo kakvom ideologijom ili religijom, ma koliko napredne bile.
Ono sto nam treba je sposobnost da mozemo mirno prihvatiti tudje misljenje ili stavove, a bez da namecemo svoje.

Da prihvatimo da neko moze i ima pravo da bude drugaciji od nas.

Jer progres je u raznovrsnosti, a pokusaji uniformisanja misljenja su se uvek zavrsavali nazadovanjem takvih drustava.
Eh,komplikovana je sociologija,zar ne?
Morash uzeti u obzir da su nasha iskustva sa sociologijom i dosadashnjim ponashanjem ljudi kao vrste,kao i socioloshke osobine choveka veoma ogranichena na dosadashnja saznanja.A ta saznanja su potekla iz primera iz istorije,koji su opet potekli od tadashnjih stanja u ekonomiji,drushtvu itd...Dakle ljudsko bitje socioloshki kao i fizichki evoluira kako vreme prolazi,i njegovo ponashanje se menja.Tj,da budem precizniji,njegova naklonost da reaguje na odredjeni nachin u odredjenoj situaciji.A situacije tje se kroz vekove menjati,i uopshte ne vidim zashto u jednom trenutku rasna,verska i bilo kakva druga podeljenost jednostavno ne bi bila polako i sistematichno izbachena iz svesti choveka.Pa zar nismo do pre 100 godina (ajde retzimo samo ameri) gledali crnce kao nizhu rasu?Zar nismo do pre 1000 godina mislili da tjemo da padnemo u prazno ako prodjemo ceo atlantik?Da li danas neko od nas ima taj uzhasni strah od padanja sa atlantskog okeana u ambis ? :)
Stoga ne vidim razlog da se i taj deo nasheg danashnjeg ponashanja jednostavno ne promeni u budutjnosti.
Mada,dokle god covek zivi mislice da sve treba da bude kao shto je u njegovo doba,sve ostalo tje mu biti chudno,mislitje da tje u budutjnosti sve ostati barem slichno tome kako je sada...itd...
Al shta znash,mozhda i to nestane :D :D :D

Pazi Oxi 5000 godina pisane istorije nije nesto sto bismo bas mogli nazvati ogranicenim saznanjima.

Ljudi ce uvek na odredjeni sklop zivotnih uslova odgovarati odredjenim drustvenim uredjenjem.
Problemi nastaju kada drustveno uredjenje nije ili nije vise odgovarajuce zivotnim uslovima.

Predvidjanje ponasanja i drustvenog uredjenja je uvek moguce ukoliko mozes predvideti zivotne uslove.
Znaci da bi doslo do neke drasticne promene socioloskog bica coveka mora doci do drasticne promene njegovih zivotnih uslova, to je uvek tako bilo i bice.
A u nase moderno doba promenu zivotnih uslova donosi nova tehnologija.

Recimo nase moderno doba kao osnovno uredjenje ima demokratiju (koja nije savrsena, ali je najbolje sto trenutno imamo) , a demokratiju kao takvu je izmislio Solon bese oko 600 p.n.e. (valjda) i cvetala je u doba Periklove Atine i drugih grckih gradova drzava.
Da bi smo otada prosli pun krug kroz citav niz drustvenih uredjenja i ponovo se vratili na demokratiju.

Komplikovana tema za kratke postove, a vreme je za spavanje, pa cu samo kratko...

Demokratija da bi funkcionisala zahteva relativno obrazovano drustvo i drustvo dovoljno ekonomsko-materijalno obezbedjeno da bi se clanovi tog drustva mogli ukljuciti u politicki proces, znaci drustvo koje je na nivou kada svakodnevni opstanak nije nesto sto se dovodi u pitanje, i koje svojim clanovima pruza dovoljno slobodnog vremena van borbe za opstanak.
Grci su to imali zahvaljujuci radu robova, mi zahvaljujuci tehnologiji, ali paralele su tu.

Tema za mnogo price, a ja moram da lalam.

Samo hocu da kazem da nemojmo biti sigurni da ce naseljavanje novih planeta doneti i nova nepoznata drustvena uredjenja, moguce da se to desi, ali tek nakon mnogo vremena, jer ce i ti naseljenici morati da prodju kroz niz faza kroz koje je proslo covecanstvo na zemlji.
Mozda ce to biti brze i bezbolnije, ali neminovno.

Jutro....
nastavak od sinoc.

Sustinski posmatrano iako je covek za svega nekoliko hiljada godina stvorio visoko tehnolosku civilizaciju osnovni obrasci ponasanja se nisu mnogo promenili u odnosu na nase covekolike pretke.
Nekoliko hiljada godina ne moze izbrisati nekoliko miliona pre toga.

Recimo primer tolerancije vs. ksenofobija, odnosno netrpeljivost prema onima koji su drugaciji od nas.
Tolerancija je proizvod civilizacije, dok ksenofobija svoje korene vuce jos otkako smo sisli sa drveta.

Zagrebimo ispod povrsine i uvidecemo da je svako od nas i te kako sklon prema mrznji prema strancima.
Osnovni test tolerancije je ~da li bi dopustili da se vasa kcerka uda za crnca, kineza, muslimana....~, vrlo, vrlo retki su oni koji bi na to mogli odgovoroti sa da, potpuno iskreno nezavisno od vazecih drustvenih normi.

Razlicite grupe covecanstva se mogu ujediniti samo u slucajevima velike opasnosti (kao sto su to bili svetski ratovi) ili u nekom izuzetno velikom projektu od opsteg interesa kakav bi mogao biti naseljavanja drugih planeta.

Doduse, postoji mogucnost....
Ukoliko bi posada naseg zamisljenog generacijskog broda bila sastavljena od razlicitih rasa i poticala iz razlicitih religioznih i drustvenih uredjenja da bi, izolovana od uticaja istorije i ostatka covecanstva tokom stotina godina svog putovanja uspela da dodje nekog sasvim novog drustvenog uredjenja koje bi bilo u stanju da prevazidje probleme nasledjene sa Zemlje.

Ali bi to moralo da se desi pre naseljavanje na druge planete, jednom kada bi opet imali dovoljno zivotnog prostora za formiranje zasebnih grupa nastavilo bi se po starom.

@ Oxim
Dobro znam koliko ogranicenja ima brz.svetlosti...Ali zar nije nama najbliza zvezda 7 svet godina udaljena ? ( sem naseg sunca, naravno )

Mislim da ljudi kontaju da je ta brzina neverovatna zato sto u prirodi ne postoji brza..( kazu, tahioni pice brze od svetlosti, ali ajd sad..)

Naravno da je resenje u nekim drugim pogonima, ili svemirima. Opisao sam samo deo problema leta ooogromnim brzinama kroz nas, normalni svemir...:)

@ Ender

Apsolutno se slazem da bi putnici ( njih par hiljada ) morali biti svih rasa, oslobodjeni rasnih netrepeljivosti, ali uz uslov da svi budu istinski ateisti...ne zato sto sam ja ateista ( nisam ) nego cisto zato da se ne bi ponavljala inkvizicija, krstaski i verski ratovi. Onda, smatram da bi religija u bilo kom obliku samo kocila napredak i prosperitet novonastale kolonije...Ipak bi na tom brodu bila vecina naucnika, koji ne bi smeli dozvoliti veru, jer u suprotnom celo to putovanje i nastanak boljeg covecanstva, a sa starim korenima, ne bi imalo smisla...

Sal:
@ Ender

Apsolutno se slazem da bi putnici ( njih par hiljada ) morali biti svih rasa, oslobodjeni rasnih netrepeljivosti, ali uz uslov da svi budu istinski ateisti...ne zato sto sam ja ateista ( nisam ) nego cisto zato da se ne bi ponavljala inkvizicija, krstaski i verski ratovi. Onda, smatram da bi religija u bilo kom obliku samo kocila napredak i prosperitet novonastale kolonije...Ipak bi na tom brodu bila vecina naucnika, koji ne bi smeli dozvoliti veru, jer u suprotnom celo to putovanje i nastanak boljeg covecanstva, a sa starim korenima, ne bi imalo smisla...

Mislim da bi samo testiranje za izbor putnika i posade postalo nauka samo za sebe.
Definitivno bi to morali biti najbolje od najboljeg sto covecanstvo moze da da.
Uzevsi u obzir i da se mora planirati i kakvo ce im biti potomstvo, vazno postaje i kakva bi im bile genetske karakteristike u smislu naslednih bolesti itd....

dan555:
"nama najbliža zvezda Proksima Kentauri udaljena 4,2 Svetlosne godine", prekopirao sam ovo sa nekog sajta, samo nezna se da li ima planeta oko nje.

Da ovo bi bilo tacno....verovatno bi astronomija do tada dovoljno napredovala da moze otkriti planete i njihove karakteristike oko obliznjih zvezda.

Ali bi bila luda sreca da bas nama najblizi zvezdani sistem ima odgovarajuce planete za naseljavanje.

dan555:
Pikax, prvo hvala na konkretnom odgovoru.
Ti pominješ strukturu a ja osnovu.Sav živi svet na Zemlji ima ugljenik i njegova jedinjenje kao osnovu, a struktura je naravno u raznih vrsta drugačija.Koliko se sećam, insekti koriste bakar a mi gvožđe za prenos kiseonika pa opet insekti i te kako koriste u svojoj ishrani naša tkiva.Razlog je što ama baš sve ćelije na Planeti imaju istu osnovu: C, DNK, ribozome i mnoge druge organele.Zato i mogu da koriste jedni druge u ishrani.Da nije tako ne bi bilo lanca ishrane pa ni ovako bujnog raznovrsnog živog sveta.
U tvom primeru gljivica koristi iste ugljene hidrate kao i mi, a šta bi koristio organizam koji umesto jedinjenja ugljenika koristi jedinjenja silicijuma.Imamo li mi u sebi pesak, na primer?

Pa bas ti o tome i govorim...razlicita osnova ne iskljucuje medjusobnu interakciju

Hm, čitam ovo što sam upravo napisao i pitam se da li sam dovoljno jasan.Pod osnovom podrazumevam to što su sva bitna jedinjenja od kojih smo sačinjeni ugljenikova.
Struktura bi bila način organizacije tih jedinjenja, a sve ćelije imaju iste osnovne organele (hm, ni ovo nije baš tačno, biljke imaju ćelijski zid, mi membranu, biljke prave rezerve u šećerima, mi u proteinima, nisam dorastao ovom razgovoru :oops: , :sad: ) , pa je možda bolje reći da sve vrste imaju i strukturu istu.

nije tako...isti sastav nije ista struktura, to moras da razlikujes :)

Da li misliš na misiju Viking iz 70. i neke ili na sadašnja ispitivanja Marsa?

Mislim na nedavna istrazivanja...

pikax:
Pa bas ti o tome i govorim...razlicita osnova ne iskljucuje medjusobnu interakciju.
Ovo bi bilo interesantno videti, verovatno bi morali da pišemo neku novu biohemiju.

Sastav i struktura nije isto, naravno, samo ja verovatno ne znam tačan sadržaj tih pojmova pa mi je teško da objasnim šta mislim.

Istraživanja Marsa koja su u toku pre svega usmerena su ka pripremi čovekovog puta tamo.
Traži se najpogodnije mesto za sletanje i boravak, voda ako je ima blizu površine da bi je astronauti koristili, prate se atmosferske pojave da ne ugroze buduću stanicu i posadu, iz orbite se kartografiše cela površina.Ispituje se sastav tla, proveravaju tehnike koje bi se koristile.

dan555:
Ovo bi bilo interesantno videti, verovatno bi morali da pišemo neku novu biohemiju.

Sastav i struktura nije isto, naravno, samo ja verovatno ne znam tačan sadržaj tih pojmova pa mi je teško da objasnim šta mislim.

Istraživanja Marsa koja su u toku pre svega usmerena su ka pripremi čovekovog puta tamo.
Traži se najpogodnije mesto za sletanje i boravak, voda ako je ima blizu površine da bi je astronauti koristili, prate se atmosferske pojave da ne ugroze buduću stanicu i posadu, iz orbite se kartografiše cela površina.Ispituje se sastav tla, proveravaju tehnike koje bi se koristile.
Ok Dan..razumem sta hoces da kazes i prilicno dobro se razumes u hemiju ..:D
( Obozavala sam hemiju i biohemiju:D )
Ja mislim da su pronasli neka hem. jedinjenja na Marsu, ali nisam sigurna - zato i pitam..

Back