PUDLE

:manikir: E pa sada!! Kako kucu od 3 god. nauciti da ne piski u stanu??? Svaki savet dobrodosao. Probala sam da nadjem na forumu ali mislim da se sve radi o malim kucama.
A Sampi je divan kao zvrk, stalno trci sa mojom cerom, za vlasnicima se nije ni okrenuo ne pokazuje znake tuge presrecan je kao da se "bio izgubio pa nas pronasao". Upiskila se pola sata posle setnje i mislim da "zna" da je nesto skrivila ja sam je poslala malo na terasu po "kazni" ima li to svrhe?
Pozdrav:D

lakrima,mislim da će ti saveti koji su dati za štence poslužiti,i on je pas,možda će čak ukapirati i brže. Obavezno ga vodi napolje ČIM se probud,i i ponesi sa sobom neki slatkis za pse,ako nemaš nista pri ruci može i banana,i čim se popiški na travici ti se oduševi i daj mu komadic banane ili tog slatkisa,nikako čokoladu za ljude, kakao je za njih otrovan.Isto tako nakon jela odmah napolje i ponoviš nagradjivanje. Moja kuca se naučila da sve obavlja na terasi ,natopila sam pelenu onim što je popiskila na parketu i to stavila na terasu. Na pocetku sam je pratila i cesto izvodila da omirise pelenu, posle je i sam grebala na vrata terase.Naravno ako izadjemo napolje ne propušta da se olakša. Nemoj ga kaznjavati,on ne zna zasto ga kaznjavas jer mu niko nije posvetio vremena da ga nauci ljudskom nacinu zivota,posveti mu se i naucice,nagrade ce uraditi mnogo vise od kazni. Nadam se da sam ti ista pomogla. :)
I nemoj ocekivati da nauci za par dana trebace malo vise vremena,ipak je on samo pas a i muzjak koji ce pokusati da obelezi svoju teritoriju. :)

Poslednja izmena:
Hvala ti mnogo cvete, mnogo mi znace ovi saveti. Znaci ako se sledeci put upiski u kuci da to pokupim nekom krpom i iznesem na terasu da bi on omirisao. A ujutru ga obavezno vodimo napolje pa posle toga ruckanje, tako je navikao sbzirom da su ga oni ujutru hranili pre odlaska na posao, pa sada dali da i ja tako nastavim??? I da mnogo je mrsav sve mu se koskice osecaju i rebarca i grudna kost, kako da ga osvezim??? A nista ne jede od voca i povrca ponudili smo mu ali to "nepoznaje" ocigledno mu niko nije nudio!!! Nocas je svu noc plakao da ga oslobodimo iz kuhinje i ja sam ustala i pustila ga a on je jadnicak samo hteo da nas "cuva" sve u toku noci a ispalo je da smo mi cuvali njega:hahaha:. Morao je da udje u sobu moje kceri da vidi da je tu i da je sve u redu, zlato malo. A odmah popodne kupujemo biskvite i sledi nagrada za piskanje vani!!! Hvala jos jednom puno!!!!!:worth::worth::worth::worth:

Nije problem ako je mrsav,najbolje bi bilo da ga odvedete na pregled veterinaru i da on to proceni,kuce cesce imaju problem zbog debljine a ne zbog neuhranjenosti. Moja preporuka je da nastavite taj ritam hranjenja i da mu uvedete uz ovu hranu koju dajete lagano neku kvalitetniju,gaga vas moze posvetovati koja je od tih bas dobra posto je ona na svom Leu morala da isproba dosta vrsta jer nije bio nesto jesan. Psi su prvenstveno mesozderi,to sto nece voce nije vazno,kroz granule ce dobiti potrebne vitamine. Ako slabo jede,mozete mu uvesti kao drugi obrok:bareno meso,barenu ribu,naravno sve to ne zacinjeno. I ja bih cvilela da sam bila prvu noc sama u nepoznatom. :hahaha:
Moja kuca spava u svom kreveticu pored naseg kreveta,tako smo je navikli,kad bi zacvilela ja joj spustim ruku i ona se onda oseca bezbedno,meni je bilo zao da spava sama u nepoznatom okruzenju,tako da sad nekad i po danu ode u spavacu sabu i uvali se u svoje gnezdo.:bye:

Lakrima,

u periodu Lazine adaptacije, piskao je a bogami i kakio svuda po stanu, tako da smo prve dve nedelje sklonili tepih iz dnevne sobe, a i iz decije sobe. Stazu iz hodnika nismo dirali jer je ionako menjamo svake godine, mada je Laza vrlo brzo ukapirao da je manja steta ako se olaksa na parketu ili plocicama, nego na tepihu :per: Posto zivimo u prizemlju nije nam problem da ga izvodimo na svaka 2-3 sata, uz obavezno izvodjenje nakon jela. Kad krenemo da spavamo poslednje izvodjenje mu je oko 23, a prvo jutarnje oko 7. Za to vreme se jos ni jednom nije upiskio i ukakio u kuci, ali je zato tempirana bomba ujutro, desavalo se da kada ga izvedem ujutro, popiskuje po hodniku zgrade, tako da smo postali omiljeni stanari u zgradi, xaxaxa. Jos nesto, koriscenje granulirane hrane je vrlo znacajno kod nas zato sto jos ni jednom nije imao retku stolicu, te je posao oko njega i ako se ukaki minimalan. Znaci, granulirana hrana, skloniti skupocene persijance po stanu, cesce izvodjenje u pocetku, siguran recept.....

Danas smo Lazu vodili na cipovanje i da primi vakcinu protiv besnila, tako da smo sada sa bockama mirni godinu dana.....inace ga je veterinar nazvao "svileni" jer se oduzeo od straha....:mazi:

Pozdrav svima!

Vakcine i injekcije su meni nocna mora,jedino mu veterinar nekako ubrizga dok ga ja drzim.Zadnji put vet je operisao i bio zauzet,dvije tehnicarke mu je nisu nikako mogle dati :dash:,na kraju su nam dali antibiotik u tabletama da nosimo kuci :worth:.

Hvala ti mnogo cvete, mnogo mi znace ovi saveti. Znaci ako se sledeci put upiski u kuci da to pokupim nekom krpom i iznesem na terasu da bi on omirisao. A ujutru ga obavezno vodimo napolje pa posle toga ruckanje, tako je navikao sbzirom da su ga oni ujutru hranili pre odlaska na posao, pa sada dali da i ja tako nastavim??? I da mnogo je mrsav sve mu se koskice osecaju i rebarca i grudna kost, kako da ga osvezim??? A nista ne jede od voca i povrca ponudili smo mu ali to "nepoznaje" ocigledno mu niko nije nudio!!! Nocas je svu noc plakao da ga oslobodimo iz kuhinje i ja sam ustala i pustila ga a on je jadnicak samo hteo da nas "cuva" sve u toku noci a ispalo je da smo mi cuvali njega:hahaha:. Morao je da udje u sobu moje kceri da vidi da je tu i da je sve u redu, zlato malo. A odmah popodne kupujemo biskvite i sledi nagrada za piskanje vani!!! Hvala jos jednom puno!!!!!:worth::worth::worth::worth:

E saad, s hranom bi za pocetak trebalo nastaviti onako kako su ga vlasnici hranili, da ne bi sve i odjednom promenio. Postepeno treba uvoditi kvalitetne granule,(ako ne znate koje su dobre, kupite najskuplje) s obziro da oni jako malo jedu to i nije neki izdatak. Uz to kvalitetne granule imaju dosta proteina, pa se i kolicina davanja smanjuje u odnosu na one manje kvalitetne. Inace, najbrzi nacin gojenja psa je davanje zivog mesa, najbolje piletine i junetine. S obzirom da se piletina daje ziva s kostima, obavezno biti pored njega dok jede. Daju se nozice, ledja, sijice, ili ako se bojite kostiju, onda samo junetina. Sve to postepeno.
Ja mojima jednom nedeljno kuvam pileca ledja s pirincem, odvojim rskavice, meso koje je ostalo, kosti obavezno bacim, a ostalo dajem. Naravno, dobijaju i govedje kosti iz supe, shargarepe, rezanca. Mislim da je idealna ishrana kuvano+granule. Naravno, to je samo moje iskustvo.
I jos nesto, pas na klizavom parketu, plocicama nije na svojoj prirodnoj podlozi, dolazi do deformisanosti nogu, kukova. Zrtvujte neku staru stazu, ponjavu... bice upiskana, ali vam pas u starosti nece imati probema s hodanjem, a vi posla s veterinarima.

Sto se hrane tice mislim da nema psa koji nece pojesti kuvanu piletinu sa rizom,junecu supu sa mesom i mrkvom,spagete sa mljevenim mesom...naravno ,neslano i nezacinjeno.To i nije neki problem,ja kad kuvam supu onda prvo odvojim njemu a nama spremam uobicajeno.Granule uvijek imam,lukavac ih jede samo kad mu ne dam nista drugo a u zadnje vrijeme ga zeznem tako sto preko granula sipam mrvicu ulja iz sardina-onda smaze sav sretan.

Dobrodošlica za Šampija! :)

Nadam se da ste prevazišli taj prvi problem u kućnom vaspitanju, koji kod odraslih pasa zna ponekad da bude neugodan, jer odrastao pas već ima ustaljene navike...

Što se tiče ishrane, tu bih htela da iznesem svoje iskustvo. Primetila sam da kada pse hranim granulama pa im samo povremeno dajem kuvano (meso sa pirinčem), često se dešava da posle kuvanog uopšte neće da jedu granule i to dva dana!!! Iz toga sam ja izvela zaključak da je bolje opredeliti se za kuvano ili za granuliranu hranu. Ja sam odabrala ovo drugo, ali sam test metodom utvrdila koja im hrana najviše prija i tu u okviru te hrane ima više ukusa pa im to menjam, da im ne dosadi. Sa tom hranom su uvek zdravi i aktivni i imaju urednu i lepu stolicu, a jedu je relativno malo. To su uglavnom osnovni pokazatelji da je hrana dobra. Ukoliko te interesuje koja je hrana u pitanju obrati mi se na pp.

Izveštavaj nas redovno o vašem napretku, ja lično uvek rado čitam nove događaje.

E sto su ti psi svi razliciti...
Meni je Leo uvek bio mrljav na hrani, nikada nije voleo nesto granule...Desavalo mu se da ih odbija u toj meri da posle 3 dana ne jedenja krene da povraca penu, ali kad jede kuvano, bolje jede i granule... NPR danas su oboje dobili zivu piletinu za dorucak, za veceru istu tu iz supe+sargarepa+kosti telece+celer, e onda su posle toga nastavili po granulama??!! Meni iskreno to i nije nesto jasno, ali to se svaki put desava.
Racunam da je granula komotnija, kompletnija ali opet se setim da je to odskoro izmisljotina, a da su tolike generacija pasa lepo pozivelo i bez njih, bez obzira sto moja ludost ide dotle da sam za Lea narucivala granule iz inostranstva.A onda se malko setim i napisa sta ide sve u njih, pa jednostavno, nek moji malo promene, meni nije tesko, a bolje mi jedu.
Izbor je samo nas licni, zato se i ogradih odmah na pocetku price.

Poljubac za Sampija :pas:
Moje kuce jedu gotovu hranu:ujutru granule za pudle a uvece pilece, govedje ili riblje meso u saftu ili zeleu. Nije mi tesko kuvati im hranu ali sam sa gotovom hranom sigurnija da ce dobiti sve sto im treba. Ipak, nisam sigurna da li je to najbolje za njih jer u toj hrani ima konzervansa i ko zna sta jos sto nije dobro a kuvana hrana je uvek sveza i topla. :think:
Inace, Doni dobije duplo vise hrane od Mici i kad svoje pojede, legne ispred Mici i ceka da pojede njene ostatke. :D

Hvala puno, mnogo mi znaci!!!! (milim (da ne cuje zlo:per:) da je ukapirao piskanje napolje!!!!!!!

Malo sutra:lol::lol::lol::lol: obozava da piski napolju i ujutru je nestrpljiv i "zove" ali preko dana tako pisne na srecu ne puno ALI, ZASTO??????? sta radim pogresno??
I vidi da je nesto pogresio zato sto se ja kao naljutim i onda me on "dzika" sa strane???? Eto danas sam stavila zvonce na vratima pa kada krenemo napolje zazvonimo, probacemo tako mozda ukapira???? Pozdrav:bye:

Malo sutra:lol::lol::lol::lol: obozava da piski napolju i ujutru je nestrpljiv i "zove" ali preko dana tako pisne na srecu ne puno ALI, ZASTO??????? sta radim pogresno??
I vidi da je nesto pogresio zato sto se ja kao naljutim i onda me on "dzika" sa strane???? Eto danas sam stavila zvonce na vratima pa kada krenemo napolje zazvonimo, probacemo tako mozda ukapira???? Pozdrav:bye:

Pa, dajte mu malo vremena. Ako procitate na forumu koliko smo se svi mi mucili da svoje kuce to naucimo, videcete da to ne ide za par dana. Srce malo, super je i sto ujutru trazi.

Moram jos nesto da vas pitam. Ranije sam cula da pudle dugo zive 17, 18 godina, a juce su na nacionalnoj geografiji rekli samo 10-12 godina. :sad2:
Zna li neko pouzdaije koji im je prosecan vek?

lakrima, jel' Sampi osisan sada? Postavite nove slicice.

Ne nismo ga jos osisali, ali je okupan ocesljan mnogo uredniji. Trenutno smo tesni sa novcem a prvo treba pod hitno da ga vakcinisem a to je ovde 40€ a jos toliko ce mi trebati za friziranje ali bice. A sto se slicica tice probala sam ali su mi u velikom formatu pa nemogu da se postave, moracu da pronadjem neki program za konvertovanje. Pozdrav:bye:

Nego, sve zaboravim da vas pitam da li moja Mici ima rodjake kod nekog od vas. Ime iz rodovnika joj je RYTHMIQUE DEJA VUE DE JAMAIS VUE.

Ne znam da ima ovde rodjake, ali znam od koga je kupljen;))

a gde su njegove slicice..?;)

lakrima, ja za sredjivanje slika koristim ovo. http://photobucket.com/
Tu je i deo za smanjivanje, pa ti sve odradi odmah...
U BG je shishanje duplo jegtinije, kao i vakcine. pa nashtimaj kad dolzaish za SR. neki dan za BG.;)

Moram jos nesto da vas pitam. Ranije sam cula da pudle dugo zive 17, 18 godina, a juce su na nacionalnoj geografiji rekli samo 10-12 godina. :sad2:
Zna li neko pouzdaije koji im je prosecan vek?

Longevity and causes of death

Standard poodles in UK, Denmark and USA/Canada surveys had a median lifespan of 11.5 to 12 years.[23] In a UK survey, the most common causes of death were cancer (30%), old age (18%), GDV (bloat/torsion, 6%), and cardiac disease (5%).[24]

Miniature and toy poodles in UK surveys had median lifespans of 14 to 14.5 years.[23] In miniature poodles, the leading cause of death was old age (39%).[24] In toy poodles, the leading causes of death were old age (25%) and kidney failure (20%).[24]

Some toy poodles can live up to 20 years, if they have a healthy life and are not overweight.

Back