PUDLE

P4050025-1-1.jpg

Al mozemo m da konkurisemo za zeta?:per:

Pudle su lovacki psi ...na patke...! Tako da skupanje jednom u 4 meseca je....malo.

Za njih ne vazi ono sto vazi za ostale pse, da se kupaju retko, a to malo ko od veterinara zna. Znaci, kupajte psa kada se za to ukaze potreba. Dva puta mesecno, na 10 dana...to pudlama ne smeta. One uostalom, i nemaju dlaku u pravom smislu reci, vise je slicna kosi, nego dlaci ostalih rasa. Zato se ne linjaju, zato se moraju shishati. A ako vi perete kosu jednom u 4 mesece ne verujem da biste bas zavidno mirisali. Uostalom, cula sam od veterinara da se stenci peru Kosilijem, pa ipak to nisam uradila.
Lea kupam kada mi padne na pamet, kada mi se ne dopada kako mu se dlaka ukovrdzala, kako pada i kada vidim koliko je prljavstine izaslo iz njega, dodje mi da ga kupam i cesce od 15 dana. Shisha se na 2-3 meseca, zavisno od toga koliko je kratko oshishan, a shapice i njushkica se briju na mesec dana. Ne kazem da to tako mora, ali ja volim da je on uredan.
Pudla je specificna rasa i tako se prema njoj treba i odnositi.

Ne slazem se u potpunosti sa tobom. Uporedjujes pudlinu dlaku sa kosom?! Pudle nemaju lojne zlezde i njihova dlaka se ne prlja sama od sebe. Nekom se kosa masni vise, nekom manje ali kad je nebi duze prali izmasnila bi se sama od sebe.U tome je i prednost pudli u odnosu na vecinu pasa, sto joj se dlaka ne masni i nema karakteristicnog mirisa za pse. Druga je stvar kad se ona negde isprlja, onda je naravno, moramo okupati.:heart::heart::heart::heart::heart:

Savo,
rekoh da je vise slicna kosi nego dlaci ostalih pasa;)
Mozda sam trebala staviti poentu na tome da su to psi koji se cesto drze u rukama, spavamo s njima u krevetima, ljubimo ih...!
Dobar, kvalitetan sampon i voda je nesto sto ne smeta pudlama.

evo malo Huga u svim varijantama, cupavim, sveze osisanim, kad je bio beba, kad je bio malo veca beba...
ja ga cesto kupam... kako da ga pustim u krevet prljavog kad svuda gazi i uvalja se u sta stigne? i kako da ga poljubim takvog... posle kupanja crna voda izlazi a vec sledeci dan nogice opet tamno sive...

Prilozi

• Slika099.jpg
    Slika099.jpg
    23,7 KB · Pregleda: 45
  • Image024.jpg
    Image024.jpg
    45,5 KB · Pregleda: 43
  • Slika113.jpg
    Slika113.jpg
    33,7 KB · Pregleda: 45
Ma ja sam to i reko, kupajte ga kad se isprlja (logicno) ali dlaka se nece , kao kod ostalih pasa, isprljati od lojnih zlezda i osetiti miris psa u kuci. Samo, sto rece gagasf, vodite racuna koji sampon koristite. :heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Dakle ista situacija kod bebaca !

I koje šampone vi koristite? Da li je neko probao Virbacov šampon?
All systems ne postoji za štence, ostaje još samo Greenfields od boljih, i možda ovaj Virbacov na kome piše da se psi sa njime mogu kupati svaki dan..

Ponovo pozdrav svima od Ree!
Reini roditelji su otac Piksi (deda Arcibald,baka Alma-anja) i
majka Lara (deda Fakir iz Zimniih grez CH YU i baka Bobi).
Rea je ocenjena u Kinoloskom savezu(dobila je 5,manje nismo ni ocekivali).
Ko god ima pudle sazna,vremenom, da je dobio MNOGO vise nego sto je ocekivao.:heart:

Prilozi

• za rucak obavezna supica.jpg
    za rucak obavezna supica.jpg
    31,6 KB · Pregleda: 48
  • pozdrav sapom.jpg
    pozdrav sapom.jpg
    21 KB · Pregleda: 44
  • Rea i mis.JPG
    Rea i mis.JPG
    52,8 KB · Pregleda: 41
Barustina, Rea je slatkis!:cmok:
Mi imamo crnog momka od 4,3 kg i 32cm. Mladog sampiona srbije, 3x PRM, 3xBOB.
Praunuk od cuvenog Miradel Song and dance.
misko2-2-1.jpg

Pa ako vam nismo preveliki i pretamni javite se:per:

barustina:)
Nista od naseg "prijateljovanja" nema... samo sam se salila. Leo je aprikot, u stvari vise je krem, a oni se ne pare se belim pudlama, bar ne bi trebali;) Koliko ja znam, belih toyica je malo, ali polako, naicice deckic za takvu lepoticu:heart:. Zelimo sve najbolje, a nadamo se i daljem druzenju ovde i "izvestajima" o Rei:D

Mada mi se cinilo da je Leo aprikot,vredelo je pokusati.Svi nasi dosadasnji pokusaji nisu bili uspesni.Ispada da je sa svim potencijalnim (belim)"momcima" u srodstvu.No,nema idemo dalje.

Mozda nekom pomogne:Reina higijena
Rea se kupa jedanput mesecno,noge peremo cesce,po potrebi(pricam o samponu).
Uzgred koristimo GREENFIELDS sampon i regenerator.Za sada nemamo zamerki.
Svaki put kada se vratimo iz setnje pranje nogu, njuskice,guze je obavezno.Tekucom vodom.Ima gomilu peskirica koji sluze za brisanje istih.Ni ja ne perem ruke vlaznim peskirom ili vlaznim maramicama,zasto bi ona.Rea ima 3kg i nije problem drzati je iznad lavaboa jednom rukom.
Stavljam joj Front lajn jedanput mesecno i cesce pranje bi umanjilo efekat zastite.
Dva puta mesecno joj sisam sapice,sto podrazumeva i sisanje dlake izmedu jastucica.Za to koristim makazice za bebe sa zatubastim vrhom.Za higijenu usiju koristimo OTIFREE,a za oci OPHTO-LAVAS
I jedno i drugo uzimamo kod njenog veterinara,mada mi se cini da ih ima u Pet centru na N.Beogradu.
Nema potrebe narucivati iz drugih zemalja.

jel moze neki kontakt tog veterinara od koga moze da se kupi otifree?

jos jedno pitanjce... kazes da joj perete sapice posle svake setnje... a koliko je puta setate dnevno? ja mog huga setam 5,6,7 puta jer tek uci da piski napolju ali i da ga setam 3 puta opet ne znam koliko bi bilo dobro da mu svaki put perem noge... prvo ne bih imala toliko vremena (treba mi oko pola sata da mu operem i osusim noge, a voda uvek dokaci i okolinu) a i ne znam koliko je dobro da bude tako cesto mokar??? a nije da ne bih voella da mogu stalno da mu budu ciste sapice ali se plasim da se ne prehladi ili nesto slicno...
i sta radite kad je kisa i blato? kupate je celu?
ako mzoe to sve malo detaljnije.. zanima me jer me nekad izludjuje sto se hugo isprlja a frka mi je da ga kupam pa ide tako ko krme...

Veterinarska ordinacija Vet Planet,tel 011/396 1395
Kod njega uzimam i sampone,tablete protiv parazita i Front lajn i ogrlicu protiv buva i krpelja(za vreme kada su krpelji najaktivniji.Ogrlica odbija krpelje i buve).
Rea je jedna fina dama,zaobilazi bare,ne staje u blato i ne valja se ni po travi ni po zemlji.Ne voli ni kisu, a ni sneg narocito.Naprosto je takva.
Pranje sapica je mlakom vodom.Peskiri su frotirski.U pocetku,mozda,ide sporije.ali nikako pola sata.Malo ja to ocedim pre nego pocnem da brisem.
Jos nesto:kupila sam u Pet centru WC za kuce sa prostirkama(pelenama).Tako da ona ne mora da trpi do ujutru,ako ima potrebu.Ona je i onako velicine osrenje macke.
Ono sto je vrlo bitno,takode, navici ih na redovno cesljanje.Mi imamo problem sa cesljanjem nogu.Tu se buni,brani,grize,ali joj to nista ne pomaze.Jaca sam od nje.

zaboravila sam :zimi se setamo dva puta,a kad se prolepsa vreme najmanje tri puta.
WC je prikladan za zenke,ali ne i za muzjake(sad sam se setila).
Povodac za te male vrste je prikladniji am,nego ogrlica.
ako ima js nekih pitanja,tu sam.
P.S.Veterinar je u ul.Brace Jerkovic.Tamo gde je trzni centar,a 50etica krene da se penje uzbrdo ka Trosarini.

hvala... po veterinarskim apotekama nisam nasla otifree, bice super ako ga taj vet ima... umesto toga sam mu uzela nesto na biljnoj bazi i super je, ne smrde mu usi uopste i ciste su... dobra je zamena za sad...
sto se tice setnji... ni hugo ne ide u bare ali kad padne kisa i ne mora da udje u baru da bi mu sape bile crne od svega i svacega, a i ostali delovi, dovoljno je da se zatrci, sedne( ko sto ima obicaj kad se inati nesto) ili sta god, on je vec prljav sav... previse je nemiran i ziv da bi ostao cist... bar jednom dnevno mora da se izjuri inace ce po kuci da mi pravi haos, uhvate ga tako neki napadi ludila bar jednom dnevno :D

Imam pudlu toy staru 10 meseci i zadnja 3 meseca vuce zadju levu nogu,vodili smo je danas u vet gate kliniku i tamo su rekli da da je doslo do deformacije kuka koja je genetska i da mora operacija koja kosta 300 e.Ima bas velike bolove pogotovo kad ustaje posle duzeg lezanja.Ima li neko savet ili slican problem?

jadan pas!:(

Prenecu text Udruženja za zaštitu životinja NOA, koliko da se podsetimo o toj bolesti :

Displazija kukova kod pasa je degenerativno oboljenje zgloba izmedju butne kosti i karlice psa,koja negativno utice i na okolne tetive,hrskavicu i meko tkivo.Roditelji nose u sebi skup genetskih osobina svih svojih predaka i u sustini oni odreduju nasledne faktore potomaka.Tone znaci da je kopiranje savrseno,ono zavisi od mnogih faktora.Prvi i najznacajniji je mutacija,princip slucajne promene genetskog koda.On pomaze pojedincu da se prilagodi promenama nastalim u okruzenju. Drugi faktor je cinjenica da se genetski kod ne prenosi kopiranjem.Postoje karakteristike na koje se uopste ne moze uticati.Displazija spada u one faktore na koje se malo ili nimalo ne moze uticati.Srecom razvoj displazije u mnogome zavisi od samog intenziteta rasta psa,a to je vec faktor na koji covek moze imati veliki uticaj.Forsirani razvoj,koji karakterise mnogo opterecenja i stresne situacije za psa utice veoma nepovoljno i obicno za posledicu ima daleko gori krajnji ishod nego sto se to od genotipa ocekuje.Ukoliko se intenzivan rast ublazi,a pas dobija adekvatnu ishranu i umereno kretanje,rezultati su po pravilu bolji nego sto se od genotipa to ocekuje.Konkretno,displazija je genetski odredjena,ali se moze uticati na njenu pojavu u pozitivnom i negativnom smislu.Od kada postoji veliki izbor vestacke hrane na trzistu,veterinari se suocavaju sa novim problemima u ishrani,jer su posledice nepravilne ishrane drugacije nego ranije.Najcesci uzrok je bio nepravilan odnos kalcijuma i fosfora u ishrani,koji treba da je 1,2-2:1,a u mesu ima daleko vise fosfora,dok kalcijuma skoro da nema.Problem je predstavljala i prevelika doza ADvitamina koji su vlasnici nekontrolisano dodavali u ishranu pogotovo velikih rasa,zeleci najbolje.Vitamini A,D i E se rastvaraju u masti i laqko se nagomilavaju u organizmu,a to cak moze da se desi i sa B i C vitaminom,koji se rastvaraju u vodi,ukoliko se unose u prevelikim kolicinama.Kvalitetna vestacka hrana sadrzi sve potrebne vitamine i minerale izbalansirane da zadovolje potrebe psa,ali od uslova drzanja,kretanja,starosti psa,zavisi koju cemo hranu davati i u kojoj kolicini.Za vec obolele ili pse sklone bolesti kostiju,postoje posebne vrste hrane koje sadrze musli i zelenis.Ishrane gotovom hranom je uzrokovala nove probleme-pored balansirane ishrane vlasnici cesto samoinicijativno koriste razne dodatke u vidu tableta kalcijuma,vitamina,koje onda dovode do viska u organizmu,sto onda uzrokuje razne razvojne poremecaje kod psa.Snimak displazije kukova se vrsi rendgenom,negde oko druge godine psa,u odredjenoj poziciji,dok je on uspavan i nepokretan.Na osnovu snimaka postoji 5 stepena kojima se ocenjuje displazija:1-bez promene,tj.nulti stepen displazije,2-prelazni stepen,skoro neprimetna promena u zglobu,3-blaga displazija,4-srednja displazija,5-teska displazija.Posto se displazija prenosi genetski,veoma je tesko odrediti psa od kojeg se nasledjuje faktor-potrebno je dugo godina rada i posmatranja odredjene linije da bi se sa sigurnoscu utvrdilo kojeg psa bi najverovatnije trebalo iskljucitki iz priploda,jer ako mu je fenotip DP nula,naslednim faktorom ipak moze prenositi sklonost ka oboljenju.Displazija nastala u zglobu se ne moze leciti,ali se pomocu lekova ili hirurskog zahvata moze toliko korigovati da se zivotinja sasvim normalno krece,ustaje i leze bez bola.

Ovom prilikom ne bih nista rekla o savesti uzgaivaca koji je trebao odstraniti psa koji nosi gen ove bolesti.
Jako mi je zao, ali po svemu sudeci je operacija jedini izlaz :(

Preporučila bih ti da svakako odeš kod makar još jednog veterinara, zato što sam čula mnogo slučajeva gde veterinari insistiraju na operaciji onda kada se ona može izbeći ili čak operišu zdrave pse.
Ne kažem da je to slučaj, ali kao uvek, zgodno je imati još jedno mišljenje.

Još nešto, koliko sam ja razumela, displazija je mnogo češća kod pasa velikih rasa. Moguće da je kuca pala negde ili se nekako drugačije povredila. Možda može da pomogne jačanje mišića?
Trebalo da je ordinacija Novak dosta dobra u dijagnostici..
Kako znaš da kuca ima velike bolove?
Mislim da svakako ne treba brzati, operacija je vrlo ozbiljna stvar. Treba se dobro raspitati ko ima iskustva u tome. Želim puno sreće!

Poslednja izmena:
Mozda nekom pomogne:Reina higijena
Rea se kupa jedanput mesecno,noge peremo cesce,po potrebi(pricam o samponu).
Uzgred koristimo GREENFIELDS sampon i regenerator.Za sada nemamo zamerki.
Svaki put kada se vratimo iz setnje pranje nogu, njuskice,guze je obavezno.Tekucom vodom.Ima gomilu peskirica koji sluze za brisanje istih.Ni ja ne perem ruke vlaznim peskirom ili vlaznim maramicama,zasto bi ona.Rea ima 3kg i nije problem drzati je iznad lavaboa jednom rukom.
Stavljam joj Front lajn jedanput mesecno i cesce pranje bi umanjilo efekat zastite.
Dva puta mesecno joj sisam sapice,sto podrazumeva i sisanje dlake izmedu jastucica.Za to koristim makazice za bebe sa zatubastim vrhom.Za higijenu usiju koristimo OTIFREE,a za oci OPHTO-LAVAS
I jedno i drugo uzimamo kod njenog veterinara,mada mi se cini da ih ima u Pet centru na N.Beogradu.
Nema potrebe narucivati iz drugih zemalja.

Hvala puno na ovako iscrpnom odgovoru! Meni svakako znači :D

Širlica isto piški na terasi, tako da izlazimo u šetnju zbog šetnje

Back