PUTOVANJE KROZ VREME

Bryina svetlosti je ogranicena za sredinu u kojoj se svetlost nalazi, promenite sredinu i promenicete brzinu svetlosti.
Prim.
Brzina svetlosti u vodi i svemiru je razlicita (ne mnogo ali dovljno)
E, pa onda nadjite sredinu gde je brza i kreirajte takvu okolinu oko predmeta koji putuje (neka vrsta polja, iskoristite efekat balona sapunice koji klizi po vodi a vazduh u balonu stoji)i eto imate nesto sto putuje brzinom vecom od brzine svetlosti u normalnim uslovima tj. svemiru.
Tako ne narusavate zakon relativiteta vec iskoriscavate jedno od efekata sredine u kojoj se svetlost krece (voda, vakum, neka treca sredina :))
Pozdrav!!

Umalo zaboravih jedan citat, neki pametni covek ga smislio, al eto ne mogu da se setim ko:)
"NE POSTOJI NEMOGUCE, VEC NEOTKRIVENO I NEDOKAZANO".
Ma uporedite starost ljudske vrste sa staroscu gmizavaca, a sta smo sve uradili i videli i jos se nismo unistili, pravo cudo

ljudi nikada nece moci da posecuju pro slost jer: 1. svako bi menjao proslost kako bi hteo ,a to bi dovelo do promene sadasnjosti ,kao i te buducnosti iz koje bi dosao. 2.nemoze se vracati u proslos jer proslost je prosla i vise ne postoji(nigde nije sacuvana).

john_doe:
ljudi nikada nece moci da posecuju pro slost jer: 1. svako bi menjao proslost kako bi hteo ,a to bi dovelo do promene sadasnjosti ,kao i te buducnosti iz koje bi dosao. 2.nemoze se vracati u proslos jer proslost je prosla i vise ne postoji(nigde nije sacuvana).

Kako ti samo lupas!! kako mislis proslost nigde nije sacuvana? A, sta je secanje?Secanje coveka, secanje planete?

Nedavno je dokazano da slikanje u odredjenom dijapazonu moze da pokaze secanje planete, zemlje ili cega vec. na fotografiji se pojave razni obrazi koji tu nisu bili u vreme slikanja.

Putovanje kroz vreme je moguce. Eto ja se na primer krecem kroz vreme brzinom od 60 min na sat. Naravno putovanje je moguce samo u jednom pravcu. Sto se tice brzine putovanja ona je ( kao uostalom i sve ostalo )relativna. Nekad putujes brze nekad sporije. Zavisi na primer da li cekas na red kod zubara ili cekas devojku na zakazanom mestu.
Ono o cemu mi ovde raspravljamo je u stvari kako spreciti starenje. Ono je na zalost iako isto relativno ipak neumitno.

streetspirit:
john_doe:

Kako ti samo lupas!! kako mislis proslost nigde nije sacuvana? A, sta je secanje?Secanje coveka, secanje planete?

Nedavno je dokazano da slikanje u odredjenom dijapazonu moze da pokaze secanje planete, zemlje ili cega vec. na fotografiji se pojave razni obrazi koji tu nisu bili u vreme slikanja.
Nisam siguran da john_doe lupeta jer zbilja ono sto je proslo vise ne postoji u fizickom smislu.A ako si mislio da su secanja "delovi proslosti" onda se mi svakodnevno vracamo u istu.To sto je negde nesto zapisano ili nacrtano u proslosti ne znaci da je to proslost i da se tu (u sliku,knjigu) mozemo vratiti.A sto se tice tih fotosa mislim da je to samo greska jer fotoaparat(obican) napravljen je po uzoru na ljutsko oko i samim tim tesko da moze nesto da uslika a da pri tom to isto ljutsko oko ne vidi.Price kako su na slikama zabelezeni dinosaurusi,mrtvi ljudi,nepoznati objekti su uglavnom izmisljene i neretko greske fotografa.

imam jednu teoriju.Davno sam citao da su nekoga lika zatvorili u ludnicu zato sto je tvrdio da je dosao iz buducnosti.Znaci zamislite da se vratite 5 godina unazad i da svugde raznosite.Ljudi bi vas se klonili jer ste ludi i nakraju biste zavrsili u ludnici. :wink:

You fu*kin' touch me I will rip you apart
I'll reach in and take a bite out of that
Sh*t you call a heart...
:evil:

Corey:
imam jednu teoriju.Davno sam citao da su nekoga lika zatvorili u ludnicu zato sto je tvrdio da je dosao iz buducnosti.Znaci zamislite da se vratite 5 godina unazad i da svugde raznosite.Ljudi bi vas se klonili jer ste ludi i nakraju biste zavrsili u ludnici. :wink:

You fu*kin' touch me I will rip you apart
I'll reach in and take a bite out of that
Sh*t you call a heart...
:evil:

knjiga pola laze ali sam zapamtio da je neki covjek setao 1950-60tih godina po Brooklynu i nestao i da se covjek pojavio nedavno u starom otmenom odjelu u Brooklynu. Niko nije obracao paznju na njega jer su mislili da je glumac. Kako je zbog zbunjenosti i soka pretrcavao ulicu udarilo ga je auto i prevezen je u bolnicu. Jedan covjek koji radi u policiji je ga ispitivao najprije o godini u kojoj zivi a ovaj mu je rekao da zivi neznam tacno 1950tih60tih covjek je umro od sokova a policajac je trazio nestralu osobu njgovog imena i nasao njegovu porodicu u Los Angelesu i prica o nestanku i godina nestanka se poklapala kako je covjek rekao ... :!: :?: ehehe nebi preporucio citanje takvih knjiga jer ti napune glavu svakakvim sr**jima od kojih nemozes spavat tri dana

Pre godinu, ili godinu i po, britanski FOKUS, časopis koji se naukom bavi na način da su tekstovi razumljivi prosečno obrazovanom čitaocu, čitav jedan broj posvetio je problemima - vremena! Naravno bilo je i o putovanju kroz vreme. Zaključak je da je takvo putovanje teoretski moguće, ali da čovek nikada u bukvalnom (fizičkom stanju) smislu neće moći da putuje kroz vreme. "Putovanje" je prema Fokusu moguće u vidu informacije ! Znači čovek se rastavi do subatomskih čestica (elektron, neutrino, muon...itd.) pa se onda osobine tih čestica prebace na talasni zapis koji može da ide brzinom svetlosti (da li i brže???) do novog vremenskog, ujedno i prostornog, odredišta gde bi bio "dešifrovan" i ponovo sklopljen. Koliko je to složena operacija Fokus navodi slikovito poredjenje da bi u sadašnjim uslovima, uz upotrebu svih postojećih kompjutera na planeti, za jedno jedino rastavljanje i sastavljanje čoveke bilo potrebno više vremena nego što je proteklo od nastanka svemira do danas!!!

AKO bi i bio izmisljen vremeplov ludi sigurno se ne bi vracakli u proslost{makar ne u nase doba},a kad bi se vratili to bi bilo u najvecoj tajnosti.Nema svrhe vracati se u doba kad se sve,pa i najmanja sitnica BELEZI,a uz to jos se i rizikuje stvaranje paradoksa sto ljudi u buducnosti sigurno nebi dopustili.Ja ne kazem da je vremeplov u dalekoj buducnosti izumljen,ali i kad bi i bio izumljen daleko je primamljivije a i daleko sigurnije putovati u buducnost.

forum se zaje*ao a ja sam vam dao uputstvo za putovanje kroz vreme i niko me nije slusao...
znaci ako se ja vratim u proslost - buducnosti nema jer ceo svemir se "vratio" u proslost OSIM MENE - to je definicija ...
te se stoga moze zakljuciti da je to nemoguce jer ako zelim da se vratim u ISTU proslost moram da sretnem ISTOG mene kao sto sam nekad bio jer bez starog mene nema proslosti, sto znaci da bih ja trebao da se multipliciram ...
ma ludilo manje gledajte filmove a vise mislite o glupostima u istima ...

Mir,mir :lol:
Ja bih se bas vratio u proslost,kad bi se moglo naravno.Ali,da imam mitraljez,recimo.Pa na Kosovo,budem glavni junak,pobijem Osmanlije i budem glavni faca u Srbiji.Heh,sve bi zene bile moje,hahhahahahhahaha......
Salu na stranu,sta bismo i radili kad bi se kojim slucajem vratili u proslost?Da menjamo istoriju?
Hm,ne znam bas kako je to dobra ideja.Sprecili bismo mozda velike ratove,ovaj zadnji veliki,II svetski,pa bi mozda mogli da upozorimo ljude na velike prirodne katastrofe, i jos niz drugih stari.Medjutim,koliko god morbidno zvucilo,da nije bilo katastrofa,ratova,planeta zemlja bi odavno postala premala za sve ljude na njoj.
Nesto drugo,ima jedan clanak,procitao sam to negde.Nikakva naucna teorija,hvala Bogu,tek covek se pita,a da nam svi ti "vanzemaljci" nisu u stvari nasa deca,koja se vracaju u proslost?
Aj sad.....

A mozda i putovanje kroz vreme ima neke veze sa paralelnim svetovima. Jer ako vec uspemo da transportujemo neku osobu kroz vreme ona vise nece postojati u sadasnjosti vec u proslosti koja nece biti zamrznuta slika vec vreme koje traje(sadasnjost).
To dakle mora biti paralelni svet koji postoji uporedo sa nama poznatim svetom, i sadasnjost tog sveta je proslost naseg sveta. U tom slucaju bilo kakva aktivnost ne bi uticala na sadasnjost u nasem svetu dok bi buducnost tog sveta bila izmenjena i ne bi licila na nasu sadasnjost koja je njihova buducnost. Dakle mogli bi smo da se vratimo u proslost i ispravimo pocinjene greske i potom se vratimo u sadasnjost i uzivamo u saznanju da smo srecni u nekom drugom svetu dok u ovom nastavljamo da se patimo jer ne mozemo nista bitno da promenimo.
Sada cu da prekinem jer vise sam sebi nisam jasan i vrti mi se u glavi od silnog "vracanja".

razmisllite o ovome. zasto ne poverovati u to (ako je moguce) da se neko namerno ne vraca u proshlost i pravi jebade! mozda nekome odgovara historija ovakva kakva jeste. a, mozda je i cela historija plod nechije zamisli. zamislite da smo zrtve vremenskog experimenta. kako bi mogli da posedujemo svest o tome. ne dok i sami ne shvatimo tkanje prostor vremena koji nas okruzuje. sta je potrebno da bi se to tkanje izmenilo i da li se moze izmeniti? nabaci zemlja jos jedan satelit i dolazi do neznatne, mozda cak i merljive promene u prostor-vremenskom kontinuumu! ako postoji civilizacija koja moze oblikovati po svojoj zelji strukturu (u globalnim razmerama) vasione, ogla bi napraviti onakav deo prostor vremena kakv joj odgovara. npr (u tri dimenzije)- torus, sto bi odgovaralo ciklicnoj predstavi vremena. znachi mozda je ceo sunchev sistem jedna velika mashina (poligon) za ostvarivanje zamisli euklidovskog prostora. naravno pitanje je da li bi je oni koji su je napravili zvali euklidovska mashina :D :) :!:
elem, slazem se donekle sa putnikom kroz vreme
nesto sam napisao o tome u posto PUTOVANJE KROZ VREME. da priupitam Corey-a da li je gledao <dvanaest majmuna> ili nas zajebava!
toliko za sada,
pozdrav

u svemiru se otvaraju crvotocine. one traju milioniti deo sekunde i kroz njih ne moze da putuje ni jedan atom. Medjutim, postoje (ovde kod nas, na Zemlji) akceleratori cestica koji mogu povecati brzinu cestice brze od brzine svetlosti (i sam Ajnstajn je bio skeptican oko te granice- da li se moze preci) Da ne duzim, moguce je stvoriti crvotocinu u vestackim uslovima. Ali i kad bi se mogla napraviti rupa velicine coveka ( a za to je potrebna veoma velika energija) izgradnja te 'rupe' bi trajala sekund za sekund; trebalo bi sto godina da bi se izgradio hodnik koji bi mogao da vrati materiju sto godina u nazad. Zato nema posetilaca iz buducnosti

alpha centaury:
Ali i kad bi se mogla napraviti rupa velicine coveka ( a za to je potrebna veoma velika energija) izgradnja te 'rupe' bi trajala sekund za sekund; trebalo bi sto godina da bi se izgradio hodnik koji bi mogao da vrati materiju sto godina u nazad. Zato nema posetilaca iz buducnosti

Elem, ovo poslednje nikoga ne sprechava da se vrati u proslost... jer naravno posto se prva takva jednokratna crvotocina otvori povratak u proslost postaje moguc.

Ali treba skrenuti paznju da vreme onako kako ga mi poimamo moze da bude prakticno za ljudske potrebe medjutim ispostavlja se da ono sto mi smatramo pod "vremenom" verovatno nije toliko neflexibilno kao sto mozda na prvi pogled izgleda. Kao sto teorija relativnosti predvidja moguca su odredjena resenja jednachina prostor-vremena kojima su povezane dve tacke u vremenu (inache ovo je teorijska interpretacija "crvotocina") pa je teoretski zamislivo putovanje "napred" ili "unazad" u vremenu. Ali radi dubljeg poimanja vremena i prostora trebalo bi prostor i vreme posmatrati kao jednu celinu tj. prostor-vreme. Posmatranje prostora i vremena odvojeno je sakacenje jedne slike o fizickoj "pozadini" realnosti koja se naziva prostorno-vremenski kontinuum i koja predstavlja jednu dinamicku celinu. Vreme koje mi registrujemo je posledica dinamicke "komponente" (pre nego sto se neko pobuni: ovo je nezgodan izraz ali radi se o sustinski osnovnim pojmovima koje treba onda definisati koristeci manje osnovne pojmove koji nisu uvek adekvatni) takve tvorevine. Tesko je zamisliti nesto takvo jer je nama prirodno da su prostor i vreme opazajno razdvojeni. Medjutim putovanje kroz vreme ne mora uopste biti toliko fantasticna ideja ako se stvari posmatraju iz ugla jedinstvenog prostor-vremena. Postoje razlicite interpretacije bilo kakvog fizickog procesa i nase saznavanje fizicke realnosti je vrlo podlozno tome na koji nachin posmatramo realnost. Evo primera: kretanje jedne elementarne cestice kroz prostor-vreme u pozitivnoj propagaciji vremena je po fizickim efektima nerazluchivo (znachi ne moze se naci razlika u efektima) od kretanja anticestice datoj elementarnoj cestici unazad kroz vreme. So you go figure koji fizicki pojam je nepromenljiv i koja interpretacija realnosti je "tacna". Sve se svodi na pitanje pogodnosti odredjeng modela realnosti.

LL&P,

fakpuppet

Jeronimo:
Sta mislit, da li ljudska rasa ima izgleda da nekad krene sa putovanjem u juce ili u sutra.......gde se krije tajna ..........
Svakako. Neki i sada uz pomoć određenih sposobnosti putuju kroz vrijeme. To nije toliko stvar tehnologije koliko prirodnih ali usljed duhovnog pada zaboravljenih ljudskih sposobnosti.

kretanje kroz proslost je teorijski mo0guca naravno tu je pitanje tehnologije i energije ali putovanje u buducnost je APSOLUTNO NEMOGUCAjer je ona zbir promenljivih. to je kao u simpsonovima, homer ode u proslost i ubije pretka komarca i onda flanders postane gospodar sveta zato sto neki njegov predak nije umro od malarije :!: mada moze doci do prostog genetskog dopunjavanja :wink:

myst:
kretanje kroz proslost je teorijski mo0guca naravno tu je pitanje tehnologije i energije ali putovanje u buducnost je APSOLUTNO NEMOGUCAjer je ona zbir promenljivih. to je kao u simpsonovima, homer ode u proslost i ubije pretka komarca i onda flanders postane gospodar sveta zato sto neki njegov predak nije umro od malarije :!: mada moze doci do prostog genetskog dopunjavanja :wink:

I sta kazes: nemoguce putovanje u buducnost? "APSOLUTNO" josh, jel? I onda krunski dokaz te tvrdnje: primer iz "Simpsona"... e svasta.

Ocigledno nemas pojma sta prichas iz istog razloga kao i vecina mediokritetskih "kastanjet-mozgova" - klaparate o stvarima tako sto:

1. Ih znate "napola" (al stvarno daleko i od toga)
2. I ono sto znate informativno razumete "napola" (al stvarno daleko i od toga)
3. Prenosite na osnovu gorepomenutog formirano originalno (al stvarno daleko i od toga) misljenje sa savrsenim intelektualnim ubedjenjem
4. Smatrate da manje-vise iznesenim tvrdjenjima nema alternative sto je ocigledno totalno ogranicen mentalni pristup

Dakle, teoretska mogucnost putovanja u buducnost ne postoji a teoretska mogucnost putovanja u proslost postoji – hehehehehehhe!!! Ista teorija koja predvidja da je vreme relativno, zavisno od referentnog sistema u kojem se meri, ista ona na koju se indirektno pozivas, predvidja i mogucnost putovanja u buducnost na mnogo jasniji i ocigledniji nacin nego sto je predvidjeno putovanje u proslost tom istom teorijom. Najlakse razumljiv nacin za putovanje u buducnost je (izgleda je ovo ili zaboravio ili nije shodno ustaljenoj praksi polu-informisanja ni znao a jedna je od najpoznatijih posledica teorije relativnosti) ubrzavanje to brzina bliskim brzini svetlosti. Hteo bih da se pozovem na "paradox blizanaca" al opet imajuci u vidu to da je neko i to vrlo verovatno pogresno shvatio necu. Dakle zanemarujuci sve tehnicke poteskoce vezane za ovaj metod putovanja u buducnost potrebno je ubrzati se do brzine bliske brzini c i to je teorijski najjednostavniji metod putovanja u buducnost. Za svaku sekundu naseg putovanja kroz vreme u buducnost mozemo zavisno od brzine da "preskocimo" proizvoljan konacni vremenski period.

Dakle myst, fino je sto si mislio/la svojom glavom pa si dosao/la do ovakvog bilo kakvog zakljucka ali to je naprosto kratkovido i slabo promisljeno. U svoj svojoj mudrosti se pozivas na teoriju koja predvidja obe mogucnosti ali onu koja je mnogo ociglednija negiras. That's a "no-no", Foo Foo... "":twisted:""

LL&P,

fakpuppet

Tacnije, teoretska mogucnost putovanja u buducnost postoji... napravite letilicu koja ide brzinom svetlosti, i obidjite jednom oko sunca... na zemlji ce proci manje od jednog dana, a vi cete preci udaljenost koja se prelazi za 365 dana (ako idete zemljinom putanjom)... Tako da cete, teoretski, biti 365 dana ispred 'zemljana'... no, to uopste ne znaci da ste vi otisli u buducnost... vi ste samo presli ogromno rastojanje za krace vreme nego nas svemirski brod Zemlja...

Poz.

Incognito:
Tacnije, teoretska mogucnost putovanja u buducnost postoji... napravite letilicu koja ide brzinom svetlosti, i obidjite jednom oko sunca... na zemlji ce proci manje od jednog dana, a vi cete preci udaljenost koja se prelazi za 365 dana (ako idete zemljinom putanjom)... Tako da cete, teoretski, biti 365 dana ispred 'zemljana'... no, to uopste ne znaci da ste vi otisli u buducnost... vi ste samo presli ogromno rastojanje za krace vreme nego nas svemirski brod Zemlja...

Poz.

XEXEXEXEXEXE! Aj kad ti kazes, batitze... :twisted:
Valjda ce svane nekome jedan dan pa se vidi sta pishe gore. Get your heads out of your asses and rejoyce!

LL&P,

fakpuppet

Zdravo, i pozdrav svima!
Pre nego sto i ja dam "svoj" odgovor, procitao sam vase komentare, i moram priznati da ima zanimljivih. Ne bih nikog da uvredim u njegovo verovanje, ali ne mogu a da ne dam i svoje misljenje, s obzirom da su ova i njemu slicna pitanja oduvek okupirali covekovo interesovanje, pa i moje. Moram skrenuti paznju da svako ko prica o vremenu mora, ali mora da navede referentni sistem u odnosu na koji meri to vreme. Setite se sta je cika Ajnstajn rekao - vreme i prostor nisu apsolutni!, kao sto se to smatralo pre njega. Dakle kada govorite o prostoru i vremenu, tj. prostorno-vremenskom kontinuumu, zapravo morate uvesti referenti sistem. Otuda i sva zbrka koja nastaje pri ovakvom razmatranju bez uvodjenja referentnog sistema. (Ajnstajn je to objasnjavao slikovito: Ako je kod mene tri popodne i ja kazem sad je tri sata posle podne, onaj u Londonu bi rekao da nije tacno jer njegov sat pokazuje dva popodne, dok bi nas onaj iz Sidneja sumljivo posmatrao i rekao na ni jedan ni drugi nismo u pravu jer njegov sat pokazuje ponoc - i upravo se priprema da spava). Ko je od njih u pravu???
Prvo cu razmatrati putovanje u buducnost, ali pre toga da uvedem referentni sistem. Putnik koji putuje ima svoje vreme, vreme koje pokazuje njegov rucni sat koji je uvek sa njim, i nazvacu ga sopstveno vreme. Vreme posmatraca koji ostaje kod kuce (na pr. na Zemlji) zvacu koordinatno vreme. Putovanje u buducnost je teoretski moguce i zapravo sledi iz Lorencovih transformacija (neko je pomenuo da teoretski nije moguce) koje daju vezu izmedu dva referentna sistema. Jednacine koje je dao Lorenc (koje su usle u Specijalnu teoriju relativnosti, krace STR) prikazuju zavisnost tog vremena. Ja ih necu pisati (imate ih usvakoj fizici za srednju skolu). S obzirom da se u njima javlja kvadratni koren sledi da vreme jednog sistema u odnosu na drugi ne protice linearno (neko je pomenuo da fizicari rade samo sa linearnim vremenom - ma sta to znacilo). Pogledajte: ako odete u prodavnicu i zadrzite se pola sata (koje pokazuje vas rucni sat), kad se vratite kuci i vas zidni sat ce pokazivati isto. Znaci, razlika od pola sata u vasem sistemu ista je kao i kod kuce - veza jeste linearna, tj. vreme je linearno zavisno. To je svet na koji smo navikli, a potvrdjuje ga svakodnevno iskustvo. Svet formiran jos u doba Njutna. Sta se dogadja ako bi krenuli brzinom bliskom brzini svetlosti? Tada vise ne vaze Galilejeve transformacije koje daju linearnu vezu izmedju dva referentna sistema. Uzmimo konstantnu brzinu od 260 000 km/s. Dakle, krecem na put tom brzinom. Moj sat radi kao i da sam na Zemlji (ne brza, ne kasni - potpuno isto), ali u poredjenju sa onim na Zemlji on KASNI! Dakle, postoje dva sata: jedan je samnom, a drugi na Zemlji, i onda vrsim poredjenje. Pri datoj brzini od 260 000 km/s jedan sat u mom sistemu odgovarace dva sata na Zemlji. Eto, to je zapravo teorijska mogucnost koj sledi iz Lorencovih transformacija. Ako na putu provedem recimo 10 godina (pet da odem i pet da se vratim) na Zemlji nece proci deset - vec dvadeset. Ja cu ostariti deset godina (koliko pokazuje moj rucni sat) dok ce moji vrsnjaci ostariti dvadeset. Dakle, i ja starim samo sporijim tempom. Kad se vratim na Zemlju, naravno da necu naici na sebe, jer sam jedinstven - ne postoji drugo JA! Ako bi brzina bila veca, na pr 290 000 km/s, razlika bi bila gotovo cetri puta veca: Dakle, za mojih 10, na zemlji bi proslo 39. Stario bih jos sporije. Nelinearnost je najvise izrazena pri brzinama od 98-99.999...% brzine svetlosti. Na primer ako sa 290 000 km/s odem na 299 999 km/s odn povecam je za 9 999 km/s; mojih 10 godina odgovarace 3873 godina na Zemlji. (pazite koliko sam trebao da povecam brzinu da bi sa duple razlike imao cetvoroduplu - 30 000 km/s ili deseti deo brzine svetlosti, a za koliko da bi imao 387 puta vecu). Dakle, putovanje u buducnost je teoretski moguce na ovaj nacin ( a ne nekakvim "portalom", "zvezdanom kapijom" i tome slicno). Masina je upravo svemirska letelica. Sto putujem sve vecom brzinom, blizeci se brzini svetlosti, razlika u pokazivanju mog, i onog casovnika na Zemlji je sve veca. Vreme u ova dva sistema ne tece isto!!!
Ovo je i eksperimentalno dokazano 60-tih godina proslog veka na nekim cesticama. Zapravo svet cestica je pravo carstvo relativistickih brzina (brzina bliskih brzini svetlosti) koje su nama nedostupne. Naravno pored ove pojave, javlja se i kontrakcija duzine, no ne bih sad o tome.
Ako je nekome muka od ovih brzina postoji i drugi nacin za putovanje u buducnost. To sledi iz Opste teorije relativnosti (ili relativisticke teorije gravitacije). Jedna od posledica te teorije jeste da vreme u prisustvu gravitacionog polja tece sporije! Dakle, vreme zavisi od gravitacionog potencijala. Da napomenem (negde sam video na forumu) brzina svetlosti u vakuumu NIJE KONSTANTNA VELICINA!, vec (prema Opstoj teoriji zavisi od gravitacionog potencijala, kao i od elektricnih i magnetnih osobina supstancije (prema Maksvelovoj teoriji); samo za nase uslove mozemo je smatrati konstantnom). I jos nesto! Brzina svetlosti je 299 792 458 m/s u vakuumu. U svim ostalim sredinama je manja (u zavisnosti od indeksa prelamanja sredine). No da se vratim gravitaciji. Znaci da u prisustvu jekih gravitacionih polja (neutronske zvezde ili jos bolje crne rupe) vreme tece sporije u odnosu na posmatraca koji se nalazi daleko od njih. Kad kazem "daleko" mislim gde se to polje gotovo ne oseca. Dakle sve sto treba jeste da nadjemo malu crnu rupu (zasto malu, sad da se ne upustam u to), i da u njenoj blizini boravimo sto duze. Sto smo sve blize horizontu dogadjaja crne rupe (tj. sto smo sve vise u jacem gravitacionom polju) nase sopstveno vreme (da podsetim: vreme koje meri nas rucni sat) tece sporije u odnosu na onog koji se nalazi van tog polja (koji nije toliko lud da rizikuje zivot zarad putovanja u buducnost). Kad izadjemo iz tog gravitacionog polja (na bezbedno) videcemo razliku u pokazivanju casovnika. Razlika ce biti tim veca sto smo bili duze i sto smo bili u jacem gravitacionom polju. Postoje i relacije koje iskazuju tu zavisnost, no necu ih sad pisati. Da napomenem, i ovo je eksperimentalno potvrdjeno merenjem spektra toplih zvezda u drugoj polovini proslog veka. Ono sto je zanimljivo je da iz Opste teorije relativnosti (krace OTR) sledi konacnost gravitacionog potencijala. Dakle, postoji konacni gravitacioni potencijal (slicno kao i u STR sto postoji konacna brzina) koje moze posedovati neko telo na svojoj povrsini. Da napomenem, gravitacioni potencijal zavisi od mase tela (kao i jacina gravitacionog polja), ali za razliku od jacine polja koja opada sa kvadratom rastojanja, potencijal opada linearno - dakle sa rastojanjem. Ta vrednost potencijala iznosi 45000 TJ/kg (Teradzula po kilogramu). Ni jedeno telo ne moze imati vecu vrednost od ove. U suprotnom gravitacija bi izvila prostorno vremenski-kontinuum u samog sebe, kao sto je slucaj sa crnom rupom. (Ona upravo na svom horizontu dogadjaja ima ovu vrednost gravitacionog potencijala, odn. da bi neko telo postalo crna rupa, na svovoj povrsini mora imati ovu vrednost gravitacionog potencijala, no to se ne tice ove teme). Ilustracije radi, gravitacioni potencijal na povrsini nase planete iznosi oko 62.5 miliona J/kg. (Dobija se jednostavnim mnozenjem jacine gravitacionog polja 9.81 N/kg sa njenim radijusom 6378000 m). Za telo koje je 10 miliona puta masivnije od Zemlje (dakle deset miliona planeta, mase nase planete, smesteno unutar Zemlje, a da se njen radijus ne promeni), tek periodu od 1000 godina na njegovoj povrsini odgovara 1007 godina daleko od njega. Dakle ako bi sa Zemlje otisli na to telo, i bili 1000 godina (ma koliko vam se to cinilo dugo), a zatim vratili na Zemlju, videli bi (ako bi uopste to doziveli) da je na Zemlji proslo 1007 - otisli bi 7 godina napred, u buducnost. Jacina gravitacionog polja bila bi 98 000 000 N/kg - dakle 10 miliona puta veca od ove na zemlji (ma kako vi to zamisljali) i ne bi izdrzali sopstvenu tezinu, "razlili" bi se po povrsini planete, kao ulje na povrsini vode. Takav oblik bi po nas bio fatalan. Na vama je da odlucite: ili velika brzina ili veliki potencijal. Izaberite.
Vreme ne mozemo zaustaviti, dakle ono neumoljivo tece napred hteli mi to ili ne. To bi se krsilo sa zakonima danasnje fizike - prvenstveno sa Teorijom relativnosti. Ovo su za sada dva poznata nacina na koji mozemo putovati u buducnost. U oba nacina i mi starimo, i za nas protice vreme. Kojom brzinom ce proticati, zavisi od nase volje, ali ne mozemo ga zaustaviti. Dakle. da bi vreme stalo, moramo se kretati brzinom svetlosti (sto je u suprotnosti sa STR) ili biti na mestu gde potencijal ima prethodno datu vrednost - 45000 TJ/kg (sto je u suprotnosti sa OTR).
Sto se tice proslosti - situacija je drugacija. Naime, mi, kao putnici, ne mozemo se vratiti u proslost (ni teorijski ni eksperimentalno), ali mozemo gledati u proslost. I gledamo!, a da neki nisu ni svesni toga. Zbog ogranicenosti brzine prostiranja svetlosti (uopste informacija) potrebno je vremena da informacija o nekom dogadjaju dospe do nas. Na primer, Sunce je od nas daleko oko 150 000 000 km. Da svetlost predje to rastojanje potrebno je nesto vise od 8 minuta. Dakle, ako bi Sunce kojim slucajem nestalo dok citas ovo, ti bi to saznao (saznala) tek posle 8 minuta. Znaci, iako ga nema - ono za tebe jos postoji! Kada budes video(la) da je sunce nestalo, oni na vecoj daljini (Mars, Jupiter) ce ga i dalje videti. Za njih ce ono i dalje da postoji. Sto dalje gledas, vidis sve dalju proslost. Kada gledate galaksije (kao na primer Andromedu) vase oci se kupaju u svetlosti staroj vise od dva miliona godina! Dakle gledate galaksiju kakva je ona bila pre vise od dva miliona godina! kakva je ona danas - reci ce nam potomci nakon vise od dva miliona godina! (ko dozivi, pricace). To je zbog toga sto se ona nalazi na oko dva miliona svetlosnih godina od nas (ma kako vi to zamisljali!) Iskreno, ja ne mogu. Celokupna struktura STR ukazuje na nemogucnost kretanja brzinama vecim od brzine svetlosti. Tu zabranu susrecemo vec kod Lorencovih transformacija. U suprotnom, realnim vrednostima prostorno-vremenskih koordinata dogadjaja, u jednom sistemu reference, odgovarale bi imaginarne vrednosti u drugom, sto je fizicki neprihvatljivo i nerealno. Brzina prenosa signala (energije) nuzno je limitirana vrednoscu brzine svetlosti, ako zelimo sacuvati kauzalnost dogadjaja. Geometrijski gledano, postoje i brzine vece od brzine svetlosti. Ako posmatramo makaze koje se zatvaraju pod malim uglom, pri dovoljnoj brzini, tacka preseka oba seciva moze se kretati vecom brzinom od brzine svetlosti. Ali to nije u suprotnosti sa STR. Tacka preseka je geometrijska tacka (nije materijalna) i za nju ne vaze zakoni fizike.
Putovanje kroz vreme, kako je to prikazano u filmovima naucne fantastike (prolaskom kroz neki "portal" ili "kapiju" ili "kolima koja nestaju pred nama"......... samo je fantazija. Samo da napomenem: posledice Teorije relativnosti nisu koristili ni najveci pisci naucne fantastike u najvecim poletima svoje maste. Ni "Zvezdane staze", ni "Ratovi zvezda", ni "Svemirska stanica 9" i sl.
Medjutim, ipak postoji mogucnost.....ali ne u ovom (nasem) univerzumu. Gde? O tome drugom prilikom.
Nadam se da vas nisam zamorio, ali ako vas zanima nesto o Teoriji relativnosti pisite na radisakvarisa@yahoo.com
Pozdrav!

Onaj DON ima popi3di kad vidi ovolike postove al ko ga ferma...

rasa77:
Zdravo, i pozdrav svima!

E vala vozdra i tebi... again.

rasa77:
Setite se sta je cika Ajnstajn rekao - vreme i prostor nisu apsolutni!, kao sto se to smatralo pre njega.

Ako je ovo "cika Ajnstajn" sarkazam onda mu bash nema mesta u tvom postu s obzirom da "cika" Ajnstajn koliko god da sada izgleda nekome nedorechen je neosporno genije kakvog necemo skoro videti. S druge strane ako je "cika Ajnstajn" samo podilazenje neukoj decici sa foruma - hehe - mogu josh da razumem. Samo sto neke ovde ipak interesuje nesto vise od prezvakavanja opstepoznatih i mondenih prichitza.

rasa77:
Dakle kada govorite o prostoru i vremenu, tj. prostorno-vremenskom kontinuumu, zapravo morate uvesti referenti sistem. Otuda i sva zbrka koja nastaje pri ovakvom razmatranju bez uvodjenja referentnog sistema. (Ajnstajn je to objasnjavao slikovito: Ako je kod mene tri popodne i ja kazem sad je tri sata posle podne, onaj u Londonu bi rekao da nije tacno jer njegov sat pokazuje dva popodne, dok bi nas onaj iz Sidneja sumljivo posmatrao i rekao na ni jedan ni drugi nismo u pravu jer njegov sat pokazuje ponoc - i upravo se priprema da spava). Ko je od njih u pravu???

Bla, bla, bla... "tehnikalije".

rasa77:
Prvo cu razmatrati putovanje u buducnost, ali pre toga da uvedem referentni sistem. Putnik koji putuje ima svoje vreme, vreme koje pokazuje njegov rucni sat koji je uvek sa njim, i nazvacu ga sopstveno vreme.

How original! Hehehehe.

rasa77:
Vreme posmatraca koji ostaje kod kuce (na pr. na Zemlji) zvacu koordinatno vreme. Putovanje u buducnost je teoretski moguce i zapravo sledi iz Lorencovih transformacija (neko je pomenuo da teoretski nije moguce) koje daju vezu izmedu dva referentna sistema.

Jeste neko pod nickom X je pomenuo je teorijski putovanje u buducnost nemoguce dok istovremeno teorija predvidja putovanje u PROSLOST. E jeltemanemojte? Ok covek se bio zaneo krimi-pornicem na SuperRTL-u pa mu se josh da i oprostiti (mada ce prve tri godine sigurno da provede lizuci masne cipele nekom raspopljenom gej popu samoubici u limbu). Najocigledniija stvar koje mu je promakla je da i on putuje u buducnost dok izvodi ritmicke pokrete rukom i onanishe na poster Britni Spirs samo ne brze nego ostali iz "Zemaljskog" referentnog sistema (dodsue ako je verovati prichama koje prichaju nase mrtve babe kicma ce mu se osusi i omatorice ranije od ostalih ako upraznjava protivprirodan sex sa samim sobom).

rasa77:
Jednacine koje je dao Lorenc (koje su usle u Specijalnu teoriju relativnosti, krace STR) prikazuju zavisnost tog vremena. Ja ih necu pisati (imate ih usvakoj fizici za srednju skolu). S obzirom da se u njima javlja kvadratni koren sledi da vreme jednog sistema u odnosu na drugi ne protice linearno (neko je pomenuo da fizicari rade samo sa linearnim vremenom - ma sta to znacilo).

Heheheh! Ma jel? Kvadratni koren pa nije linearna? E svasta. Ti si poceo sa puno detalja oko preciziranja okolnosti u kojima ispitujemo ovaj relativisticki fenomen a onda si ostao totalno nejasan po pitanju "nelinearnosti" (i to u najmanju ruku "nejasan" - a vrlo verovatno da si lupio za super tesku kategoriju). Ako se posmatra samo *neinercijalni* sistem referencije tada je zavisnost vremena od brzine nelinearna funkcija. Medjutim to je sasvim druga prica. Dakle, pazi malo sta umujes...

rasa77:
Pogledajte: ako odete u prodavnicu i zadrzite se pola sata (koje pokazuje vas rucni sat), kad se vratite kuci i vas zidni sat ce pokazivati isto. Znaci, razlika od pola sata u vasem sistemu ista je kao i kod kuce - veza jeste linearna, tj. vreme je linearno zavisno.

Linearno - nelinearno! Linearno - nelienarno! Pa sta je na kraju kraja, kraja, kraja, kraja i konca?

rasa77:
To je svet na koji smo navikli, a potvrdjuje ga svakodnevno iskustvo. Svet formiran jos u doba Njutna.

Hehehehe! Pa kako da se covek ne smeje onda na (ovom) "casu" fizike ili preziva Orbit zvaku? Pa jel ljudi tek od Njutnovog doba imaju intuitivnu predstavu o linearnom protoku vremena svugde i stalno? Ta ideja je u Njutnovo doba tek uvedena u "nauku" kroz matematicki formalizam (ali sustinski josh i pre Njutna). Sam pominjes Galilejeve transformacije koje tamo negde ne vaze a posle prozivas Njutna ni krivog ni duznog za uvodjenje kablovske televizije koja samo pusta domace kanale i one iz bivsih Ex Yu republika... Dakle opet ti fali preciznost ali na kraju krajeva to nije preterano bitno za nekoga ko nema pojma (barem nazivno) o onome o cemu drzis preavanje.

rasa77:
Sta se dogadja ako bi krenuli brzinom bliskom brzini svetlosti? Tada vise ne vaze Galilejeve transformacije koje daju linearnu vezu izmedju dva referentna sistema.

Zapravo ono sto rasa77 hoce da otkuca al nikako da mu podje za prstima je da Galilejeve transformacije ne vaze uopste. Ne vaze bash ni Lorencove al su kudikamo bolje od Galilejevih.

rasa77:
Uzmimo konstantnu brzinu od 260 000 km/s. Dakle, krecem na put tom brzinom.

Well fakin' finally!!! Konstantna brzina! Inercijalni sistem referencije (implicitno). AVE MARIA!!!! Excuse my excitement...

rasa77:
Moj sat radi kao i da sam na Zemlji (ne brza, ne kasni - potpuno isto), ali u poredjenju sa onim na Zemlji on KASNI! Dakle, postoje dva sata: jedan je samnom, a drugi na Zemlji, i onda vrsim poredjenje.

Ok, vazno da si se ti setio da nam kazes da postoje ipak dva sata (casovnika valjda li je...?)... na kraju.

rasa77:
Pri datoj brzini od 260 000 km/s jedan sat u mom sistemu odgovarace dva sata na Zemlji. Eto, to je zapravo teorijska mogucnost koj sledi iz Lorencovih transformacija. Ako na putu provedem recimo 10 godina (pet da odem i pet da se vratim) na Zemlji nece proci deset - vec dvadeset. Ja cu ostariti deset godina (koliko pokazuje moj rucni sat) dok ce moji vrsnjaci ostariti dvadeset.

Aham... Znachi ako budes u svemiru deset sopstvenih godina ostarices... deset godina? Bozze ni vreme vishe nije ono sto je nekad bilo.

rasa77:
Dakle, i ja starim samo sporijim tempom. Kad se vratim na Zemlju, naravno da necu naici na sebe, jer sam jedinstven - ne postoji drugo JA!

Ma pusti ti te priche... desava se ljudima da odu na put i kad se vrate nadju tipa koji lezi u krevetu pored njihove zene, opusteno sa sve odelom lezerno razbacanim po sobi, brijachem i cetkicom za zubalo u kupatilu sve isto ko da si ti a nisi ti. Cak ga i deca zovu "tata"... Vratio se pilot Babo iz kosmosa.

rasa77:
Ako bi brzina bila veca, na pr 290 000 km/s, razlika bi bila gotovo cetri puta veca: Dakle, za mojih 10, na zemlji bi proslo 39. Stario bih jos sporije. Nelinearnost je najvise izrazena pri brzinama od 98-99.999...% brzine svetlosti. Na primer ako sa 290 000 km/s odem na 299 999 km/s odn povecam je za 9 999 km/s; mojih 10 godina odgovarace 3873 godina na Zemlji. (pazite koliko sam trebao da povecam brzinu da bi sa duple razlike imao cetvoroduplu - 30 000 km/s ili deseti deo brzine svetlosti, a za koliko da bi imao 387 puta vecu). Dakle, putovanje u buducnost je teoretski moguce na ovaj nacin ( a ne nekakvim "portalom", "zvezdanom kapijom" i tome slicno). Masina je upravo svemirska letelica. Sto putujem sve vecom brzinom, blizeci se brzini svetlosti, razlika u pokazivanju mog, i onog casovnika na Zemlji je sve veca.

Opet linearnost - nelinearnost... hehe e choveche jel tebi svanjava doveche kad svima sunce zalazi? Pa ta tvoja nelinearnost je totalno, ajd' da ne kazem nebitna, ali nebitna. Ona samo izrazava funkcionalnu zavistnost relativnog linearnog "protoka" vremena od relativne brzine u dva inercijalna sistema referencije.

rasa77:
Vreme u ova dva sistema ne tece isto!!!

Nemo toliko se uzbudjujes... A sad da ti postavim jedno bitno pitanje a valjda ce da nam das i SOPSTVENO misljenje: jel ti znas da je jedan od postulata Ajnstajnove teorije relativnost i postulat koji kaze da su svaka dva inercijalna sistema referencije apsolutno ravnopravna. Drugim recima: ako ja posmatram neki sistem koji se krece u odnosu na mene i moj casovnik konstantnom brzinom ja detektujem da u nj' vreme prolazi sporije nego kod mene. Medjutim baja u tom sistemu detektuje totalno drugu (ili istovetnu - kako vec kontas misao) stvar: on vidi kako vreme kod mene prolazi sporije i to tacno onoliko puta koliko se meni cini da je kod njega vreme usporeno. Pa ajd ti nama objasni kako je moguce da samo ti ostaris manje od ostalih kada su dva sistema ravnopravna i moze se govoriti samo o relativnim protocima vremena. S moje tacke gledisa ti koji jurcas po kosmosu staris sporije ali za tebe Zemlja jurca jednako velikom brzinom kao i ti za nas. So whazz the deal with that shayt?

rasa77:
Ovo je i eksperimentalno dokazano 60-tih godina proslog veka na nekim cesticama. Zapravo svet cestica je pravo carstvo relativistickih brzina (brzina bliskih brzini svetlosti) koje su nama nedostupne. Naravno pored ove pojave, javlja se i kontrakcija duzine, no ne bih sad o tome.

Jes bolje nemo, ko zna sta ce josh da ispadne.

rasa77:
Ako je nekome muka od ovih brzina postoji i drugi nacin za putovanje u buducnost. To sledi iz Opste teorije relativnosti (ili relativisticke teorije gravitacije). Jedna od posledica te teorije jeste da vreme u prisustvu gravitacionog polja tece sporije! Dakle, vreme zavisi od gravitacionog potencijala. Da napomenem (negde sam video na forumu) brzina svetlosti u vakuumu NIJE KONSTANTNA VELICINA!, vec (prema Opstoj teoriji zavisi od gravitacionog potencijala, kao i od elektricnih i magnetnih osobina supstancije (prema Maksvelovoj teoriji); samo za nase uslove mozemo je smatrati konstantnom).

A chunu li ti djetitju za kvantnu teoriju? Sha bre nije konstantna aman choveche?!? Pa jel fotoni putuju kroz nekakav materijal koji prozima i vakuum i fizicka polja u medjucesticnom prostoru ili nesto trece? Opet precizan do koske.

rasa77:
I jos nesto! Brzina svetlosti je 299 792 458 m/s u vakuumu. U svim ostalim sredinama je manja (u zavisnosti od indeksa prelamanja sredine). No da se vratim gravitaciji.

Aj ti bolje se vrati gravitaciji...

rasa77:
... Ta vrednost potencijala iznosi 45000 TJ/kg (Teradzula po kilogramu). Ni jedeno telo ne moze imati vecu vrednost od ove. U suprotnom gravitacija bi izvila prostorno vremenski-kontinuum u samog sebe, kao sto je slucaj sa crnom rupom.

A crna rupa nije telo nego je nesto - sta ono bese? Au more... pa telo mora ima dve ruke, dve noge i glavu ili cetri noge, nula ruku i glavu ili cetri noge, rep i glavu ili dve ruke, dve noge, nula glava i rep ili...

rasa77:
(Ona upravo na svom horizontu dogadjaja ima ovu vrednost gravitacionog potencijala, odn. da bi neko telo postalo crna rupa, na svovoj povrsini mora imati ovu vrednost gravitacionog potencijala, no to se ne tice ove teme). Ilustracije radi, gravitacioni potencijal na povrsini nase planete iznosi oko 62.5 miliona J/kg. (Dobija se jednostavnim mnozenjem jacine gravitacionog polja 9.81 N/kg sa njenim radijusom 6378000 m). Za telo koje je 10 miliona puta masivnije od Zemlje (dakle deset miliona planeta, mase nase planete, smesteno unutar Zemlje, a da se njen radijus ne promeni), tek periodu od 1000 godina na njegovoj povrsini odgovara 1007 godina daleko od njega. Dakle ako bi sa Zemlje otisli na to telo, i bili 1000 godina (ma koliko vam se to cinilo dugo), a zatim vratili na Zemlju, videli bi (ako bi uopste to doziveli) da je na Zemlji proslo 1007 - otisli bi 7 godina napred, u buducnost. Jacina gravitacionog polja bila bi 98 000 000 N/kg - dakle 10 miliona puta veca od ove na zemlji (ma kako vi to zamisljali) i ne bi izdrzali sopstvenu tezinu, "razlili" bi se po povrsini planete, kao ulje na povrsini vode. Takav oblik bi po nas bio fatalan. Na vama je da odlucite: ili velika brzina ili veliki potencijal. Izaberite.
Vreme ne mozemo zaustaviti, dakle ono neumoljivo tece napred hteli mi to ili ne. To bi se krsilo sa zakonima danasnje fizike - prvenstveno sa Teorijom relativnosti.

Whatever... josh jedan tip koji polaze previshe u ono sto teorija govori. Teorija nije sama Priroda a zakoni fizike su aproksimativni i samo deo jednog modela koji sluzi da nam omoguci dobijanje izvesnih rezultata koji su podlozni prakticnoj proveri.

rasa77:
(Ovo su za sada dva poznata nacina na koji mozemo putovati u buducnost. U oba nacina i mi starimo, i za nas protice vreme. Kojom brzinom ce proticati, zavisi od nase volje, ali ne mozemo ga zaustaviti.

Jest poznata nachina... tebi.

rasa77:
Sto se tice proslosti - situacija je drugacija. Naime, mi, kao putnici, ne mozemo se vratiti u proslost (ni teorijski ni eksperimentalno),

Skolski! Hehehe! Ako znas ista o relativisticko-kvantnoj mehanici znao bi da podela na proslost-buducnost nije striktna koliko u nasim mozgitjima. S druge strane na horizontu dogadjaja vreme stoji za posmatraca daleko od njega... pa sta se desava unutar horizonta dogadjaja? I sama klasicna OTR predvidja resenja jednacina prostorno-vremenskog kontinuuma kojima je "dozvoljeno" putovanje u proslost (i of kors buducnost). Dakle postoji razlog zbog cega se prostor i vreme nazivaju prostorno-vremenski KONTINUUM. To je jedan mejbi apstraktan 4D prostor po kojem je "dozvoljeno" setanje kako po prostornim tako i vremenskoj osi.

rasa77:
ali mozemo gledati u proslost. I gledamo!, a da neki nisu ni svesni toga.

Ali mozemo gledati i u bob! I gledamo!, a da neki nisu ni svesni toga...

rasa77:
Zbog ogranicenosti brzine prostiranja svetlosti (uopste informacija) potrebno je vremena da informacija o nekom dogadjaju dospe do nas. Na primer, Sunce je od nas daleko oko 150 000 000 km. Da svetlost predje to rastojanje potrebno je nesto vise od 8 minuta. Dakle, ako bi Sunce kojim slucajem nestalo dok citas ovo, ti bi to saznao (saznala) tek posle 8 minuta. Znaci, iako ga nema - ono za tebe jos postoji! Kada budes video(la) da je sunce nestalo, oni na vecoj daljini (Mars, Jupiter) ce ga i dalje videti. Za njih ce ono i dalje da postoji. Sto dalje gledas, vidis sve dalju proslost. Kada gledate galaksije (kao na primer Andromedu) vase oci se kupaju u svetlosti staroj vise od dva miliona godina! Dakle gledate galaksiju kakva je ona bila pre vise od dva miliona godina! kakva je ona danas - reci ce nam potomci nakon vise od dva miliona godina! (ko dozivi, pricace).

U chijem "danas". Baje u Australiji, Engleskoj ili...? Nc!

rasa77:
(Celokupna struktura STR ukazuje na nemogucnost kretanja brzinama vecim od brzine svetlosti. Tu zabranu susrecemo vec kod Lorencovih transformacija. U suprotnom, realnim vrednostima prostorno-vremenskih koordinata dogadjaja, u jednom sistemu reference, odgovarale bi imaginarne vrednosti u drugom, sto je fizicki neprihvatljivo i nerealno.

I opet teorija diktira uslove prirodi a? CCCCC... Imaginarne vrednosti fizickih velicina naravno niko ne moze da izmeri ili jelte shvati pa se zato onda odbacuju. E pa crvc! Slicno je bilo i u kvantnoj mehanici i imaginarnim vrednostima talasne funkcije koje su odbacivane kao fizicki neosnovane. Medjutim neko se setio pa im je dao interpretaciju i to vrlo elegantnu i logicki doslednu pa tako vishe nije praksa da se takve vrednosti odbacuju eto jer su nam "imaginarne". Dakle i same imaginarne vrednosti su dobile fizicko tumacenje sto naravno nije sluchaj u STR koja je ipak baba za kvantnu fizuku i "frame of mind" koji je ona sa sobom "izrodila". Tela imaginarne mase, negativne energije i sl dobijaju ili ce dobiti adekvatno fizicko tumacenje. I same matematicke forme nekada same imaju "vishe" "mastovitosti" od njihovih tvoraca i interpretatora... Bljak!

Baj d vej: struktura STR ne ukazuje samo na nemogucnost kretanja brzinama vecim od c. Ta teorijia explicitno tvrdi da je to nemoguce.

rasa77:
(Brzina prenosa signala (energije) nuzno je limitirana vrednoscu brzine svetlosti, ako zelimo sacuvati kauzalnost dogadjaja.

Ma jesi siguran u ovo? Mislim sve ovo pa "kauzalnost" pa "da se ochuva" pa "nuzno"...

rasa77:
Geometrijski gledano, postoje i brzine vece od brzine svetlosti. Ako posmatramo makaze koje se zatvaraju pod malim uglom, pri dovoljnoj brzini, tacka preseka oba seciva moze se kretati vecom brzinom od brzine svetlosti. Ali to nije u suprotnosti sa STR. Tacka preseka je geometrijska tacka (nije materijalna) i za nju ne vaze zakoni fizike.

Jest ovo je bash fin primer. Mozemo isto i da projektujemo nase astralno telo trenutno u razne galaksije i da prichamo s razim vanzemaJcima na raznim jeziKima i sve to brze od svetlosti. Ni ovo nije u suprotnosti sa STR.

rasa77:
Putovanje kroz vreme, kako je to prikazano u filmovima naucne fantastike (prolaskom kroz neki "portal" ili "kapiju" ili "kolima koja nestaju pred nama"......... samo je fantazija. Samo da napomenem: posledice Teorije relativnosti nisu koristili ni najveci pisci naucne fantastike u najvecim poletima svoje maste. Ni "Zvezdane staze", ni "Ratovi zvezda", ni "Svemirska stanica 9" i sl.

Pa jes bre koji ce SF zaludjenik da gleda film u kojem se nadljudksim naporima 60 generacija astronauta ubrzava u nekom brodu na jonski pogon do brzine od 0.25 c pa onda jedno sledecih 600 generacija putuje do neke zamisljene zvezde a u medjuvremenu se na brodu odvija radnja iz "Melrose Place"...?

rasa77:
Medjutim, ipak postoji mogucnost.....ali ne u ovom (nasem) univerzumu. Gde? O tome drugom prilikom.
Nadam se da vas nisam zamorio, ali ako vas zanima nesto o Teoriji relativnosti pisite na radisakvarisa@yahoo.com
Pozdrav!

Pozdrav. Pa pusti muz'ku! Pusti muz'ku!!!

LL&P,

fakpuppet

Back