PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Pa sta mislis, kakva bi okolina trebala da bude prilikom 300 godisnjeg putovanja? Vec sam napisao, kompletan ekosistem...Brod bi morao biti velicine gradica sa vestackom gravitacijom.Nego, psiholoski aspekt tog putovanja...To je ono.Zamislite se u jednom gradicu iz kojeg celi zivot ne mozete mrdnuti nigde, svi svakog znaju, sa svescu da su okruzeni nistavilom...

Tu sam i ja.O anihilacionim motorima napisaću nešto, čitam neke članke, pa kad smislim kako biće.
Pogon koji pominjete trebalo je da ususava vodonik koga ima svuda po kosmosu i koristi ga kao gorivo u fuziji.Nije bilo baš jasno kako bi ga prikupio, recimo ogromnim, ali zaista ogromnim levkom ili nekim extra jakim magnetom, pošto su u kosmosu atomi uglavnom jonizovani.
Do sada sam uglavnom pisao "iz glave" a pošto mi memorija nije jača strana vi ipak proverite sami.
Ovo što Ender pominje nije neki problem, dovoljno je poneti veći broj zamrznutih fetusa (ne znam kako se zovu dok su još samo gomilica nedefinisanih ćelija).Problem je opet u našoj psihi, svi mi želimo sopstvene gene da produžimo a ne da odgajamo tuđe.
Mislim da je jednom u praistoriji na celoj planeti ostalo manje od 1500 ljudi i da svi mi potičemo od njih.
Nisam siguran da li se u nas incestom smatra veza između 3. ili 5. kolena.

Dan, pitao si me za atrofiju misica..pa ona se javlja samo u slucaju nekretanja , odnosno imobilizacije ekstremiteta, ali za to je potrebno i vreme...i bas, bas apsolutno mirovanje.

Oko je izuzetno osetljivo i na fizicka i na hemijska ostecenja - narocito cornea, lens i retina ( roznjaca, socivo i mreznjaca ) ..tako da konjuktivitisi ( zapaljenja veznjace ) spadaju u laksa, da ne kazem ,sasvim bezazlena oboljenja..

Nesto sam sumnjicav u pogledu hibernacije, ljudsko telo je daleko komplikovaniji mehanizam od bilo koje tehnologije koje mozemo da smislimo.

Mozda ako bi geneticki inzenjering tu umesao prste.

A sto se tice psiholoskog aspekta, pa sigurno bi bilo slucajeva sizenja (mogu ih posalju malo napolje da se ohlade :-), no ne verujem da bi to bilo previse znacajno.

Izolovanih zajednica koje su sasvim normalno funkcionisale je kroz istoriju bilo bezbroj.
I ljudi u nacelu imaju osobinu da funkcionisu po inerciji, nakon nekoliko generacija Zemlja bi bila samo daleki mit.

Znaci, trebalo bi paziti ne samo na genetsku raznolikost, nego i na psiholoske profile putnika...
Mada smatram da bi ti slucajevi "sizenja" bili pojedinacni incidenti, jer kontam da to ne bi bio turisticki izlet nego bi svi imali pune ruke posla.
Odrzavanje broda, ekosistema, motora, navigacija, usput prikupljanje astronomskih saznanja
onda proizvodnja hrane, vode i piva:).
To su samo stvari koje se sada u trenu mogu setiti...Znaci, vise rada, manje razmisljanja i sizenja..

Sad kad razmislim taj brod bi bias morao biti ooogroman, trebao bi nositi sve, od masina do kopanja ruda, do helikoptera, teran-vozila, kompletne bolnice i sve sto bi moglo na stranom svetu zatrebati ( naravno i postrojenje za preradu hmelja i jecma :) )
Ipak bi se onda morao busiti asteroid...

Mislio sam kasnije da pomenem hibernaciju, ali kad je već tu da kažem nešto po sećanju.
Možemo govoriti o dve mogućnosti: zimskom snu i zaleđivanju.
Neki sisari zimsku oskudicu hrane prebrode padajući u tkz. zimski san.Sve funkcije im se značajno uspore, broj otkucaja srca i udisaja padne na nekoliko u minutu.Energiju za minimalan rad bazalnog (osnovnog) metabolizma dobijaju od rezervi (salo) koje su obezbedili hraneći se intenzivno tokom leta i jeseni.Čak se i neke druge funkcije obustavljaju, čini mi se da medvedi ne uriniraju tokom z. sna.
Pošto smo i mi sisari, možda bi bilo moguće da i mi tokom puta budemo u takvom stanju.Nije tačno poznato kako životinjama to uspeva, ali ponešto se ipak zna.
Ipak, ovo stanje verovatno ne bi moglo dugo da traje, recimo mesecima da ali godinama ne.Tako da bi bilo korisno na kratkim relacijama unutar našeg zvezdanog sistema.
Potpuno zamrzavanje uspeva nekim životinjama (insekti, žabe), ali nama nikako ne.
Osnovni problem je stvaranje oštrih, velikih kristala leda u ćelijama, koji probijaju ćelijsku membranu i kada se organizam odledi cela protoplazma (sav sadržaj ćelije) jednostavno izađe i tu nema pomoći, to je definitivna smrt.
Neke životinje imaju prirodni "antifriz" koji ne dozvoljava zamrzavanje tečnosti i stvaranje leda.Takođe postoje mehanizmi istiskivanja dela vode iz ćelija u šupljine između organa, pa i to čuva ćelije.
Na istraživnju svih ovih pojava radi se prilično intenzivno a ideja je da se primene na ljudima ili barem na organe za transplataciju.
Još jedan "trik" je čini mi se, pokušan, a to je veoma brzo zamrzavanje, kada su kristali leda manji, ali ni to nije dalo rezultate.
Još je neizvesno da li je hibernacija ljudi uopšte moguće, pa možemo o tome govoriti samo u okviru SF-a.

Vidis Sal...mozda si i u pravu..:D

Geneticka raznovrsnost ne bi bila primat, vec geneticki zdrava populacija...:wink:
Pitanje je kako obezbediti integritet i intaktnost takvog (eko)sistema. Sta bi se desilo u slucaju invazije, bilo cega...?

Da li vi verujete da samo na Zemlji ima zivog sveta ?

Pikax, kakvo pitanje...
pa mi smo SF zaludjenici, a sta bi bio SF bez E.T-ja. :-)

Da spomenem da je nedavno zavrsen eksperiment koji je trajao 2 godine i sprovodio se u cilju buduceg naseljavanja Marsa i Meseca i drugih negostoljubivih krajeva.

Desetak dobrovoljaca je provelo 2 godine u biosferi, habitatu potpuno izdvojenom od okoline.
Bili su potpuno samodovoljni u pogledu svih faktora opstanka vazduha, vode, hrane, energije...
Sve se recikliralo ili uzgajalo na licu mesta.
Jedini uticaj koji su imali spolja je bila sunceva svetlost/energija.

Ko nije imao prilike da vidi na TV-u ta biosfera se prostire na nekoliko hektara i izgleda kao nekoliko velikih staklenih kupola.
Ne mogu da se setim gde to tacno bese, cini mi se u Britaniji.

@pikax
O kakvoj invaziji pricas? Aliena?
Vidi, najnaprednija grana nauke clovecanstva, najbrze napredna i naj je vojna nauka. Tu smo sampioni..
Znate li vi da je ex juga projektovala i napravila par prototipova tenka T91 visine siluete 1,70m? sa mogucnoscu rafalne paljbe topa 100 mm, samopuneceg i to pri brzini od 90km/h??? Dva clana posade, nocna voznja bez svetala (IC) i skoro besuman rad motora...usavrseno sendvic-punjenje (explozivno) tako da mu vecina protivoklopnih pesadijskih sredstava i orudja ne mogu nista...Ma savrsenstvo...

E, kad je to nasa sirotinja iznjedrila sa svojom domacom pameti, sta bi tek napravile svetske face???

Ja licno se ne bojim nikakve invazije ikoga "s vana".
Vrsta koja je spremna samu sebe istrebiti zbog boje zastave, a jos uz to ima tehnologiju za to, ne treba se bojati ikoga u vaseljenji..Jer, kako je to lepo rekao onaj glupi americki predsednik u danu nezavisnosti...."Necemo izceznuti u noci blahablablablabla......bez borbe" ili neki slican proamericki shit..
Tako da se vise ne bojis:)devojcice, tu je hrabri Sf team, pa ako vidis nekog klingonca u osvajackom pohodu zemlje, zovi nas da begamo zajedno...:):):)

Ender, planirao sam i o ovome da pišem, ali opet ste me pretekli.Eto šta znači biti među kolegama istih interesovanja.Iskreno, veoma mi prija, u svom društvu jedini sam SF fan.
Evo o čemu se radi, u pitanju je privatni projekat vredan oko 150 miliona dolara.Njihov cilj je bio da naprave potpuno zatvoren ekosistem koji bi imitirao Zemljinu biosferu.Projekat se zove Biosfera 2 i nalazi se u Arizoni.
U dva navrata pokušali su da dobrovoljci provedu bez ikakvog uticaja spolja, osim energije, neko vreme u projektu, vodeći brigu o njemu, ali nije uspelo.Nivo kiseonika je pao toliko da su morali da dodaju čist kiseonik spolja i time je sve izgubilo smisao.Pretpostavili su da je uzrok tome velika količina ubačenih mikroorganizama, koji je trebalo da pomognu biljnom svetu da se lakše primi.Izgleda da su previše kiseonika trošili, ali istraživače je bunilo što nije porastao nivo ugljen dioksida.Ispostavilo se da ga je upijao beton, što pre nisu znali.Sada Biosfera služi kao turistička atrakcija i studentima za praktičnu nastavu.Vlasnik je objavio da prodaje sve.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biosphere_2
Slika-plan biosfere 2 http://www.orbit6.com/celss/bs2/bs2_map.jpg
Drugi projekt je u Velikoj Britaniji, ali više je botanička bašta nego zatvoren ekosistem.

Mislim da grešiš Sal.Eko sistem ima toliko nepoznatih da još uvek nemamo pojma kako neke vrste uopšte uspevaju.
Osim toga treba napraviti celu funkcionalnu biosferu, što znači više ekosistema u jednoj celini, baš kao što je naša Planeta.
A kada uspemo, trebaće nam mnoooogo godina da je testiramo u radu i uverimo se da neka sitnica kroz 10, 50, 100 ili više godina ne uništi sve.
Ako bi smo sada recimo iza Jupitera našli napušten brod sa ispravnim pogonom, ne bi smo mogli još dugo, dugo da krenemo baš zbog nedostatka funkcionalnog zatvorenog biosistema.
Mislim da je prvi korak već napravljen na orbitalnim stanicama sa ruskim sistemom održavanja životne sredine.Sledeće je stanica sa stalnom posadom na Mesecu, pa brod za Mars, pa stanica na Marsu i td...

Slazem se, naravno...Reciklaza, uzgoj hrane itd...Jeste to sve kompleksno, ali resivo...Na kraju, tu su stare dobre konzerve i tube sa piletinom u paradajz sosu :):)
Salim se naravno, ali i ta konc.hrana je isto neka alternativa...Pa uzgoj zivotinja ( kockaste svinje iz "svemirskih kauboja") koji bi trebao da bude laksi od uzgoja biljnih kultura, zivotinje gen modifikovane da manje trose, a vise daju...
Pada mi na um Sastanak sa Ramom ( moj najomiljeniji Sf roman )...Kako je interstelarni vesl matori Klark lepo zamislio...Procesira iz memobanke od onog mora/jezera sve sto treba...pa i posadu..Klarku, prdonja, dodaj nesto na ovu temu, bre, dok nisi opandrknuo...:):)

Sal:
@pikax
O kakvoj invaziji pricas? Aliena?
Vidi, najnaprednija grana nauke clovecanstva, najbrze napredna i naj je vojna nauka. Tu smo sampioni..
Znate li vi da je ex juga projektovala i napravila par prototipova tenka T91 visine siluete 1,70m? sa mogucnoscu rafalne paljbe topa 100 mm, samopuneceg i to pri brzini od 90km/h??? Dva clana posade, nocna voznja bez svetala (IC) i skoro besuman rad motora...usavrseno sendvic-punjenje (explozivno) tako da mu vecina protivoklopnih pesadijskih sredstava i orudja ne mogu nista...Ma savrsenstvo...

E, kad je to nasa sirotinja iznjedrila sa svojom domacom pameti, sta bi tek napravile svetske face???

Ja licno se ne bojim nikakve invazije ikoga "s vana".
Vrsta koja je spremna samu sebe istrebiti zbog boje zastave, a jos uz to ima tehnologiju za to, ne treba se bojati ikoga u vaseljenji..Jer, kako je to lepo rekao onaj glupi americki predsednik u danu nezavisnosti...."Necemo izceznuti u noci blahablablablabla......bez borbe" ili neki slican proamericki shit..
Tako da se vise ne bojis:)devojcice, tu je hrabri Sf team, pa ako vidis nekog klingonca u osvajackom pohodu zemlje, zovi nas da begamo zajedno...:):):)
Sal, gde sam ja govorila o invaziji na Zemlju ? :shock:
Pricamo o potencijalnom ekosistemu i putovanju svemirom....i upravo sam govorila o eventualnom susretanju tog ekosistema i moguceg zivog sveta u svemiru...
Ne pratis pricu...

Onda se preciziraj i shvati da ekosistemi na gen brodovima ne bi imali ikada susret sa ikakvim drugim ekosistemom, jer bi taj nas bio herneticki zatvoren..i ostao bi takav u orbiti oko nekog novog sveta...da bi posle nastavio naseljavati ostale svetove, sa istim zatvorenim ekosistemom koji sluzi samo za opstanak ljudi do zvezdanih destinacija, a ne da se interaktise sa tudjim....Sad razumes namenu tog sistema? Svaka interakcija sa drugim bi bila kobna i pogubna za tih par hiljada putnika...

Back