PUDLE

Pozdrav svima!! Duze vreme pratim ovaj forum i odusevljavaju me slike Vasih pudli.. Napokon sam odlucila da i sama sebe nagradim jednom malom, slatkom toj pudlom.. Posto sam manje-vise sve naucila sa ovog foruma o njihovoj brizi i nezi, ostaje mi jos samo da je uselim u svoj topli dom. E, tu se javlja problem.. Naime, sve oglase koje sam kontaktirala trazili su vise novca nego sto sam ja bila u stanju da izdvojim.. Ja zelim toy pudlu samo kao ljubimca, nemam ambicije da je vodim na izlozbe i da pravim odgajivacnicu.. Tako da bih Vas zamolila za pomoc oko nalazenja stenaca za prodaju.. Unapred zahvalna :***

:))) u startu si izabrao-la skuplju rasu, a da ne kazem i skuplju velicinu psa. Tako, da ako zelish genetski zdravog psa sa odlikama rase koju si izabrala moras racunati s nekom odredjenom svotom novca.
ljnedeljkovic, bebe su preslatke, mnogo srece u odgajanju zelim kao i to da im brzo nadjesh nove deobre domove :)

Ja se nadam da cemo i mi ove nedelje dobiti prinove, i ako sve bude ok eto i nashish slichica uskoro :heart:

Jasnaok i Ljnedeljkovic hvala puno :D
Širli sada ima godinu i 6 meseci, a prvo teranje je imala sa 14 meseci. Koliko sam shvatila najbolje je pariti ženku na treće teranje, ali pošto je ona dobila prvo tako kasno, onda bi ustvari to drugo moglo da se tretira kao treće. Posle bih je sterilisala, jer sasvim sigurno ne bi dva puta gajili štence.
Mi smo u stanu, tako da bih ja njih držala u sobi, samo bih ogradila taj deo gde su oni.
Naravno sve pod uslovom da uđemo u sve to.
Ja radim, tako da deo dana svakako nisam tu. Zapravo je problem čišćenja tih 8h i eventualnog čišćenja u toku noći.
Jasnaok, kažeš da me najviše interesuje higijena, šta sam propustila? Tj oko čega bi još trebalo da se brinem :) ? Što se tiče Širli, veterinar bi je svakako nadzirao, tražili bi nekog manjeg mužjaka.. Što se tiče štenaca kasnije, već za neke znamo gde bi mogli da odu.. Da li još nešto propuštam da sagledam?

Inače malci na videu su preslatke mede!! :heart: Smestila si ih na neku zatvorenu terasu?

Jasnaok i Ljnedeljkovic hvala puno :D
Širli sada ima godinu i 6 meseci, a prvo teranje je imala sa 14 meseci. Koliko sam shvatila najbolje je pariti ženku na treće teranje, ali pošto je ona dobila prvo tako kasno, onda bi ustvari to drugo moglo da se tretira kao treće. Posle bih je sterilisala, jer sasvim sigurno ne bi dva puta gajili štence.
Mi smo u stanu, tako da bih ja njih držala u sobi, samo bih ogradila taj deo gde su oni.
Naravno sve pod uslovom da uđemo u sve to.
Ja radim, tako da deo dana svakako nisam tu. Zapravo je problem čišćenja tih 8h i eventualnog čišćenja u toku noći.
Jasnaok, kažeš da me najviše interesuje higijena, šta sam propustila? Tj oko čega bi još trebalo da se brinem :) ? Što se tiče Širli, veterinar bi je svakako nadzirao, tražili bi nekog manjeg mužjaka.. Što se tiče štenaca kasnije, već za neke znamo gde bi mogli da odu.. Da li još nešto propuštam da sagledam?

Da, ja sam terasu specijalno za njih uredila. Zastaklila, uradila im kućicu koja je termoizolovana, unela radijator tako da sam držala temperaturu na 26 stepeni konstantno...
Što se tiče čišćenja, nije toliko strašno, to su ipak mali psi. Dole stavljam one podloge za porodilje koje super upijaju tako da su suvi a stolica je uvek čvrsta, kada su lepo hranjeni i redovno čišćeni od crevnih parazita. Čak i sada kad su 4 meseca (dve su još kod mene) ja ih čistim 2 puta dnevno i nije tako strašno.
A kad su bile već malo starije počele su da mi prave nered sa tim podlogama pa sam shvatila da su mirnije kada im stavim dole debeli najlon i odgore višeslojne novine, to neće da kidaju. Ove podloge su mi nekoliko puta već iskidale na sitne komadiće... :( I ja radim i ne mogu ceo dan da ih kontrolišem pa sam im tako sad namestila sa novinama. A to što su same se uopšte ne sekiram, tu im je mama da ih čuva i uči... a ja kada dođem provedem sa njima nekoliko sati (otprilike koliko i sa rođenom decom). Učim ih na stan, povodac, šetamo...

Ono što si pitala o čemu još treba brinuti... Pa počev od trudnoće, da se ne povredi (ili neko drugi da je ne povredi - dete, drugi pas...) pa onda ISHRANA. Porođaj je tek posebna tema. Naravno, mnoge kuje sve odrade same čak i prvi put, to je instinkt. Ali ipak čovek mora da zna kada da se umeša i kad je neophodno reagovati i na koji način. Mislim da i lično iskustvo čak može da pomogne (ako si ti rađala decu). Treba voditi računa i o zdravlju jer se dešava da se štenci zaraze bakterijama tokom porođaja i tokom prvih dana celo lelo ugine...
Onda, kad se ošteni, sa tom sijalicom treba voditi računa. Ako se previše spusti mogu da dehidriraju i uginu. A osim toga njima je neophodna majka a treba imati u vidu da sijalica tera majku da izađe napolje, ne može da izdrži toliku toplotu. A opet ako se ne stavi biće im hladno, što je opet opasno. Zatim kada počnu da izlaze iz te kućice može da se deci da prvih dana ne znaju da se vrate unutra pa da se tokom noći smrznu. Ima dobrih kuja koje onda uzmu štene i vrate unutra, ali mnoge to ne rade. Dešava se da ako je neko štene ekstra jako, ponekad dok sisa se tako jako uhvati da ga kuja na sisi izvuče iz kuće a posle ne može da se vrati i smrzne se (što je takođe fatalno).

A da, zaboravila sam i u samoj pripremi te kotilice ili kućice, kako je uraditi i dimenzije i sve...

I ishrana štenaca je takođe posebna tema, ja sam kuju hranila komadima mesa pre štenjenja i tokom dojenja, dok su joj granule (za dojilje) bile stalno ponuđene, kao i uvek čista i sveža voda. Štence sam othranila na mlevenoj junetini od koje sam im pravila paštetu + granule za bebe, koje sam takođe mlela i natapala (kao pašteta).

Sad, možda ja malo preterujem, ali ja sam takva, ili ću sve da predvidim i tako da radim ili neću uopšte da radim. Smatram da čovek treba da zna ušta se upušta. Ipak to nisu plišane igračkice, nego malena živa bića koja u potpunosti zavise od nas.

Naravno, ovo je samo moje mišljenje, možda se neko od velikih odgajivača nebi složio samnom... samo iznosim svoje iskustvo.:)

Poslednja izmena:
Još samo jedna stvar.
Što se tiče toga gde bi štenci kasnije otišli... Ja sam imala čitavu listu ljudi na čekanju, ali nažalost, ljudi nisu toliko strpljivi kao što sam ja bila... Od cele liste ostala mi je samo jedna a ostali su u međuvremenu nabavili pudle na drugom mestu.:confused:

Samo da pitam..i nadam se da cu dobiti odg..:)
Da li bi Pudla mogla da ostanu sama jedno 4,5 sati.??.:(
Posto..ne nzma da li je to dugo za njih da ostaju same?? :(
A ostalo vreme ce biti usmereno samo na nju..:heart:

Meni Širli ostane i po 8h sama kada treba. To nije svaki dan, vrlo je retko, ali nije problem. Ona ionako najčešće ne piški kada ja nisam tu, tako da tih 8h nije problem zbog piškanja, ako zato pitaš. Nemam novije slike od one za stolom, ali slikaću je ovih dana pa postavljam :D

Jasnaok, hvala puno na opširnom objašnjenju! Meni ne bi bio toliko problem grejanja, jer bi svakako bile unutra u stanu.. još ako bude bilo leto.. Veterinar bi trebalo da bude prisutan na porođaju (ja nemam takva iskustva :lol:, tako da pojma nemam), ali on bi to sve pratio. Znam da se dešava da ljudi hoće kuče, a posle se predomisle, ili nabave već.. I ne bih bila odgajivač, sem taj jedan put, ako se to može onda nazvati tako. Prosto mi je žao da je odmah sterilišem, a da nemamo njene male i da ona ne bude majka. Mada to možda i nisu pravi razlozi za parenje.

U suštini je problem vreme koje se mora utrošiti na raspitivanje o svemu, kasnije i preduzimanje svega toga, ak pri tom ne nameravam da se time bavim i kasnije, tj više puta. Potpuno mi je jasno da želiš sve unapred da predvidiš i isključiš sve rizike, koliko je to god moguće. I ja tako razmišljam.

Krofnice, kuja je potpuno spremna za parenje kad napuni 15 mesci. Sirli je to vec prevazisla.
Sto se tice higijene kod stenaca i njihove sterilne okoline, moje licno misljenje je da je to preterivanje. Ne treba zapustiti sredinu u kojoj stenci zive ali preteranom sterilnom sredinom pravite im problem da se naviknu posle na normalan zivot a da ne budu previse nezne i osetljive. Time svojim stencima pravite medvedju uslugu. Isto vam je kad detete drzite pod "staklenim zvonom" a ono se zacas razboli.
Sto se tice kocenja, 90% kuja se same okote i sve same urade (iako im je prvi put instiktivno one znaju sve sta treba da urade)
.Veterinar nije na odmet ali ako se kocenje dogodi u kasnim vecernjim ili ranim jutarnjim satima tesko cete naci veterinara koji ce ustati u 3 ujutro i doci da nadgleda stenjenje koje protice u redu. Ukoliko dodje do komplikacija (nedaj boze) onda nemojte oklevati da zovete veterinara u bilo koje doba .

Sto se tice higijene kod stenaca i njihove sterilne okoline, moje licno misljenje je da je to preterivanje. Ne treba zapustiti sredinu u kojoj stenci zive ali preteranom sterilnom sredinom pravite im problem da se naviknu posle na normalan zivot a da ne budu previse nezne i osetljive. Time svojim stencima pravite medvedju uslugu. Isto vam je kad detete drzite pod "staklenim zvonom" a ono se zacas razboli.

Da naravno, u potpunosti se slažem sa gore navedenim tekstom, ali ja u ulici imam vet. ambulantu gde dolaze bolesni psi iz celog grada... Jednom sam u životu preživela kuče sa štenećakom (koje smo dobili od parenja od odgajivača) i to ću pamtiti ceo život. Mališa je nekako preživeo ali je bilo užasno!! Ne želim ponovo kroz to da prolazim.

Ipak, drago mi je da od iskusnijeg odgajivača ovo čujem, jer mi to govori da pudle i nisu tako osetljive.

Pudle nisu nista osetljivije od drugih pasa.
Jedino, treba obratiti posebnu paznju na usi (to im je slaba tacka).
Potrebno je redovno cupati dlaku iz usiju :confused: i drzati ih cistim.
Ostalo je, mahom, isto kao kod ostalih pasa sem sto pudle imaju dosta prednosti (pametne su, na ljinjaju se, nemaju miris, umiljate su...) :super::bye::klap::ok:

Prije slika update, bebe sad imaju 21 dan, odlicno napreduju i utrostrucili su porodjajnu tezinu. Najveci dasa (Atila) tezak je 750 gr, a najmanja dama (Atina) 550 gr, ostali su (i dalje bezimeni) teski decko 620 gr, drugi decko 650 gr, i dama 590 gr.
Pokusavaju da hodaju sto je slatko i smijesno u isto vrijeme jer djeluju kao da su malllllko vise popili , takodje pokusavaju da vrse nuzdu stojeci sto se najcesce zavrsi tako sto upadnu u svoju kakicu pa mama posprema nered.

Slike su, kao sto se i vidi jako lose jer sa blicem je prebljestavo a bez njega mutno ali evo par njih koje na nesto lice

IMG_5542-1.jpg

IMG_5534-1.jpg

IMG_5554-1.jpg

Mlada dama na zadnjoj slici je Atina i ona ostaje doma zvanicno

dali neko moze da mi kaze gdje ima da se kupi toy pudla,zenka,crna,stene sa papirima??? u beogradu ili novom sadu i kolika je cijena odprilike. hvala

A da li može crno-bela patuljasta da prođe?
Imam dve devojčice 4 meseca stare, kompletno vakcinisane, sa papirima... Iz Novog Sada smo.

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    66,5 KB · Pregleda: 18
  • Meri-3.jpg
    Meri-3.jpg
    112,2 KB · Pregleda: 17
  • Milki01.jpg
    Milki01.jpg
    72,1 KB · Pregleda: 18
  • Milki02.jpg
    Milki02.jpg