PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pitanjce: imam dva pitanja.

Prvo je - zbog cega je deo tvojih postova (od ranije) u muskom rodu a deo u zenskom rodu, u cemu je trik?
A drugo je vezano za gornji post: sta tacno tebi smeta? Sto tvoj decko ima zivot i mimo tebe? Ili sto ti nemas zivot mimo njega? Sta te tacno iritira u tome sto se o0n druzi sa svjim kumom (-vima)?
Ako uspes da odgovoris na to pitanje, mozda ces biti blize resenju problema. Mantrati stalno "Ne smeta mi, sve je u redu..." ocigledno ne pomaze. Mozda da p[romenis strategiju, da sednes i kazes "Ok, smeta mi, a sad da razmislim sta mi tacno smeta i zbog cega, kako se ja zapravo osecam i sta osecam?" Pa onda mozda jos i da sednes sa deckom i sve ovo ponovis naglas sa njim, bez osudjivanja i okrivljivanja i samookrivljivanja - prosto, budi zainteresovana. Pitaj momka sta on misli da se desava. Ja ne znam sta se desava. Ali sam voljna da budem u procesu zajedno s tobom, i da pokusamo zajedno da otkrijemo. Svakako zvuci zanimljivo, tvoj raskol izmedju zdrave pameti (zdravorazumnog razmisljanja na temu) i emotivnog dozivljaja da te nesto 'zulja" u tom odnosu.....

PItanje je sasvim neodredjeno da bi se na njega mogao dati adekvatan odgovor. Danas se pod depresijom podrazumeva mnogo toga (od reakcije na lose vreme, do adolescentne krize, reaktivnih stanja zbog teskog stresa i gubitka, loseg raspolozenja, distimije pa sve do ozbiljne klinicke depresije)

Klinicka depresija (depresija major) leci se lekovima, trajno. Postoje periodi povlacenja bolesti i ponovnog pojavljivanja depresivnih epizoda, periodi normalnog funkcionisanja izmedju njih oznacavaju i tezinu depresivne slike ali i uspesnost odabira antidepresiva i doza. Saradnja sa lekarom je neophodna kao i redovne kontrole i uzimanje lekova.
Distimija (stanje hronicno snizenog raspolozenja, koje obezbedjuje socijalno i licno funkcionisanje ali uz stalno nisko raspolozenje i - da tako laicki kazem - mrzovolju) kao i ciklotimija (periodi povremeno normalnog raspolozenja koji se smenjuju sa periodima snizenog raspolozenja u ciklusima a pri tome se ne radi o bipolarnom poremecaju) takodje lose reaguju na lekove i u principu su trajni poremecaji. Psihoterapija u svakom slucaju moze da pomogne znacajno ovim pacijentima da se nose sa svojim poremecajima.

Smanjenje sive mase sa starenjem je karakteristicno za svakog coveka samo je ono kod osoba sa pojedinim bolestima znatno brze i u vecoj meri izrazeno.Zapremima i raspored sive mase varira u zavisnosti od profeije i IQ-a.Ona zavisi od naslednog i sredinskog faktora.Istrazivanja su pokazala da adolescenti sa kognitivnim problemina imaju manje sive mase u pojedinim delovima mozga.Sm izumire kod pacijenata sa multipl-sklerozom,epilepsijom,hibromijalgijom,Alchajmerovom bolescu, shizofrenijom i drugim psihozama(dok kod Alchajmerove bolesti odumiru i siva i bela masa kod psihoza samo siva).Kod osoba koje boluju od shizofrenije u prvih pet godina bolesti kolicina sive mase u nekim delovima mozga se smanji i do 20%.Ovaj gubitak u velikoj meri otezava njihovo radno funkcionisanje i smanjuje akademski uspeh.Ne postoje lekovi kojima se moze povratiti izgubljena sm ali neki malo usporavaju njen gubitak.

Poslednja izmena:
Malo priglupo pitanje...

Sta raditi u slucaju kada "laicka dijagnoza" pokazuje da mozda imate neki poremecaj. Ignorisati ili ipak otici kod sturcnog lica?

Konkretno, rec je o Aspergerovom sindromu i razlicitim online testovima za isti. Nije da ja bas verujem u internet dijagnoze (tacnije ne verujem uopste), ali kada svi koje znate dobiju neke ok rezultate a samo vi (odnosno, ja) dobijete rezultat za koji se kaze da moze da ukaze na Aspergerov sindrom... Pa, zapitate se. Onda uradite drugi test i bude slicno. Nakon toga pomislite da je sve to glupo i da se ne treba opterecivati internet testovima, ali onda se po ko zna koji put u zivotu dogodi neka losa socijalna situacija i po ko zna koji put vidite da se uopste ne snalazite u drustvu, pa vam i ne bude svejedno.

Dakle, da li ignorisati ove glupe testove i posvetiti se necemu pametnijem (gajenju kaktusa, na primer), ili ipak ne bi bilo lose da se porazgovara sa strucnim licem?

Sad, ja znam da Aspergerov sindrom nije izmisljeno stanje, ali mi se cini da je poslednjih godina malo popularizovano (svako ko je stidljiv misli da ima Aspergerov sindrom i sl. Pa eto, cak su i testovi dospeli na Internet, sto, cini mi se, ne bi smelo da se desava da je rec o ozbiljnim testovima) A s druge strane, citala sam da nema leka, pa ne znam, sve i da se pokaze kao istina, mozda je bolje da ne znam.

Malo priglupo pitanje...

Sta raditi u slucaju kada "laicka dijagnoza" pokazuje da mozda imate neki poremecaj. Ignorisati ili ipak otici kod sturcnog lica?

Konkretno, rec je o Aspergerovom sindromu i razlicitim online testovima za isti. Nije da ja bas verujem u internet dijagnoze (tacnije ne verujem uopste), ali kada svi koje znate dobiju neke ok rezultate a samo vi (odnosno, ja) dobijete rezultat za koji se kaze da moze da ukaze na Aspergerov sindrom... Pa, zapitate se. Onda uradite drugi test i bude slicno. Nakon toga pomislite da je sve to glupo i da se ne treba opterecivati internet testovima, ali onda se po ko zna koji put u zivotu dogodi neka losa socijalna situacija i po ko zna koji put vidite da se uopste ne snalazite u drustvu, pa vam i ne bude svejedno.

Dakle, da li ignorisati ove glupe testove i posvetiti se necemu pametnijem (gajenju kaktusa, na primer), ili ipak ne bi bilo lose da se porazgovara sa strucnim licem?

Sad, ja znam da Aspergerov sindrom nije izmisljeno stanje, ali mi se cini da je poslednjih godina malo popularizovano (svako ko je stidljiv misli da ima Aspergerov sindrom i sl. Pa eto, cak su i testovi dospeli na Internet, sto, cini mi se, ne bi smelo da se desava da je rec o ozbiljnim testovima) A s druge strane, citala sam da nema leka, pa ne znam, sve i da se pokaze kao istina, mozda je bolje da ne znam.

Ukoliko imas problem u drustvu, ukoliko tebi smeta, nevezano za taj test, mislim da bi trebalo da odes kod strucnjaka.

Ukoliko imas problem u drustvu, ukoliko tebi smeta, nevezano za taj test, mislim da bi trebalo da odes kod strucnjaka.

Ako mogu da pitam, kod kakvog "strucnjaka"? I kako ce taj "strucnjak" da odredi sta nije u redu sa "bolesnikom"? Hoce li upotrebiti neku naucnu metodu, kao analizu krvi, neki drugi telesni test koji ce pokazati manjak ove ili one supstance u telu, glavi, itd...? Nesto sto nije subjektivna nego objektivna naucno poduprta dijagnoza? Ili ce popricati sa "pacijentom" 15-ak minuta i uvaliti mu pregrst tableta koje treba godinama da pije?
WW, stvarno nista licno, ovo je vece i od tebe i od mene...

Mesmer, stvarno su ti komentari i pitanja na nivou malog Perice. Ono, ajmo sad od postanka svijeta debatirati. Zar ćemo na svako pitanje vezano uz psihologiju i psihijatriju odgovarati sa dovođenjem u pitanje znanstvenog pristupa, dovođenjem u pitanje liječnika koji se time bave itd. itd.

Što ti nudiš? Znanstveno dokazanu hipnozu čiji se rezlutati mjere krvnim testovima i magnetnom rezonancom? :roll:

Socijalna fobija nije isto što i manjak željeza u krvi, nikad bila i nikad neće biti. A da bi se razumjelo čovjeka, ljudsko biće, potrebno je malo više od svođenja istog na mjerne jedinice, molekule i atome.

Mesmer, stvarno su ti komentari i pitanja na nivou malog Perice. Ono, ajmo sad od postanka svijeta debatirati. Zar ćemo na svako pitanje vezano uz psihologiju i psihijatriju odgovarati sa dovođenjem u pitanje znanstvenog pristupa, dovođenjem u pitanje liječnika koji se time bave itd. itd.

Što ti nudiš? Znanstveno dokazanu hipnozu čiji se rezlutati mjere krvnim testovima i magnetnom rezonancom? :roll:

Socijalna fobija nije isto što i manjak željeza u krvi, nikad bila i nikad neće biti. A da bi se razumjelo čovjeka, ljudsko biće, potrebno je malo više od svođenja istog na mjerne jedinice, molekule i atome.

Pa bravo prijatelju, upravo to i govorim! Ne vidim gde se ne slazemo. ..."Socijalna fobija nije isto što i manjak željeza u krvi, nikad bila i nikad neće biti. A da bi se razumjelo čovjeka, ljudsko biće, potrebno je malo više od svođenja istog na mjerne jedinice, molekule i atome" - tacno tako! To i ja kazem, ne mozes fobiju izleciti menjajuci coveku hemijski sastav krvi dajuci mu saku pilula, a to je upravo ono sto se desava i sto ja komentarisem. A 15 minuta koje dobijes kod psihijatra (zbog njihove prezaposlenosti ili sta god) nije dovoljno da se covek upozna i da se da dijagnoza zar ne? A i sami psihijatri priznaju da njihovo lecenje traje godinama ako ne i trajno, sto znaci da nesto ipak ne stima, zar ne? Zasto se ne bi probalo nesto sto ne skodi a moze doneti rezultate? Pa iz istog razloga sto i dan danas vozimo kola koja idu na benzin a ne na vodu iako vec odavno postoje! Cela stvar je u prodaji lekova koji samo u americi donose 25.000 dolara na sat/po leku za prvih pet na listi po prodaji (mogu ti navesti i imena tih lekova ali to nije dozvoljeno) - proverena cinjenica. I takodje psihijatrija se ne zasniva na nauci, to je socio-statisticka tvorevina bez naucne poledjine, i sve vise se pretvara u farmakologiju. S druge strane ako vec pitas o hipnozi, u najgorem slucaju ako ne pomaze ona ne odmaze, ne truje te raznim hemikalijama koje zamazuju simptome i prave od tebe zombija. Postoje ogroman broj ljudi i slavnih i anonimnih koji su IZLECENI hipnozom. Pokazi mi jednog koga je izlecio psihijatar.

Poslednja izmena:
Smanjenje sive mase sa starenjem je karakteristicno za svakog coveka samo je ono kod osoba sa pojedinim bolestima znatno brze i u vecoj meri izrazeno.Zapremima i raspored sive mase varira u zavisnosti od profeije i IQ-a.Ona zavisi od naslednog i sredinskog faktora.Istrazivanja su pokazala da adolescenti sa kognitivnim problemina imaju manje sive mase u pojedinim delovima mozga.Sm izumire kod pacijenata sa multipl-sklerozom,epilepsijom,hibromijalgijom,Alchajmerovom bolescu, shizofrenijom i drugim psihozama(dok kod Alchajmerove bolesti odumiru i siva i bela masa kod psihoza samo siva).Kod osoba koje boluju od shizofrenije u prvih pet godina bolesti kolicina sive mase u nekim delovima mozga se smanji i do 20%.Ovaj gubitak u velikoj meri otezava njihovo radno funkcionisanje i smanjuje akademski uspeh.Ne postoje lekovi kojima se moze povratiti izgubljena sm ali neki malo usporavaju njen gubitak.

Kakvim pregledima se to utvrdjuje?(Ja imam epilepsiju)

To i ja kazem, ne mozes fobiju izleciti menjajuci coveku hemijski sastav krvi dajuci mu saku pilula, a to je upravo ono sto se desava i sto ja komentarisem

Ocigledno nisi u toku sa nacinima lecenja socijalne fobije, pa stoga mislim da nije u redu da pises stvari koje pises-jer su prosto netacne.

Takodje vidim da nisi upoznat ni sa hipnozom i njenim mogucim negativnim posledicama pa se namece zakljucak da si ovde samo zato da bi neosnovano kritikovao. Nadji neku lepu zanimaciju koja ce ti odvratiti misli od pljuvanja po drugima i njihovim naporima da pomognu.

Kakvim pregledima se to utvrdjuje?(Ja imam epilepsiju)

Utvrdjuje se magnetnom rezonancom uz pomoc posebnog softvera.Vidi se procentualni odnos bele mase, sive mase i cerebrospinalne tecnosti i uporedi u odnosu na prosecnog coveka(mada se ova vrednost za svakog malo razlikuje) i vidi da li ima neke znacajnije razlike.Moze da se radi mr u razmaku od dve godine pa da se vidi do kakvih promena je doslo.

Ocigledno nisi u toku sa nacinima lecenja socijalne fobije, pa stoga mislim da nije u redu da pises stvari koje pises-jer su prosto netacne.

Takodje vidim da nisi upoznat ni sa hipnozom i njenim mogucim negativnim posledicama pa se namece zakljucak da si ovde samo zato da bi neosnovano kritikovao. Nadji neku lepu zanimaciju koja ce ti odvratiti misli od pljuvanja po drugima i njihovim naporima da pomognu.

Ja ne vidim da si ti izneo bilo kakve podatke, samo negiras ono sto sam ja rekao. I ne smatram da si mu pomogao recenicom "javi se strucnjaku". Mozda bi ti trebao da razmislis o nekoj drugoj aktivnosti osim sedenja na ovom forumu (od maja 2007 do danas -2305 poruka? Koliko je to na dan?) i "pomaganja" drugima.
Ja jesam u toku, ti govoris o Social Anxiety Disorder, takozvani SAD, o kojem se vode veoma zustre polemike i sudski procesi sirom USA, zbog nuspojava i cak i smrtnih slucajeva prouzrokovanim novim lekovima koji zaobilaze klinicka testiranja i dolaze direktno na trziste zbog podmicivanja na visokom nivou (ide cak do kongresa) - nazalost znam samo americke podatke ne i nase ali i mi se sluzimo manje vise istim lekovima.
Jedna stvar me samo zanima, zasto je nemoguce imati drugacije misljenje od nekoga i ne biti ispljuvan? Cuo si za "dogmu"? To je ideja koja je vise puta ponavljana i kasnije prihvacena kao istina bez ikakve naucne osnove za svoje postojanje. E to je dogma, da psihijatrija leci.
Ja tebe nisam ni na koji nacin uvredio zar ne? Stojim iza svega sto sam rekao a ti ako se ne slazes to je tvoje apsolutno pravo. Mislim sada ovde izvoditi dokaze, to nije svrha ovog foruma mada ti i ja o tome mozemo prijateljski raspravljati van foruma preko pp-a ako te zanima i ja cu potkrepiti cinjenicama sve sto sam rekao. Sto se tice hipnoze ja sam certifikovani hipnoterapeut i clan sam u US National Guild Of Hypnotists. Koje je tvoje zanimanje?

Poslednja izmena:
Utvrdjuje se magnetnom rezonancom uz pomoc posebnog softvera.Vidi se procentualni odnos bele mase, sive mase i cerebrospinalne tecnosti i uporedi u odnosu na prosecnog coveka(mada se ova vrednost za svakog malo razlikuje) i vidi da li ima neke znacajnije razlike.Moze da se radi mr u razmaku od dve godine pa da se vidi do kakvih promena je doslo.
Imam nalaze MR glave od prošle i od pretprošle godine.Da li je bilo neophodno da se npr.sumnja baš na to pa da se tim povodom obrati posebna pažnja ne neki poseban deo (ne znam kako da se pravilno izrazim),ili se to u svakom slučaju vidi na snimku?Nalazi su na osnovu onoga zbog čega sam poslata na snimanje u redu.

Ja ne vidim da si ti izneo bilo kakve podatke, samo negiras ono sto sam ja rekao. I ne smatram da si mu pomogao recenicom "javi se strucnjaku". Mozda bi ti trebao da razmislis o nekoj drugoj aktivnosti osim sedenja na ovom forumu (od maja 2007 do danas -2305 poruka? Koliko je to na dan?) i "pomaganja" drugima.
Ja jesam u toku, ti govoris o Social Anxiety Disorder, takozvani SAD, o kojem se vode veoma zustre polemike i sudski procesi sirom USA, zbog nuspojava i cak i smrtnih slucajeva prouzrokovanim novim lekovima koji zaobilaze klinicka testiranja i dolaze direktno na trziste zbog podmicivanja na visokom nivou (ide cak do kongresa) - nazalost znam samo americke podatke ne i nase ali i mi se sluzimo manje vise istim lekovima.
Jedna stvar me samo zanima, zasto je nemoguce imati drugacije misljenje od nekoga i ne biti ispljuvan? Cuo si za "dogmu"? To je ideja koja je vise puta ponavljana i kasnije prihvacena kao istina bez ikakve naucne osnove za svoje postojanje. E to je dogma, da psihijatrija leci.
Ja tebe nisam ni na koji nacin uvredio zar ne? Stojim iza svega sto sam rekao a ti ako se ne slazes to je tvoje apsolutno pravo. Mislim sada ovde izvoditi dokaze, to nije svrha ovog foruma mada ti i ja o tome mozemo prijateljski raspravljati van foruma preko pp-a ako te zanima i ja cu potkrepiti cinjenicama sve sto sam rekao. Sto se tice hipnoze ja sam certifikovani hipnoterapeut i clan sam u US National Guild Of Hypnotists. Koje je tvoje zanimanje?

Ni nemam nameru da iznosim, eno onolikog gugla, da si hteo i da si se zanimao-saznao bi. Ali si izgleda opsednut stetnoscu lekova da nisi stigao ni da se informises da li je ono sto pises po forumima zaista istina. Ili mozda to zapravo nije ni bitno?:confused:
Al evo da ti dam jedan hint-da li si cuo da se Socijalna fobija leci na jos neki nacin sem lekovima?

Pravo na misljenje ti ovde nije niko ni oduzeo, ali kad bez dokaza pises, zar zaista mislis da ce tvoje mislenje neko uzeti u obzir? I ako je jedan psihijatrijski lek stetan, onda su svi, i ne treba ici kod psihijatra? Jesi cuo za generalizaciju i njenu stetnost?

I eto, bas mislim da je svrha da ako si izneo neke "optuzbe" na racun pisihijatrije, izneses dokaze, zasto preko pp-a, iznesi ih ovde da svi vide. Dok to ne uradis, svodi se na rekla-kazala, zar ne? I ponavljam-dokaz nije jedan stetan lek. Ti si napisao (indirektno) da je psihijatrija stetna, dokazi njenu globalnu stetnost. Ja eto imam par izlecenih prijatelja.

Ja sam napisala "strucnjak", ti si odmah planuo, te kako ce da pomogne, te lekovi, te opasnost... Zaista bih rekla da si opterecen psihijatrima. Da li je to mozda da bi se izreklamirao kao hipnoterapeut?:think:

Mesmer: ajde da ne udjemo u novi krug rasprave, bas nemam snage, nesto mnogo lose mi se desava u zivotu trenutno pa te molim da se suzdrzis od komentara tipa: "Postoje ogroman broj ljudi i slavnih i anonimnih koji su IZLECENI hipnozom. Pokazi mi jednog koga je izlecio psihijatar. " (kad vec govoris o dogmi, indoktrinaciji i predrasudi).

Zvezdicde: ne blesi po internetu nego se bavi necim pametnijim (da, gajenje kaktusa sasvim je adekvatna zabava). NEMAS Asperger. Ne lupaj molim te i ne prizivaj kojekakve bolesti zato sto je sad moderno (sta li?) imati "nesto" (pa ni manje ni vise ste nasli Aspergera!)

Zvezdicde: ne blesi po internetu nego se bavi necim pametnijim (da, gajenje kaktusa sasvim je adekvatna zabava). NEMAS Asperger. Ne lupaj molim te i ne prizivaj kojekakve bolesti zato sto je sad moderno (sta li?) imati "nesto" (pa ni manje ni vise ste nasli Aspergera!)

Hvala na odgovoru! :D

Sad, treba nabaviti kaktuse, ali to cemo lako :hahaha:

Nadjoh na drugoj temi da su nervozna creva problem za psihijatriju pa da pitam ovde. Elem problem pred svaki ispit-probudim se dva-tri sata pre nego sto treba da ustanem i krece buckanje po stomaku... Ne mogu da kazem da boli, ali kao da nesto struji u njemu, neki neprijatan osecaj od koga ne mogu da zaspim ponovo a obicno su mi tih par sati sna vazni jer lezem kasno noc pred ispit. Najcesce ne ustanem nego se sve nadam da cu nazad zaspati ali jos ni jednom mi nije uspelo i cesto se desava da ne mogu da izbacim iz glave raznorazne scene ispita, gradivo itd, koliko god da se trudim da skrenem misli. Inace to se desava i kad se nerviram zbog nekog ispita, kao i kad sam sigurna da znam ili kad se ne opterecujem (ima drugi rok). Na kraju dovodi do toga da na ispit idem totalno neispavana. Da li postoji neki lek za ovo?

Nadjoh na drugoj temi da su nervozna creva problem za psihijatriju pa da pitam ovde. Elem problem pred svaki ispit-probudim se dva-tri sata pre nego sto treba da ustanem i krece buckanje po stomaku... Ne mogu da kazem da boli, ali kao da nesto struji u njemu, neki neprijatan osecaj od koga ne mogu da zaspim ponovo a obicno su mi tih par sati sna vazni jer lezem kasno noc pred ispit. Najcesce ne ustanem nego se sve nadam da cu nazad zaspati ali jos ni jednom mi nije uspelo i cesto se desava da ne mogu da izbacim iz glave raznorazne scene ispita, gradivo itd, koliko god da se trudim da skrenem misli. Inace to se desava i kad se nerviram zbog nekog ispita, kao i kad sam sigurna da znam ili kad se ne opterecujem (ima drugi rok). Na kraju dovodi do toga da na ispit idem totalno neispavana. Da li postoji neki lek za ovo?

Ma look to ti je sve normalno...kakvi problemi!
Trema ili nazovi kako god!
Prispitivanje u toku noci!
Ja sam ustajala da vidim neko pitanje jer u krevetu nisam mogla da se setim nekog odgovora!:dash:
90 % mojih kolega takodje!
Samo ti uci:lol:
Ja znam par ljudi koji su odlazili svezi, odmorni i raspolozeni na ispit!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back