PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Operation failed: dobila si citat o tome sta su panicni napadi i panicni poremecaj, adekvatne linkove imes na pocetku ove teme koji ce to opet odvesti do definicije problema, ali ne i do resenja. Moja preporuka ti je da se svakako javis nekom strucnom licu koje bi ti pomoglo da s enosis sa tvojim stanjem , kako se panicni napadi ne bi usloznjavali i razvila se fobija: lakse je ove poremecaje leciti (tretirati) cim se jave nego kad se simptomi pojacaju u intenzitetu i broju. Lekovi jesu jedna opcija, ali ne neophodno i jedina ili najbolja strategija, o tome sta ja mislim da je najbolja strategija vec sam pisala, ali ko sto vidis ima i drugih misljenja (volela bi da su o strategiji tretmana a ne o mojoj licnosti). Svakako ne mislim d aje dobro da se samomedikamentujes i mislim da je uzimanje anksiolitika na svoju ruku kolko stetno tolko i potencijalno opasno od eventualne tolerancije i zavisnosti.

Nema na cemu, i samo u dodatku, posle ponovnog citanja tvog posta: strategija da sebi govoris 'nije mi nista!' dok imas panicni napad i kada se lose osecas zapravo je nedelotvorna i kontraproduktivna: tebi JESTE NESTO i tvoje telo i tvoja glava to znaju. Stvari se moraju imenovati pravim imenom, dakle ne 'Nije mi nista!" vec "Ovo sto osecam je STRAH....ali on ce proci i nista mi se STRASNO NECE DESITI!". U suprotnom, uvodis svoj mozak i svoje telo u konfuziju pogresnih poruka. Menjanje neuronskih veza i stvaranje novih nervnih puteva u mozgu zahteva prvo suocavanje sa istinom da nesto jeste, da postoji, da se desava - pa tek onda mogu doci promene koje su neophodne za poboljsanje stanja. Ali neko ko se bavi lecenjem panicnih stanja ce ti vec sve to objasniti. POzdrav i srecno

@Mackic... ni te biljne lekove ne uzimaj bez razloga kao ni bilo koji farmaceutski lek - svaka biljka koja ima lekovite efekte moze kao i svaki lek da proizvede i sporedne efekte...biljke se ne uzimaju samo zato sto su zdrave jer je moguce postati imun na njih pa kad ti stvarno zatrebaju nece delovati...ako si mislila na prave antidepresive - to su lekovi koji razvijaju zavisnost i uticu na mentalne funkcije - cak i da ti ih preporuce trebala bi da razmislis o alternativnim tretmanima pre nego pocnes da ih uzimas...ne poticu svi mentalni problemi od poremecaja biohemije u mozgu mada je moguce da poremecaj raspolozenja dovodi do toga...o tome da li su ti lekovi potrebni moze da odluci samo strucnjak posle razgovora sa tobom - razgovaraj sa vise njih, raspitaj se o svemu sto te interesuje a opredeli se za onoga sa kim se osecas najkomotnije....ono sto mozes da uradis za sebe je da npr. promenis nacin ishrane - manje proteina a vise voca i povrca, ili da izbegavas lekove koji mogu doprineti depresiji ako i njih uzimas bez recepta - antihistaminici, sredstva za smirenje, za spavanje, narkotici, cak i kafa, alkohol, cigarete i uopste svi stimulansi...budisti veruju da je depresija posledica preteranih stimulacija i da je potrebno raditi na emocionalnoj ravnotezi a ne da uvek tezimo ka visem pa da se onda zalimo zbog depresije - znaci moze i meditacija... kad me vec optuzise da sam filozof :)

...i ne igraj se sa antidepresivima da ne zavrsis kod WW na elektrosokovima :)

Pozdrav svima , ja bih molila , ako neko zna , da mi kaze da li doktor Vladeta Jerotic ima svoju privatnu ordinaciju i gde se nalazi , posto ne mogu nigde da nadjem ! U pitanju je decak koji ia problema u ponasanju i mislim da mu je potrebna neka vrsta psihoterapije , za sad jos uvek ne znamo u cemu je problem ali mu se stanje znatno pogorsava ! Ako neko zna mozda i neki drugi centar ili ordinaciju molim vas da ostavite mail ili web stranu iste ......Unapred zahvalna mm :)

Sto se lekova tice, da, to su isti lekovi samo ih rade razlicite farmaceutske kuce. Flunisan je u formi tablete pa je samim tim lomljiv, i time pogodniji za doyiranje od kapsularnih formi leka, osim toga ya sve lekove slovi da im kvalitet odnosno cistoca i kolicina aktivne supstance zavisi od farmaceutske kuce koja ih radi, pa time i njihovo dejstvo moze biti razlicito iako se de facto radi o istom leku.

Sto se prvog pitanja tice, ne znam na sta mislis. Konfliktna situacija je kad cekas mesto za parking a neki magarac uleti ispred tebe. Resis tako sto ga pustis i ne kazes mu nista, da ne bi izaso iz auta i pucao ti u kolena. Eto.

Ako pricas o unutrasnjim konfliktima, po pravilu potisnutim, koji po Frojdu izazivaju neuroze, to je jedna stvar, a ako pricas o 'zapadanju u konfliktnu situaciju' koju ne mozes da resis (kao iz primera o parkiranju) to je sasvim druga stvar. Prvi, potisnuti konflikti, ako o njima govorimo, obicno imaju simbolicku vrednost i nisu ishod konkretnih situacija vec vise konflikta razlicitih zelja, potreba, mogucnosti, dozvoljenog i zabranjenog, konflikta izmedju nagonskog i racionalnog, itd. Njihovo ne razresavanje i potiskivanja, dovodi, prema Frojdu do njihovog probijanja u obliku neuroza razlicitih vrsta (prisila, opsesija, strahova, somatizacija, histericnih tj konverzivnih simptoma itd).

Sto se konfliktnih situacija u realnosti tice, njihovo ne resavanje, odnosno neuspesnost u resavanju moze da izazove povisen nivo stresa, napetos, pad tolerancije na frustraciju, pa i somatizacije, no sve to nije na onom nivou patoloskog do koga dolazi zbog potisnutih nesvesnih konflikta, kako je to dakle Frojd video.

Mislim da je vise nego dobar trenutak da se javis psihijatru. Ako si u Beogradu, javi se Institutu za mentalno zdravlje u Plamoticevoj, mozes i lokalnom psihijatru u domu zdravlja koji ce te verovatno uputiti u Institut jer su suicidne ideje obicno razlog za hospitalno lecenje. Treba da potrazis pomoc, i ne treba da se plasis eventualnog odlaska u bolnicu jer je ona sansa da se odvojis od provocirajuce i stresne situacije koja te uvodi u suicidne ideje (bilo da se radi o porodici, vezi, braku, poslu itd), i daje ti mogucnost da se odmoris i da neko drugi vodi racuna o tebi i tvom zivotu - sto je uvek dobra startna tacka za psihoterapijski rad na resavanju samog problema. MOlim te obrati se nekome za pomoc. Sigurno ima i boljih nacina da se resi problem, ma kako se velik i nepodnosljiv cini, a da to nije oduzimanje sopstvenog zivota.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back