PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj momak najviše voli death metal, ja ne mogu to da podnesem. Ja volim rock, pop, gothic i heavy metal....Neke stvari koje ja ne mogu da slušam on sluša preko slušalica ili kad ja nisam kod kuće, isto važi u obrnutom slučaju. Samo se ponekad oko muzike podžapamo- kad jedan ili drugi tvrdi da nije slušao ''svoju'' muziku sto godina zato što onaj drugi non stop sedi za kompjuterom :-)
Srećom, pa postoji i muzika koju oboje volimo, tj. koja ne smeta ni jednom ni drugom, a takvu slušamo zajednički (npr. neki old rock i sl.)....Ali, iako nam stavovi u vezi muzike nisu isti, u ostalim bitnim stvarima se veoma dobro slažemo....što govore ovih 4,5 srećnih godina provedeni pod istim krovom.

Meni je lično mnogo važnije da se slažemo po pitanju vere (ne religije), prosto ne mogu da shvatim kako bih mogla da budem s osobom koja ne veruje u Boga (Ljubav).

Mada, iskreno, ne znam kako bih istrpela novokomponovane narodnjake u kući....Ipak je potrebno da imamo neki bar sličan ukus, mora negde da se poklapa...

Jeste, tu si u pravu....Osim kad se izlazi (što srećom baš ne volim i ne radim često), e onda se treba složiti....U stvari, sad kad skontam s tim prijateljima koji slušaju različitu vrstu muzike od mene ni ne izlazim, samo se šećkamo, ili visimo jedni kod drugih, ćaskamo i sl.
Da, za prijateljstvo mi stvarno nije važna vrsta muzike i koju ko sluša. Iako (slučajno?) moja najbolja drugarica i ja imamo potpuno isti ukus za muziku.

shaddow:
Da li je to slučajno? ;)
Pa, ne znam...verovatno nije....s obzirom na to da smo celu srednju školu prošle zajedno i živele zajedno jedno duže vreme verovatno smo uticale jedna na drugu što se tiče formiranja ukusa....
Ali mi je čudno što i danas, kada živimo odvojeno i ne viđamo se baš tako često, umemo da skontamo da smo nezavisno jedna od druge nabavile neku pesmu ili neki album i da otkidamo na to...npr. nedavno je došla da mi prebaci neke pesme sa mp3 playera na kompjuter, kad sam posle krenula da ih preslušavam umrla sam od smeha- sve su bile neke koje sam ja nekoliko dana pre tog nabavila teškom mukom na trećoj strani....Da se razumemo, to nisu neki hitovi koje svi slušaju pa da bude normalno što nam se eto baš obema sviđaju, nego su to uglavnom neke pesme iz naftalina ili nekih nekomercijalnih grupa i sl...
Ej, a što ja danas pišem sve neke romane i visim na netu baš previše, ali baš mi to treba i prija ovih dana. Malo da odlutam u virtuelni svet.

Ines1864:
Jeste, tu si u pravu....Osim kad se izlazi (što srećom baš ne volim i ne radim često), e onda se treba složiti....U stvari, sad kad skontam s tim prijateljima koji slušaju različitu vrstu muzike od mene ni ne izlazim, samo se šećkamo, ili visimo jedni kod drugih, ćaskamo i sl.
Da, za prijateljstvo mi stvarno nije važna vrsta muzike i koju ko sluša. Iako (slučajno?) moja najbolja drugarica i ja imamo potpuno isti ukus za muziku.

Hm ... Similis simili gaudet, šta reći više - logično je da će slični ljudi sa sličnim interesovanjima pre da postanu prijatelji nego u obrnutom slučaju. To takođe ne isključuje mogućnost prijateljstva između ljudi koji se tu ne poklapaju ali u nekom praktičnom smislu već si i sama rekla kako to ide - muzički ukus ipak određuje neke stvari, tipa koja će ko mesta posećivati i sl. pa samim tim određuje i u kojim okolnostima i kako (i koliko !) ćete se uopšte sretati/nalaziti.
Sam muzički ukus kao takav mislim da je apsolutno nebitan za druženje i prijateljstvo, ali mnoge stvari koje iz njega proističu mogu biti jako bitne, i što je najvažnije - najčešće presudne. Tim pre što slušanje određene muzike, banalizovaću, ali dešava se da određuje i lifestyle osobe (naročito kod nas u dragoj nam Srbiji) - ne uvek, podvlačim, ali dešava se.

sevilja:
Ma daaaj!
Zezas?
U mom slucaju, da li cu nekog prihvatiti za prijatelja ili ne, zavisi, pre svega, od toga kako se doticna persona postavlja prema meni, nama, ljudima generalno, a muzika je njen licni problem!

Nope. Mrtva ozbiljna :lol:
Moje iskustvo je da sa ljudima koji slusaju freaK muziku imam lose iskustvo. Kao i da sa ljudima koji slusaju kompatibilnu muziku (ne i istu, ne mora! ) sve moze da se amortizuje, sve je cosy.
Npr. od ovih sto idu na koncert Zdravka Colica NIKAD ne znas sta da ocekujes :lol:

Naravno, ovo ne vazi sa starije generacije koje nikada nece slusati Moby-ja, Goldi-ja, Massive, Everything but the girl i ekipu (npr).

Sad mi je HIT MIKA . :D

Elle_77:
Hm ... Similis simili gaudet, šta reći više -
(...)
Sam muzički ukus kao takav mislim da je apsolutno nebitan za druženje i prijateljstvo, ali mnoge stvari koje iz njega proističu mogu biti jako bitne, i što je najvažnije - najčešće presudne. Tim pre što slušanje određene muzike, banalizovaću, ali dešava se da određuje i lifestyle osobe (naročito kod nas u dragoj nam Srbiji) - ne uvek, podvlačim, ali dešava se.
Eto, sve si rekla ;) Muzika odredjuje paradigmu kojoj pripadas. Ili bar jedan njen deo.
Istomisljenike ces nalakse naci kad pogledas kakvu ko muziku slusa!! I t asu prijateljstva nekako TRAJNA, dublje je to razumevanje nekako nego sa drugima, vise podudarnih stvari ima, I zato ja VOLEM kad nam je muzika kompatibilna jer znam da ondaK sigurno ima jos stvari i da cemo dugo da se otkrivamo....:)

Betty:
Nope. Mrtva ozbiljna :lol:
Moje iskustvo je da sa ljudima koji slusaju freaK muziku imam lose iskustvo. Kao i da sa ljudima koji slusaju kompatibilnu muziku (ne i istu, ne mora! ) sve moze da se amortizuje, sve je cosy.
Npr. od ovih sto idu na koncert Zdravka Colica NIKAD ne znas sta da ocekujes :lol:

Meni je u prijateljstvu mnogo vaznije kakva iskustva mogu pokupiti.
Mnogo mi je bitno da covek ima zdravu logiku.
Kad pricam s ljudima (tj. druzim se) , ne pricam o muzici.
Da izlazim, ne moram s prijateljima.
Prijatelje merim po tome koliko su uz mene kad mi trebaju.
Eto, nista od ovoga ne odredjuje muzika. ;) I nije mi muzika merilo.

ma da, sto sam starija i ja sve cesce izbegavam topic o muzici, sta zna ja, ne moram ni ja bas sve da znam !! :D
........ali odgovorno tvrdim da ne bih mogla da se zaljubim u nekoga ko slusa Zdravka Colica :lol:

Ja znam sve muzike sto imaju moji prijatelji, djoramo se.

Mislim da muzika definise nacin na koji osecamo, prepoznajemo se u tekstu, ponese nas ritam. Na taj nacin se zblizavamo sa ljudima koji dele iste emocije i to moze da znaci da postoji nesto zajednicko medju nama. Medjutim to je cesto samo jedan trenutak kad smo se ogoleli. Pri tom ne mislim na ultra hitove koji se vrte non stop, pa svima prirastu za srce ili ih se gade. Uglavnom se ne druzim s ljudima koji su mi daleko po muzickom ukusu. Ali sada sam bila zapresacena, kad me je par prijatelja pitalo da li cu ici na koncert ZC-a?! "Pa idu Pera, Zika i LAza!!" Ne znam sta me je vise iznenadilo!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back