Prozimanje mistike i nauke

METAMORFOZA ARHITEKTURE PO UGLEDU NA VELIKU PIRAMIDU
(The O2 - Millennium Dome, Greenwich)

The O2 - Millennium Dome, Greenwich

Evo pokazacu vam ocigledni nacin moderne gradnje objekata od velikog sakralnog znacaja. To je veliki stadion u Grinvicu i izgradjen je tacno na liniji nultog grinvickog meridijana na 51˚ 30' 8'' N (sjeverno) od ekvatora.

Izgled objekta vidite na prilozenoj fotografiji. Precnik ovog kruznog stadiona je tacno 365 metara: svaki dan godine predstavljen je duzinom 1 metra. Cijelu krovnu kupolu nose 12 po 100 metara visokih metalnih nosaca predstavljajuci 12 mjeseci godine.

Visina kupole posvecena je Mjesecevoj godini koja traje 354,3672 dana. Ovo vrijeme u glavi arhitekte predstavljeno je kao obim jednog kvadrata, sto znaci da je jedna strana tog kvadrata duga 88,5928 dana (i ovdje je 1 dan predstavljen kao 1 metar).
Povrsina ovog kvadrata je 7.848,507027 dana (ili m2), a krug iste tolike povrsine imace radijus 49,98259186 metara. To je ustvari planska arhitektonska visina kupole ovog zdanja 49,98259186 metara (zvanicne mjere su zaokruzene na 50 m).

Obratimo paznju na udaljenost ovog objekta od ekvatora: 51˚ 30' 8'' N. Da li je ova duzina do objekta ili do njegovog centra, ne znam. No, vazno je nesto drugo: po Velikoj piramidi Zemljin ekvator dug je 40.077,27418 km, dok je obim Zemlje u pravcu sjever-jug po Piramidi 39.958,58821 km. Iz ovjh mjera proizilazi srednja velicina Zemlje od 40.017,93119 km.

I gle: 40.017,93119 : 7 = 5.716,847313 km.

Posto je po internacionalnim standardima odredjeno da 1˚ na zakrivljenoj povrsini zemlje iznosi 111 km, tako ovih 5.716,84731 km iznosi 51,50312895˚ tj. 51˚ 30' 11,26". sto odgovara udaljenosti navedenog objekta od ekvatora (razlika od 3,26422 sekundi ili u duzini od 100,64 m).

Izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Dome

Freedom Tower: visina sa antenom 1776 stopa za 1776 godina od pocetka nove ere do stvaranja SAD-a!

"Today, the Capitol covers a ground area of 175,170 square feet, or about 4 acres, and has a floor area of approximately 16-1/2 acres. Its length, from north to south, is 751 feet 4 inches; its greatest width, including approaches, is 350 feet. Its height above the base line on the east front to the top of the Statue of Freedom is 288 feet; from the basement floor to the top of the dome is an ascent of 365 steps. The building contains approximately 540 rooms and has 658 windows (108 in the dome alone) and approximately 850 doorways."

http://www.aoc.gov/cc/capitol/index.cfm

Iz navedenih primjera jasno je da reprezentativne zgrade nisu samo puki objekti za biznis ili sluzbu!

Prvo da pozdravim ovaj skup i domaćina teme Visuše,
koji se javio posle dužeg vremena

Samo da kažem : BRAVO !!!!! i da probam da pojasnim superkratko, a može i naširoko (ne otvara mi se tema)

Konačno i konačno je došlo do suštine i demistifikacije ove teme. Ovo je razlog Nečega što su drevni shvatili i ugrađivali kroz tadašnju slabu tehnološku civilizaciju, jer nije dovoljno samo shvatiti kroz nauku kako, već i zašto i da si deo nekog sveta, konteksta, kosmosa ili kako ko hoće i da u sebi nosiš neke konstante koje te objašnjavaju kroz kontekst.

A To je Ono prožimanje u ovoj temi da si Ti deo Nečega i/ili da je Taj deo Nečega u Tebi ... ( u tako razvijanim i skladnim kontekstima čovek so oseća potpunije, zadovoljnije, "božanstvenije", itd ...., kada može da da više svojoj civilizaciji kako kroz telo tako i kroz dušu, ... jer postoji DUH .., jer ima superioran osećaj da je pod nečim značajnijim, a ne pukim, sve mu je lako i ništa teško, ..., jedna divota uskladjenosti i umerenosti .... itd, itd...)

Veoma bitno: Ovu skrivenu lepotu odnosa običan čovek ne vidi, ali je nekako oseća, kao što vidimo lepo lice (a ne znamo zašto je lepo) koje je u skladnom odnosu broja 1.618, dakle civilizacije koje ne razvijaju puku nauku i tehnologiju (kako), već ugrađuju te odnose praveći kontekst svetosti (zašto), postaju superiornije, jer izgrađene institucije pod tim "konstantama" su "svetije" od drugih građevina za običnog čoveka koji će za tzv. ljubav svog Faraona dobrovoljno raditi, a ne biti "Rob". Nekada egipatska, danas SAD (piramida = 1 dolar)

Dakle, Sveta Geometrija je opet sa Faraonom, ..., mada za nas možda jao, jer sada je u SADu.

----
Pitanje za Vidušu da li razmišljamo o istom kada tvoja tema ima reč prožimanje ?
Hvala.

(Mail koji ste mi odgovorili bio je SPAMovan)

Mystic: Pitanje za Vidušu da li razmišljamo o istom kada tvoja tema ima reč prožimanje ?
Hvala.

(Mail koji ste mi odgovorili bio je SPAMovan)

Mistika je bozanskog ishodista, a nauka je od ovog svijeta. Mistika je duhovna, nauka je umna.Mistika je aura, nauka je tijelo a oboje skupa su covjek.

PS
U onom mailu i nije bilo nista do samo moje pitanje: o cemu se, zapravo, tu radi?

Vidusa:
Mistika je bozanskog ishodista, a nauka je plod mistike. Mistika je duhovna, nauka je umna.Mistika je aura, nauka je tijelo a oboje skupa su covjek.

PS
U onom mailu i nije bilo nista do samo moje pitanje: o cemu se, zapravo, tu radi?

1.) Da.
I to je Nešto što niko ne zna šta je To, ali ono nadolazi ... Jednom sam imao taj osećaj, kao da čovek progleda u svim pravcima.
Mislim da je malo složenije sa sferama (sefirotima) ili nemamo dovoljno reči mi smo ipak nacija koja ne zna da komunicira (nizak nivo) , pa se simbolizam teško obrađuje u mozgu. Naš jezik je siromašan.

2.) Ništa spektakularno
Ja samo skupljam materijal u pokušaju da zašijem rupe, to je moja vera, ali i uporište u nauku, jer bez dokaza avaj , polako i druge bodrim. "Pojede" nas ova tehnologija za čas ... mi smo generalno slabi i neozbiljni ... što ćemo se najverovatnije utopiti u druge ...

Vidusa:
Mistika je bozanskog ishodista, a nauka je plod mistike. Mistika je duhovna, nauka je umna.Mistika je aura, nauka je tijelo a oboje skupa su covjek.
Kada bih hteo da odredim najveću glupost koju si ovde izvalio nebih mogao da se opredelim. Tvoje misli treba ukoričiti a tebe
n025.gif

Romansa:
Pa konkretno poslednja stvar,da je mistika bozanskog ishodista i da je ona roditelj nauke,nije sasvim neistinita,a nikako glupa,sa jedne strane.Sa druge,bas i nije tako.,no necu svoje pravoslavne poglede da petljam sad u ovu temu.
Upravo se tu krije njegova glupost. Božanski izvor nije sakriven, već je jasan i očigledan. Mistika može da bude samo djavolovo delo. Bog nije mističan. A za nauku da se rodila iz mistike ne treba da komentarišem ništa. To ti je poredjenje isto kao i tvrdnja da je čovek postao od dinosaurusa.

v.v.ilic:
Upravo se tu krije njegova glupost. Božanski izvor nije sakriven, već je jasan i očigledan. Mistika može da bude samo djavolovo delo. Bog nije mističan. A za nauku da se rodila iz mistike ne treba da komentarišem ništa. To ti je poredjenje isto kao i tvrdnja da je čovek postao od dinosaurusa.

Sve od Boga blagodatne darove kroz vjeru primamo na mistican nacin pocev od misticnog ociscenja krstenjem pa dalje kroz Svete Tajne.
Posebna i cuvena grana mistike u Pravoslavlju je isihazam i vrsni podviznici ovog reda dozivljavali su prosvjetljenja koja se granice sa onim svijetom.

PS Ne treba mijesati mistiku sa magijom i okultizmom koji se greskom pripisuju mistici!

Vidusa:
Sva nauka proistekla je iz mistike, jer svi naucnici srednjeg vijeka preko antickih filozofa bavili su se mistikom kako kroz alhemiju, tako i kroz druge grane mistike.
Neupuceni i neobrazovani ovo ne razumiju niti poznaju.
Mislim da si ti taj koji mešaš pojam mistike sa naukom. Nisu antički filozofi crpli znanje iz mistike nego iz prirode i prirodnih pojava koje nisu mistične. Ako su i postavljali teze, proisticale su iz onoga što im je u prirodi bilo neobjašnjivo, nikako iz mistike.

Ti poistovećuješ nauku antiškog doba sa savremenom naukom?

Vidusa:
Mi ne stvaramo znanje, jer ono vec postoji neovisno o ljudskom umu.Covjek nije stvaralac znanja, nego samo otkrivac onoga sto vec postoji i njegov imitator.
Opet grešiš u definiciji. Čovek ne stvara zakone prirode već ih poznaje i upoznaje. A znanje Bogami stiče sam u zavisnosti od svojih umnih mogućnosti. Čovek je itekako stvaralac znanja i korisnik prirodnih zakona. Zato svoje znanje proširuje da prirodne zakone (a i Božje zakone) što bolje iskoristi za svoju dobrobit.

Back