Putin i Si razvijaju stratešku saradnju bez presedana

Pa dobro, i naša Crvena Zvezda ima tim koji nije baš sa Dorćola. Pa šta fali. Ameri imaju pare da pokupe i stipendiraju najbolje Kineze, kao što mi imamo pare da kupimo igrače afričkog porekla.

Ko ima pare, može sve.

Pogledajte prilog 1548941
Занмо да се клањаш мамону али и за то има лека, папирићи су нестабилан материјал за градњу империје.
 
Upravo je dinamika međunarodnih odnosa ključna reč: jedino što može da natera Ameriku da se mane ugadanja nemačkom revanšizmu na račun Srbije je strateški uspon Kine i pretnja njenog prodora u Evropu, inače mrka kapa po nas.

Miteran je inače još Bušu senioru otvoreno govorio da je nemačko držanje prema exYU samo izraz revanšizma.
Šta bi bio uzrok nemačkog revanšizma prema Srbiji
 
Ja volim i cenim Rusiju, ali sam po malo i zabrinut.
Putin je mudar državnik, ali pitanje je ko će doći posle njega. Ne treba previše verovati KIni i postati previše zavisan. Nadam se da vode računa o tome. Prijateljstvo kod država ne postoje, samo interesi, ja sam ubedjen u tačnost ove rečenice.
Isto tako, nije dobra demografija. Ne mogu da nadjem tačne podatke ali izgleda da procenat ruskog stanovništva opada a raste onog sa poreklom iz centralno azijskih zemalja. Velika je zavisnost od radnika koji dolaze iz Tadjikistana, Kirgistana, Uzbekistana, itd. To se dobro kontroliše, ali ko zna šta e biti za 10 godina.
 

Kako Kina snabdeva rusku ratnu ekonomiju​

Dojče veledanas 06:37
Kako Kina snabdeva rusku ratnu ekonomiju 1
Foto: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV

Nakon što je imenovao ekonomistu Andreja Belousova za novog ministra odbrane, ruski predsednik Vladimir Putin otputovao je u posetu kineskom predsedniku Siju Đinpingu. Kina je, prema tvrdnjama u jednoj novoj američkoj studiji, od 2023. godine najvažniji dobavljač mikroelektronike i mašina koje služe za rusko naoružanje. Putin pokazuje da želi dalje da oblikuje rusku industriju u ratnu ekonomiju.

Još krajem 2023. „Nemački savet za spoljne odnose“ (DGAP) u jednoj analizi je izračunao da je zapadnoj vojnoj alijansi u najgorem scenariju preostalo samo još pet godina da zadrži svoj potencijal odvraćanja od mogućeg ruskog napada na neku zemlju NATO.
Autor te studije, Kristijan Meling, šef „Centra za bezbednost i odbranu“ u DGAP, sada je obnovio svoju analizu s fokusom na jačanje ruske vojske u ratu protiv Ukrajine. „Putin živi još samo kroz ovaj rat“, tvrdi nemački stručnjak u intervjuu za DW. „Potreban mu je rat, jer je prizvao toliko duhova koji možda uopšte i ne mogu da prihvate mir.“

Konfrontacija s NATO?​

Ponovno naoružavanje NATO zato je direktno povezano sa snabdevanje oružjem onih 50 nacija koje, predvođene Sjedinjenim Državama, pružaju Ukrajini podršku.

Američki trust mozgova „Centar za strateške i internacionalne studije“ (CSIS) zaključio je u svojoj studiji objavljenoj u aprilu da „Putinove tekuće i sveobuhvatne vojne reforme“ u ratu protiv Ukrajine pokazuju da se „Rusija možda priprema za sukob s NATO u okviru naredne dve decenije, uključujući i konvencionalni rat velikih razmera“.
Američki CSIS sa sedištem u Vašingtonu, koji je prema, izveštajima tamošnjih medija blizak američkoj industriji naoružanja, po drugi put od početka ruske invazije na Ukrajinu istraživao je kako se ruska industrija naoružanja snabdeva robom iz inostranstva i kako izbegava zapadne sankcije. Ta studija objavljena je pod naslovom „Stanje odbrambene industrije Rusije nakon dve godine rata“.

Rusija uvozi elektroniku – zaobilazeći zapadne sankcije​

Da bi to učinili, istraživači su analizirali javno dostupne podatke o kretanju robe u Rusiju, posebno mikroelektroniku potrebnu za rakete i tzv. „klizne bombe“. CSIS je pratio i trgovinu tzv. CNC-mašinama, odnosno mašinama za obradu metala kojima upravljaju računari. One se koriste za izradu artiljerijskih granata i druge municije.
„Ruska odbrambena industrija pronašla je načine da dobije ono što joj je potrebno za povećanje proizvodnje oružja“, zaključuje se u analizi američkog CSIS. „Kremlj se i dalje oslanja na komponente iz inostranstva uvezene preko složene mreže posrednika. To se pokazalo ključnim za snabdevanje ruske vojske u Ukrajini“, ocenjuje se u studiji.

Prema tim procenama, Kina je od proleća 2023. postala najvažniji dobavljač Rusije: „Gotovo svi vodeći izvoznici mikroelektronike imaju sedište u Kini i Hongkongu, a jedna firma ima sedište u Turskoj“, navodi se u studiji.

Nagli porast kineskog uvoza u martu 2023.​

Kineski izvoz mikroelektronike u Rusiju naglo je porastao u martu 2023. U to vreme kineski predsednik Si Đinping posetio je ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi.
„Ruski uvoz CNC-mašina od kineskih firmi koji se koriste za preciznu proizvodnju delova za različite sisteme naoružanja, od municije do aviona, takođe je naglo porastao u mesecima nakon sastanka Sija i Putina u martu 2023“, navodi CSIS.
Američki trust mozgova objavio je i nekoliko grafikona institut koji pokazuju da su između marta i jula 2023. firme iz Kine i Hongkonga snabdevale Rusiju elektronikom između 200.000 i 300.000 puta svakog meseca.

Mnogo dronova za Moskvu, malo za Kijev​

Poređenje je
Posebno je pikantno poređenje isporučenih bespilotnih letelica: „Rusija je u direktnim isporukama dobila bespilotne letelice od kineskih trgovačkih firmi u vrednosti od najmanje 14,5 miliona američkih dolara, dok je Ukrajina dobila samo bespilotne letelice kineske proizvodnje i komponente u vrednosti od oko 200.000 američkih dolara, većinom od evropskih posrednika“, navodi se u izvešću američkog CSIS.
Pri tome neke od kompanija iz Kine i Hongkonga koje isporučuju u Rusiju posluju i sa Ukrajinom. A ako su te firme pod sankcijama EU ili SAD, onda to pravi problem, jer trgovinska ograničenja na kraju mogu da utiču i na Ukrajinu.
I na kraju, američki istraživači došli su do zaključka da je „ruski industrijski sektor postao potpuno zavisan od Kine kada je reč o mašinama i komponentama važnim za proizvodnju naoružanja“.

To potvrđuju istrage koje se sprovode u Ukrajini i gde se ruske rakete, klizne bombe i dronovi koje presretne ukrajinska protivvazdušna odbrana rastavljaju na delove.
Od prošle godine ukrajinska vojska u ruskom oružju pronalazi pre svega kinesku elektroniku, kaže za DW stručnjak za sankcije Vladislav Vlasijuk anžovan u administraciji predsednika Ukrajine.

Manje visoke tehnologije u ruskom oružju​

Za razliku od vremena pre invazije na Ukrajinu, Rusija proizvodi sve više one vrste municije i oružja u kojima su zapadne visokotehnološke komponente potpuno zamenjive. Pre svega reč je o kliznim bombama i borbenim bespilotnim letelicama Šahid, koje izvorno potiču iz Irana.
Na taj način rusko ratno vazduhoplovstvo od početka 2024. godine sve uspešnije savladava ukrajinsku PVO, kojoj s druge strane za odbranu nedostaju zapadne rakete. Trenutno je to bitka jeftino izrađenih artiljerijskih granata i kliznih bombi s kineskom elektronikom, protiv zapadnih visokotehnoloških protivvazdušnih projektila, kojih Ukrajina ima suviše malo.
„Kad bi se sutra zaustavio sav uvoz mikroelektronike u Rusiju, oni ne bi mogli da proizvode oružje“, uveren je Vlasijuk.
To znači da je Rusija već sada uspešno preorijentisala svoju odbrambenu industriju za jednostavnije komponente, koje se pre svega nabavljaju iz Kine. A svojevremeno, u prvoj godini rata, Ukrajina je uočavala brojne zapadne komponente visoke tehnologije u ruskom oružju, mnoge od njih iz Evrope, a posebno iz Nemačke.
„Kada je reč o ključnim komponentama i elektronici koja je Kremlju potrebna za ratnu mašineriju, tu se prešlo s vojnih komponenti visoki performansi pravljenih po meri, na tzv. Dual-Use tehnologije koje se koriste, kako za civilne, tako i za vojne komponente“, navodi vašingtonski trust mozgova CSIS u svojoj analizi. Drugim rečima, prešlo se na ono što još nije bilo pod zapadnim sankcijama, prenosi DW.
 
Pa dobro, i naša Crvena Zvezda ima tim koji nije baš sa Dorćola. Pa šta fali. Ameri imaju pare da pokupe i stipendiraju najbolje Kineze, kao što mi imamo pare da kupimo igrače afričkog porekla.

Ko ima pare, može sve.
da zapad ima pare ne bi krao tudje. vec bi sacekao kraj rata, pa da se prebijemo ko je sta duzan

ЕУ ускоро планира да употреби замрзнуту руску имовину за наоружавање Кијева

posle trgovinsko-carinskog rata bez presedaNa, jasno ti je da sledi valutni?​

Nova faza trgovinskog rata: Ko će pobediti u trgovinskom sukobu SAD i Kine?


„Fajnenšel tajms“: Ekonomski savez Kine i Rusije mogao bi da uzdrma svet


a tek vojni savez? ajde sada opet kako je to ruska propaganda infiltrirana u FT
 
Занмо да се клањаш мамону али и за то има лека, папирићи су нестабилан материјал за градњу империје.
Ti volontiraš, pretpostavljam, ne radiš za pare.
da zapad ima pare ne bi krao tudje.
Kako su ukrali kineze matematičare, deder mi objasni. Gde su ih navatali i oteli
 
Kako su ukrali kineze matematičare, deder mi objasni. Gde su ih navatali i oteli
ko turci janjicare, na prevaru - ti masis istorijsku poentu, sta sledi odmah iza carinskog rata cije konture smo upravo dobili - sve ide duplo, i visestruko, EV vozila nemaju sansu, ali i mnogo sto-sta drugo, i to vise nije SAMO negacija liberalnog kapitalizma, slobodnog trzista itd, vec kinezi kazu, da im mi onemogucavamo napredak i razvoj, jasta. EU masta kao Rusija da zavede vojnu ekonomiju! A ti sikiriki za matematicare, migrante?!

onda logicno azija razvija svoju stratesku saradnju, i putin i si prvo jedan drugog posecuju, samo slep ne vidi da svetski poredak nece odredjivati moderni janjicari POJEDINCI, vec strateski sporazumi izmedju najvecih zemalja koji se reflektuju na vecinu stanovnistva koje NIJE EMIGRIRALO NA ZAPAD, ili u tursku
 
Zna gospodin Xi ko mu je zlatna koka. Mada, kao pravi domaćin, on poštuje sve mušterije i svima ide u posetu, čak i sitnoj boraniji.
'murika kontrolise kinu, ali kina se ljubavise sa boranijom, misli na buducnost, kisindzer je odavno bivsi
Prvo propada eu! Posle merika.
polako, daj prvo da satremo EU, posle cemo o murici, ti samo trcis pred rudu
 
ko turci janjicare, na prevaru - ti masis istorijsku poentu, sta sledi odmah iza carinskog rata cije konture smo upravo dobili - sve ide duplo, i visestruko, EV vozila nemaju sansu, ali i mnogo sto-sta drugo, i to vise nije SAMO negacija liberalnog kapitalizma, slobodnog trzista itd, vec kinezi kazu, da im mi onemogucavamo napredak i razvoj, jasta. EU masta kao Rusija da zavede vojnu ekonomiju! A ti sikiriki za matematicare, migrante?!

onda logicno azija razvija svoju stratesku saradnju, i putin i si prvo jedan drugog posecuju, samo slep ne vidi da svetski poredak nece odredjivati moderni janjicari POJEDINCI, vec strateski sporazumi izmedju najvecih zemalja koji se reflektuju na vecinu stanovnistva koje NIJE EMIGRIRALO NA ZAPAD, ili u tursku
Nemam pojma šta si hteo da kažeš.

Svi ljudi idu tamo gde im je bolje. I dalje Kinezi idu u USA, ne obrnuto.

Gde si ti odabrao da živiš i zašto?
 
Ja ti upravo o tome govorim ... moj TI ... Kinezi imaju ogroman suficit i zato čekaju ... merika se održava na štampanju $ i to sirovina i energije koje imaju.
Prvo propada eu! Posle merika.
Америка не може да пропадне. Сувише је самодовољна, моћна и богата. Могу да је униште само нарастајуће унутрашње противречности, али то ћемо да видимо тек после председничких избора.
Еуропска унија је друга прича. Преча јој је идеологија од елементарног инстикта самоодржања, индустрија јој се сели у Америку и полако ће да из Борељеве "баште" да зараста у коров. Али и ту иду избори, па се можда још и тргне, мада сумњам. Ковид их је све претворио у зомбије који само слушају шта им се сервира.
 
Ово што ти радиш никакве паре не могу платити.
Ја свој образ ни за главу не дам а камо ли за паре.
Jedino što ja radim za pare je sistem inženjering i IT, a što se ovde nadgornjavamo za svoj groš, koliko ja znam svi rade iz zabave.

Tako da si opet omašio.
 

Šta sadrži zajednička izjava kineskog i ruskog predsednika​

11:35 16.05.2024 (Osveženo: 11:59 16.05.2024)
Putin i Si potpisali zajedničku izjavu - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024


Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, usvojili su zajedničku izjavu o produbljivanju strateške saradnje. Dokument na 30 strana odnosi se na saradnju u najrazličitijim oblastima.
Glavni elementi zajedničke izjave:

O Ukrajini​

Rusija pozitivno ocenjuje objektivan i nepristrasan stav Kine po pitanju Ukrajine i deli pristup da sukobi treba da se rešavaju na osnovu Povelje UN;
Rusija pozdravlja spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u pitanju političko-diplomatskog rešavanja ukrajinske krize;
Rusija i Kina ističu da je neophodno zaustaviti korake koji doprinose produžavanju borbenih dejstava i eskalaciji sukoba u Ukrajini;
Rusija i Kina polaze od toga da je za rešavanje ukrajinske krize prvo potrebno eliminisati primarne uzroke;
Rusija i Kina pozivaju da se spreči da kriza u Ukrajini pređe u nekontrolisanu fazu i ističu značaj dijaloga kao oblika rešenja;

Regionalna i globalna bezbednost, vojna saradnja​

Razvoj saradnje Rusije i Kine u sferi odbrane efikasno jača regionalnu i globalnu bezbednost;
Moskva i Peking će produbljivati saradnju u vojnoj oblasti, povećavati razmere zajedničkih vojnih vežbi i borbene obuke;
Kina i Rusija poručuju da nijedna zemlja ne treba da osigurava svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih;
Rusija i Kina pozivaju zemlje da prestanu da vode politiku konfrontacije i da se mešaju u unutrašnje poslove drugih država;
Moskva i Peking odlučno osuđuju raketno naoružanje SAD u Azijsko-pacifičkom regionu i Evropi – ti destabilizujući koraci predstavljaju direktnu pretnju bezbednosti Rusije i Kine;
Rusija i Kina izražavaju ozbiljnu zabrinutost posledicama realizacije projekta AUKUS po stratešku stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu;
Lideri Rusije i Kine slažu se da je politika NATO u Azijsko-pacifičkom regionu destruktivna;
Rusija i Kina istupaju protiv pokušaja pojedinih zemalja da iskoriste svemir u cilju oružane konfrontacije;
Rusija i Kina protive se hegemonističkim pokušajima SAD da promene ravnotežu snaga u severoistočnoj Aziji kroz vojno jačanje;
Rusija i Kina ističu da „indo-pacifička“ strategija SAD ima negativan utucaj na regionalni mir;

Svet​

Rusija i Kina su zainteresovane za očuvanje Arktika kao teritorije mira, niske vojno-političke napetosti i stabilnosti;
Rusija i Kina izrazile su spremnost za jačanje strateške saradnje u regionu Latinske Amerike i Karipskog regiona;
SAD i NATO, odgovorni za okupaciju Avganistana, ne bi trebalo da ponovo pokušaju da rasporede tamo vojnu infrastrukturu;
SAD i NATO dužni su da preuzmu odgovornost za aktuelne društveno-ekonomske poteškoće Avganistana;
Rusija i Kina podržavaju suverenitet Sirije i Libije i doprinose procesu rešavanja situacije;
Rusija i Kina pozivaju da se sačuva prijatna i zdrava atmosfera u međunarodnoj saradnji sa Afrikom;

Energetika i privreda​

Rusija i Kina dogovorile su se da nastave da jačaju strateško partnerstvo u energetskoj sferi;
Rusija i Kina dogovorile su se da razvijaju tržišnu saradnju po pitanju nafte, gasa, uglja, električne energije i da osiguraju stabilan transport;
Rusija i Kina dogovorile su se da produbljuju veze u sferi usluga i da zajedno štite stabilnost i bezbednost proizvodnje i lanaca snabdevanja;
Rusija i Kina dogovorile su se da će pomagati velike zajedničke energetske projekte;
Rusija i Kina dogovorile su se da povećavaju udeo nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini, investicijama, kreditiranju i drugim ekonomskim operacijama;
Moskva i Peking dogovorili su se da ubrzaju razvoj i da 2024. godine odobre novu verziju plana investicione saradnje;
Rusija i Kina će štititi svoja zakonita prava i interese i suprotstavljaće se pokušajima ograničavanja spoljnopolitičkog i ekonomskog potencijala;
Rusija i Kina su se dogovorile da povećavaju bilateralnu trgovinu i da optimizuju njenu strukturu;
Rusija i Kina osuđuju inicijative za zaplenu imovine stranih država i ističu pravo na uzvratne mere;

Međunarodna saradnja​

Kina će pružiti sveobuhvatnu podršku Rusiji kao predsedavajućoj u BRIKS 2024. godine; Rusija i Kina će doprineti koordinaciji članica BRIKS i napretku dijaloga o korišćenju nacionalnih valuta;
Rusija i Kina će u saradnji sa ŠOS jačati potencijal saradnje u politici, bezbednosti, ekonomiji i oblasti humanitarnih veza;
Rusija i Kina nastavljaju partnerstvo u sferi kosmosa;
Rusija i Kina zainteresovane su za produbljivanje bilateralne saradnje u oblasti osiguravanja međunarodne informacione bezbednosti;
Odnosi Rusije i Kine na dostojanstven način savladavaju iskušenja koja nose brze promene u svetu i demonstriraju čvrstinu i stabilnost;
Pitanje Južnog kineskog mora treba da se reši pregovorima, Rusija i Kina se protive mešanju vanregionalnih snaga u to pitanje;
Rusija i Kina nameravaju da produbljuju saradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma;

https://lat.sputnikportal.rs/202405...kineskog-i-ruskog-predsednika-1172252310.html
 

Back
Top