Netacno redom: dakle, netacno je da je Rosah rutinski psiholoski test, naprotiv, a takodje nije tacno ni da ga 'svi' rade - na stranu uvrazena misljenja vezana za americku holivudsku produkciju. Za Rosah se - bar do sad obavezno - prolazi specijalna edukacija, odnosno kurs (kako li to vec psiholozi zovu), i naravno da ti ga nece rutinski dati pri proceni stanja - uostalom postoje indikacije za zadavanje Rosarha. Uspesnost tumacenja R zavisi od edukacije i iskustva ali i osecaja samog psihologa koji testiranje radi.
Dalje, Psiholog je zavrsio Filzofski fakultet odsek psihologija, nikako nije mogao zavrsiti defektologiju ili andragogiju i biti psiholog: defektolog je zavrsio fakultet za specijalnu edukaciju (kako li im se vec po novom zove i preziva fakultet, ima dugacko ime i ne mogu nikad da popamtim) ali po zavrsetku istog dobija jos uvek zvanje defektolog (smera logoped, oligofrenolog itd). Andragog takodje ne moze biti psiholog. Da bi se bio psiholog MORA se zavrsiti PSIHOLOGIJA, tj diplomirati na istoj nakon 4 godine obaveznih studija, kada se po programu do 2005. sticalo zvanje diplomirani psiholog uz naknadnu godinu za master diplomu, a od 2006. osnovne studije traju 4 godine uz zvanje psiholog, i predstavljaju prvi stepen obrazovanja uz master program od godinu dana i godinu dana klinickog staza, sto sve daje psiholozima znatno sire obrazovanje i klinicko iskustvo nego ranije.....Tako sam ja bar razumela studente koji su mi to objasnjavali ali ako nekog bas interesuje, evo linka pa sve potanko moze procitati i informisati se:
http://web.f.bg.ac.yu/index.php
Sta jos pored toga ko voli - nek izvoli, ali prvo je obavezno i drugacije ne moze. Psiholog se moze baviti i bavi se psiholoskom dijagnostikom, to mu je u opisu radnog mesta, ukoliko ima zavrsenu psihoterapijsku edukaciju moze obavljati psihoterapijski rad, ne prepisuje lekove i naravno - kao sto je vec receno nije lekar (niti bilo sta drugo) vec psiholog. Naravno, moze raditi jos mali milion stvari ukoliko je aktivno edukovan, posebno po novom programu od 2006. godine.
Psihijatar radi kudikamo vise od pukog prepisivanja lekova, naravno ima onih koji su bioloski orijentisani pa rade uglavnom klinicku psihoticnu i depresivnu patologiju, ima i onih koji su psihodinamski orijentisani pa rade uglavnom sa neuroticnom populacijom savetodavno ili psihoterapijski, a uz to su osposobljeni i da vode medikamentoznu terapiju, tako da je potpuno neosnovano reci da psihijatri 'prepisuju lekove a manje se bave razgovorom' - to prosto nije u opisu posla, a da li NEKI psihijatri nisu dobrio profesionalci pa se tako ponasaju - to ne klasifikuje posao psihijatra u pomenutu kategoriju.
I jos, koliko znam anglosaksonski psihijatri su osposobljeni za psiholosku dijagnostiku jednako kao i nasi psiholozi (kao sto i lekari napolju daju inekcije, stavljaju infuzije itd - to ne radi, i NE SME da radi medicinska sestra na primer). ALi kod nas, retki su psihijatri koji se bave psiholoskom dijagnostikom, a ako je i rade onda se to svodi na testove koji nisu Ros, vec MMPI, WB skala, Plucek, TAT i slicno.