PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Budan te sanjam: nije moj posao kao moderatora da VAma prosledjujem link bilo cega ali moze biti moja dobra volja; koju ste ovim svojim nastupom u potpunosti ugasili, pa cete morati sami da se pobrinete i potrudite bez da Vam ja serviram na kasicicu da nadjete pomenuti link ka pomenutoj zabrani (a mocicete jer isti postoji veoma jasno, i lako se nalazi ako covek nije bas sasvim lenj da to uradi).
Sto se tice fotografa i medicinskih sestara - ja se uopste ne salim. Vase neznanje na temu nije razlog da pomislite da se salim; tek, moze biti razlog da se zainteresujete. Ako je to kad nas, u Srbiji, nemoguce, tako nije u svetu, i ne pricam ni okakvim vracevima i guruima, pa ne znam sta Vas je uopste ponukalo (sem Vase sopstvene predrasude?) da pomislite kako se neumesno salim (ili bih se salila) sa tako ozbiljnom informacijom? Stvarno - svasta.
Sto se privatnih poruka tice, da ste me privatno kontaktirali privatno bi Vam i odgovorila. A sto se preporuke tice, izbegavam da dajem preporuke za psihoterapeute jer ako nekome odgovara jedan terapeut, ne mora da znaci da ce odgovarati i drugom coveku.

Sto se ostalog tice (moje empatije, kompetentnosti itd) drago mi je sto ste Vi za tili cas zavrsili neki hitri kurs analize koji Vas je osposobio da procenjujete moju kompetentnost. Ili tako procenjujete vrednost svake osobe koja VAm nanese nartcisticku povredu ne odgovarajuci momentalno i u svakom pogledu na Vasu potrebu i bas u saglasju sa VAsim licnim ocekivanjima kako ta potreba treba da bude zadovoljena?
Oko jedne stvari se svakako slazemo - psihoterapija Vam jeste potrebna i svakako ce Vam biti od pomoci da prevazidjete ovako infantilan pogled na svet i ocekivanja od drugih ljudi da budu ili adekvatni (jer odgovaraju na VAse potrebe po Vasoj zelji) ili neadekvatni (jer se oglusuju o to da VAm priuste potpuno zadovoljenje). Svet svakako nije tako crno-beo.

Ja sam se pronasao u ovom delu o Senzitivnoj psihozi odnosa, pa me zanima nesto vise o tome jer za taj konkretan termin nisam ranije cuo ako moze WdW da kaze nesto o tome ili kako se to zove na engleskom da bi mogao da pronadjem vise o tome. ps-mada bas nisam siguran da sam PASIONIRANI idealista

To si verovatno citao Maricev udzbenik za studente medicine?
Senzitivna psihoza odnosa ne postoji kao termin u klasifikaciji, opisano pre govori o paranoidnim crtama licnosti mozda, ne znam. Bez navedene literature i konteksta iz koga je ovo preuzeto stvarno ne mogu da ti kazem vise, a ni ne znam zasto bi se uopste trazio po psihijatrijskim udzbenicima: ako mislis da nesto nije u redu sa tobom i d apostoji problem, prosto otidji kod nekog psihijatra na procenu pa ces dobiti najrealniju sliku i eventualnu (ako postoji nesto) dijagnozu. Ovako samo sebe plasis, uznemiravas i pravis sebi konfuziju u glavi. Ne znam koja je korist od toga sem da se samozastrasujes bez jasnog povoda i razloga....

Budan te sanjam: nije moj posao kao moderatora da VAma prosledjujem link bilo cega ali moze biti moja dobra volja; koju ste ovim svojim nastupom u potpunosti ugasili, pa cete morati sami da se pobrinete i potrudite bez da Vam ja serviram na kasicicu da nadjete pomenuti link ka pomenutoj zabrani (a mocicete jer isti postoji veoma jasno, i lako se nalazi ako covek nije bas sasvim lenj da to uradi).
Sto se tice fotografa i medicinskih sestara - ja se uopste ne salim. Vase neznanje na temu nije razlog da pomislite da se salim; tek, moze biti razlog da se zainteresujete. Ako je to kad nas, u Srbiji, nemoguce, tako nije u svetu, i ne pricam ni okakvim vracevima i guruima, pa ne znam sta Vas je uopste ponukalo (sem Vase sopstvene predrasude?) da pomislite kako se neumesno salim (ili bih se salila) sa tako ozbiljnom informacijom? Stvarno - svasta.
Sto se privatnih poruka tice, da ste me privatno kontaktirali privatno bi Vam i odgovorila. A sto se preporuke tice, izbegavam da dajem preporuke za psihoterapeute jer ako nekome odgovara jedan terapeut, ne mora da znaci da ce odgovarati i drugom coveku.

Sto se ostalog tice (moje empatije, kompetentnosti itd) drago mi je sto ste Vi za tili cas zavrsili neki hitri kurs analize koji Vas je osposobio da procenjujete moju kompetentnost. Ili tako procenjujete vrednost svake osobe koja VAm nanese nartcisticku povredu ne odgovarajuci momentalno i u svakom pogledu na Vasu potrebu i bas u saglasju sa VAsim licnim ocekivanjima kako ta potreba treba da bude zadovoljena?
Oko jedne stvari se svakako slazemo - psihoterapija Vam jeste potrebna i svakako ce Vam biti od pomoci da prevazidjete ovako infantilan pogled na svet i ocekivanja od drugih ljudi da budu ili adekvatni (jer odgovaraju na VAse potrebe po Vasoj zelji) ili neadekvatni (jer se oglusuju o to da VAm priuste potpuno zadovoljenje). Svet svakako nije tako crno-beo.

Meni psihoterapija treba, to je tacno i to znam.
Kako pomoci Vama koji sebi dozvolite da me nazovete lenjom, procenjujete moje znanje/neznanje bez ikakvih podataka, kazete da imam predrasude a pri tome nicim ne dokazujete svoje reci i to da ste Vi u pravu? To sto ste moderator ne znaci da ste uvek u pravu niti Vas oslobadja obaveze da svoje reci dokazete. Ovako ostaje da Vasa diploma psihijatra (a sami ste rekli da poznavanje medicine ne daje kompetentnost u oblasti psihoterapije) i moderatorski polozaj garantuju da ste u pravu za sve sto kazete na forumu. Ovo je javni forum, da nastupate ispred svoje ordinacije bilo bi drugacije.

A komentari "svasta" i slicno jako govore o Vasoj sujeti. Prilicna je. To Vam jako smeta za zaista cujete sta Vam pisu drugi forumasi.

Takodje, nigde ne postoji pravilo da ne mozete odgovoriti privatno ako Vas neko pita nesto na forumu javno. Naravno ako to hocete. Ali vi necete.

Za preporuke imate sasvim jasan razlog zasto ih ne dajete. To ste mogli odmah da napisete, ali je trebalo popljuvati forumasa. Za Vas bi bilo dobro da razmislite zasto se tako postavljate prema drugim ljudima, zasto sumnjate u njihovu inteligenciju, obrazovanje i spremnost da sebi pomognu.

Sto se mojih procena Vase kompetentnosti tice...ovaj topik citam vec dugo i posmatram Vase reakcije. Ovo nije prvi put da se tako "otresate" na druge forumase. Jednom ste to pravdali svojom preopterecenoscu, ali ono sto stoji je da nastupate bas onako kako sam napisala. To nema nikakve veze sa Vasim izlaskom u susret mojim potrebama. I da ste mi preporucili terapeuta uz sve one Vase reci i Vas pristup meni kao ljudskom bicu, mislila bih o Vama ono sto sam napisala.

Svet nije crno-beli, naravno, samo tako Vi reagujete a sada ste to pripisali meni....postoji termin i za to u psihologiji :)

Da zavrsim. Jako sam zadovoljna. Iako mi to u pocetku nije bila namera, vec samo da dobijem informaciju od ljudi iz struke, konacno sam Vam rekla ono sto mislim na osnovu duzeg citanja topika. Takodje sam zadovoljna sto ove moje reci ne idu iz moje sujete, niti iz narcisoidnosti niti u njima ima nekih emocija. Posledica su analize i moje zelje da pomognem Vama. Da malo zavolite ljude.

Budan te sanjam: hvala na Vasem skromnom pokusaju da od mene nacinite veceg ljudoljupca nego sto jesam.
No da odgovorim na gornje u kratkim crtama:
Lenji jeste u konkretnom slucaju trazenja lionka od mene za nesto sto ste mogli - da niste lenji ili nezainteresovani, ili zainteresovani samo za to da mene testirate - pronaci prostim citanjem pravila krstarice (Pravilnik foruma? Gore? Desno? Ako bi podigli pogled? Put ka linku?). Vase znanje/neznanje ocenjujem ne bez dokaza vec prema onome sto ste napisali: da pisem neozbiljne stvari pozivajuci se na to da u anglosaksonskim zemljama (na trulom Zapadu, ako volite u laickom prevodu) psihoterapeuti (csertifikovani, sa diplomama, clanovi psihoterapijskih asocijacija, svetski i evropski priznatih) mogu biti ljudi kao sto su medicinske sestre i thenicari, socijalni radnici, advokati, pa i fotografi - koji su prosli neophodni psihoterapijski trening sa svim onim sto on u sebi nosi i zahgteva, uz sopstvenu licnu psihoterapiju. To nisu neozbiljne stvari, niti vudu madjija nioti vracevi i vere nova doba kako ste to u svojoj potpuinoj predrasudi rekli, uskracujuci apriori mogucnost bilo kome sem odredjenim akademskim strukturama mogucnost da bude sertifikovani psihoterapeut. Dokaze o tome nema sta da Vam podnosim jer bi to bilo kao dokazivati Vam na sta deluje PEnicilin: mozete guglati pa proveriti (sto takodje zahteva odsustvo lenjosti i odsustvo insistiranja i zelje da VAm neko na kasicicu sve servira). postoje Evropske i svetske psihoterapijske asocijacije, postoje spiskovi sertifikovanih terapeuta i postoje mogucnosti da se proveri njihovo osnovno zanimanje pre postanka terapeuta - zasto smatrate da bi to trebalo da ja VAma dokazujem? I da, predrasuda je da je psiholog-psihoterapeut manje kvalifikovan/edukovan/sposoban/ da pruzi istu uslugu kao i psihijatar-psihoterapeut. Postoje samo dobri i losi psihoterapeuti, pa bilo oni psihijatri, psiholozi, advokati ili fotografi. Prednosti toga da se ima psihijatar terapeut vec sam navela (u odnosu na druge struke). To sto sam moderator ne znaci da sam uvek u pravu (slazemo se) ali me sve na svetu oslobadja da zato sto sam moderator treba da VAm dokazujem ono sto je opstepoznato u odnosu na neku temu o kojoj govorim - ako ne Vama, jer niste iz tog esnafa pa ne znate (da, ne znate, i to nije sramota), nama koji jesmo jeste opstepoznato i kao sto rekoh, ni za Penicilin Vam ne bi dokazivala da je antibiotik, pa ni z aovo necu; ali se Vi mozete zainteresovati pa procitati o antibioticima, ili o psihoterapiji se informisati (postoje brojni nacini, naravno da mi ne morate verovati na rec da penicilin leci i da psihoterapeuta ima i advokata i fotografa, mada ne kod nas!)
Da zavrsim. Drago mi je da ste veoma zadovoljni. I da poasionirano pratite moje pisanje. Ja bih na Vasem mestu razmislila zasto to - posebno ako Vam se ono ne dopada i ako VAm se ja ne dopadam. Men kad se nesto ne dopada i kad mislim da je neadekvatno, glupo, arogantno, nadobudno, nekompetentno - na to ne obracam paznju i posvetim se pametnijim stvarima. Bice onda da ili mozda ono sto ja pisem i nije bas tako glupo ili je Va ego (Ego) dobro uzdrman i ne moze to da podneseSvakako, i jedno i drugo je stvar za razmisljanje. Ili mozda za VAs - nije. NE znam. Ali svakako mi je drago da ste zadovoljni, jer na kraju - posredno ili neposredno, dobili ste ono sto ste inicijalno ovde i trazili: zadovoljenje sa jedne strane, i ventiliranje svoje agresije (makar i po cenu odricanja sopstvene odgovornosti za svoje - da - neznanje i - da - lenjost, u konkretnom slucaju).

p.s. Momenti "Svasta" govore u prilog cudjenja nad monumentalno nerealnim ocekivanjima ili gluposcu, u zavisnosti od slucaja do slucaja, nikako u prilog mojoj sujeti. Koja je, kao i kod svih nas, prisutna, budna, i ziva, ali takodje sasvim u razumnim granicama i vrlo dobro kontrolisana. Za razliku od Vase.

Poslednja izmena:
Imam pitanje o shizofreniji.

Da li je istina da ne mogu da donesu velike i vazne odluke?
Da li je istina da nisu pozrtvovani prema drugima,tj da ne mogu da svesno zrtvuju sve da bi drugima pomogli....?Da pomalo vuku na pasivu, fobiju, depresiju i egocentricno....?
Da li je mogucnost donosenja vaznih odluka, samodisciplina, pozrtvovanost prema drugima iskljucivost za ovu ili ove bolesti (ako ih ima vise po dijagnozama)

Da li je istina da nisu pozrtvovani prema drugima,tj da ne mogu da svesno zrtvuju sve da bi drugima pomogli....?Da pomalo vuku na pasivu, fobiju, depresiju i egocentricno....?
Da li je mogucnost donosenja vaznih odluka, samodisciplina, pozrtvovanost prema drugima iskljucivost za ovu ili ove bolesti (ako ih ima vise po dijagnozama)

1.Istina je. Nivo nesposobnosti donosenja odluka je vise povezan sa kognitivnim nedostacima nego sa ranijom psihopatologijom mada teski slucajevi i pacijenti u akutnoj fazi svakako ne mogu da donose odluke.
2. Ko je spreman da zrtvuje sve da bi drugima pomogao? Ni za koga se to ne moze reci dok ne dodje u takvu situaciju.
3.Na pasivu i depresiju-da, na fobiju- vecina, na egocentricno-neki.
4.Postoji vise vrsta shizofrenije kao sto su katatona, hebefrena, paranoidna ili nediferencirana.Sto se tice karakteristika dosta toga zavisi od pojedinacnog slucaja do slucaja.

Da li je istina da nisu pozrtvovani prema drugima,tj da ne mogu da svesno zrtvuju sve da bi drugima pomogli....?

Дијагноза "шизофреније", односно оно што се трпа под њу је на врло климавим ногама, као и ове хипотезе

Кад не би били стигме окружења , сама дијагноза не би била тако "страшна" као што и није у већини случајева. Истина има, оних особа које својим понашањем и изгледом изазивају осећај страве, али они су у мањини

Лекови и нељудски став психијатријског особља, односно реакција психотичних болесника на њих, више доприносе слици њих као нељуди него оно што их је првобитно увело у "систем"

Nije istina, sem ukoliko se nalaze u nelecenom stanju, dakle u akutnoj fazi bolesti ili u recidivu simptoma bez medikamentozne regulacije. Shizofreni pacijenti mogu biti sasvim dobro farmnakoterapijski i psihoterapijski vodjeni, kontrolisani, radno i socijalno funkcionalni i sposobni, i u takvom stanju naravno da mogu donositi velike i vazne odluke (imati ili nemati brak, decu, promeniti posao, dati otkaz, itd)

Za drugo pitanje vazi sve isto sto i za prvo, dakle nije istina. Ne vuku na pasivu, depresiju, fobije niti egocentricnost, kada su u remisiji. Ukoliko su u akutnom stadijumu ili recidivu simptoma, mogu delovati paranoidno, uplaseno, pasivno ili egocentricno (nista vise nego svi mi kada nam nije dobro)

I na trece pitanje odgovor je ne, vazi sve sto i u prva dva slucaja.

Slazem se da su ovi pacijenti cesto stihgmatizirani od strane drustva i okoline, a u Srbiji u kojoj su uslovi i za zdrav svet katastrofalni za zivot, uslovi za mentalno obolele su uzasni (nedostupnost prve linije terapije zbog skupoce ili nemogucnosti da se ti lekovi registruju na trzistu, malo ustanopva za smestaj i zbrinjavanje, katastrofalni uslovi u postojecim ustanovama, nedostatak vremena za rad sa ovakvim pacijentima, nepostojanje plana za njihovu socijalnu rehabilitaciju nakon izlaska iz akutnog stadijuma bolesti i saniranja simptoma itd).

Usput, Patak: ima vise tipova shizofrenijhe, neki su oblici laksi, neki tezi sto se lecenja tice, neki pacijenti su bolje socijalno adaptirani cak i kad u najgorim fazama a neki veoma lose itd.

@WW
I opet dolazim do zaključka nakon gore pročitanih tvojih postova:
NEKONTROLISANO si sujetna,cinična,neprijatna.

I slobodno me briši.Palim sa teme,al sam morao da odgovorim na tvoje večito pljuvanje,vredjanje i spuštanje drugih forumaša.
ako već volontiraš na forumu kao moderator,ne koristi to kao ventil za izbacivanje negativne energije.

@WW
I opet dolazim do zaključka nakon gore pročitanih tvojih postova:
NEKONTROLISANO si sujetna,cinična,neprijatna.

I slobodno me briši.Palim sa teme,al sam morao da odgovorim na tvoje večito pljuvanje,vredjanje i spuštanje drugih forumaša.
ako već volontiraš na forumu kao moderator,ne koristi to kao ventil za izbacivanje negativne energije.

Slozicu se sa tobom johane!;)

johan s. : citat znaci da se kompletan tekst autora, bez vadjenja iz konteksta i prepakovanja teksta tako da odgovara onome ko tekst edituje, prenese pod navodnicima. Zato se i zove citat, a ne parafraza. Posto navedeno nije bilo citat, da, izbrisala sa. Ne znam sta ti tacno tu nije jasno?

Parafraza,citat,whatever....brišeš ono što ti se ne svidi,i još začiniš cinizmom.Ajde,ne pravi se blesava,ko malo redovnije prati ovu temu,skapirao te je.

zovem se boris i imam 29god.juce sam se veoma lose osecao.sedim gledam tv,kad odjednom cudan osecaj.pocinje da vibrira u stomaku,pa ide nagore sve do glave.tesko disanje.ubrzani rad srca do 130 otkucaja u minuti.imam blagu nesvesticu i osecaj kao da cu explodirati.pokusavam da se smirim.kao nije mi nista.to mi se veoma cesto desava.nemam nekih znacajnih problema (psihickih)bio sam kod lekara.pregledi(ekg,krvna slika pluca)sve je u normalnom stanju.najteze mi je kad sam sam u kuci.pusio sam marihuanu neko vreme.mislio sam da je to posledica mog stanja.prestao sam ali osecaj se ponovo vraca.smanjio sam cigarete.poceo povremeno sa sportom,ali jos uvek ista stvar.unosim dosta tecnosti u org.najcesce mi se desava kad sam preumoran.imam problema sa bubrezima(kamen)koji sam izbacio.hemoroide koje sam sanirao.molim za pomoc strucnog lica.da li je to psihicki problem,panika ili tako nesto.kome da se obratim.i da pomenem,znojenje dlanova i stopala(hladan znoj)U POMOCCCC.hvala unapred

Molim WdW za savet i misljenje posto sam mogu reci fan njenih britkih i direktnih odgovora : Moj decko se svakodnevno vidja sa kumovima , on je njima bio kum na svadbi i ne prodje dan da se ne vide a ako se ne vide obavezno se cuje sa njima ( cesce sa kumom ( muski rod ) ) pri tom oni se poznaju 3 godine , a mene poznaje 2,5 znaci nije neko prijateljstvo iz detinjstva , pa i da razumem. Sa drugim kumovima se ne vidja uopste toliko mozda se cuje jednom sedmicno ali sa njima non stop. To me iritira. Ja sam osoba koja se sa prijateljima vidja jednom nedeljno mozda dva puta znaci ne delim svakodnevni zivot sa njima pa ne mora neko da zna sta radim svaki bogovetni dan !!!!!!!!!!!!!!!!!! Zabole me uvo sta je kuvala za rucak , ja nemam pojma ni sta oni pricaju svaki put majke mi. Mi danas sutra treba da se uzmemo i da vise non stop oni kod nas ili mi kod njih to mi ne prija , vise volim da kuliram kuci sama ili sa njim.Ocigledno je da se nas dvoje razlikujemo po tom pitanju , on nije preterano drustvena osoba a ja preterano asocijalna , nego on preteruje samo sa njima sa drugim prijateljima se vidja eto jednom u deset dana.
Sad me nazvao i kaze zamisli juce se nismo ni culi ? Ja odreagujem sarkasticno naravno , pa zar ce svet da propadne , zamisli ne pada sneg danas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WdW ja njega volim i ne zelim da ga menjam zelim da ga prihvatim takvog kakav je i ako zeli da se vidja sa njima svaki dan ok , ne zelim to da mi smeta ali ne znam kako , koja je to magicna recenica da objasnim samoj sebi da mi to ne smeta , jer nisam ne razumni kreten da branim decku da se vidja sa kim hoce i kada hoce , pri tom da napomenem to njihovo vidjanje ne ugrozava nasu vezu , on se vidja sa mnom svaki dan , ali se sa njima vidi pre mene ili kad ne mozemo nas dvoje da se vidimo zbog mojih obaveza napominjem !!! onda se on viid sa njima , znaci obavezno iskoristi kad ne mozemo da se vidimo nas dvoje vidja se sa njima , pa jel ne moze da sedi kuci ? ja kad se ne vidim sa njim sedim kuci ........
Probala sam sama sebi da govorim da svako moze da se vidja sa kim zeli kad zeli i koliko zeli ali mi ta mantra ne uspeva :(
Ne znam kako sama sebi da pomognem, mozda treba da odem kod psihijatra ako ne umem sama
Ti ljudi osete da mi u nekom smislu smetaju pa kad se vidimo zajedno tu se oseti neka teskoba u odnosima , pitaju me sta radim ,kako sam ,sta ima novo i to je to , onda ja blejim 2 sata , osecam da je drugacije kad ide tamo sam , i naravno da sam pocela da budem paranoicna da pomisljam da me oni ne gotive , da me zagledaju i tracare, jer su nizi drustveni sloj od mene .... i on je ali njega volim ali njih ne moram ....
Ne znam zapetljah se sama u svemu ovome .......znam samo da je problem u meni ..... i da treba sebi da objasnim nekako da mi to ne smeta ...jer realno nema razloga da mi smeta ....bar mislim da nema ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back