Prozimanje mistike i nauke

nije ozbiljno, ali nece izazvati poplavu nepotrebnih postova....
necu da tebi ili bilo kome da brisem postove u kojima neko iznosi svoju tvrdnju (kao sto i nisam), ali kada se krene sa nekim okolisnim pricama, pesmama koje treba da odgonetamo sta znace, to je druga stvar...
nemoj da se ljutis, ali pokusaj da razumes....

Ma u redu je, nema problema. Bio si fer i hvala ti.

Prvi istorijski zapis o Velikoj piramidi je od Herodota. On prvi pominje Keopsa kao graditelja Piramide i te njegove tvrdnje danasnji egiptolozi drze se kao pijan plota.

Medutim, taj isti Herodot ostavio je tvrdnju da su Egiptom nekad vladali bogovi i da je zadnji bog vladar u Egiptu bio Horus.Sta cemo s tim? Ipak, Herodot, otac istorije...???
:!: :?:

v.v.ilic:
I tebi bih mogao da dodelim nagradu. Ti neznaš šta čitaš, još manje znaš šta pišeš. Bog ti se javlja a ti si slepac pa Ga nevidiš. Nas hoćeš da ubediš u suprotno.Hajde, sakrij se
c018.gif
Budi iskren pa kaži o kome najviše govori ovaj tvoj post.

Herodot

... Ima jedna logička greška u njegovom proračunu, ali on je bio Grk sa početkom "demokratske" misli i razumljiva je njegov promašaj ... dobro je sračunao (kada bi se gradilo u tadašnjoj Maloj Aziji ) da je za izgradnju najveće piramide bilo potrebno 100,000 robova, ...

,ali upravo se dokazalo 2004-5.(a dosada se verovalo po Herodotu) da ih je radilo svega 20,000 i nisu bili robovi, već privilegovani egipćani... (danas je velika naučna Bura u Kairu)

Dakle učinak ljudi koji ne zidaju (puko pomeranje predmeta), već i veruju u nešto je 500% ... za mene je još neverovatno i fascinantno !!!

stnco:
Ja sam mocan onoliko koliko znam, i dovoljno sam mocan da mogu da govorim protiv Bozije pravde i nepravde, protiv Boga il za Njega.Ja ne razmisljam o Bozijoj pravdi jer je Bog nemocan, i kao sto vidis JA se mocno suprostavljam Bogu jer znam ISTINU.
U nekoj sam knjizi procitao (ako insistiras potrudicu se da nadjem i u kojoj) sledece: "Covek je najvecu pobedu izvojevao kada je pobedio Bogove"!
I nemoj mnogo da brines za moju dusu posle ovih, kako bi vi vernici rekli, jeretickih reci, jer ja licno nisam zabrinut. I na kraju u prevodu: Neka tako bude (dobro znas sta sam preveo).
Naravno, čovjek je moćan onoliko koliko zna! Za tvoju moć i tvoju ISTINU si u velikoj zabludi i ne bih ti preporučio da nepromišljeno izazivaš sudbinu. Kakve i kolike su Božje moći brzo ćeš se uveriti. Ne zaboravi da Bog materijalizuje misli, pa će i tvoje imperative izvršiti.
Einstain je bio jedan od najvećih naučnika koji su ikada postojali. On je ZNAO. Evo šta je rekao povodom darovanja svetu formule E=mc2: Nadam se da se Stari ne šali!? Je li znao Einstain da će nam to biti Danajski darovi?
Gde vidiš ti sebe u odnosu na Einstaina?

Naravno, čovjek je moćan onoliko koliko zna! Za tvoju moć i tvoju ISTINU si u velikoj zabludi i ne bih ti preporučio da nepromišljeno izazivaš sudbinu.
Sudbinu?
Zar ti zaista zivis po shemi?

Einstain je bio jedan od najvećih naučnika koji su ikada postojali. On je ZNAO. Evo šta je rekao povodom darovanja svetu formule E=mc2: Nadam se da se Stari ne šali!? Je li znao Einstain da će nam to biti Danajski darovi?
Gde vidiš ti sebe u odnosu na Einstaina?
Uh sto volim rasprave o Anstajnu. Prva recenica tacna. Druga recenica je relativno tacna ili netacna. On je znao STA? A kada je darovao svetu tu formulu njegovo odgovor na pitanje sta bi bilo kada bi bog bio protiv toga on je odgovorio" Bio bih primoran da se sazalim pred "tim" bogom jer teorija je ta koja je ispravna". A Anstajn u opste nije bio religiozan covek u tom smislu u kojem si ti Ristob. On nije verovao u boga u kojeg ti verujes. Ono sto je za tebe bog za njega su bili prirodni zakoni fizike i nije priznavao nikakve druge sile od one 4 poznate. Anstajn je bio panteista sto su u vecini slucajeva ljudi koji su zivot posvetili nauci. A stnco ti je jedan od zivih primera panteista i njegovo mesto u odnosu na anstajna nista nije drugacije. Cak je vrlo verovatno da je znanje koje Stnco ima u vezi fizke sada prevazislo znanje Anstajna pre stotinak godina sto je i normalno. I da li je poredjenje u opste moguce?
Naravno mozes ti naci o Ajnstajnu tekstove u kojima pise da je bio svestenik, da je osnovao jednu katolicku crkvu nemogu da se setim gde,( samo znam da su takve stvari pisu americki teoloski kriticari nauke, ovde je to popularno znas) mozes naci da je bio vrlo veliki vernik vrlo moralna osoba. A zamisli, ozenio je svoju prvu rodjaku ( sestru od tetke).

Da se ne zavaravamo - i Aristarh i Aristotel i Einstain i ti i ja i bilo ko drugi govorimo o istom Bogu - HARMONIJI I SAVRŠENOM SKLADU U PRIRODI I SVEMU POSTOJEĆEM.
Ra, Zevs, Jupiter, Buda, Jahve, Isus... samo su Njegovi različiti nazivi. Jdnina ili množina takoođe je nebitna.

Da se ne zavaravamo - i Aristarh i Aristotel i Einstain i ti i ja i bilo ko drugi govorimo o istom Bogu - HARMONIJI I SAVRŠENOM SKLADU U PRIRODI I SVEMU POSTOJEĆEM.
Ra, Zevs, Jupiter, Buda, Jahve, Isus... samo su Njegovi različiti nazivi. Jdnina ili množina takoođe je nebitna.
Ovo je zavaravanje, to sto si naveo. Bog kojem se ti klanjas i kojem se mozda obracas sa prvim i poslednjim zracima sunca svakog dana, pre nego sto pocnes veceru, dorucak ili rucak, pre nego sto se odlucis za neki podvig, taj bog ni u kom slucaju nije isti niti ce ikada biti isti sa onim o cemu zakljucujem a ne verujem. Ako zakone u univerzumu nazoves bogom, budi siguran da im ja licno ne pridajem iste atribute kao Biblijskom Bogu, da se tim zakonima ne molim vec ih pratim i upravljam njima kad ih dobro savladam, a mozes li ti upravljati svojim bogom? Ne znam za tebe ali ja sam "obdaren" svescu i ne trpim nikakav autoritet niti pomisao da neko drugi upravlja mojim zivotom mojim mislima ili nesto slicno. Opet ponavljam, sve zakone u prirodi koje poznajem polako s vremenom ucim da kontrolisem i da ih okrecem tamo gde meni koriste i da ih izbegavam tamo gde mi nisu potrebni. To je ono sto zovu slobodna volja. A da budem iskren,( kao sto stnco rece " jeretik") ne plasim se ni jednog boga niti drhtim pred ijednim recima vernika. Cak sta vise mislim da su ti ideoloski mitoloski likovi sad tresu pred ljudima jer ljudi su poceli da ih prevazilaze i da se oshlanjaju na intelekt a ne na veru. No, ovo nije dobro iz jednog razloga.
Hriscanstvo je sve klimavije a to nije dobro. Hriscanstvo je religija koja moze ocuvati moral dok to nebih mogao reci za jednu drugu religiju koja je sasvim suprotna ( nisam je imenovao, tako da nemojte pokusavati da me teretite za diskriminaciju na religijskoj osnovi) i u kojoj je cast izgubiti zivot za... Dok ta religija postoji isto toliko treba da bude jako i hristanstvo da bi se odrzao mir u svetu. To ce trajati sve dok vi, vernici, sluge raznih bogova ne shvatite da smo svi jedno krdo, da smo svi iste zivotinje i da smo svi slobodni da zivimo. Doci ce momenat, pre nego sto ova planeta bude unistena, momenat kada ce svi ljudi biti jedan covek, i kada ce jedan covek biti homogen s ljudima a kad se to desi ili necemo biti zivi ili negde daleko odavde.

Zato bi hriscanski teoreticari trebali ozbiljno da razmisle o reformi. Sve je vise onih u hriscanskom svetu koji se cude tolikom opiranju savremenom i naucnom i besomucnim pokusajima krpljenja stare vrece ciji su savovi poceli ozbiljno da pucaju jos pre 300 godina. Za pocetak bi bilo najbolje da vernici ne negiraju Boga stvaraoca vec da sto manje pricaju o njemu, a tada bi manje bilo ovih nesuglasica. Dakle izlaz je u tome da se sto manje prica o Bogu stvaraocu a sto vise da se potencira Bog pokretac (vernika naravno). Eto pre nekog vremena sam izrekao "jereticke misli" i eto sa "zebnjom" cekam Boziju kaznu, kako mi prorekose neki, a sada sam se drznuo da reformisem hriscanstvo. O kakav li me pakao ceka u buducnosti? Gde ste astrolozi, pomagajte?:D

v.v.ilic:
Nismo se krvili Bogzna kako. Bio je samo sukob mišljenja. Problem je u njemu koji nas je svrstao u isti koš. Brzopleto donosi zaključke, čitajući napisano a ne gleda pisca. :lol: :lol: :lol: Istina je takodje da mi spadamo u isti koš. Reagujemo na "umne" izjave burno, bez obzira sa koje strane dolaze. Ja ponekad volim i da pisca ošamarim
n034.gif
da bi se osvestio. Ti to radiš isto. Nije pogrešio. ;) ;)

U pravu si nismo. .... Mada ti imas bolje smajlije. :D

proximo:
Bog kojem se ti klanjas i kojem se mozda obracas sa prvim i poslednjim zracima sunca svakog dana, pre nego sto pocnes veceru, dorucak ili rucak, pre nego sto se odlucis za neki podvig, taj bog ni u kom slucaju nije isti niti ce ikada biti isti sa onim o cemu zakljucujem a ne verujem. Ako zakone u univerzumu nazoves bogom, budi siguran da im ja licno ne pridajem iste atribute kao Biblijskom Bogu, da se tim zakonima ne molim vec ih pratim i upravljam njima kad ih dobro savladam, a mozes li ti upravljati svojim bogom? Ne znam za tebe ali ja sam "obdaren" svescu i ne trpim nikakav autoritet niti pomisao da neko drugi upravlja mojim zivotom mojim mislima ili nesto slicno. Opet ponavljam, sve zakone u prirodi koje poznajem polako s vremenom ucim da kontrolisem i da ih okrecem tamo gde meni koriste i da ih izbegavam tamo gde mi nisu potrebni. To je ono sto zovu slobodna volja. A da budem iskren,( kao sto stnco rece " jeretik") ne plasim se ni jednog boga niti drhtim pred ijednim recima vernika. Cak sta vise mislim da su ti ideoloski mitoloski likovi sad tresu pred ljudima jer ljudi su poceli da ih prevazilaze i da se oshlanjaju na intelekt a ne na veru. No, ovo nije dobro iz jednog razloga.
Hriscanstvo je sve klimavije a to nije dobro. Hriscanstvo je religija koja moze ocuvati moral dok to nebih mogao reci za jednu drugu religiju koja je sasvim suprotna ( nisam je imenovao, tako da nemojte pokusavati da me teretite za diskriminaciju na religijskoj osnovi) i u kojoj je cast izgubiti zivot za... Dok ta religija postoji isto toliko treba da bude jako i hristanstvo da bi se odrzao mir u svetu. To ce trajati sve dok vi, vernici, sluge raznih bogova ne shvatite da smo svi jedno krdo, da smo svi iste zivotinje i da smo svi slobodni da zivimo. Doci ce momenat, pre nego sto ova planeta bude unistena, momenat kada ce svi ljudi biti jedan covek, i kada ce jedan covek biti homogen s ljudima a kad se to desi ili necemo biti zivi ili negde daleko odavde.
Poštujem i razumijem tvoje ubjeđenje da si 99% u pravu. Poštuješ i ti moje ubjeđenje ali ne razumiješ. Ne razumiješ jer neke detalje ne znaš, a nećeš meni da veruješ da ih ja znam. Evo jedno pitanje na koje tražim iskren odgovor: jesi li ti postao ateista tako što si to ubjeđenje prihvatio vaspitanjem i školovanjem ili si prvo pročitao Bibliju pa si zaključio da se njoj ne može verovati? Pitanje je jako ozbiljno. Takoođe iskreno zaviri u svoju dušu da vidiš kakav bi bio da si, kojim slučajem, prvo prihvatio religiju po Bibliji, pa tek onda naukom da je rušiš? (Moj put je bio obrnut tj. prvo sam bio ateista, a malo ko je iz teizma prešao u ateizam).
Dobro. Ne moraš da mi veruješ. A veruješ li mi da ti preko 90% poštuješ Boga, a time, praktično, i veruješ u Njega? (Čitao sam te na drugim temama).
Ipak, radi se o istom Bogu. Ako Bog i nije zakon (mada možda i jest) On je zakone ugradio u prirodu. Što neko ne priznava da su zakoni od Njega, to je njegova slobodna volja. (Slobodna volja postoji, ali stepen njene slobode može biti diskutabilan). Biblija samo objašnjava šta čovjeku donosi dobro a šta zlo, a Hrišćanstvo, koje je proisteklo iz nje, čovjeku je potrebno, kako i sam kažeš, da mu očuva moral. Može li se moral dovesti u vezu sa Bogom, odnosno može li moral biti samo Božji zakon? Sudeći po trenutnom čovjekovom nemoralu (komp-bio-genetski inženjering) sudnji dan je mnogo bliži nego što misliš. Po meni manje od 50 g. U tom smislu, reforma Hrišćanstva bila bi melem na ranu.

Dozvolite da se ubacim i odgovorim na pitanje ristoba. Kao malo dete nisam imao predstavu o bogu koju bih otkrio unutar sebe (spontano) a okruzenje vec kakvo nam je bilo nije pruzalo mnogo takvih informacija. Znaci bio sam tabula rasa. Onda je doslo do laganog prosvecenja i dizanja religijske svesti nacije. Ja sam u to neko vreme postao dovoljno star da pocnem da razmisljam o svetu oko sebe. I tako sam ja prihvatio ideju da bog postoji i da on stoji iza svih stvari. Sve sam radio po protokolu, krstio se kada sam to trebao, cestitao slave, zahvaljivao se iskreno kada sam nesto dobijao itd. Cak sam se par puta zaista ozbiljno i iskreno molio. (samo da napomenem da mi molitve nisu uslisene ni u blizem ni u daljem periodu vremena iako to nije bio razlog mog napustanja vere) Nakon toga se moja svest sve vise razvijala kako sam postajao stariji i kako sam saznavao sve vise sitnijih i detaljnijih informacija o svetu oko sebe. Poceo sam da razmiljam da li iz A uvek sledi B i tako to i malo po malo sam posmatrajuci sebe, posmatrajuci druge i razmisljajuci o svemu tome vezanom za veru shvatio da to za mene ne moze biti tacno, niti dovoljno. Te sam tako poceo da napustam ranija nacela i gradim nova. Jos neko vreme sam se drzao nekih, mogu slobodno reci sujevernih nacela da bi na kraju i njih odbacio i postao manje vise ovo danas, po mom misljenju logicki realista-naucnik.

Moram reci da su mi odredjeni segmenti zivota bili jednostavniji ranije jer sada nemam za sta da se uhvatim do suve realnosti. Nema iluzija, dalekih obrazlozenja i visih znacenja. Ponekad se desi da i sada uhvatim sebe kako mislim da bi u odredjenim situacijama jednostavnije bilo da se vratim veri, medjutim posto su takve situacije uvek one kod kojih mi nista drugo nije ostalo uvidjam da je to samo potreba ljudskog uma da opravda svet oko sebe i da se na taj nacin malo utesi. Ako i bog komunicira sa mnom ja ga ne cujem. Ko je kriv za to, ako je neko uopste, me ne zanima jer se oseacam potpunim i ovako.

Poštujem i razumijem tvoje ubjeđenje da si 99% u pravu. Poštuješ i ti moje ubjeđenje ali ne razumiješ. Ne razumiješ jer neke detalje ne znaš, a nećeš meni da veruješ da ih ja znam. Evo jedno pitanje na koje tražim iskren odgovor: jesi li ti postao ateista tako što si to ubjeđenje prihvatio vaspitanjem i školovanjem ili si prvo pročitao Bibliju pa si zaključio da se njoj ne može verovati? Pitanje je jako ozbiljno. Takoođe iskreno zaviri u svoju dušu da vidiš kakav bi bio da si, kojim slučajem, prvo prihvatio religiju po Bibliji, pa tek onda naukom da je rušiš? (Moj put je bio obrnut tj. prvo sam bio ateista, a malo ko je iz teizma prešao u ateizam).
Dobro. Ne moraš da mi veruješ. A veruješ li mi da ti preko 90% poštuješ Boga, a time, praktično, i veruješ u Njega? (Čitao sam te na drugim temama).
Ipak, radi se o istom Bogu. Ako Bog i nije zakon (mada možda i jest) On je zakone ugradio u prirodu. Što neko ne priznava da su zakoni od Njega, to je njegova slobodna volja. (Slobodna volja postoji, ali stepen njene slobode može biti diskutabilan). Biblija samo objašnjava šta čovjeku donosi dobro a šta zlo, a Hrišćanstvo, koje je proisteklo iz nje, čovjeku je potrebno, kako i sam kažeš, da mu očuva moral. Može li se moral dovesti u vezu sa Bogom, odnosno može li moral biti samo Božji zakon? Sudeći po trenutnom čovjekovom nemoralu (komp-bio-genetski inženjering) sudnji dan je mnogo bliži nego što misliš. Po meni manje od 50 g. U tom smislu, reforma Hrišćanstva bila bi melem na ranu.
Neces verovati. U srednju skolu isao sam u Republiku Srpsku, gde je hriscanstvo posle rata jako bujalo, znas to i sam, dalje u tom periodu procitao sam i Bibliju i Kuran i dobrim dosta toga o budizmu. Moji roditelji su vernici, odgajani su da budu takvi od strane svojih roditelja. Ono sto je mene nateralo da budem ateista mogu ti napisati u jednoj recenici. Cinjenica je jedini autoritet koji mogu da priznam. A Biblija, Kuran i slicno sve samo ne knjige sa cinjenicom. U cinjenice ne traze od tebe da verujes u njih vec ti daju slobodu da ih proversi i potvrdis njihovo znacenje.

Jos nesto, nikada nisam rekao da postuje Boga, vec postujem ljude koji u njega veruju. Samo te molim da ovu recenicu ne izvrces i opet pretvaras u postovanje prema Bogu jer niti to osecam niti to svesno zelim. Ljude koji veruju postujem na taj nacin sto im necu kontrirati ako su vernici, izmaci cu se i cutati bez svog komentara sve dok me neko ne izazove da otvorim usta u vezi toga. Ako neko pita odgovorim da se bavim naukom i da je istina koju saznajem naukom za mene i te kako dovoljna i proverljiva i da mi nije potrebno da verujem u nesto sto se ne moze proveriti a sto niti sam ikad osecao niti cu ikad osecati.

Moram reci da su mi odredjeni segmenti zivota bili jednostavniji ranije jer sada nemam za sta da se uhvatim do suve realnosti. Nema iluzija, dalekih obrazlozenja i visih znacenja. Ponekad se desi da i sada uhvatim sebe kako mislim da bi u odredjenim situacijama jednostavnije bilo da se vratim veri, medjutim posto su takve situacije uvek one kod kojih mi nista drugo nije ostalo uvidjam da je to samo potreba ljudskog uma da opravda svet oko sebe i da se na taj nacin malo utesi. Ako i bog komunicira sa mnom ja ga ne cujem. Ko je kriv za to, ako je neko uopste, me ne zanima jer se oseacam potpunim i ovako.

Ovo se u psihologiji zove Deprivacija. Trenutak kad se osoba oseti slabom pa se okrece religiji kao podrsci a u sustini je u pitanu samo autosugestija jili placebo efekat. Pomaze sam sebi jer veruje da mu neko mocniji pomaze. Medicina se danas koristi time u jednom drugom smilsu i kad kad ima dosta uspeha u tome.

Proximo: Ako neko pita odgovorim da se bavim naukom i da je istina koju saznajem naukom za mene i te kako dovoljna i proverljiva i da mi nije potrebno da verujem u nesto sto se ne moze proveriti a sto niti sam ikad osecao niti cu ikad osecati.

Gle, nnema iste! Ima li priroda moc da inteligencijom kreira?

Razum vazduha ili vode?

http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/photos/photos.htm

1 = 1 = 2 = naucna cinjenica.1 i 1 postoje neovisno o ljudima.
Odakle poticu 1 i 1, te sta im je krajnji cilj? Nisu se sami mogli stvoriti. Neko ih je morao poslati u svijet!

Kad covjek stekne gordost o svojoj licnoj velicini i kad pocne sebe da uzvisuje i obozava, on tada odbacuje Boga kao autoritet nad sobom nepriznavajuci da moze Bog biti iznad njega.

Back