PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

To je bilo u vreme Vikinga.Rezultati nekih eksperimenata ukazivali su na jedinjenja koja nastaju samo delovanjem živih organizama, ali kasnije je otkriveno da pod određenim uslovima mogu nastati i bez života.
Možda misliš na onaj meteorit sa Marsa koji sadrži nešto što liči na fosil bakterije?

ender71:
Pazi Oxi 5000 godina pisane istorije nije nesto sto bismo bas mogli nazvati ogranicenim saznanjima.

Ljudi ce uvek na odredjeni sklop zivotnih uslova odgovarati odredjenim drustvenim uredjenjem.
Problemi nastaju kada drustveno uredjenje nije ili nije vise odgovarajuce zivotnim uslovima.

Predvidjanje ponasanja i drustvenog uredjenja je uvek moguce ukoliko mozes predvideti zivotne uslove.
Znaci da bi doslo do neke drasticne promene socioloskog bica coveka mora doci do drasticne promene njegovih zivotnih uslova, to je uvek tako bilo i bice.
A u nase moderno doba promenu zivotnih uslova donosi nova tehnologija.

Recimo nase moderno doba kao osnovno uredjenje ima demokratiju (koja nije savrsena, ali je najbolje sto trenutno imamo) , a demokratiju kao takvu je izmislio Solon bese oko 600 p.n.e. (valjda) i cvetala je u doba Periklove Atine i drugih grckih gradova drzava.
Da bi smo otada prosli pun krug kroz citav niz drustvenih uredjenja i ponovo se vratili na demokratiju.

Komplikovana tema za kratke postove, a vreme je za spavanje, pa cu samo kratko...

Demokratija da bi funkcionisala zahteva relativno obrazovano drustvo i drustvo dovoljno ekonomsko-materijalno obezbedjeno da bi se clanovi tog drustva mogli ukljuciti u politicki proces, znaci drustvo koje je na nivou kada svakodnevni opstanak nije nesto sto se dovodi u pitanje, i koje svojim clanovima pruza dovoljno slobodnog vremena van borbe za opstanak.
Grci su to imali zahvaljujuci radu robova, mi zahvaljujuci tehnologiji, ali paralele su tu.

Tema za mnogo price, a ja moram da lalam.

Samo hocu da kazem da nemojmo biti sigurni da ce naseljavanje novih planeta doneti i nova nepoznata drustvena uredjenja, moguce da se to desi, ali tek nakon mnogo vremena, jer ce i ti naseljenici morati da prodju kroz niz faza kroz koje je proslo covecanstvo na zemlji.
Mozda ce to biti brze i bezbolnije, ali neminovno.
nisam siguran da bix se slozhio.Morash imati u vidu da ni tih 5000 godina nije bash sasvim jasno modernoj istoriji i da josh ima prilichno rupa,chak i o srednjem veku a kamoli o 3000pne.
Promena odlika chovekovog ponashanja svakako zavisi od promena u njegovoj okolini,a mislim da je naseljavanje drugog zvezdanog sistema ili planete veoma veoma drastichna promena.Sad,ako prichamo o generacijskom brodu,onda moramo imati u vidu da ce sasvim drugaciji faktori vladati na takvom mestu...
Demokratija je nastala ali u veoma degenerisanom obliku u odnosu na danas...ipak je stara Atina bila robovlasnichko i shovinistichko drushtvo...Takodje,demokratija nije voljno uklonjena iz Evrope...svima nam je poznato kako se to desilo...robovlasnishtvo je bila progresija sa jedne strane,ali sa druge veoma losha stvar...
I tu vec imamo preoblichavanje mentaliteta...robovlasnishtvo je postalo neprihvatljivo...
Mislim da bi eventualno prolazhenje istih stepena razvijanja drushtva kao i na Zemlji bilo pogubno za kolonije...osnovna ideja bi bila da se one odvoje od Zemlje,i da naprave napredak u sociologiji...

ender71:
Mislim da bi samo testiranje za izbor putnika i posade postalo nauka samo za sebe.
Definitivno bi to morali biti najbolje od najboljeg sto covecanstvo moze da da.
Uzevsi u obzir i da se mora planirati i kakvo ce im biti potomstvo, vazno postaje i kakva bi im bile genetske karakteristike u smislu naslednih bolesti itd....
Pa da,ali genetika je i dalje veoma neistrazhena oblast,i toga smo svi veoma svesni.Mozhe danas neki par biti savrshen "arijevski" par,a 3 generacije kasnije mozhe se roditi dete sa poremecajima...veoma se lako recimo poremeti broj hromozoma,a to,chini mi se,dovodi do golemih poremecaja,nek me ispravi pikax ako greshim.
Naravno,ako bismo savladali genetiku i doshli do genetskog inzenjeringa,onda vec pojma nemamo gde bismo se nalazili...

ender71:
Jutro....
nastavak od sinoc.

Sustinski posmatrano iako je covek za svega nekoliko hiljada godina stvorio visoko tehnolosku civilizaciju osnovni obrasci ponasanja se nisu mnogo promenili u odnosu na nase covekolike pretke.
Nekoliko hiljada godina ne moze izbrisati nekoliko miliona pre toga.

Recimo primer tolerancije vs. ksenofobija, odnosno netrpeljivost prema onima koji su drugaciji od nas.
Tolerancija je proizvod civilizacije, dok ksenofobija svoje korene vuce jos otkako smo sisli sa drveta.

Zagrebimo ispod povrsine i uvidecemo da je svako od nas i te kako sklon prema mrznji prema strancima.
Osnovni test tolerancije je ~da li bi dopustili da se vasa kcerka uda za crnca, kineza, muslimana....~, vrlo, vrlo retki su oni koji bi na to mogli odgovoroti sa da, potpuno iskreno nezavisno od vazecih drustvenih normi.

Razlicite grupe covecanstva se mogu ujediniti samo u slucajevima velike opasnosti (kao sto su to bili svetski ratovi) ili u nekom izuzetno velikom projektu od opsteg interesa kakav bi mogao biti naseljavanja drugih planeta.

Doduse, postoji mogucnost....
Ukoliko bi posada naseg zamisljenog generacijskog broda bila sastavljena od razlicitih rasa i poticala iz razlicitih religioznih i drustvenih uredjenja da bi, izolovana od uticaja istorije i ostatka covecanstva tokom stotina godina svog putovanja uspela da dodje nekog sasvim novog drustvenog uredjenja koje bi bilo u stanju da prevazidje probleme nasledjene sa Zemlje.

Ali bi to moralo da se desi pre naseljavanje na druge planete, jednom kada bi opet imali dovoljno zivotnog prostora za formiranje zasebnih grupa nastavilo bi se po starom.
Eh,sa tim nastavljanjem po starom se bash i ne slazhem.
Mi cemo lepo da se tolerishemo dok ne stignemo na drugu planetu,a onda cemo se opet klati,ubijati...
Jedna mogucnost koju nisam video da si pomenuo bila bi slanje savrshenih ateista na taj generacijski brod...Shto bi opet bilo malo glupo,jer znam toliko ljudi koji su odlichni nauchnici,matematichari,sociolozi,lekari koji jednostavno veruju u Boga...

dan555:
Možda misliš na onaj meteorit sa Marsa koji sadrži nešto što liči na fosil bakterije?

pa da, na kraju se ispostavilo da su to samo tvorevine neznamkojih jedinjenja koje podsecaju na ono sto mi zovemo fosili bakterija...

@ostali
usko odabiranje bilo koje grupe bi bilo veoma rizicno upravo zbog zatvorenosti u okviru te grupe.
Nema tu mnogo mesta za pricu o toleranciji (ender spomenu onaj test tolernacije)...
u slucaju nekkave kolonizacije bi trebalo slati sve i svakoga, jer ljudsku rasu cine i budale, i pametni i ateisti i ostali...ukoliko bi nesto zafalilo u ovoj slagalici, kadtad bi se stvorila njena alternativa..
vera u boga je u ovom slucaju zanemarljiva, velike vere bi u svakom slucaju tezile da se prilagode tome (kosmo-hriscanstvo) dok bi ostatak i dalje tavorio na zemlji bez ikakvog znanja o bilo cemu (sto i sada rade, tako da bi njima, a i ostatku bilo svejedno)...

Ober, slozio bih se sa tobom da religijska pripadnost putnika ne bi imala veceg znacaja.

Moramo uzeti u obzir da bi vrsta ljudi koja bi bila spremna da krene na takvo putovanje ipak bila znatno drugacijeg karaktera i stavova u odnosu na prosecnog pripadnika ljudskog roda.

Mislim na pravilo ‚‚cutljive vecine‚‚ koje otprilike glasi da u svakoj drustvenoj zajednici 5% clanova pripada progresivnoj grupi, onoj koja pokrece promene, 5% pripada konzervativnoj, nazadnoj grupi (mada konzervativizam sam po sebi ne mora uvek biti los), a ostalih 90% cutljivoj vecini, neopredeljenima koji prihvataju stavove ekstremnih grupa zavisno koja je u tom trenutku jaca.
Definitivno bi svi putnici na prvom generacijskom brodu dosli iz onih progresivnih 5%.

Nesto sam zauzet pa ne mogu trenutno da se dalje ukljucim u polemiku...
Evo samo jednog citata iz ‚‚Zvezde, prah nebeski‚‚ koji se uklapa u ovaj razgovor.

...Naseljena je, na primer, neka nova planeta..." On poče da nabraja koristeći se prstima... "Prva joj je briga da prehrani samu sebe. Postaje poljoprivredni svet, pastirski svet. Počinje da kopa po tlu u potrazi za čvrstom rudom koju bi mogla da izvozi i šalje svoje poljoprivredne viškove napolje kako bi, opet, bila u stanju da nabavi luksuzne stvari i mašineriju. To je naredni korak. Onda, sa porastom broja stanovnika i stranih investicija, počinje da niče industrijska civilizacija, koja predstavlja treći korak. Konačno, svet postaje mehanizovan, uvozi hranu, izvozi mašineriju, ulaže u izgradnju primitivnijih svetova i tako dalje. Četvrti korak.
Mehanizovani svetovi su uvek najgušće naseljeni, vojno nadmoćni... A pošto je rat u funkciji mašina... obično ih okružuju poljoprivredni, zavisni svetovi...

Ender, ne bih se složio da bi samo progresivni išli na put.Čini mi se da obe grupe podjednakom energijom brane svoje stavove i da bi i konzervativci išli da "sačuvaju" progresivne od "kvarenja".
Seti se kvekera, otišli su u potpunu divljinu iz civilizacije da bi mogli ostati verski "čisti".

Ober, religije su dogme, njihova suština je da se ne menjaju i zato nemogu da se prilagode.
Eventualno bi mogla da se pojavi nova sekta koja bi vremenom postala nova konfesija sa mnogo članova, ali mogao bih da se kladim da bi ih religija od koje su nastali izopštila iz svojih redova.

dan555:
Ender, ne bih se složio da bi samo progresivni išli na put.Čini mi se da obe grupe podjednakom energijom brane svoje stavove i da bi i konzervativci išli da "sačuvaju" progresivne od "kvarenja".
Seti se kvekera, otišli su u potpunu divljinu iz civilizacije da bi mogli ostati verski "čisti".

Nisi me sasvim razumeo, rec je stavovima i karakteru individue. Nema veze sa religijom, i religiozna osoba moze biti isto tako progresivno nastrojena, dok i ateista moze biti konzervativan.
U slucaju tok svemirskog putovanja konzervativci bi bili oni koji bi se suprotstvaljali celoj zamisli.

Kaa, izgleda da jeste.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kvekeri
http://www.voanews.com/croatian/archive/2003-03/a-2003-03-03-3-1.cfm

Pa evo, verovatno bi neki radikalniji sveštenik (bilo koje današnje religije) pokušao da prilagodi svoju religiju novim izazovima, konkretno putovanju na druge planete.
Pokušao bi da objasni šta je Bog hteo da kaže time što mi možemo da naselimo nove svetove.Tim svojim tumačenjem Svete knjige sigurno bi uznemirio većinu svojih kolega iz crkve pa bi ga oni izopštili, ali on bi već imao svoje sledbenike i eto sekte.
Kako bi verovatno njegova objašnjenja bila bolja od konzervativnih sve više ljudi bi im se pridružilo i eto nove konfesije (crkve, religije...)

Ne vidim bas zasto smo toliko vezali religiju u sve to, mislim da ce imati vrlo malo uticaja kako na putovanje tako i naseljavanje.

Mislim da je daleko vaznije pitanje za drustveno ustrojstvo na generacijskom brodu kako i na pocetku kolonizacije odnos izmedju vojnih i civilnih struktura drustva.

Jer vojska ce neminovno biti velikim delom biti upletena, a i sam brod ce morati da ima delimicno vojnu organizaciju jer je to ipak brod i mora imati kapetana i pratecu hijerarhiju.
A sa druge strane ce biti naucno-naseljenicka civilna zajednica.
Kako postici da te dve strane skladno funcionisu je znacajno pitanje, a ne da li ce neko biti manje ili vise vernik.

ender71:
Nisi me sasvim razumeo, rec je stavovima i karakteru individue. Nema veze sa religijom, i religiozna osoba moze biti isto tako progresivno nastrojena, dok i ateista moze biti konzervativan.
U slucaju tok svemirskog putovanja konzervativci bi bili oni koji bi se suprotstvaljali celoj zamisli.
Bese predivna prica u Siriusu(Mislim da je dobila i neku nagradu"Huga","Nebulu",bem li ga...) upravo o tome- mislim da se zvala "Vojnice ne pitaj nikad u koji boj ce stegovi tvoji" a bila je ustvari samo isecak(poput "Pravila o imenima" iz "Zemljomorja") iz obimnijeg dela autora koji pretpostavio da ce covecanstvo evoluirati specijalizacijom...tj.nastace vojnicke,filozofske,trgovacke itd rase ljudi...poenta bese da u sledecem koraku (o paradoksa) kad su najbolji od svih trebali da se spoje i stvore uberrmanischa,doslo je do koske...posto su u medjuvremenu pobili rasu konzervativaca i dogmata koji su bili neophodni zbog vere...Se seca neko?

Back