PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma to svi rade, zove se Rošah test, zovu ga i kraljem dijagnostike :)
Tako da ako odeš kod psihologa, pri proceni tvog aktuelnog psih. funkcionisanja daće ti i njega, pord gomiletine drugih testova. Da, njega ne možeš da "ne prođeš". Nije ti to ko kad gledaš u šolju, pa pogodio si ili nisi.
-Psiholog ja završio psihologiju, andragogiju ili defektologiju, nije lekar ne prepisuje lekove. On procenjuje tvoje stanje, razgovara sa tobom, savetuhe.
-Psihijatar je lekar, završio medicinu, specijalizirao psihijatriju, uglavnom (koliko sam ja imala iskustva) ti prepiše lekove,a manje se bavi razgovorom

Netacno redom: dakle, netacno je da je Rosah rutinski psiholoski test, naprotiv, a takodje nije tacno ni da ga 'svi' rade - na stranu uvrazena misljenja vezana za americku holivudsku produkciju. Za Rosah se - bar do sad obavezno - prolazi specijalna edukacija, odnosno kurs (kako li to vec psiholozi zovu), i naravno da ti ga nece rutinski dati pri proceni stanja - uostalom postoje indikacije za zadavanje Rosarha. Uspesnost tumacenja R zavisi od edukacije i iskustva ali i osecaja samog psihologa koji testiranje radi.
Dalje, Psiholog je zavrsio Filzofski fakultet odsek psihologija, nikako nije mogao zavrsiti defektologiju ili andragogiju i biti psiholog: defektolog je zavrsio fakultet za specijalnu edukaciju (kako li im se vec po novom zove i preziva fakultet, ima dugacko ime i ne mogu nikad da popamtim) ali po zavrsetku istog dobija jos uvek zvanje defektolog (smera logoped, oligofrenolog itd). Andragog takodje ne moze biti psiholog. Da bi se bio psiholog MORA se zavrsiti PSIHOLOGIJA, tj diplomirati na istoj nakon 4 godine obaveznih studija, kada se po programu do 2005. sticalo zvanje diplomirani psiholog uz naknadnu godinu za master diplomu, a od 2006. osnovne studije traju 4 godine uz zvanje psiholog, i predstavljaju prvi stepen obrazovanja uz master program od godinu dana i godinu dana klinickog staza, sto sve daje psiholozima znatno sire obrazovanje i klinicko iskustvo nego ranije.....Tako sam ja bar razumela studente koji su mi to objasnjavali ali ako nekog bas interesuje, evo linka pa sve potanko moze procitati i informisati se: http://web.f.bg.ac.yu/index.php
Sta jos pored toga ko voli - nek izvoli, ali prvo je obavezno i drugacije ne moze. Psiholog se moze baviti i bavi se psiholoskom dijagnostikom, to mu je u opisu radnog mesta, ukoliko ima zavrsenu psihoterapijsku edukaciju moze obavljati psihoterapijski rad, ne prepisuje lekove i naravno - kao sto je vec receno nije lekar (niti bilo sta drugo) vec psiholog. Naravno, moze raditi jos mali milion stvari ukoliko je aktivno edukovan, posebno po novom programu od 2006. godine.

Psihijatar radi kudikamo vise od pukog prepisivanja lekova, naravno ima onih koji su bioloski orijentisani pa rade uglavnom klinicku psihoticnu i depresivnu patologiju, ima i onih koji su psihodinamski orijentisani pa rade uglavnom sa neuroticnom populacijom savetodavno ili psihoterapijski, a uz to su osposobljeni i da vode medikamentoznu terapiju, tako da je potpuno neosnovano reci da psihijatri 'prepisuju lekove a manje se bave razgovorom' - to prosto nije u opisu posla, a da li NEKI psihijatri nisu dobrio profesionalci pa se tako ponasaju - to ne klasifikuje posao psihijatra u pomenutu kategoriju.
I jos, koliko znam anglosaksonski psihijatri su osposobljeni za psiholosku dijagnostiku jednako kao i nasi psiholozi (kao sto i lekari napolju daju inekcije, stavljaju infuzije itd - to ne radi, i NE SME da radi medicinska sestra na primer). ALi kod nas, retki su psihijatri koji se bave psiholoskom dijagnostikom, a ako je i rade onda se to svodi na testove koji nisu Ros, vec MMPI, WB skala, Plucek, TAT i slicno.

Ja još nikada nisam čula da u policiji postoji takvo radno mesto. U stvari ono u krivičnom postupku uopšte nije potrebno, jer policija ne saslušava optužene, svedoke i ostala lica u tim procesnim svojstvima (saslušava ih kao obične građane radi prikupljanja obaveštenja koja služe za odluku da li je potrebno podneti krivičnu prijavu i to čine isključivo organi unutrašnjih poslova).

E sad, postoji sudski veštak koji je u stvari stručnjak neke vanpravne struke (najčešće su to lekari, ali moguće i psiholozi ili stručnjaci za bilo koju drugu struku) od kog sud zahteva da o određenim činjenicama da svoj iskaz ili mišljenje. Veštačenje se poverava ili stručnoj ustanovi, ili stalnom sudskom veštaku sa liste koja se vodi kod suda ili veštaku određenom za pojedini slučaj van liste stalnih sudskih veštaka.
Ovaj stalni sudski veštak je redovno zaposlen na drugom radnom mestu, a veštačenjem se bavi samo povremno, po pozivu suda i on po toj osnovi dobija određen honorar. Ali to nije stalni posao.
To je ono što ja znam, ali ko zna šta se izmenjalo...Možda su uveli neko takvo radno mesto u policiji. Ali ne verujem.

Ah, to što ima u američkim serijama, toga kod nas nema. Krivični postupak (i uopšte celokupni pravni sistem) je u USA skroooooooooz drugačiji nego ovde. Nedavno sam proučila ceo krivični postupak i tako nešto se nije spominjalo. Osim, kao što rekoh na sudu, kada se iskaz psihijatra, psihologa, hirurga, patologa (zavisno od toga kakvo se veštačenje vrši) tretira kao dokazno sredstvo. Npr. dovedu ti osumnjičenog i ti ga onda pregledaš i kažeš da li je uračunljiv ili smanjeno uračunljiv ili neuračunljiv, predložiš npr. meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi (to sve radi psihijatar)...Iskreno, ne mogu da se setim situacije u kojoj bi bilo potrebno veštačenje psihologa. U našem krivičnom postupku sudija je i psiholog (ne mislim bukvalno, nego on treba da poseduje određeno iskustvo, logičko razmišljanje i zdrav razum) da odredi da li je ono što okrivljeni govori lažno, pa zatim npr. koliki je stepen njegovog kajanja i sl.

Look: onako je kako Ines kaze, postoje sudski vestaci koji se bave procenom svedoka ili okrivljenih, takav profil ne postoji u policiji, mada mozda postoji radno mesto psihologa u policiji - to vec ne znam.

Parka: mozda poznajes defektologe koji se bave tim poslom, pod uslovom da su diplomirali ili zaradili svoj master i na psihologiji. Ako nisu - vrlo su u riziku da budu prijavljeni za sarlatanstvo, jer se kao defektolozi NE MOGU baviti poslom psihologa niti se tako proklamovati. Isto kao sto ne mogu biti ni lekari, pravnici, profesori ili advokati.

A sto se tice tih kod kojih si ti bila i koji su 'redom radili Rosah' mozes se kod njih i raspitati da li se ovaj test radi 'rutinski' i da li imaju zavrsenu edukaciju za Rosah, jer ako je nemaju takodje su u riziku da ih neko tuzi (sa razlogom).

I ja znam mnoge privatne a bogami i drzavne ordinacije koje se bave razlicitim malverzacijama i nelegitimnim (da ne kazem nezakonskim) radnjama (kao sto je prekid trudnoce izazivanjem spontanog pobacaja pilulom, koji se radi pacijenti salju na dijagnosticke intervencije koje mnogo kostaju liako im to nije neophodno, ali se na tome zaradjuje procenat pa sto se ne bi radilo!). To sto se neke stvari rade mimo zakona ili opisa posla ne definise nesto kao 'rutinsko' i 'to svi rade' jer najprostije receno - Rosaha NE MOGU svi da rade i ne rade ga svi psiholozi i psihijatrim, vec iskuljucivooni koji su za to edukovani. To sto su neki defektolozi i psiholozi, ne znaci da defektolozi po defaultu mogu biti psiholozi po zavrsetku svog fakulteta niti se baviti poslom psihologa - iz hobija (eto bas im se dopada).

Nije to prica "Kako Parka zamislja psihologiju?" :), nego postoji neki zakon, propisi, norme, kodeksi, etika.....Nije se tesko raspitati. A bogami i mozda povratitis svoj novac po potrebi. No opet, ko zna, mozda si ti imala indikacije za Rosaha, ili si imala ludu srecu da naleces na sve samog Rosah edukovanog psihologa, pa tako vise puta, kolko god puta da si zavrsavala kod psihologa....u to vec ne mogu da zadirem niti da sporim. Ja znam samo jednog psihologa u velikoj drzavnoj instituciji (jednog, brojem i slovom) koji to radi, od 4 velike drzavne institucije u Beogradu. A u njima radi MNOGO psihologa. Ali valjda se ti vise kreces medju psiholozima nego ja, otkud znam.....

P.s. RAspitala se: nije jedan, sad ima cela DVA! :o

parka:
Pa znaš kako WW, oni koje sam ja prošla su redom radili Rošah.(privatni i državni) I kod kojih su bili ljudi koje ja poznajem.
Dalje, poznajem defektologe koji se bave tim poslom.
A što se psihijatara tiče, ok, suzila sam vam spektar delovanja... duboko se izvinjavam.

oO
-----
Bogte, nisam znala ...pa i ja poznajem tu metodu.
Od malih nogu, osnovna skola, uzmes papir, stavis zutu ,crvenu,plavu temperu na sredini papira, preklopis i....tananana!
Rosah.

E kad bi to bilo tako jednostavno.

MOLIM ZA POMOĆ .Patim od anksiozne depresije i pijem bromazepan po potrebi,najčešće 2x 3mg u toku dana i seroixat uveče 20 mg.dugo nisam izlazila iz kuće,stvorila sam sopstveni zatvor.želim da izadjem iz svega toga jer mi je sve teže i teže.Počela sam da izlazim u šetnje,do prodavnice i polako ulazim u normalne tokove.Oslobađam se strahova,ali nikako ne smem da izadjem bez da sam prethodno uzela terapiju. Osećam se veoma usamljeno,nemam prijatelje,jednostavno napuštena sam otkako je depresija ušla u moj život. Ponekad me uhvati nalet besa i ludila i tada poželim da ubijem sveone koji su mi zagorčali život i zbog kojih sam puno propatila. Znam da nije pametno ubiti druge,pa sebe jer time ništa se ne rešava. Najbolje je izboriti se i izaći iz depresivnog stanja,ali ne znam kako.Teško da mogu naći posao,pošto sam lakši invalid,a imam i velike dugove,jer sam bankrotirala u privatnom poslu pre par godina,tačnije prevarena sam od ortaka. Ljudima ne verujem,jer sam iskorišćena na svim poljima,a rođena sestra i još neki bliski od kojih sam zatražila pomoć kada je počela depresija poručili su mi. Ubij se,sama si kriva za sve šta ti se dešava.Ne zanimaju nas tvoji problemi. I tako sam ja ostala sama,a možda je ta samoća i depresivno stanje bilo potrebno da bi promenila život. unapred zahvaljujem , ĐULI .

A sta je pitanje? I tacno kakvu pomoc ocekujete?

Da li se lecite, ko Vam je prepisao Seroxat i Bromazepam, kada, kad ste poslednji put bilo na kontroli? Kolko imate godina, od kad se lecite, stanje koje opisujete ne odgovara dijagnozi koju navodite, da li ste leceni ranije, kdo koga, kojim lekovima itd (lepljiva tema koju svi obavezno preskacu "Obavezno procitati pre postavljanja pitanja").
Neophodno je da se javite psihijatru (kod koga, cenim po postu, niste bilo na kontroli od kad Vam je prepisao terapiju...gresim li?!)

zdravo

u ranoj mladosti imala sam nekoliko vrlo ruznih iskustava sa muskarcima(ostavljali bi me posto bi vidjeli da me ne mogu odvesti u krevet)
i tako se tokom vremena a da nisam to ni osjetila javio podsvjesni strah da ce me svaki ostaviti naidje li neka druga,i postala sam "agent''.sve i jednu sitnicu ispitujem,sumnjam u svaku rijec,jednostavno sama sebi zagorcavam zivot,ali se tog ne mogu nikako rijesiti.
sve te cinjenice tipa da muskarci uvijek trce za zadovoljstvima i da su sposobni sve unistiti zbog zadovoljstva,ili to da je svaki drugi muskarac nevjeran ne djeluju na mene direktno,vec njihove posledice uvidim tek poslije u vidu straha.i tad sam razdrazljiva,slabo imam takta za okolinu,povlacim se u sebe(ne iz javnog zivota)i sve ostalo cini mi se zanemarivo i beznacajno,kao da je bitka izgubljena.sve odjednom postaje bjedno i ljude pocinjem uporedjivati sa zivotinjama(ne vredjati).
ima li lijeka za mene,nekakva terapija,ne bih pila lijekove,mislim da mi nisu jos potrebni

hvala

Pozdrav svima, ja sam ona majka sto je krenula sa uzdignutom pesnicom da sredi tog misa, tj u okrsaj sa celim skolskim sistemom, zbog maltretiranja deteta od strane vrsnjaka.
Da vam se izjadam samo kako sam prosla kod direktora. Dakle bila sam...
Kao prvo jako sam ga tesko nasla, tj. nikad ga nije bilo na radnom mestu, onda sam ga nazvala telefonom i zakazala sastanak koji je on maksimalno zbrzio. Imala sam utisak da me ne shvata ozbiljno. Ime deteta je nazvrljao na ivicu neke koverte, sto mi je delovalo jako neozbiljno.
I pre nego sto je cuo o cemu se radi rekao mi je da je nemoguce prebaciti dete u drugi razred jer bi onda to svi trazili i kad uciteljica popreko pogleda dete. Mislim da je prvo trebao da saslusa o cemu se radi. Mislim ispricala sam ja , ali se on u startu ogradio i ja sam imala samo da ispricam svoje i da odem. Izbacio je on tu par parola u smislu to ne sme da se dogadja, naravno da tu moze da se uradi stosta, mora da se vise radi sa decom...bla ,bla.Evo on ce koliko odmah zvati ucitelicu i razgovarati o tome sa njom ( posto su deca bila na rekreativnoj nastavi), pa ce se ukljuciti pedagog i psiholog, i sve tako ...Na moje pitanje da li bih trebala da ponovo posle nekog vremena dodjem kod njega on se brecnuo, ma nikako, to je za njega vec resen problem.
I tako ja odoh sa praznim obecanjima...
Deca su se vratila sa one rekreativne i 3-4 dana isla u skolu i sve se nastavilo po starom. Ja sad misleci da se tu odigrava neki vazan i veliki proces nista nistam htela da pitam uciteljicu, ali je ona sama spomenula (na roditeljskom) kako je jedan dan plakao jedan decak, a danas Jovan- udarili ga u oko. Ona slucajno naisla za vreme odmora , i kad ga je pitala ko ga je udario, on NE ZNA! To ona teatralno prica roditeljima. Tu se ja osetim povredjeno, jer mi je ispalo kao da ga ismeva sto ne zna , pa na kraju krajeva u oko su ga udarilii verovatno je dete zazmurilo u prvom momentu, a posle je bilo kasno da se vidi ko je. I mislim da je ona trebala da sazna ko je od druge dece. Ali ona se samo iscudjavala- Pa kako je moguce da ne znas ko je?!!
E kad je vec povela rec o tome, ja tu dodam kako se on i dalje zali svaki dan. I tu se razvije mala diskusija u kojoj smo saznali kako je njoj krivo sto sam "preskakala stepenice" i isla kod psihologa preskacuci nju. Ja joj lepo kazem da sam se ja njoj zalila, a da sam kod psihologa isla da vidim kako da se postavim prema detetu. ( Ja u stvari mislim da taj psiholog postoji tu zbog dece i da mozemo da mu se obratimo kad god imamo potrebu za tim ) Ali kad me je vec vukla za jezik, i toliko se uvredila zbog toga, ja joj objasnim da sam ja i kod direktora isla, da se ne iznenadi, i koliko vidim ni on tu nista nije uradio. Tu sam saznala da uciteljica nema pojma o tome , a koliko vidim ni pedagog ni psiholog se nisu ukljucili. Znaci ni direktor nista nije uradio. E tu ona skoci kao ne mojte tako evo psiholog je razgovarao sa Jovanom, ponovo. Na sta sam je ja upitala, a da li je razgovarao sa drugom decom, ja mislim da nema potrebe toliko da razgovara SAMO sa mojim detetom i da pre treba da se orijentise na ove ostale. Njen izraz lica je govorio: sta ima da se tu prica sa drugom decom...
I tako ja odoh u najsitnije detalje. U stvari me interesuje, teoretski, da li je moguce dete prebaciti u drugo odeljenje, kakva su prava deteta u toj oblasti. Htela bih sigurno da znam imamo li pravo na to pre nego sto ponovo odem u skolu.

P.S. Cula sam za slucaj u ovoj skoli, da je decak bio maltretiran od jednog deteta, da je toliko bio pod stresom da je i kosa pocela da mu opada na pecate. Pisane su peticije da se dete prebaci u drugo odeljenje ali nista od toga nije bilo. I dalje je u istom odeljenju. Sve se dogadjalo u prvom ili drugom razredu osnovne skole.Izvor informacije mi je uciteljica koja radi u skoli.

Mislim da treba da probate da ga prebacite u drugo odeljenje, ako ne uspete, ili vam se neko iz tog kruga učiteljica-direktor-pedagog suprostavi onda zovite novinare i priču naduvajte maksimalno....ima da se reši za jedan dan sve! E stvarno, kad čujem ovakve priče, da niko ništa ne uradi, da svi žmure na vaše predloge, baš pobesnim. Mislim, jedna od funkcija škole je i vaspitavanje, ali ovde očigledno prvo treba vaspitati one koji u toj školi rade i koji je vode.

Nisam sigurna koliko bi vam značilo da ga prebacujete u drugo odeljenje. Ipak je to ista škola i na odmoru će ta ista deca da ga maltretiraju. Možda je ipak bolje da promenite školu, s obzirom na to da su od direktora, preko psihologa, pedagoga i učiteljice, svi vrlo "predusretljivi".

bug.gif

I ja mislim da je najbolje da prebacite dete u drugu skolu (oboje). Naravno da imate pravo da stitite svoje dete a najbolje cete to uciniti ako uputite zalbu/prijavu Ministarstvu za obrazovanje, pa neka se onda skola londja sa inspekcijom. A ako ni to ne upali, sto rece neko - objavite pricu u novinama sve sa imenom i prezimenom uciteljice, direktora, pP sluzbe - s apitanjem da li Vase dete treba da zavrsi mrtvo pa da neko od skolskog personala reaguje, jer kod nas dok neko ne zavrsi mrtav - niko se ne potresa. (Jest da zvuci malo dramaticno, ali pricu valja naduvati). Sta drugo da kazem nego da su stoke, ceo pomenuti kadar. Strasno. Puno srece. A ako upisujete dete u drugu skolu, pre nego ga upisete otidjite i trazite adekvatnu uciteljicu. Ako Vam se razgfovor pri raspitivanju ne ucini adekvatan, nemojte decu ni tu upisivati - bolje da ih vodite nesto dalje od kuce nego da stradaju u idiotskom svinjarluku od onoga sto se kod nas jos uvek a bez ikakvog prava zove vaspitno-edukativna ustanova tj. skola. Nije svako za rad sa decom.....

@vesta

Dosta toga je već pisano na temu Vašeg problema. Ali sve bih mogao sažeti u jednu rečenicu:

Da neko tako maltretira moje dete........ Mislim da bih otišao u školu i da bi me VEOMA OZBILJNO shvatili. I direktor i pedagog i psiholog i učiteljica, a bogami i ta deca u odeljenju i njihovi roditelji.
Ako ne bih uspelo lepim, neko bi sigurno završio u Urgentnom centru. Sa normalnim ljudima možeš lepo, a sa stokom samo na jedan način. Da mi neko dirne dete bio bih u stanju SVE da učinim.

PS: Ovo što sam napisao možda i nije savet pedagoga, ali ovo govorim kao čovek.

shaddow:
@vesta

Dosta toga je već pisano na temu Vašeg problema. Ali sve bih mogao sažeti u jednu rečenicu:

Da neko tako maltretira moje dete........ Mislim da bih otišao u školu i da bi me VEOMA OZBILJNO shvatili. I direktor i pedagog i psiholog i učiteljica, a bogami i ta deca u odeljenju i njihovi roditelji.
Ako ne bih uspelo lepim, neko bi sigurno završio u Urgentnom centru. Sa normalnim ljudima možeš lepo, a sa stokom samo na jedan način. Da mi neko dirne dete bio bih u stanju SVE da učinim.

PS: Ovo što sam napisao možda i nije savet pedagoga, ali ovo govorim kao čovek.

A kao sto znamo pedagozi nisu ljudi. :lol: Salim se ja malo...

Inace slazem se sa ovim sto si napisao, ni ja ne bih dozvolila da neko digne ruku na moje dete iz ciste obesti, pa bilo to drugo dete ili odrastao covek.
I mislim da ta fizicka maltretiranja zaista uzasno uticu na dete koje ih trpi, i mislim da bi zaista trebalo da ispisete decu odatle, jer ta nastavnica i ostali nadlezni u skoli direktno podrzavaju nasilje, ako ga ne podrzavaju onda ne rade nista ni da ga sprece, sto meni dodje na isto kao i da su sami tukli to dete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back