Inače malci na videu su preslatke mede!!

Smestila si ih na neku zatvorenu terasu?
Jasnaok i Ljnedeljkovic hvala puno

Širli sada ima godinu i 6 meseci, a prvo teranje je imala sa 14 meseci. Koliko sam shvatila najbolje je pariti ženku na treće teranje, ali pošto je ona dobila prvo tako kasno, onda bi ustvari to drugo moglo da se tretira kao treće. Posle bih je sterilisala, jer sasvim sigurno ne bi dva puta gajili štence.
Mi smo u stanu, tako da bih ja njih držala u sobi, samo bih ogradila taj deo gde su oni.
Naravno sve pod uslovom da uđemo u sve to.
Ja radim, tako da deo dana svakako nisam tu. Zapravo je problem čišćenja tih 8h i eventualnog čišćenja u toku noći.
Jasnaok, kažeš da me najviše interesuje higijena, šta sam propustila? Tj oko čega bi još trebalo da se brinem

? Što se tiče Širli, veterinar bi je svakako nadzirao, tražili bi nekog manjeg mužjaka.. Što se tiče štenaca kasnije, već za neke znamo gde bi mogli da odu.. Da li još nešto propuštam da sagledam?
Da, ja sam terasu specijalno za njih uredila. Zastaklila, uradila im kućicu koja je termoizolovana, unela radijator tako da sam držala temperaturu na 26 stepeni konstantno...
Što se tiče čišćenja, nije toliko strašno, to su ipak mali psi. Dole stavljam one podloge za porodilje koje super upijaju tako da su suvi a stolica je uvek čvrsta, kada su lepo hranjeni i redovno čišćeni od crevnih parazita. Čak i sada kad su 4 meseca (dve su još kod mene) ja ih čistim 2 puta dnevno i nije tako strašno.
A kad su bile već malo starije počele su da mi prave nered sa tim podlogama pa sam shvatila da su mirnije kada im stavim dole debeli najlon i odgore višeslojne novine, to neće da kidaju. Ove podloge su mi nekoliko puta već iskidale na sitne komadiće...

I ja radim i ne mogu ceo dan da ih kontrolišem pa sam im tako sad namestila sa novinama. A to što su same se uopšte ne sekiram, tu im je mama da ih čuva i uči... a ja kada dođem provedem sa njima nekoliko sati (otprilike koliko i sa rođenom decom). Učim ih na stan, povodac, šetamo...
Ono što si pitala o čemu još treba brinuti... Pa počev od trudnoće, da se ne povredi (ili neko drugi da je ne povredi - dete, drugi pas...) pa onda ISHRANA. Porođaj je tek posebna tema. Naravno, mnoge kuje sve odrade same čak i prvi put, to je instinkt. Ali ipak čovek mora da zna kada da se umeša i kad je neophodno reagovati i na koji način. Mislim da i lično iskustvo čak može da pomogne (ako si ti rađala decu). Treba voditi računa i o zdravlju jer se dešava da se štenci zaraze bakterijama tokom porođaja i tokom prvih dana celo lelo ugine...
Onda, kad se ošteni, sa tom sijalicom treba voditi računa. Ako se previše spusti mogu da dehidriraju i uginu. A osim toga njima je neophodna majka a treba imati u vidu da sijalica tera majku da izađe napolje, ne može da izdrži toliku toplotu. A opet ako se ne stavi biće im hladno, što je opet opasno. Zatim kada počnu da izlaze iz te kućice može da se deci da prvih dana ne znaju da se vrate unutra pa da se tokom noći smrznu. Ima dobrih kuja koje onda uzmu štene i vrate unutra, ali mnoge to ne rade. Dešava se da ako je neko štene ekstra jako, ponekad dok sisa se tako jako uhvati da ga kuja na sisi izvuče iz kuće a posle ne može da se vrati i smrzne se (što je takođe fatalno).
A da, zaboravila sam i u samoj pripremi te kotilice ili kućice, kako je uraditi i dimenzije i sve...
I ishrana štenaca je takođe posebna tema, ja sam kuju hranila komadima mesa pre štenjenja i tokom dojenja, dok su joj granule (za dojilje) bile stalno ponuđene, kao i uvek čista i sveža voda. Štence sam othranila na mlevenoj junetini od koje sam im pravila paštetu + granule za bebe, koje sam takođe mlela i natapala (kao pašteta).
Sad, možda ja malo preterujem, ali ja sam takva, ili ću sve da predvidim i tako da radim ili neću uopšte da radim. Smatram da čovek treba da zna ušta se upušta. Ipak to nisu plišane igračkice, nego malena živa bića koja u potpunosti zavise od nas.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje, možda se neko od velikih odgajivača nebi složio samnom... samo iznosim svoje iskustvo.