PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Sal:
Vidis, znaci nikome dosad nije uspelo da napravi praktican zatvoreni ekosistem...mada mislim da bi to bila najmanja prepreka i najlaksa za savladati na putu ka zvezdama...

U stvari u jednom krajnje ogranicenom smislu postoje funkcionisuci zatvoreni sistemi za dugotrajniji opstanak.
Nuklearne podmornice su pravljene i osposobljene da provedu vise meseci pod vodom ukoliko je to potrebno.
Mada to bas nije ono o cemu pricamo, jeste dokaz da je moguce napraviti zatvorenu zivotnu sredinu za dugotrajni boravak.

Iako bih se pre slozio sa danom da pravljenje zatvorenog eko sistema bi mozda bi bio i najtezi zadatak, jednostavno ima mnogo promenljivih faktora koji se ne mogu u potpunosti predvideti
(mislim na navedene primere, ko bi pretpostavio da ce beton biti problem), no verovatno bi se moglo izaci na kraj sa time upotrebom super-racunara pri projektovanju.

e sada...najveci problem bi bio pitanje da li mi stvarno zelimo da imitiramo Zemlju?Zemlja se pokazala kao nefunkcionalno drushtvo,zbog toga nam i trebaju zvezde.Mi zelimo da napravimo svemirsku civilizaciju,a ne gizilion kopija Zemlje.Ljudi se trebaju polako odvikavati od zhivota ISTOG kao na Zemlji,jer se ona,kao shto rekox,pokazala kao nestabilno i slabo-funkcionalno drushtvo...Sad ocheqjem da me neko odma napadne,ali ovo je moje mishljenje...

Sal:
Onda se preciziraj i shvati da ekosistemi na gen brodovima ne bi imali ikada susret sa ikakvim drugim ekosistemom, jer bi taj nas bio herneticki zatvoren..i ostao bi takav u orbiti oko nekog novog sveta...da bi posle nastavio naseljavati ostale svetove, sa istim zatvorenim ekosistemom koji sluzi samo za opstanak ljudi do zvezdanih destinacija, a ne da se interaktise sa tudjim....Sad razumes namenu tog sistema? Svaka interakcija sa drugim bi bila kobna i pogubna za tih par hiljada putnika...
Pitanje: Kako bi obezbedio intaktnost od necega sto ne poznajes ?

Oximoron:
e sada...najveci problem bi bio pitanje da li mi stvarno zelimo da imitiramo Zemlju?Zemlja se pokazala kao nefunkcionalno drushtvo,zbog toga nam i trebaju zvezde.Mi zelimo da napravimo svemirsku civilizaciju,a ne gizilion kopija Zemlje.Ljudi se trebaju polako odvikavati od zhivota ISTOG kao na Zemlji,jer se ona,kao shto rekox,pokazala kao nestabilno i slabo-funkcionalno drushtvo...Sad ocheqjem da me neko odma napadne,ali ovo je moje mishljenje...

U kom smislu? Prirodnom ili drustveno - socijalnom ?

Sal:
U kom smislu? Prirodnom ili drustveno - socijalnom ?
Otprilike oba.Pogledaj nas...iz onoga shto si prichao o sebi uzetju da shvatash koliko je degradirano ljudsko drushtvo...juche gledam davinchijev kod...i okrenem se u jednom trenutku i vidim kako pola ljudi spawa!!!mislim da smo moja draga i ja jedini gledali film u celoj onoj sali...
Mislim da nam je potrebno novo drushtvo...zasnovano na novim nachelima...
E sad,nisam ja jedan od onix shto neprekidno smaraju:"Mi smo uzhasni,nema nam nade",ali jednostavno mislim da svemir naseljavamo radi napretka a imitacija nije napredak.

Ivo Andrić je negde zapisao otprilike ovako (ne pamtim tačno): "Ne razumem zašto ljudi putuju kada će i tamo gde odu ostati isti".
Mnogi su probali da promene ljudsko ponašanje i stvore "novog čoveka", ali ništa od toga.
Meni je najbolji primer da smo ustvari isti već milenijumima Ep o Gilgamešu.I onda su ljudi iste brige brinuli kao mi danas, samo je tehnologija oko nas drugačija.

Apsolutno se slazem s tobom i moram naglasiti da sam se u predhodnim postovima dotakao te teme...
Pa sta predlazes ? Neku utopiju? Meni nista drugo ne pada na pamet...Opet drustveno uredjenje bi se vecinom zasnivalo na prirodnom okruzenju..
Zamislimo svet sa dva ili vise sunaca, znaci uvek dan, kise retkost itd...Znaci, manje depresije, vise doprinosa, uvek suncano...Idealna klima za Utopiju, bez privatnog vlasnistva, svi se kupaju, suncaju i uzivaju u zivotu.Energija nije problem, ( non stop dan, tj sunce ), nema nasilja i kriminala...Svi bi podjednako radili i imali, uz naravno svoja licna prava...

Nasuprot, zamisli svet u kojoj non- stop liju kise i besne nevremena....Depresija, slabi doprinosi, zivot pod kupolom....Idealni uslovi za nasilje, degenerisanost i oblik totalitarne policaj drzave...

Sal:
Apsolutno se slazem s tobom i moram naglasiti da sam se u predhodnim postovima dotakao te teme...
Pa sta predlazes ? Neku utopiju? Meni nista drugo ne pada na pamet...Opet drustveno uredjenje bi se vecinom zasnivalo na prirodnom okruzenju..
Zamislimo svet sa dva ili vise sunaca, znaci uvek dan, kise retkost itd...Znaci, manje depresije, vise doprinosa, uvek suncano...Idealna klima za Utopiju, bez privatnog vlasnistva, svi se kupaju, suncaju i uzivaju u zivotu.Energija nije problem, ( non stop dan, tj sunce ), nema nasilja i kriminala...Svi bi podjednako radili i imali, uz naravno svoja licna prava...

Nasuprot, zamisli svet u kojoj non- stop liju kise i besne nevremena....Depresija, slabi doprinosi, zivot pod kupolom....Idealni uslovi za nasilje, degenerisanost i oblik totalitarne policaj drzave...
Utopija je nemogutja...svako savrshenstvo je dosadno...i samim tim nije savrsheno...kraj,end,konec,fin.
Jednostavno predlazhem oslobadjanje od bilo kakve tradicije...religije...ili stvaranje nekog 'kosmichkog duha' kao religije...

Ma na to sam i mislio, nego nisam znao da to drugacije nazovem nego Utopija...
A to sto kazes da je utopija dosadna...Pa ja bih se rado u takvoj sredini "dosadjivao " podpomognut naravno net-om, igricama, jelenkom, rostiljima, plavusama, crnkama i ridjama...Bazenima sa skakaonicama, istrazivanju novog sveta i svim ostalim dosadno - smaracima...XEXeXExExE
:)Sal has spoken...

Ma ja, i to sto kazes...
Znaci, izgradnja broda, izbor posade, sta sve poneti sa sobom ( oprema, vozila, sateliti, sonde, shatlovi ), odrediti destinaciju, resiti eko sistem, pogon i sva ostala cudesa...Impozantan projekat gigantskih razmera...Mislim da bi sama priprema istog trajala 100 god....( ono, kalkulacije, projekti itd ).

Anihilacijski motori kao gorivo koristili bi materiju i antimateriju.
Antimaterija ima ista svojstva kao materija ali suprotne naboje.Elektron npr. ima naelektrisanje +1, a njegova antičestica pozitron -1.Pri dodiru ove čestice se poništavaju (anihiliraju) pri čemu sva materija prelazi u energiju, dakle iskorištenje goriva je 100%, ali polovinu energije odnose neutrini koji vrlo malo reaguju sa materijom (lako prolaze kroz celu našu planetu), pa ostaje „samo“ 50%.Ako se zna da je efikasnost fisionih reaktora 0,1%, a eventualnih fuzionih 0,5% vidi se koliko je to više od svega što danas imamo.
Antimaterija je nastala istovremeno sa materijom, ali smatra se da se poništila, a mali višak preostale materije čini sve oko nas.Teorija dopušta mogućnost postojanja celih galaksija antimaterije, ali na njihovim obodima gde bi bile u dodiru sa materijom dolazilo bi do jakih eksplozija, a takve izvore energije još nismo opazili.Antičestice stvaraju se stalno na zvezdama i u sudarima čestica u kosmosu.U našoj atmosferi nastaju od visokoenergetskih kosmičkih zraka ali se odmah ponište sa okolnom materijom.
Pošto nam ništa od toga nije dostupno, moramo ih sami praviti.Antičestice „proizvode“ se u akceleratorima.To su jaki magneti u obliku velikih prstenova čiji obim se meri kilometrima i troše mnogo energije da bi veoma ubrzali čestice koje se zatim sudaraju.Godišnje se u svetu napravi od 1-10 nanograma (milijarditih delova grama), a jedan gram košta 25 milijardi dolara (tim jednim gramom mogli bi svoj automobil da vozimo sledećih 100.000 godina).
Dobijene a-čestice ne smeju doći u dodir sa materijom, pa se čuvaju u peningovim zamkama, kombinaciji električnih i magnetnih polja, koje takođe troše mnogo energije.
Na način kojim se danas dobija i čuva a-materija verovatno nemože se napraviti motor za kosmički brod, ali sama činjenica da je već proizvodimo ohrabruje.
Možda će budući motor proizvoditi a-materiju na samom brodu ili će ona biti ukrcavana u rezervoare.
Toliko o pogonima za koje znamo da su mogući, naravno ako pronađemo odgovarajuću tehnologiju.

Da dodam malo F teorije, ono dosada bilo je S.
Vakuum nije samo prazan prostor, već je nabijen energijom.U jakom električnom polju iz vakuuma iskače elektron.Takođe stalno iskaču parovi čestica-antičestica, ali odmah se ponište pa ih nemožemo primetiti.Te virtuelne čestice mogu postati stvarne ako se spolja doda energija.
Već se javljaju hipoteze o korišćenju te energije "nulte tačke", što bi bio odličan izbor za motor, nije potrebno nositi ni praviti gorivo.

Iako svi to znamo ipak da pomenem, najveća brzina u univerzumu je brzina svetlosti, ali ništa što ima masu nemože je postići.Fotoni nemaju masu, postoje samo dok se kreću, a kada naiđu na, recimo jedan atom, predaju mu svoju energiju.Elektron apsorbuje energiju i prelazi na višu orbitalu, kada se vrati na pređašnju, otpušta energiju u vidu fotona.
Kada neki objekat ubrzava povećava se njegova masa i potrebna energija za kretanje.Kada dostigne brzinu svetlosti njegova masa postaje beskonačna a za njeno pokretanje potrebna je beskonačna energija, koje u konačnom univerzumu nema.A gravitacija tog objekta takođe je bekonačna pa bi se ceo kosmos urušio u njega.
Možemo govoriti samo o brzinama bliskim svetlosnim.

Ako neko zbog mojih postova sada čupa kosu i lupa tastaturom po monitoru, izvinjavam se, ipak je ovo samo zabava. :oops:

Dan, " predavanja " su ti zanimljiva i poucna...Obicnim jezikom obicnim ljudima objasnjavas stvari koje fasciniraju i za koje sam ( kao i vecina ovde ) pravi fan...Zato sam ti zahvalan na tome, sa molbom da nastavis tako (povremeno) nesto reci...

Mislim da ce se moci putovati brzinom svetlosti i vecima samo u alt.svemirima...
Cuo sam da bi pri brz.svtl. sudar vesla i nekih molekula imao katastrofalne posledice..(po vesl, naravno)
Mada, pri brzinama bliskim svetlosti, vesl bi morao biti opremljen nekim bas dalekodometnim radarom ili detektorom za otkrivanje prasine i ostalog shita, da se clanovi posade ne bi preselili u temu zivot posle smrti..:), jer kontam da bi manevarske sposobnosti pri tim brzinama bile kao recimo, da picis na skateboardu 300/h...:)

Back