PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
WithdrawnWater:
Ines:

ne postoji gen kojim se prenosi fobija, ali postoji povecana nasledna sklonost (zenski srodnici po prvom kolenu su 8 puta cesce izlozeni riziku da razviju fobije nego oni koji taj poremecaj nemaju u porodici). Takodje se etioloski govori i o tome da razlog fobije moze biti nauceni model ponasanja iz porodice: takozvani mirroring (ogledanje) u roditelju koji fobiju ispoljava i ucenje fobijskog modela ponasanja i zivljenja.
Da, da, tako nešto sam i mislila.
A da li je taj mirroring moguć podsvesno? Pošto se meni svesno to uopšte ne sviđa.
(Mislim da mi se ne sviđa ni podsvesno, ali ko zna šta je podsvest isplanirala? :? )

WithdrawnWater:
....Naravno da postoje osobe sa simptomima panicnih strahova kod kojih to nije SINDROM vec SIMPTOM neceg drugog, pa mogu biti pogodne i za psihoterapiju/psihoanalizu, pored drugih navedenih modaliteta.....
Šta konkretno podrazumevaš pod SINDROMOM? (U kontekstu fobija)

Mislim kod osoba sa simptomima paničnih poremećaja kod kojih je to SINDROM.

PS: Nije udica, majke mi. :)

Ines1864:
Kad smo već kod fobija, imam i ja jedno pitanje.
Naime, juče sam doživela jedno neprijatno iskustvo i uf...nije mi bilo baš najbolje. Naime, bila sam u solarijumu, i u jednom momentu osetila sam neopisiv strah, želju da izađem, srce je počelo da mi kuca 200 u minuti i imala sam osećaj da ću se ugušiti. Jako sam se uplašila. I mogu ovo osećanje da povežem sa jednim iz detinjstva- kad sam imala 4 godine tata me je iz zezanja zatvorio u gepek kola, bilo je to valjda najgore osećanje u mom životu, taj užasni strah, panika, osećaj da ne možeš ništa da uradiš da pobegneš odatle...brrr...

I od tad imam blagi strah od zatvorenog prostora, ali nije to nikakva fobija, niti se bojim od svakog zatvorenog prostora, nego samo od malih i mrachnih, ali ni to nije nešto što ne mogu da kontrolišem. Ali ovo što mi se desilo sa ovim solarijumom je užas! A nije da nikada pre nisam bila u solarijumu (bila sam bar deset puta u životu)...otkud mi je pala ta ideja na pamet, da ću se ugušiti? Otkud baš sad? Nije mi jasno. Bilo mi je strašno to što nisam znala kako da izađem (posle sam odmah pitala radnicu, trebalo je samo da stisnem crveno dugmence, ali eh, da sam ja to znala ranije, možda ništa od ovog ne bi bilo).

I sad, imam zakazano za sutra ponovo, to je samo šugavih 5 minuta, ali mene već hvata strah. Hvata me strah od straha, to mogu u ovom trenutku da prepoznam, bojim se da me opet ne uhvati ta nekontrolisana panika. Ne bih volela da razvijem fobiju, i pitam se da li je dobro rešenje da sutra opet idem? (Čak iako znam da solarijum nije zdrav,ne bih baš volela da imam fobiju- ne samo od njega, ni od čega....I hoću to da sasečem u korenu!). Ne znam o čemu da mislim dok budem ležela tamo? (Uh ala bi bilo dobro slušati mp3 player, ali ga nemam :-( ) Da li je uopšte dobro sebe stresirati, i terati se da izdržim tih 5 minuta čak i ako me bude tresla panika, oblivao znoj, srce iskakalo iz grudi? Nisam pametna.

Ines, ja kad sam prvi put išla u solarijum, kad sam legla unutra, uplašila sam se, pomislila sam "ovo je kao mrtvački sanduk", ali onda sam skontala da ima otvor i kod nogu (doduše, tu je ventilator) i kod glave i rekla sam sebi da ako me bude jako strah mogu da se izmilim kroz taj otvor. to me je smirilo i više se nisam bojala.

blpd_girl:
Ines, ja kad sam prvi put išla u solarijum, kad sam legla unutra, uplašila sam se, pomislila sam "ovo je kao mrtvački sanduk", ali onda sam skontala da ima otvor i kod nogu (doduše, tu je ventilator) i kod glave i rekla sam sebi da ako me bude jako strah mogu da se izmilim kroz taj otvor. to me je smirilo i više se nisam bojala.
Hvala ti. Međutim, ovaj solarijum tamo kod otvora gde su noge i glava, ima zid, tačnije uguran je u jednu prostorijicu taman da stane. Ali ipak, neću više da idem, ne zato što se bojim (jer bila sam još jednom posle te gadne epizode i nije mi bilo ništa ), nego zato što mislim da su WW i dr u pravu što se tiče štetnosti. Danas me ceo dan svrbe leđa, a kad ih dotaknem rukom jako su vruća. Nisam izgorela, nisam crvena, ali kao da su mi leđa uvukla neku ekstremnu toplotu (što kaže moj momak ''kako i ne bi, kad si ležala u mikrotalasnoj'' :-D ). Neću više da se zezam.

Shade - blokirala me Krstarica sinoc i pojela nadugacko poruku o sindromu i simptomu, pa sad samo ukratko: sindrom je na primewr agorafobija; simptom je panicni strah, ili lupanje srca, ili preznojavanje, ili strah od straha.
Sindrom je depresija; sipmtom je depresivno raspolozenje, ili osecaj beznadja, crne misli itd.

U okviru jednog sindroma - depresije, na pr, ili PTSDa napr - moze se javiti neki simptom koji odgovara i fobiji: panican strah, lupanje srca, jaka anksioznost, osecaj depersonalizacije. U takvom slucaju, kada fobicna slika nije sindrom (poremecaj sam za sebe) vec simptom neke druge bolesti, odnosno druge klinicke slike - svakako ce se tretirati osnovni poremecaj, dakle sindrom, onom vrstom terapije koja je tome primerena, bila to psihodinamska psihoterapija terapija kod PTSDa, ili vec nesto drugo. Ali FOBIJA se ne tretira psihoanaliticki, psihoanaliza NIJE prvi metod izbora - sta vise nije UOPSTE metod izbora kod fobije i panicnog poremecaja.

Da li mozemo da zavrsimo pricu o psihoanalizi i fobijama (ovo je ko zna koji krug igre, i bas vise nemam zivaca za ista objasnjenja u varijacijama vise puta - pa jos simplificiranim...). Please.

Hvala na objašnjenju. Žao mi je što ne možemo malo više da razgovaramo o ovome. Ima tu još stvari koje me zanimaju, ali ne bih da te zamaram.

Inače, što se tiče BLOKIRANJA KRSTARICE. To se i meni često dešavalo i provalio sam u čemu je fora. To se dešava UVEK kada malo duže pišeš poruku. I kada posle toga hoćeš da je pošalješ, 100% zablokira. Da bi to sprečila, probaj da svoju poruku iskopiraš u neki Word-ov dokument, za svaki slučaj, a da kasnije iskopiraš iz Word-a i pošalješ poruku za par sekundi.Šteta je da nešto u šta uložiš dosta truda i vremena propadne.

Pozdrav! :)

PS: Nisam imao nameru da te ljutim prethodnim postovima, ali moram da priznam da si slakta kada se ljutiš.

Jel mogu ja kratku digresiju na temu blokiranja?

Kad napisete dugacki post, kliknite CTRL+A i potom CTRL+C (ovo prvo da selektujete, a drugo da iskopirate u bafer) i nije potrebno otvarati Word. U slucaju blokiranja, otvorite ponovo temu na kojoj pisete poruku i u polju gde kucate CTRL+V da bi ste pasteovali poruku koja ce biti u baferu bez obzira sto nije iskopirana u nekom drugom editoru teksta.

shaddow:
Da, samo što nekada može da zablokira čitav kompjuter, pa ga je potrebno restartovati. A u tom slučaju RAM memorija računara se prazni, pa nema ništa od onoga što si kopirala. Što je sigurno - sigurno. :)

Sistem ne bi trebalo da zablokira ako je stabilan i ako je ugradjeno dovoljno RAM-a. Meni se ne desava da se sistem zablokira, jer sam skinula sve sigurnosne zakrpe za XP po redu kojim je trebalo.

Ukoliko imate nestabilan sistem, cini mi se da je bolje da ga napravite stabilnim, nego da svaku poruku koju napisete prvo kopirate pa pastujete u wordov dokument te cuvate (na D ili nekoj drugoj particiji jer ni C nije sigurna kod nestabilnog sistema).

No, to nije prica za ovaj podforum. Jos jednom se izvinjavam na digresiji. :wink:

Verujte mi da znam i ja. Po struci sam inzenjer informatike.

Ako mislite da je bolje raditi CTRL+A, otvaranje worda, CTRL+C, CTRL+V, File>Save As> Na drugi disk> U odgovarajuci direktorijum, a umesto dve jednostavne naredbe (CTRL+A i CTRL+C) - ja nemam nista protiv.

Ali mislim da bi trebalo da Vas mnooogo vise zabrine to sto Vam se sistem zablokira (i sto cete kad-tad morati opet sve ispocetka da instalirate) nego to sto ste izgublili poruku na forumu.

I da ne bude sasvim digresija, sad na svojoj kozi vidim sta je WdW mislila kad je rekla da volite da genralizujete ;) (i da igrate igrice :) )

Tratinčica:
Ali mislim da bi trebalo da Vas mnooogo vise zabrine to sto Vam se sistem zablokira (i sto cete kad-tad morati opet sve ispocetka da instalirate) nego to sto ste izgublili poruku na forumu.
Što se tiče instalacije sistema ništa ne brini. Imam urađen Ghost na D disku, tako da mi za kompletnu reinstalaciju treba čitavih 10 min.
I ništa se ne brini za stabilnost mog sistema. Siguran je 100% :)

PS: Microsoftove zakrpe ne koristim iz principa. ;)

Imala sam i ja tako Ghost na D particiji i rusio mi se sistem kad god sam ga povratila. Naime, bio je nepovratno na neki nacin ostecen. Sistem administrator koji je tada odrzavao sistem je rekao da je na Microsoftovom kursu naucio da se Ghost ne moze zaraziti. Ispalo je da se moze ostetiti. Iz sopstvenog iskustva znam da to nije najbolje resenje. No, ja na ovu temu necu vise nista reci da me ne bi banovali. ;) Svako dobro!

Javljala sam se pre nekoliko dana sa problemom panicni poremecaj/isla sam ponovo kod psihijatra i on mi je preporucio Cipralexs,pijem vec 4dana i ne mogu da dignem glavu iz kreveta od mucnine pa me interesuje,ako biste bili ljubazni da mi kazete nesto o ovom leku i da li je on toliko efikasan?A nasla sam i psihologa~psihoterapeuta pa me zanima Vase misljene da li da probam sa njim.Izvinite ako sam dosadna sa ovom temom,ali ja moram da kopam i rukama i nogama da ovaj haos makar malo prestane.Veliko HVALA

Mirjana, Cipralexa kao i svi lekovi iz ove grupe lekova moze kao sporedni efekat da da i mucninu (ostali mogu biti glavobolje, nesanica ili preterana pospanost, suva usta, pojacano znojenje). Ovi sporedni simptomi kod najveceg broja pacijenata traju samo tokom prvih dana do najduze desetak dana dok lek 'dize' koncentraciju u krvi i dok se Vas sistem na njega navikava (bas me zanima zasto Vam ovo niko nije objasnio?!). Nakon inicijalnog perioda navikavanja, u najvecem broju slucajeva svi ti sporedni efekti se gube i pacijenti ne osecaju nikakve tegobe koje sam vec pominjala. U onom malom broju pacijenata koji su netolerabilni za lek (razvijaju onesposobljavajuce mucnine sa povracanjem,, glavobolje koje se pretvaraju u migrene itd) lek se skida i pokusava se sa nekim drugim lekom. Nema garancije kod kojih pacijenata ce se javiti sporedni efekti a kod kojih nece, ali Cipralexa vazi za dosta solidan lek sa malo nezeljenih efekata koji se relativno brzo izgube. Inace iako ne govorimo o lekovima na ovom forumu kao pravilo, napravicu izuzetak i reci da se radi o veoma kvalitetnom antidepresivu sa antipanicnim svojstvima, koji u sebi ima i znacajan anksioliticki efekat (umanjuje napetost, strahove, anksioznost) a koji ne vrsi sedaciju u znacajnijoj meri sto omogucava dobru podnosljivost leka i uredno dnevno funkcionisanje pacijenta. Moj Vam je savet da ostanete na ovom leku i pokusate da prevazidjete period navikavanja, koji jeste neprijatan ako se pojave nezeljena dejstva, ali ukoliko uspete da se naviknete - radi se o dosta dobrom leku. Takodje preporucujem da OBAVEZNO se javite Vasem psihijatru koji je lek uveo (ne znam ni kako ga je uveo - mozda ga nije uvodio postepeno nego odma u punoj dozi pa Vas je to smlatilo) i da trazite konsultaciju u smislu ovih nezeljenih efekata, i eventualno da Vam lekar koriguje terapiju (smanji dozu i uvodi lek polako tokom nekoliko nedelja) d abi izbegli ove neprijatnosti. I najzad, naravo - svakako da treba da pokusate sa psihoterapijom: ona Vam nikako ne moze skoditi. Mozda nece izleciti Vasu fobniju, ali ce Vam sigurno pruziti podrsku i potporu, ukoliko ste nasli prigodnog terapeuta. Moj Vam je ipak savet da ne pokusavate sa psihoanalizom na kaucu jer ne mislim da je ta vrsta terapije indikovana za VAs poremecaj, sta vise mislim da moze da bude samo vise stetna nego korisna. POzdrav

Imam jedno pitanje! Kako se zove onaj test kad ti psiholog pokaze neku mrlju na papiru, a ti kazes na sta te asocira? Upucen sam kod psihologa zbog depresije hehe... a oduvek sam hteo da radim taj test da vidim hocu li "poloziti" :) . Da li taj test radis kod psihologa ili psihijatra ili su ta dva jedno te isto, a posto verovatno nisu u cemu je razlika? I jel mogu da trazim sam da uradim gore pomenuti test ovako iz radoznalosti ili moras biti poseban slucaj? Nisam ranije imao iskustva sa slicnim, pa vas molim da me malo uputite u tematiku. Ako moze bez "posalica", stvarno me zanima, a nemam koga da pitam. Hvala!:-D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back