Pun Mesec

Bugi , Tyson je medju 10 najuvidjajnijih fizicara na svetu, dok je ovo predavanje verovatno, neka mala vrsta zabave za publiku :) Inace obozavam da posmatram mesec i zvezde :D . A sto se preispitivanja i logike tice , to je opasan put , vrlo lako moze da se "skrene" sa puta... :) U svakom slucaju mesec na mene ima pozitivan uticaj uvek ;) pozzzz

Gospdina Tysona nisam komentarisao;)
Boldovano potvrdjuje ono sto sam rekao , da je ovo pojednostavljen pogled na temu.
Masa mentalnih anestetichara ove njegove rechi zloupotrebljava , kako vidimo.

Nije ovo tema o gravitacionom uticaju vac o nadprirodnom , neobjashnjivom uticaju, koji pun mesec proizvodi na nas.

Sto se tice logike i opasnosti koje nosi preispitivanje ,to je individualna stvar .;)
Nekom prasetu je zaista lepse i pametnije da drzi njusku u valovu i jede tople pomije a neko voli shumu i sveze puzeve i zhireve.

Poslednja izmena:
Kojim danima se nerviras?
Pun Mesec ne traje 15 dana, vec tacno par sati.

Zapravo, astronomski, to je samo jedan momenat. Mesec se krece, raste ,raste...u jednom momentu je u opoziciji sa Suncem i to je pun Mesec. Ali tad se ne zaustavlja kretanje:) vec se nastavlja, tj. vec sledeceg momenta Mesec je opadajuci. Ali generalno, ljudi smatraju da energija Punog Meseca vlada tog citavog dana,tj. oni koji posebno rade sa energijama Meseca.
I jos nesto - dokazivati tacnost ili netacnost odredjenih efekata je gubljenje vremena, jer vecina takvih stvari je do te mere suptilno da je nemerljivo instrumentima danasnje nauke. Sve se svodi na "ja verujem" i "ja ne verujem".
Ili to osecas ili ne.

Zapravo, astronomski, to je samo jedan momenat. Mesec se krece, raste ,raste...u jednom momentu je u opoziciji sa Suncem i to je pun Mesec. Ali tad se ne zaustavlja kretanje:) vec se nastavlja, tj. vec sledeceg momenta Mesec je opadajuci. Ali generalno, ljudi smatraju da energija Punog Meseca vlada tog citavog dana,tj. oni koji posebno rade sa energijama Meseca.
I jos nesto - dokazivati tacnost ili netacnost odredjenih efekata je gubljenje vremena, jer vecina takvih stvari je do te mere suptilno da je nemerljivo instrumentima danasnje nauke. Sve se svodi na "ja verujem" i "ja ne verujem".
Ili to osecas ili ne.
"Vasiona je suvise velika slika za uske ramove nauke" (NV)

Mada, volim cuti i rec nauke, otkrica racionalnog uma i dostignuca svesnosti. Bez nauke i obrazovanja bilo bi napredovanje samo u jednom smislu, ovako, uz konstruktivnu raspravu i duhovna otkrica mogu biti veca.
Ja eto uvek pretezem na imaginarnu stranu....pa kad cujem drugacije misljenje, spustim se malo na zemlju, al na kratko.
Sta cu kad volim da letim! Do Meseca.... a i sire!

Kod nauke je problem sto je iskljuciva, sto se automatski ne priznaje ono sto se ne moze opipati, videti, provuci kroz prepoznatljive parametre i dokazati kroz vec ustanovljeni obrazac.

E sad, zamislite koliko coveku, ma koliko genijalan bio, treba vremena da prvo svojim ogranicenim umom spozna neke tajne kosmosa, a koliko mu tek treba vremena da ih proveri, a da ne govorim o ubedjivanju drugih u istinitost toga. Toliko izgubljenog vremena! Ali u ovom dobu, pretpostavljam da i ne moze biti drugacije.

Mada, volim cuti i rec nauke, otkrica racionalnog uma i dostignuca svesnosti. Bez nauke i obrazovanja bilo bi napredovanje samo u jednom smislu, ovako, uz konstruktivnu raspravu i duhovna otkrica mogu biti veca.
Ja eto uvek pretezem na imaginarnu stranu....pa kad cujem drugacije misljenje, spustim se malo na zemlju, al na kratko.
Sta cu kad volim da letim! Do Meseca.... a i sire!

slusaj samo mene i sve ce ti biti jasno..:eek:

Kod nauke je problem sto je iskljuciva, sto se automatski ne priznaje ono sto se ne moze opipati, videti, provuci kroz prepoznatljive parametre i dokazati kroz vec ustanovljeni obrazac.

E sad, zamislite koliko coveku, ma koliko genijalan bio, treba vremena da prvo svojim ogranicenim umom spozna neke tajne kosmosa, a koliko mu tek treba vremena da ih proveri, a da ne govorim o ubedjivanju drugih u istinitost toga. Toliko izgubljenog vremena! Ali u ovom dobu, pretpostavljam da i ne moze biti drugacije.

i ti isto veverice..:rtfm:

Moje iskustvo vezano za noć punog Mjeseca je da nekoliko looney tunesa iz komšiluka ne mogu da spavaju(mislim na osobe sa psihičkim problemima,i to na one koji OD ROĐENJA nisu dobri s glavom,kako se to kaže u mom selu).
Nisam vidio da djeluje na istraumirane ljude.
Šišmiši lete isto kao i obično(ima ih dosta u obližnjem šumarku).
Ne lupaju u prozore.Ps ne laju više no obično.
Ali to sam ja i moja percepcija.
Usput ograničena na dio jednog lijepog grada čiji su puno veći problem narkomani.
Koji se bodu i bez obzira na Lunu.
Ups,of topik...
:cool:

Sada tesko, ali u buducem dobu verovatno. Zavisi od visine duha i sirine svesti.
Na kraju se opet sve svede na pocetak, dualnost, interakciju dva stanja: fikcija-realnost, duh-materija, dobro-zlo, zensko-musko, Mesec-Sunce....
Treba raditi na savrsenom odnosu izmedju opozitnih stvari i teziti stanju harmonije.
Ne bih da skrecem sa teme....Pre neki dan bio je film "Vuk". Coveka je ujeo vuk, ujed je u njegovom telu izazvao promene, u noci punog Meseca pretvorio se u vukodlaka....

e super ti je ova tema..naravno da je mjesec jedno od najmocnijih nebeskih tijela i da je njegov efekat svakidasnji. sad po vedama njegov njjaci i najznacajniji dan je upravo 11 titi iliti 11 dan od punog ili od praznog mjeseca..zamisli a pun i novi mejsec se smatraju najpovoljnijim danima..ali za neke stvari nijesu dobri...

sad..soma rasa ili ukus mjeseca osjecamo u povrcu i vocu koje je mjesecevo kao na pr..zelene jabuke..zelje..svo zeleno povrce i td...ili na pr ako pijemo vodu koja je stajala na mjesecini sa kristalima kaos to je ametist ..probaj tu vodu..nevjerovatni su to okusi i moguce da ce se lunarni efekat na tebe izbalansirati..ali na lunrni efekat utice i mnogo drugih faktora a oni se mogu procitati i iz tvoje natalne karte...

takodje...naavno da moze da se lako dokaze uticaj mjeseca..recimo kolicina vode u organizmu varira od rasta i opadanja mjeseca...
ali ta njegova suptilna moc je mnogo znacajnija i jaca....tu stvarno slabiji um, osjetljiviji um ima mnogo vise problema..na pr. u nauci postoji termin somnambulizam ili mjesecarenje kao vrsta poremecaja spavanja koji su evidentirani kada je pun mjesec.....nauka niti dokazuje niti objasnjava mnogo toga ali barem biljezi pojave..prema tome..pojave koje se biljeze i postoje..tako postoji i lunarni efekat...mozda ga neko zove drugacije ali u sustini to je uticaj mjeseca na covjekovo ponasanje, osjecanje ili pak spavanje...

i ja se raspisah..

U alhemiji su sunce i mesec simboli muskog i zenskog, aktivnog i pasivnog principa.jina i janga Svadba sunca i meseca predstavlja misteriju konjukcije.
Kao i sve ostalo, i mesec je samo pojava u opazanju subjekta, dok ono sto se pojavljuje , mesec po sebi, daleko je izvan materijalistickog pogleda na to telo.
Taj arhetip i njegova objektivacija uticu na neki nacin na dusevni sklop coveka.

Odkako je svet prestao da gleda u nebo , da vidi Dijanu u mesecu, Apolona u suncu itd. covek je izgubio dodir sa svojim duhom.

Nauko! ti prva kćerko Starog Doba!
Što tvoj oštri pogled svugde menu načne?
Što srce pesnika lovi tvoja zloba,
Kobče, čija krila stvarnosti su mračne?

Kako da te voli? da ti vernost poda?
Kad si mu pred okom radoznalim skrila
bezbrojne dragulje raskošnoga svoda,
kud upravlja svoja nesputana krila?

Zar nisi Dijani otela kočije?
Zar Hamadrijadu ne nagna da ode
iz šume, da traži sazvežđe sklonije?

Zar nisi Najadu prognala iz vode,
Elfa iz doline u procvatu prvom,
iz mene san letnji pod tamarind-drvom?

Edgar Alan Po - Sonet nauci

Mesec će danas biti veći za 14 odsto, sijaće 30 odsto jače i biće bliži Zemlji nego ikada u poslednjih 20 godina.
Pun Mesec zauzeće "super perigeju" (položaj najbliži Zemlji), pa će moći da se posmatra u punom sjaju i veličini, saopštila je NASA.
Kada je u perigeju (naziv za tačku na putanji nekog nebeskog tela u orbiti oko Zemlje u kojoj je telo najbliže Zemlji) pun Mesec izgleda drugačije zbog eliptičnog oblika svoje orbite.
Poslednji put Mesec je bio tako blizu Zemlje u martu 1993. godine, a sledeće viđenje punog Meseca u perigeju, tako blizu Zemlje, biće tek 2029. godine
Mesec je otprilike 50.000 kilometara bliže Zemlji, nego kada se nalazi u najudaljenijoj tački svoje orbite, koja se naziva apogej.
"Mesec u blizini perigeja izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego kada je u apogeju", navela je NASA.
Kada se Mesec nalazi u perigeju, po mišljenju mnogih naučnika, može izazvati zemljotrese i erupcije vulkana.
Mesec koji će delovati tako blizu da ga "zamalo" možete i dohvatiti, biće udaljen od Zemlje 356.577 kilometara.

Штета што је кишно вече па ово не можемо видети , следећу прилику имаћемо тек 2029. год.

Али ипак, они који осећају лунарни ефекат могу свакако осетити утицај оваквог пуног месеца.

А поставља се и питање физичког деловања на земљотресе које је најављено управо због ове појаве, пре катастрофе у Јапану.

Back