PUDLE

Da, to i radim, ali ne ide :D
svaki put stignem da je podignem pre nego sto se ispiski, odnesem je na pelenu i jedva je zadrzim na njoj..i cekam, cekam, ali ona nista, otme mi se i otrci u kuhinju i tamo izvrsi posao :confused:

sad nece ni da kaki na peleni :P...

inace, ne zove se Candy :confused: (par clanova porodice se pobunilo :D), tako da je od sinoc Luna..(dobro je da je Candy bila samo dan, da se nije skroz navikla)

imamo cetku i cesalj, i neke igrackice (par loptica se plasi :P)...
a u pravu si za krevet-nije provela ni 5 min na njemu.
izgleda da joj je bas vruce s' obzirom da najradje odmara/spava na plocicama izmedju stepenica i plakara (inace, primetila sam da voli da se zavlaci/provlaci svuda...:mrgreen:)..samo se bojim da se ne prehladi, ne znam kako da je sprecim tu da spava, posto i kad stavim nesto ispod nje ona to skloni :/

Kad se ispiski gde ne treba izribaj to sircetom da ubije miris jer inace uvek idu na mesta gde su vec obavljali nuzdu bas zbog mirisa.

Ako nemate klimu ne bi bilo lose po ovim vrucinama da joj s vremena na vreme pokvasite glavu i sape. A sto se tice lezanja na plocicama mislim da tu ne mozes nista:)

Joj, Luna je izgleda "one of a kind"...izribala sam sircetom tamo gde se iskakila prosli put, sledeci put se vratila i kakila na isto mesto ponovo -.-
ma, pokusavacemo na razne nacine, pa javljam kako ide ^^

sve u svemu, hvala na savetima ;) :)

VilleLover, nemoj da se nerviraš! To je sve sasvim normalno! :D

Mi smo na Jezeru i mogu da vam kažem da Širli baš nema neku naročitu volju da ulazi u vodu. Ako joj bacim lopticu u vodu ona ode/otpliva po nju, ali odmah izlazi. Još se i smrzne napolju!
Kako vaše pudle reaguju? Ja sam se nadala da ćemo nas dve plivati i plivati.. Gledala sam i slike Đulije, nema ni jedne slike u vodi..

Ovde mi je jako loš internet.. :(

Joj, Luna je izgleda "one of a kind"...izribala sam sircetom tamo gde se iskakila prosli put, sledeci put se vratila i kakila na isto mesto ponovo -.-
ma, pokusavacemo na razne nacine, pa javljam kako ide ^^

sve u svemu, hvala na savetima ;) :)

:zcepanje: pa, stavi onda sirce na novine, mozda ce onda ukapirati :rotf:? Trajace borba oko ucenja gde se vrsi nuzda malo duze, ali veruj mi jednog dana ce se ipak desiti (ti ----> :eek: :hahaha:). Hvali je kada uradi napolju, budi ljuta tako da ona vidi kada uradi unutra, tako da ne misli da je uradi raditito unutra posto neki ljudi nista n govore i samo ociste. Ali kako bude starija shvatice sta je dom/jazbina, i da se napolju rade te dve stvari. Srecno :D! Ja bih jos preporucila da kupis am, i da povodac zakacis tu i tako je setas, a ne na ogrilicu. Ne zaboravi frontline! I naravno mazite je, igrajte se sa njom, vodite je u setnje, da ostane lepa umiljata kuca, vidim ljude koji imaju agresivne pudle (ili/i druge pse), cesto se kupi detetu, pa onda dosadi i bude zapostavljeno :(, ali pudle su posebno privrzene i osecajne, videces, kako dete, pravi mali clan porodice :).

VilleLover, nemoj da se nerviraš! To je sve sasvim normalno! :D

Mi smo na Jezeru i mogu da vam kažem da Širli baš nema neku naročitu volju da ulazi u vodu. Ako joj bacim lopticu u vodu ona ode/otpliva po nju, ali odmah izlazi. Još se i smrzne napolju!
Kako vaše pudle reaguju? Ja sam se nadala da ćemo nas dve plivati i plivati.. Gledala sam i slike Đulije, nema ni jedne slike u vodi..

Ovde mi je jako loš internet.. :(

Nasa obozava vodu, trebas da vidis tu srecu, jako je smesna, samo skakuce po vodi tamo gde je plitko, pa se zagnjuri hihihi :zcepanje:! Ja je uvek posle dobro umotam u peskir da se upije voda da ne bude skroz mokra, mala je, ovako lepo ne moram da brinem da ce se prehladiti. Ma i tvoja ce zavoleti, lepo kazes da ide po lopticu, verovatno je jos uvek oprezna ako ranije nikad nije videla toliko puno vode, citala sam ranije poruke ti nju tek imas manje od godinu dana, videces kada se ona navikne, neces moci da je izvadis iz vode ;)!

Hvala 258761! Baš se nadam da će se navići! Imala je upalu krajnika pre nego što smo otišli na Jezero, pa sam je malo čuvala od vode, ali sada ću je voditi svaki dan na plaž :)
Imam još jedno pitanje. Kada je vodite do vode - u podne kada je toplo, pa se lako osuši,a i prija joj da se rashladi, ili oko 17, 18h kada već nije jako sunce? Razumela sam da pudle umeju i da izgore (tj bele pudle, pretpostavljam da se crnima to ne dešava :D)

Širlica je ovde razvila i instikt psa čuvara! A to je da crkneš od smeha! Ona mala, a preko ograde laje na ljude koji prolaze ispred dvorišta :D:D Ne laje nešto posebno, čisto malo ponekad da te zasmeje :D i odbrani kuću naravno :D :D ;)

I još nešto moram da vam ispričam! U principu se lepo slaže sa psima i jako je druželjubiva. Malo su joj problem retriveri i labradori zato što su jako živahni, a naišla je na par koji su hteli da se igraju sa njom, pa su je iz silne želje preplašili.. Ali dešava se neki put i mnogo je smešno, da počne da laje na pse koji su mnogo veći, u smislu mase, od nje. Bio je neki prerasli dogo argentino i neke doge i sl. Mi prolazimo i ona onako maše repom i sasvim ozbiljno laje i približava se! A taj veliki pas je gleda zbunjeno, kao pa šta ti sada hoćeš uopšte?? Ne izgleda kao da sada ona hoće da se svađa, to nikada i ne radi (osim sa mnom :>) nego kao prišla bi a i boji se.. U stvari ni ne znam zašto to radi.. Ali užasno je smešno!!

:zcepanje: pa, stavi onda sirce na novine, mozda ce onda ukapirati :rotf:? Trajace borba oko ucenja gde se vrsi nuzda malo duze, ali veruj mi jednog dana ce se ipak desiti (ti ----> :eek: :hahaha:). Hvali je kada uradi napolju, budi ljuta tako da ona vidi kada uradi unutra, tako da ne misli da je uradi raditito unutra posto neki ljudi nista n govore i samo ociste. Ali kako bude starija shvatice sta je dom/jazbina, i da se napolju rade te dve stvari. Srecno :D! Ja bih jos preporucila da kupis am, i da povodac zakacis tu i tako je setas, a ne na ogrilicu. Ne zaboravi frontline! I naravno mazite je, igrajte se sa njom, vodite je u setnje, da ostane lepa umiljata kuca, vidim ljude koji imaju agresivne pudle (ili/i druge pse), cesto se kupi detetu, pa onda dosadi i bude zapostavljeno :(, ali pudle su posebno privrzene i osecajne, videces, kako dete, pravi mali clan porodice :).

:rotf:

da, radim sve to..pocela sam da je izvodim pola h nakon svakog njenog obroka, pa se lepo ispiski/iskaki napolju :)

ali, to je i dalje ne sprecava da se gratis :D ispiski i u stanu :P

Kupila sam joj am, onda u pet centru..jedva smo nasli velicinu :D
A frontline nisam uzela, jer sam uzela neku ogrlicu protiv buva sad...ali pri sledecoj poseti pet centru frontline je nezaobilazan.

Sto se tice vode, Luna nije neki ljubitelj :/
kad joj perem sapice bezi...ali kad je kupam uglavnom je mirna ili se polako sklanja u cosak ^^
Fen, btw, nikako ne voli :D

E da, danas smo prvi put otisli u setnju(u centar grada), bila je sa mnom u kozm. salonu, pa smo posle setale i kad je vec temperatura postala nepodnosljiva, krenule smo kuci.
Bas sam se zacudila koliko ljudi imaju razl. reakcije...
samo da ste videli to...

stajala sam sa njom na trotoaru i pridju mi neke zene i kao:kako je slatka!joj, vidi malo cudo!Smem li da je pomazim?
i tako je one pomazile, nagledale se :)
a Luna, tuzna, se okrene na drugu stranu i neki deckic (nema ni 7god), koji je inace bio sa tatom, je sutne...:O
nije jako, ali svejedno...kad nisam skocila na to dete :evil:...

Onda smo isli tako, lepo, kuci...Ona vesela kao i uvek :) (joj, na onom amu je, a samo bi da trci...i kakvi su to zaleti..ma ko haskija da vodim, a ne pudlicu :D)...naravno ja je drzim bas blizu sebe, posto ipak ima ljudi koji se plase kucica.I prolazi jedna zena, na pola metra od Lune i slozi neku facu i kaze meni:Joj, nemoj mi to sa mashnicom :/

(Luna je TO sa mashnicom >: ( )

Sto se tice lajanja itd, Luna je bas "prgava"...laje i na svoj odraz u ogledalu (ali ne onako znatizeljno, da bi da se igra, nego ona laje, rezi, bukvalno napada svoj odraz).
Par, koji zivi u stanu ispod nas, ima toy pudlicu staru 1,5 godinu :)..i ona je tako vesela, druzeljubiva, kad naidje Luna, ona samo skace na onog ko je drzi, mase repicem-dok Luna u jednom trenutku bi kao da sidje do nje da je ugrize, laje, rezi, a onda kada ova uzvrati lavezom, Luna se popne meni na glavu od straha.Bukvalno.:hahaha:
Cak i kad ne vidi drugo kuce(nego ga valjda oseti :P), ona zalaje...a onda svi psi koji su u okolini se zalecu na mene koja je nosim u rukama(nju bas briga, ona je "na visini" pa ih sve chika, a sta cu ja koju ujedaju za pantalone ne bih li je spustila?a? :D)

:think:

eto toliko,..imamo mnogo novih, lepih slicica, prebacicu ih danas na komp, pa ih postavljam :)

p.s.:Ne boji se loptice vise, sad joj je omiljena igrackica..poludi kad je vidi :zcepanje:, trebalo bi je snimiti tad. :)

Širlica je ovde razvila i instikt psa čuvara! A to je da crkneš od smeha! Ona mala, a preko ograde laje na ljude koji prolaze ispred dvorišta Ne laje nešto posebno, čisto malo ponekad da te zasmeje i odbrani kuću naravno

I treba, nemoj da je ucutkujes:D Kiki laje kad god cuje da neko prolazi hodnikom a ima glasinu, niko ne bi pomislio da je pudla:lol: Meni je samo vazno da ne laje kad je napolju, ima pudli koje non-stop laju, setju i laju, bez obzira dal ima nekog ili ne, al to su nervozni koji mislim da su rodjeni takvi tako da ne brini, nece SIrli postati takva samo od malo lajanja u dvoristu. Pusti dete da razvije samopouzdanje:mrgreen:

Ali dešava se neki put i mnogo je smešno, da počne da laje na pse koji su mnogo veći, u smislu mase, od nje. Bio je neki prerasli dogo argentino i neke doge i sl. Mi prolazimo i ona onako maše repom i sasvim ozbiljno laje i približava se! A taj veliki pas je gleda zbunjeno, kao pa šta ti sada hoćeš uopšte?? Ne izgleda kao da sada ona hoće da se svađa, to nikada i ne radi (osim sa mnom :>) nego kao prišla bi a i boji se.. U stvari ni ne znam zašto to radi.. Ali užasno je smešno!!

Tvoja je jos i hrabra:eek: Ova moja voli ponekad da laje na velike pse ali uglavnom kad se pojave niotkuda pa se uplasi. Samo sto ona laje i ide unazad:rotf: I kao sto kazes, veliki psi je gledaju u cudu:hahaha:

Sto se tice vode, Luna nije neki ljubitelj :/
kad joj perem sapice bezi...ali kad je kupam uglavnom je mirna ili se polako sklanja u cosak ^^
Fen, btw, nikako ne voli

Dobro je da si to pocela da radis dok je mala, navicice se tako i na fen i na vodu, moja sama utrcava u kadu posle setnje, to joj je sasvim normalno.

a Luna, tuzna, se okrene na drugu stranu i neki deckic (nema ni 7god), koji je inace bio sa tatom, je sutne...:O
nije jako, ali svejedno...kad nisam skocila na to dete

Kako je tata reagovao na agresiju deteta?:evil:

.I prolazi jedna zena, na pola metra od Lune i slozi neku facu i kaze meni:Joj, nemoj mi to sa mashnicom :/

:roll: Ima raznih. Meni su ipak najpatetnicniji oni koji pocnu da histerisu kad prolazim sa Kiki na par metara od njih, ona na povodcu. Kad pocne vristanje, urlanje:"Sklanjaj je, aaaaa, ujesce me". Ko da setam bizona a ne pudlu:dash:

Sto se tice lajanja itd, Luna je bas "prgava"...laje i na svoj odraz u ogledalu (ali ne onako znatizeljno, da bi da se igra, nego ona laje, rezi, bukvalno napada svoj odraz).
Par, koji zivi u stanu ispod nas, ima toy pudlicu staru 1,5 godinu ..i ona je tako vesela, druzeljubiva, kad naidje Luna, ona samo skace na onog ko je drzi, mase repicem-dok Luna u jednom trenutku bi kao da sidje do nje da je ugrize, laje, rezi, a onda kada ova uzvrati lavezom, Luna se popne meni na glavu od straha.Bukvalno.
Cak i kad ne vidi drugo kuce(nego ga valjda oseti ), ona zalaje...a onda svi psi koji su u okolini se zalecu na mene koja je nosim u rukama(nju bas briga, ona je "na visini" pa ih sve chika, a sta cu ja koju ujedaju za pantalone ne bih li je spustila?a? )

Mozda je samo faza u odrastanju;)

p.s.:Ne boji se loptice vise, sad joj je omiljena igrackica..poludi kad je vidi , trebalo bi je snimiti tad.

Sta cekas?:per:

Imam još jedno pitanje. Kada je vodite do vode - u podne kada je toplo, pa se lako osuši,a i prija joj da se rashladi, ili oko 17, 18h kada već nije jako sunce? Razumela sam da pudle umeju i da izgore (tj bele pudle, pretpostavljam da se crnima to ne dešava :D)

Vidim puno poruka od vise ljudi :D, ali za dva minuta krecem na letovanje tako da ne mogu sve da procitam :besna:, vec kasnimo :roll:... Ja moju izvodim bas kada si ti rekla, oko 18h, i meni je onda najbolje, a nju smo osisali na dosta kratko (i da, bela je), pa ja pazim da ne provodi vis na suncu nego sto je neophodno. Izvodila bi ja nju i u podne posto nam je bazen uglavnom u dobrom hladu od drveta, ali je napolju takav pakao ovih dana :evil: :(...
Vidimo se za dve nedelje, cuvajte se svi i uzivatje u letu :D :super:! Veliki pozdrav za sve vase pudle :heart:!!

I treba, nemoj da je ucutkujes:D Kiki laje kad god cuje da neko prolazi hodnikom a ima glasinu, niko ne bi pomislio da je pudla:lol: Meni je samo vazno da ne laje kad je napolju, ima pudli koje non-stop laju, setju i laju, bez obzira dal ima nekog ili ne, al to su nervozni koji mislim da su rodjeni takvi tako da ne brini, nece SIrli postati takva samo od malo lajanja u dvoristu. Pusti dete da razvije samopouzdanje:mrgreen:

Tvoja je jos i hrabra:eek: Ova moja voli ponekad da laje na velike pse ali uglavnom kad se pojave niotkuda pa se uplasi. Samo sto ona laje i ide unazad:rotf: I kao sto kazes, veliki psi je gledaju u cudu:hahaha:

Dobro je da si to pocela da radis dok je mala, navicice se tako i na fen i na vodu, moja sama utrcava u kadu posle setnje, to joj je sasvim normalno.

Kako je tata reagovao na agresiju deteta?:evil:

:roll: Ima raznih. Meni su ipak najpatetnicniji oni koji pocnu da histerisu kad prolazim sa Kiki na par metara od njih, ona na povodcu. Kad pocne vristanje, urlanje:"Sklanjaj je, aaaaa, ujesce me". Ko da setam bizona a ne pudlu:dash:

Mozda je samo faza u odrastanju;)

Sta cekas?:per:

tata je reagovao...kezom. o_O
kao:sine, nece ona nista (pa naravno da nece kad mu nije ni prisla, klinac dosao bezveze i sutnuo je > : ( )...
i meni se nakezi i tako stoji sa detetom, u fazonu, on bi da malo priceka, da se sin oslobodi straha.Ma nemoj!
Luna i ja smo momentalno otisle na drugu str. ulice -.-

Da, ti ljudi su mi najjaci...Ali, vidim kad je nosim u rukama i ok su, ali ako je slucajno spustim na zemlju (iako joj nisam dala ni pola metra od mene da ide), to je haos...Te face, pogledi, ma bas ruzno..A mislim, Luna, 20cm, mala, vesela loptica..pa ko bi se plasio nje?!

(inace, ovo govorim kao osoba koja se uzasno plasi(sad mozda i plasiLA...mali psi vise nisu prepreka, sad samo ovi tipa retrivera, dobermana itd,od njih se sklanjam :D) kucica, a volim ih ^^ (imala sam par losih iskustava, pa otuda strah izgleda..), mada sad kad sam kupila Lunu 85% straha je behind me :) )

Napravila sam par snimaka (mobilnim) :), pa cu videti ako uspem da ih uploadujem na youtube i postavim ovde.
Takodje ce i slicice kasniti, nisam stigla da ih smanjim.

258761, lepo se provedi!!! :)
veliki pozdrav i za tebe :heart:

Roditelj bolid=dete bolid:roll: Pitam se sta ce biti kad siroto preplaseno detence sutne nekog pita:lol:

(inace, ovo govorim kao osoba koja se uzasno plasi(sad mozda i plasiLA...mali psi vise nisu prepreka, sad samo ovi tipa retrivera, dobermana itd,od njih se sklanjam ) kucica, a volim ih ^^ (imala sam par losih iskustava, pa otuda strah izgleda..), mada sad kad sam kupila Lunu 85% straha je behind me )

:klap: za suocavanje sa strahom.

@258761
Uživaj na moru!! :)

Kada sam pročitala da si napisala da je sve stvar navike, ja sam juče čitav dan vodila, tj držala na plaži Širli. Borsko jezero je na malo većoj nadmorskoj visini (700,800m) pa sam rešila da je izvedem u toku dana. I kupala se u dva navrata. Bacala sam joj lopticu i čini mi se da je već sa više entuzijazma :) ulazila u vodu. Čak je i po relativno daleko bačene loptice išla. Mislim to relativno daleko je za pudlu :lol: Na drugoj obali sam videla vučjake koji uskaču u vodu, samo se bace sa stene i baš dobro plivaju da bi došli do grane koja im je bačena.
I bez obzira što je napolju bilo sigurno 35´C (ili makar preko 30´) morala sam da je istrčavam posle plivanja jer joj bude hladno kada samo sedi na suncu. Malo sam se bojala zbog sunčanice, malo zbog hladnoće :lol: ali Šici je čini mi se bilo sasvim super, na kraju je oko 5h i zaspala na plaži u hladu.

Look, hvala na savetima :D !
Nije mi to palo na pamet, mislim da gledam kao izgrađivanje samopouzdanja, ali stvarno mi se čini da sada već manje leže na leđa kada naiđe neko (pas / čovek). I malo manje prilazi.. svakome ko je pozove :D:D
Verujem ti na reč ako kažeš da neće postati mali lajavi pas :D Baš sam se uplašila toga. I čula sam da tu lepu naviku razvijaju oko godinu dana starosti..

VilleLover, možda da ne bi trebalo da je nosiš toliko, mislim kada naiđete na drugog psa. Osum ako je baš agresivan ili previše veseo, a veliki. Luna bi trebalo da se upoznaje i sa mirnim dogama i sa pekinezerima. Trebalo bi da vremenom prevaziđe strah od pasa i da prestane da laje.. Jer ako se gazda boji i sklanja psa od drugih, automatski prenosi taj strah, kao model ponašanja i na svog psa. I onda će se i pas bojati. Makar su meni tako rekli.
Ustvari, ja ni ne znam da li je kod tebe takva situacija. Ali za svaki slučaj sam morala da ti napišem. Dok je sada mala trebalo bi da se što više druži sa drugim psima da bi se lepo socijalizovala.
I svaka čast i od mene za prevazilaženje straha! To je velika stvar.

Zaista ima bolida, samo ja moram da priznam da sam do sada naišla na samo jedno dete - kinez koga su čuvali naši, koje je bilo tako zlobno. Mislim da to stvarno jeste zloba. Žalosno što je kao mali takav. Ja sam pre neki dan videla na plaži ovde, dete kome su uhvatili ribicu. E on je nije ostavio u vodi da je gleda, nego ju je uzeo u ruku i mučio. Za kraj je tražio mami i tati makaze da joj odseče glavu! I dali su mu!

Poslednja izmena:
Nije mi to palo na pamet, mislim da gledam kao izgrađivanje samopouzdanja, ali stvarno mi se čini da sada već manje leže na leđa kada naiđe neko (pas / čovek). I malo manje prilazi.. svakome ko je pozove
Verujem ti na reč ako kažeš da neće postati mali lajavi pas Baš sam se uplašila toga. I čula sam da tu lepu naviku razvijaju oko godinu dana starosti..

Pa zamisli da imas psa koji non-stop cuti, to bi vec bilo sumnjivo. Pudle inace vaze za lajave pse, bice da je to verovatno zato sto nemaju fizicku snagu, pa su jake na recima:mrgreen: Salu na stranu, samo jednu pudlu znam da je bas lajava, ostale laju po potrebi. A i nije dobro da svakom prilazi da se mazi, mislim nikad ne znas kakvi su ljudi. Pudla koju sam ranije imala je trcala svakom u susret, poznat nepoznat svejedno ona bi se samo mazila. Kad nam neko njoj nepoznat dodje u stan, ona pravo u krilo i do sutra bi se mazila. Kiki je sasvim drugacija, nepoznate u stanu ne konstatuje a ako ih malo upozna donosi lopticu:D Al napolju voli da se zafrkava sa ljudima:lol: Pridje nekom nepoznatom da onjusi (ne radi to uvek, samo kad je dobro raspolozena, uglavnom ignorise) mahne repicem, prolaznik se u vecini slucajeva odusevi:"Jaooo kako si slatka" i cim se sagne da je pomazi, pre nego sto je dohvati ona doskakuce do mene i samo ga pogleda u stilu "mosha" :mrgreen::hahaha:

Da, tacno je da treba pustiti psa da se upozna sa drugim psima, nebitno koje su velicine ako nisu agresivni a retko koji pas je agresivan prema stenetu. Samo u svakom slucaju treba biti oprezan jer veliki pas ume da krene sa agresivnijom igrom pa moze manjeg da povredi (sto se nama desilo:()

Zaista ima bolida, samo ja moram da priznam da sam do sada naišla na samo jedno dete - kinez koga su čuvali naši, koje je bilo tako zlobno. Mislim da to stvarno jeste zloba. Žalosno što je kao mali takav. Ja sam pre neki dan videla na plaži ovde, dete kome su uhvatili ribicu. E on je nije ostavio u vodi da je gleda, nego ju je uzeo u ruku i mučio. Za kraj je tražio mami i tati makaze da joj odseče glavu! I dali su mu!

Nemam reci :evil: Sutra kad poraste ce da muci macke i pse i onda me ne bi cudilo ni da predje na ljude. Koliko roditelji mogu biti glupi:dash: Ja sam prisustvovala prizoru gde je dete tek prohodalo gadjalo psa loptom. Pas mirno lezi ovaj se zaleti na psa i baci loptu (nit je lopta teska nit dete ima neke snage da zafrljaci, ali psu evidentno nije bilo prijatno), pas se pomeri par metara dalje i legne, dete opet i tako sigurno pet puta. Majka sedi na klupi, prica sa drugaricom, gleda i smeje se:poludeo: Ja je pitam gospodjo jel primecujete da vase dete gadja psa loptom (Iako evidentno primecuje), ona mi odgovara pa da, bas je simpaticno. Simpaticno?!:eek: Verovatno bi joj isto tako bilo simpaticno i da je psu dojadilo pa da je gricnuo dete.:roll: Kad sam joj predocila i tu mogucnost (ne vise tako smirenim tonom), pogledala me u stilu "ova nije normalna" i odvela dete. Al sam opasna:mrgreen:

I mene užasno smara to prilaženje nepoznatim ljudima. Kiki je super, mogu da zamislim kako izgledaju face tih ljudi koji su se taman namestili da je maze.. :lol::lol:

Izgleda da sam slagala, ili se Šica promenila u odnosu na opisanu situaciju od pre par postova. Juče mi sretnemo na plaži komšijsku retriverku od 6 meseci. Nisu se do sada srele licem u lice, tj njuškama. I Širli je lajala na nju i išla unazad. Udalji se i onda bi opet kao da priđe, a Dora od silne sreće malo poskoči i onda Širli opet udari u lajanje i beži. Tako da nije baš hrabra. Na kraju uopšte nije smela da priđe. Plivala je pored, ali uvek na jedno min metar razdaljine od nje.

Misliš i da u ovoj situaciji ne treba reagovati? Šta ako sretnemo nekog psa koga bi mogla da iznervira lajanjem? Kapiram da je bilo strah da priđe ipak je Dora štene, a velika je.. Ali to lajanje ne znam koliko je dobro. Ja sam Širli govorila da ne laje, ali jednostavno nije vredelo..

Nadam se da Kiki nije nešto ozbiljno bila povređena tokom te igre sa većim psom?
Nikad nisam sigurna jesam li lepo procenila psa.. Ima baš dobrih pasa koji uopšte ne osećaju svoju veličinu..

Ljudi su kod nas stvarno grozni prema životinjama. Čini mi se da se situacija malo menja na bolje, ali to ide vrlo sporo :( Bravo za opasnu Look :)

Izgleda da sam slagala, ili se Šica promenila u odnosu na opisanu situaciju od pre par postova. Juče mi sretnemo na plaži komšijsku retriverku od 6 meseci. Nisu se do sada srele licem u lice, tj njuškama. I Širli je lajala na nju i išla unazad. Udalji se i onda bi opet kao da priđe, a Dora od silne sreće malo poskoči i onda Širli opet udari u lajanje i beži. Tako da nije baš hrabra. Na kraju uopšte nije smela da priđe. Plivala je pored, ali uvek na jedno min metar razdaljine od nje.

Prema mom iskustvu, tj gledajuci druge male pse kako laju na velike, veliki to ne shvataju ozbiljno:D tj nikad nisam videla da je neki veci pas manjeg napao zbog toga. STa znam, oni verovatno razumeju sta lavez znaci, a u slucaju da Sirli govori:"Bezi od mene inace si gotov" sigurna sam da veliki pas to ne shvata kao ozbiljnu pretnju.:mrgreen: Jel ona laje uvek na nepoznate pse ili mozda samo kad su veci u pitanju? Ako je ovo drugo onda je mozda od straha... Ona bi i da se igra a vise nije tako mala i kapira da su veci psi jaci od nje. Ne znam, to je verovatno samo jedna od mogucih opcija. Ne znam sta pametno da ti kazem, meni nikad nije uspelo da ucutkam Kiki kad laje:confused: Sve drugo slusa alit u se ne da. U svakom slucaju cak i ako se desi da se neki pas naljuti uvek imas opciju da podignes Sirli:)

Nadam se da Kiki nije nešto ozbiljno bila povređena tokom te igre sa većim psom?

Nije ozbiljno, mislim da sam vec i pisala o tome. Igrala se sa malo starijim stenetom madjarske vizle i u igri stene je sapom tresnulo po glavi, ona je imala tad 3 meseca, prcvoljak naspram njega. Legla je na zemlju, posle dotrcala do mene, nije bila povredjena ali od tad se plasi pasa, cak i stenaca manjih od nje:(

za suocavanje sa strahom.

hvala :)

VilleLover, možda da ne bi trebalo da je nosiš toliko, mislim kada naiđete na drugog psa. Osum ako je baš agresivan ili previše veseo, a veliki. Luna bi trebalo da se upoznaje i sa mirnim dogama i sa pekinezerima. Trebalo bi da vremenom prevaziđe strah od pasa i da prestane da laje.. Jer ako se gazda boji i sklanja psa od drugih, automatski prenosi taj strah, kao model ponašanja i na svog psa. I onda će se i pas bojati. Makar su meni tako rekli.
Ustvari, ja ni ne znam da li je kod tebe takva situacija. Ali za svaki slučaj sam morala da ti napišem. Dok je sada mala trebalo bi da se što više druži sa drugim psima da bi se lepo socijalizovala.
I svaka čast i od mene za prevazilaženje straha! To je velika stvar.

to je bila prva nasa setnja po gradu(setam je svaki dan po par puta, ali po nasoj ulici..odvedem je u dvoriste itd), ta ulica je veoma prometna,a trotoara skoro da nema, zato sam je drzala.Inace se bas trudim da idemo putem gde mogu da je pustim (trg, skolska dvorista itd)...
Sve u svemu, evo juce je pocela da se igra sa ovom toy pudlicom "ispod nas" :).Izveli su je u trenutku kad sam bila sa Lunom napolju i, vec regularno, Luna laje, rezi, pa mi se penje po glavi :D itd...ali sam je juce spustila i posle minut-dva su se "sprijateljile" :)
bas su vesele obe bile, pogotov Luna, koja je skakala na nju, provlacila se ispod nje, ma nema sta nije radila :)

vec je kasno, tako da pisem jos sutra :)
veliki pozdrav :zag:

"Bezi od mene inace si gotov"
:zcepanje::zcepanje:
Jel ona laje uvek na nepoznate pse ili mozda samo kad su veci u pitanju? Ako je ovo drugo onda je mozda od straha... Ona bi i da se igra a vise nije tako mala i kapira da su veci psi jaci od nje. Ne znam, to je verovatno samo jedna od mogucih opcija. Ne znam sta pametno da ti kazem, meni nikad nije uspelo da ucutkam Kiki kad laje:confused: Sve drugo slusa alit u se ne da. U svakom slucaju cak i ako se desi da se neki pas naljuti uvek imas opciju da podignes Sirli:)
Laje samo na veće pse. Tačno je situacija takva kakvu si je opisala

@VilleLover, pretpostavila sam da je tako nekako, nego za svaki slučaj da napišem.. Ne zameri :D

ma nista ne zameram :)

nego, Luna je malo smanjila lajanje :), tj. (napokon) ne bude ona prva koja ce da zalaje :D

i da, imam problemcic:
Luna prespava vecinu dana :confused:
bukvalno.igra se oko sat vremena i posle spava po tri sata i vise.
ali to je od juce uvece tako-povezala sam sa tim sto se sinoc jaakoo uplasila, imali smo neku frku u ulici (to je bas mala ulica, kao sokak, ranije je samo jedna velika porodica zivela tu, u par kuca), par njih je doslo i prebilo nekog coveka, ali to je bilo bas glasno (trcanje, udarci, psovke, ma sve ste mogli da cujete), i da, komsijski psi su bas dugo lajali.
Luna se nevidjeno uznemirila, pre toga je bila vesela, ali posle, nije proslo ni minut i zaspala je(u snu je jecala, cela se "cimala"..tako svaki put kad zaspi od sinoc :( )...

da li je to spavanje posledica ove kao "traume" ?
mislim, zdrava je ona, sve je ostalo u redu, pa zato mislim da je zbog ovog od sinoc? :/

Ne brini, mala je ona i potrebno joj je puno sna. To sa cviljenjem tokom spavanja je takodje normalno, ponovo je u snu prozivljavala taj dogadjaj, kao i ljudi ponekad. A da znas da ce se to i kasnije desavati, bez ociglednog uzroka, moja tako nekad ume glasno da cvili da bi covek pomislio da je izlozena svakodnevnom zlostavljanju:lol:

Laje samo na veće pse. Tačno je situacija takva kakvu si je opisala

Pa, mislim da tu nista ne mozes:neutral:

O napokon slicice:klap:

Jel se na prvim slikama ona to odmara u Lazy bagu-u?

Sto slatko spava izvrnuta, ne zna za sebe:zcepanje:

Kakva je sa masnicom, prava devojcica :zaljubljena: Blago vama sa belim i crnim pudlama, svaka boja im dobro stoji :aha:

Sve u svemu divna je, tako mala i cupava kao loptica:heart:

:mrgreen: , da da, lazy bag :D...mala nevaljala :), svoj krevetac ne ferma ni 5%, al' zato lazy bag ili moj krevet...ma milina :zper:

ona poza joj je preslatka!mali medo:heart:..jos ako je neko ceska po stomaku tad:super:

Sve u svemu divna je, tako mala i cupava kao loptica

hvala :cmok2: :)

sto se tice masnice, jeste stoje joj sve, al' je muka staviti joj je, a tek da joj stoji bar 10min...ma nema nista od toga, ne znam vise kojim metodama ona nju skine :per:

nego, na ovoj slici http://www.planetaljubimaca.com/fotka.php?id=15020 mi ustvari veceramo (to je sto u dnevnoj sobi, pa posto se obicno gleda neki film, serija itd, neretko veceramo tu umesto u trpezariji.a kao sto vidite, nizak je sto, pa Luna dohvati :D), a ona pokusava da skoci na sto...ili bar tim pogledom pokusava da izmoli koji zalogaj :D
i tako svaki obrok-ako smo u trpezariji pa ne moze da dohvati sto, ona ide od jednog do drugog, propne se na zadnje noge, a prednje ti stavi na kolena i ceka da joj das nesto da pojede.

meni licno, to ne smeta, cak mi je i simpaticno, ali sam htela da cujem, (iz vaseg iskustva) da li treba da je odvikavam od toga iz ne znam kog razloga, ili ne?
da li hranite vase pudlice hranom koju vi jedete?
ja sam joj do sad davala (pored njenih granula) belo meso, povrce iz supe i sunku (ako se dobro secam).da li sme to i da li ce se mozda odvici od granula ukoliko joj budem cesce davala "ono sto mi jedemo"?:)

bonus pitanje :mrgreen: haha: koliko cesto bi trebalo da je kupam? :)

Back