Prozimanje mistike i nauke

ristob:
Prije nego nastavim, želim da se dogovorimo. Naime, po meni, ne treba otvarati novu temu, jer i ovaj naziv odgovara, tim prije što je Vidusa odustao od piramida i počeo sa novim primjerima. Ako vi smatrate da, ipak, treba otvoriti novu temu, onda vas molim da je vi otvorite, jer ste sa time iskusniji nego ja. U tom slučaju sve naše komentare odavde treba prebaciti tamo. Ok?

ma ako je takva stvar, pisi gde hoces ;)

Ok. Onda nastavljamo ovdje, pa sledeći citat prebacam sa istorije ovdje.

Naučnici (poštujem njihovu ozbiljnost sagledavanja problema i nalaženja rešenja) arogantniji su prema vernicima nego što su vernici prema njima. Razlog za to je što naučnik apriori odbaca veru i unaprijed ignoriše njenu dokazivost. Ja tvrdim da vernik zna više nego naučnik! Bez uvrede. Naime, vernik zna sve ono što zna naučnik (ako ne zna trenutno dobiće potrebno znanje direktno od naučnika). Nasuprot tome, naučnik svojom voljom neće da zna ono što vernik zna. Znači, vernik zna i ono u šta veruje (i to je ozbiljna nauka) i ono što naučnik zna, pa time, zna više od naučnika.
Teorija evolucije i teorija o nastanku kosmosa su samo pretpostavke.
Ako je Big Bang i postojao, zašto ga ne bi mogao pokrenuti Bog?

Oaj citat sam prebacio kao poziv na toleranciju i uvažavanje. Ja lično ću opomenuti bilo čiju nedoslednost, vrijeđanje ili omalovažavanje.

Obersturmfuehrer:
to sto ti mislis da je aura je ostatak 'zametka' jabuke....nije najbolje poredjenje, ali moze se reci da je to kao pupak kod ljudi....
Zašto unaprijed negirate Vidusi postojanje duha cveta oko sjemeniki ploda jabuke? Pa, to je vidljivo i na fotografiji. Treba samo naći valjano objašnjenje za to. Latice cveta pričvršćene su na zametku i taj duh je njihov trag. On, sigurno, u sebi krije neku poruku a na nama je da dokučimo tu tajnu.

ristob:
Ok. Onda nastavljamo ovdje, pa sledeći citat prebacam sa istorije ovdje.

Naučnici (poštujem njihovu ozbiljnost sagledavanja problema i nalaženja rešenja) arogantniji su prema vernicima nego što su vernici prema njima. Razlog za to je što naučnik apriori odbaca veru i unaprijed ignoriše njenu dokazivost. Ja tvrdim da vernik zna više nego naučnik! Bez uvrede. Naime, vernik zna sve ono što zna naučnik (ako ne zna trenutno dobiće potrebno znanje direktno od naučnika). Nasuprot tome, naučnik svojom voljom neće da zna ono što vernik zna. Znači, vernik zna i ono u šta veruje (i to je ozbiljna nauka) i ono što naučnik zna, pa time, zna više od naučnika.
Teorija evolucije i teorija o nastanku kosmosa su samo pretpostavke.
Ako je Big Bang i postojao, zašto ga ne bi mogao pokrenuti Bog?

Oaj citat sam prebacio kao poziv na toleranciju i uvažavanje. Ja lično ću opomenuti bilo čiju nedoslednost, vrijeđanje ili omalovažavanje.
Ovde strasno gresis. Ako bi vernik stvarno znao ono sto naucnik zna, onda ni kod njega ne bi bilo mesta za Boga, osim ako to znas a neces da prihvatis dokaze, a to je vec udaljavanje od nauke.
A sto se tice Velikog praska i tu je jasna situacija. Bog nije ni postojao dok se nije razvila kakva takva svest kod coveka. Sa razvojem svesti COVEK JE POCEO DA IZMISLJA BOGOVE. Meni licno nije jasno zasto je sa politeizma presao na monoteizam, ali je sasvim jasno da je i ovaj jedan Bog izmisljen. Zato vi vernici treba vise da razmisljate o Bogu pokretacu a manje o Bogu stvaraocu.

@ristob Moram da ti postavim jedno direktno pitanje jer vidim da me ignorises. Da li ti stvarno mislis da su naucnici u srednjem veku namerno rizikovali svoje zivote (seti se inkvizicije), da bi omalovazili religijska shvatanja ili su tezili za istinom pa su se zato udaljili od religije prateci rezultate svojih istrazivanja?

stnco:
Ovde strasno gresis. Ako bi vernik stvarno znao ono sto naucnik zna, onda ni kod njega ne bi bilo mesta za Boga, osim ako to znas a neces da prihvatis dokaze, a to je vec udaljavanje od nauke.
A sto se tice Velikog praska i tu je jasna situacija. Bog nije ni postojao dok se nije razvila kakva takva svest kod coveka. Sa razvojem svesti COVEK JE POCEO DA IZMISLJA BOGOVE. Meni licno nije jasno zasto je sa politeizma presao na monoteizam, ali je sasvim jasno da je i ovaj jedan Bog izmisljen. Zato vi vernici treba vise da razmisljate o Bogu pokretacu a manje o Bogu stvaraocu.
Ko stvarno griješi a ko je u pravu? Na različitim talasnim dužinama smo. Mi vas savršeno razumijemo, ali vi nas nećete da razumijete. Čvjek nije počeo da izmišlja Bogove sa razvojem svesti, nego je Bog počeo da uliva u čovjekov mozak svijest o Njemu.
16.17. Jev. po Mateju - И одговарајући Исус рече му: Благо теби, Симоне сине Јонин! Јер тело и крв нису то теби јавили, него Отац мој који је на небесима.
14.21. Jev. po Jovanu - Ко има заповести моје и држи их, он је онај што има љубав к мени; а који има љубав к мени имаће к њему љубав Отац мој; и ја ћу имати љубав к њему, и јавићу му се сам.
I naučnik će do znanja njprije doći verom. Znanje je u Bibliji, a do istinskog znanja se dolazi verom i onda ga Bog dava. Svako znanje koje ne potiče od Boga pogrešno je.
15.13. Jev. po Mateju - А Он одговарајући рече: Свако дрво које није усадио Отац мој небески, искорениће се.
Sledeći citati iz Biblije dokazuju da Boga ne izmišljamo nego je istiski u nama i sa Njim svakog momenta komuniciramo i dava nam sve što od Njega tražimo.
14.23. Jev. po Jovanu - Исус одговори и рече му: Ко има љубав к мени, држаће реч моју; и Отац мој имаће љубав к њему; и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити.
18.19. Jev. po Mateju - Још вам кажем заиста: ако се два од вас сложе на земљи у чему му драго, зашто се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима.
6.35. Jev. po Jovanu - Исус им рече: Ја сам хлеб живота: Који мени долази неће огладнети, и који мене верује неће никад ожеднети.
19.29. Jev. po Mateju - И сваки, који остави куће, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или децу, или земљу, имена мог ради, примиће сто пута онолико, и добиће живот вечни.
Zašto je srednji vijek trebalo zamračiti ili zašto je jednom dijelu svijeta trebalo usporiti razvoj Komunizmom to sigurno zna Božja promisao.
U Bibliji su zapisane samo Istine koje su za dobro svakog čovjeka. Nađite i jedan navod da nije.
6.8. Posl. Galatima - Јер који сеје у тело своје, од тела ће пожњети погибао; а који сеје у дух, од духа ће пожњети живот вечни.

Juce sam gledao zanimljivu emisiju na Discovery-iju. Ticala se hriscanstva i gnostika. Cuo sam taj pojam i ranije ali nisam bas znao na sta se odnosi. Gnostici su bili alternativna grana hriscanstva na pocetku svega (posle pojave Isusa). Izgleda da ih je u to vreme bilo nekoliko ali je ova sadasnja grana prevladala. Elem, ti gnostici su drugacije zamisljali odnsono dozivljavali Isusa. Za njih je on vise izgleda bio covecniji a manje bozanski. Po njima je veza izmedju Isusa i Marije Magdalene bila znatno vise telesna. Takodje rekli su da je kasnije Konstantin kada je za glavnu i jedinu religiju rimskog carstva (istocnog pretpostavljam) uzeo hriscanstvo odlucivao koja su jevandjela prihvatljiva a koja nisu i koja treba zabraniti/unistiti. Ne stojim iza ovih reci vec samo prepricavam sta sam cuo. Ako u tome ima i malo istine onda to baca zanimljivu perspektivu na ideju hriscanstva. Na googlu videh da je izgleda i u Da Vincijevom kodu izneta slicna ideja mada nisam gledao film niti citao knjigu.

Dobro si čuo.Gnosticizam je bio teozofija s mnoštvo primesa(okultizam,astrologija,istočnjački misticizam plus pesimističko tumačenje Platonovog učenja).Gnostici nisu mogli da prihvate da je besmrtni bog mogao da se projektuje u liku Isusa.Smatrali su da su ogromna većina ljudi ništavna bića za koje nema nikave nade.

Obersturmfuehrer:
@ristbob
mislim da 'izmisljanje' boga dokazujes na pogresan nacin....
ti si vec krenuo od pretpostavke da on postoji, i dokaze o njegovom postojanju si dao na osovu necega sto je taj bog 'proizveo' - mislim na ove citate
Ja ne izmišljam Boga. Bog postoji kao Duh, kao Misao i prisutan je svuda i u mozgu (i srcu) svakoga, svakome se javlja i poziva ga. U kompjuterskoj eri svjedoci smo da se i čovjekove misli i riječi materijalizuju (tvore) akamoli Božje. Navodim neke citate iz Biblije koji skreću pažmju na to.

28. 9. Prva knjiga dnevnika - А ти, Соломуне сине, знај Бога оца свог, и служи му целим срцем и душом драговољном; јер сва срца испитује Господ и сваку помисао зна; ако Га устражиш, наћи ћеш Га; ако ли Га оставиш, одбациће те засвагда.
51.29. Knjiga proroka Jeremije - И земља ће се затрести и узмучити, јер ће се мисао Господња извршити на Вавилону да обрати земљу вавилонску у пустињу да нико не живи у њој.
18.18. Peta knjiga Mojsijeva - Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу речи своје у уста његова, и казиваће им све што му заповедим.

Što neki ne vide Boga ili neće da Ga vide i što gledaju na Bibliju drugačije nego što tamo stoji, to je za njih gore.

4.17. Poslanica Efescima Ap. Pavla - Ово дакле говорим и сведочим у Господу да више не ходите као што ходе и остали незнабошци у празности ума свог,
4.18. Poslanica Efescima Ap. Pavla - Који имају смисао тамом покривен, и удаљени су од живота Божијег за незнање које је у њима, за окамењење срца својих;

Obersturmfuehrer:
@ristbob
mislim da 'izmisljanje' boga dokazujes na pogresan nacin....
ti si vec krenuo od pretpostavke da on postoji, i dokaze o njegovom postojanju si dao na osovu necega sto je taj bog 'proizveo' - mislim na ove citate
Kad me juri policija ja pobjegnem u kafanu koja je u njihovom dvorištu. Nikad se ne sjete da me tu traže! (Jedan, kojeg je, zbog pijančenja, policija četo tražila).
Šta da kažem? Ja sam naveo primjer kojim se svi možete uvjeriti u postojanje Boga. Mi vam pokazujemo gdje je Bog, a vi samo vjerujete u svoju zabludu da smo mi u velikoj zabludi (čak nas sažalijevate) i unaprijed vam ne pada na pamet da povjerujete u naše priče, akamoli provjeravate.

Pa te primere o postojanju Boga si procitao u Bibliji a Bibliju su pisali ljudi kao ti, vernici "do daske" koji nisu znali za drugo. Covece, od vremena kada su pisali Bibliju do danas mnogo toga se promenilo, samo sto ti neces da sagledas te promene vec ti je Biblija jedina "naucna" knjiga koju citas. No, nisi mi ipak odgovorio na pitanje zasto su u "pre Hristovo vreme", u Rimskoj drzavi cak do cara Konstantina, znaci tri veka "Hristovog vremena" , ljudi izmisljali razne bogove. Dakle kako je moguce da su ljudi izmisljali bogove a nije im se javio taj jedan jedini, a eto javio se taj jedan tek kada je Konstantin dekretom uveo hriscanstvo.

ristob:
Ja ne izmišljam Boga. Bog postoji kao Duh, kao Misao i prisutan je svuda i u mozgu (i srcu) svakoga, svakome se javlja i poziva ga.
Što neki ne vide Boga ili neće da Ga vide i što gledaju na Bibliju drugačije nego što tamo stoji, to je za njih gore......
..........................................
..........................................
Ovo vec po malo lici na propoved. Valjda sam JA tj koji zna sta je za mene bolje a sta gore,a ja uopste ne vidim da je za mene gore sto ne vidim Boga. Vidis kako si i to umislio kao i citavu predstavu o Bogu.

proximo:
Pa, k_ panje je vestacki proces odvajanja nepozeljnog materijala iz njegove osnovice uz pomoc prirodnih izraslina na krajevima prstiju operatora. Princip je sledeci, u jednu ruku uzeti osnovicu ( materijal koji se obradjuje) stegnuti jako, zatim, drugom rukom zahvatiti sto veci radijus vrhovima prstiju ( naravno pri tome stegnuti zube kako bi se izbegao nezeljeni efekat bola koji ce i te kako biti prisutan ) i polako poceti sa zabadanjemi u materijal. Nakon nekog vremena ako ste se dobro
" zarili" u materijal, mozete povuci prema sebi. Naravno morate to uraditi veoma polako i pazljivo ukoliko ne zelite da materijal iz vas ne izvadi vase nokte.;-) :-)
Pa, vi ste još u pelenama. Ko li me samo uputi na vas?
Bi2:
E, moj, Ristob. Sve mi se čini da nisi trebao da se seliš ovamo... :roll:
Pa, ti si me uputila na ove bebe. Koliko se ne varam ti gaziš petu, a dadel je davno kupio vjenčanicu. (Ja se nudim za kuma).

a ti ristob nisi neki sagovornik...
cim dodje do konkretnih dokaza, konkretnih pitanja koji zahtevaju konkretne odgovore, a ne citate iz biblije, vi kazete "pa to je tako", "ti si ogranicen, pa ne vidis", ili jednostavno "veruj mi"...

e, zato vas nauka smatra smesnima....

Obersturmfuehrer:
a ti ristob nisi neki sagovornik...
cim dodje do konkretnih dokaza, konkretnih pitanja koji zahtevaju konkretne odgovore, a ne citate iz biblije, vi kazete "pa to je tako", "ti si ogranicen, pa ne vidis", ili jednostavno "veruj mi"...

e, zato vas nauka smatra smesnima....
Sve je to ornuto tj. odnosi se na vas. Ko sa djecom spava...

nije tacno.
nauka ne bezi ni pred jednim odgovorom.
Imao sam prilike da na jednom drugom forumu raspravljam o jednoj totalnoj drugoj stvari, ali o stvari koju da bi video "treba biti otvoren"...
I znas sta je bilo? posle 2-3 posta argumentovane price, i sa moje i sa njihove strane, gde sam uglavnom pobio njihove argumente, dosli smo do prica o saznjanju, kako saznajemo i tome da ja ne vidim dalje od nosa.
Dakle, oni tu svoju pricu nisu dokazivali valjanim cinjenicama, vec time sto ja nisam otvoren...Isti slucaj ovde...

I o cemu mi onda govorimo?

ristob:
Pa, ti si me uputila na ove bebe. Koliko se ne varam ti gaziš petu, a dadel je davno kupio vjenčanicu. (Ja se nudim za kuma).

Ne izmišljaj ! Ne izvrći moje reči da me ne bi ovi ljudi pljuvali bez potrebe. Postoji i post u kom pitam, da li da Proxima pozovemo "kod nas" kako bi nam čovek sa njegove tačke gledišta pojasnio neke nedoumice. To nikako nije bio "uput" da ti ideš kod njega!
"Ide" svako gde god hoće, pa i ti.
Što se ostatka posta tiče, koji nema veze ni sa temom ni pameću, mogu ti reći javno da ja gazim i na petu, i na tabane, ali najviše na - glavu. Ostatak objašnjenja sam ti poslala na pp, jer neću privatnim prepucavanjima da gušim temu.
Prirodnjaci, izvinite... ;)
pozz
P.S. Kako možeš da nazivaš "bebama" ljude koji drugačije od tebe gledaju na stvari?

Obersturmfuehrer:
nije tacno.
nauka ne bezi ni pred jednim odgovorom.
Imao sam prilike da na jednom drugom forumu raspravljam o jednoj totalnoj drugoj stvari, ali o stvari koju da bi video "treba biti otvoren"...
I znas sta je bilo? posle 2-3 posta argumentovane price, i sa moje i sa njihove strane, gde sam uglavnom pobio njihove argumente, dosli smo do prica o saznjanju, kako saznajemo i tome da ja ne vidim dalje od nosa.
Dakle, oni tu svoju pricu nisu dokazivali valjanim cinjenicama, vec time sto ja nisam otvoren...Isti slucaj ovde...

I o cemu mi onda govorimo?

O intelektu., očigledno.
O tome da ljudi ne kapiraju da je pojam vera vezan za nešto što ne mora imati nikakav dokaz kao osnovu, dok naučnici, istoričari, ne počinju razgovor koji nema -dokaze..
pozz

Back