@sevilja
O snovima je najviše govorio Frojd. Pre toga treba nešto znati i o mehanizmu potiskivanja.
Određeni sadržaji svesti koji su za nas neprihvatljivi, bivaju potisnuti (u podsvest), ali ne i zaboravljeni. Oni imaju stalnu dinamičku težnju da izbiju u svest, a tome se suprotstavljaju mehanizmi odbrane, koji troše veliku energiju osobe. Ovi potisnuti sadržaji, pošto ne mogu da se ispolje direktno, nalaze načina izbiju u svest zaobilaznim putem, na zamaskirani način. To može biti omaškama u govoru (hteo sam da kažem jedno, a "slučajno" sam rekao nešto drugo, napravio lapsus), može se ispoljiti kroz neki neurotski simptom (fobije, anksioznost, umor, bolovi u želudcu, stalno pranje ruku...itd). Međutim, jedan od najboljih načina za ispoljavanje nesvesnih sadržaja jesu upravo
snovi. Ovi potisnuti sadržaji često se ispoljavanju kroz san, ali u veoma prerušenom obliku. Frojd je to uporedio sa "noćnim čuvarem". Zamislimo da postoji jedan mali čuvar u našoj glavi koji ne dozvoljava tim potisnutim sadržajima da izbiju u svest. E, tokom noći, recimo da taj "čuvar" malo zadrema i onda ti potisnuti sadržaji izbiju, ali ipak u prerušenom obliku.
Kako protumačiti san? Odmah ću ti reći da određeni "sanovnici" i slične glupoti nemaju veze sa vezom. "Narodsko" tumačenje sna može da bude samo zabava. Međutim, ukoliko ozbiljno pristupimo ovom problemu, možemo reći da odgovor na zamršene sadržaje sna pruža psihoanaliza, ali takođe treba pomenuti da ne postoje univerzalni odgovori. Da bi se jedan san rastumačio, potrebna je dugotrajna psihoanalitička terapija, duboki uvid kako terapeuta, tako i klijenta. Treba doći do toga šta ti sadržaji znače za osobu koja je sanjala, a to ponekad ni malo nije lako.
Eto, za sada toliko. Moram da žurim. Nadam se da sam makar delimično odgovorio na tvoje pitanje.