Prozimanje mistike i nauke

mistika - Velika piramida - Biblija - nauka.
Odlicno, to je vec bolje. Sad bar razumem sta zelis da pokazes.
Evo sad mog odgovora na tvoje pitanje.
Broj koji si naveo ( 0.63662031 ) kao precnik to jest ( 0.318310155 ) kao poluprecnik, kad se uvrsti u formulu za povrsinu kruznice pokazuje da su mu povrsina i poluprecnik jednake brojacane vrednosti izrazene u razlicitim dimenzijama.
Ok, to sve stoji. Ako je tacno da su to uzete dimenzije ujedno i neke od dimenzija piramida time, tacno je da su drevni narodi koristili matematiku kao orudje u proracunu nama misticnih gradjevina. Ali mene tu nista ne cudi. Ljudi su prve matematicke operacije ( prebrojavanje pa sabiranje i oduzimanje ) izmislili kad so poceli da skupljaju zivotinje i plodove. A geometrija je pocela sa prvom obradom orudja, oruzja i primitivnog ratarstva.

E da, ovo sam preskocio. Slazem se da otvorimo novu temu, ali je najbolje da to ti uradis kad spremis te tvoje dokaze, posto pretpostavlam da ce biti poduzi tekst. Stalno mi podmeces da ti nisam odgovorio na neka pitanja. Ako mislis na zatvoreni sistem, lepo si i sam citirao recenicu koja govori o Svemiru kao zatvorenom sistemu, ne o zivim bicima.

Nemoj biti takav. Pronadji moj poslednji post posvecen tebi.

[ Ljudi su prve matematicke operacije ( prebrojavanje pa sabiranje i oduzimanje ) izmislili kad so poceli da skupljaju zivotinje i plodove. A geometrija je pocela sa prvom obradom orudja, oruzja i primitivnog ratarstva.[/QUOTE]

Klasicna evolucionisticka glupost(ne mislim na tebe licno, nemoj da se jezis). Znanja koja su bila ravna danasnjim poticu iz najdrevnije istorije, a najmanje ga je bilo u " mracnom srednjem veku". Prilicno "evolucionisticki" razvoj, zar ne?

Klasicna evolucionisticka glupost(ne mislim na tebe licno, nemoj da se jezis). Znanja koja su bila ravna danasnjim poticu iz najdrevnije istorije, a najmanje ga je bilo u " mracnom srednjem veku". Prilicno "evolucionisticki" razvoj, zar ne?
Vidi, da li ti mislis da je covek znao za diferencijalni racun odma na pocetku? Da li je znao za kvantnu fiziku?

proximo:
Vidi, da li ti mislis da je covek znao za diferencijalni racun odma na pocetku? Da li je znao za kvantnu fiziku?

Ovo prvo - naravno. Ovo drugo - pitanje je da li je to ZNANJE ( nesto sto je dokazano). Evo ti jedan primer koji ide tebi u korist: u mitu o Etani (mislim da je on u pitanju, provericu) govori se da je glavni junak putovao daleko do zvezda, i kada se vratio bio je mladji od svoje dece. Sta reci?

Ovo prvo - naravno. Ovo drugo - pitanje je da li je to ZNANJE ( nesto sto je dokazano). Evo ti jedan primer koji ide tebi u korist: u mitu o Etani (mislim da je on u pitanju, provericu) govori se da je glavni junak putovao daleko do zvezda, i kada se vratio bio je mladji od svoje dece. Sta reci?

Bez obzira sto meni ide u prilog to je samo mit. Ima jedan Britanski mit u kom se kaze:" I onda ce vuk Skol progutati sunce"???
Ili nas mit, jednim potezom dvadeset glava?

Evolucija svestiili kako jos nazivaju Ad hok razvoj svesti je nesto drugo. Tu se moze govoriti i o revoluciji kao " nasilnom " vidu evolucije jer znanje koje sticemo ne moramo sticati prirodnom evolucijom jer ovde licno imam izbor sta cemo uciti i razvijati a sta ne.

Nauka je nesto sto ide od prostog preko slozenog ka apstraktnom. Da li je moguce da je on odmah posle saznanja tih osnovnih matematickih operacija mogao da zna da radi diferencijalne jednacine?
Naravno da je i za to bilo potrebno vremena.

proximo:
Bez obzira sto meni ide u prilog to je samo mit. Ima jedan Britanski mit u kom se kaze:" I onda ce vuk Skol progutati sunce"???
Ili nas mit, jednim potezom dvadeset glava?

U mitu o Etani se govori o izgledu Zemlje tokom udaljavanja od nje, i u jednom trenutku glavni junak kaze da je zemlja "loptasta" (ne mogu bas da se setim preciznog izraza, ali je u pitanju nesto okruglo - citiracu sledeci put). Toliko o ravnoj ploci.

proximo:
Nauka je nesto sto ide od prostog preko slozenog ka apstraktnom. Da li je moguce da je on odmah posle saznanja tih osnovnih matematickih operacija mogao da zna da radi diferencijalne jednacine?
Naravno da je i za to bilo potrebno vremena.

U sustini - tacno, ali ja sam govorio da je to sakupljanje plodova bilo posle Potopa i to samo negde, a da je zlatni period bio pre Potopa.( i jedan dobar deo posle njega).

U mitu o Etani se govori o izgledu Zemlje tokom udaljavanja od nje, i u jednom trenutku glavni junak kaze da je zemlja "loptasta" (ne mogu bas da se setim preciznog izraza, ali je u pitanju nesto okruglo - citiracu sledeci put). Toliko o ravnoj ploci.
Nesto ti nije u redu kad citiras. Mislim da ne zatvaras onaj tag. Jel tebi prikazuje ok post kad citiras nekog?

Ok, opet, nebih tumacio mitove jer zaista je to daleko daleko davno bilo i nebih mogao uzeti za ozbiljno da li je tada taj pisac stvarno zamisljao ili znao cak da je zemlja okrugla. To je ono u sta se najradije nebih upustao jer istoriju ne volim zbog toga sto nista od toga ne mogu da proverim a pogotovu ne pisceve reci u toku pisanja nekih spisa.

U sustini - tacno, ali ja sam govorio da je to sakupljanje plodova bilo posle Potopa i to samo negde, a da je zlatni period bio pre Potopa.( i jedan dobar deo posle njega).

U ovu raspravu u vezi potopa se nebih upustao jer moram priznati da nisam nacisto sa tim.
Postoji dosta tragova naprednih civilizacija cak i pre isusa ali je sve pod znakom pitanja. Trenutno nisam dovoljno informisan o takvim stvarima. Izvini.;-)

Sveta685:

i sta je logicno objasnjenje - da je on leteo nekim svemirskim brodom?
a da pokusamo da trazimo objasnjenje na drugoj strani...npr da uzmemo u obzir zdrav razum tog Etana ili onoga ko smislja tu pricu, i da uzmemo u obzir to da je on mogao da zakljuci da je zemlja loptasta...kao sto su stari grci zakljucili....

WOW! Mislim da je ovo rekord na forumu. Barem od kad ja pratim odredjene teme. Za 24 sata je napravljeno 8 strana diskusije. A sveje pocelo od 4 prostorne dimenzije. Za koje ja doduse jos nisam dobio odgovor. Kako su dubina i visina razlicite stvari u jednom istom telu. (ne u sferi! mada cak i u njoj) pa da odatle dobijamo cetvrtu prosotornu dimenziju?

Insect:
WOW! Mislim da je ovo rekord na forumu. Barem od kad ja pratim odredjene teme. Za 24 sata je napravljeno 8 strana diskusije. A sveje pocelo od 4 prostorne dimenzije. Za koje ja doduse jos nisam dobio odgovor. Kako su dubina i visina razlicite stvari u jednom istom telu. (ne u sferi! mada cak i u njoj) pa da odatle dobijamo cetvrtu prosotornu dimenziju?
Pa moraju da budu različite stvari kad Vidusa dubi na glavi i sve vidi naopačke. :lol: :lol: :lol:

Sveta685:
[ Ljudi su prve matematicke operacije ( prebrojavanje pa sabiranje i oduzimanje ) izmislili kad so poceli da skupljaju zivotinje i plodove. A geometrija je pocela sa prvom obradom orudja, oruzja i primitivnog ratarstva.

Nemoj uzimati ideju evolucije i korisititi je u drustvenim pojavama. Upravo na takvim pogresnim povezivanjima se zasniva ideja da je Darvin odgovoran za nacisticke ideje, diskriminaciju... Iako se procesi drustvenog razvoja i razoja zivog sveta mogu uzeti kao analogije nikako ih ne treba uzimati i kao homologije odnosno homologe procese.

Ne shvatam kako se moze objasniti da su nekadasnja sveobuhvatna drevna znanja izgubljena u tolikoj meri da iako su ranije postojala znanja za recimo fabrike i automobile i kvantnu astronomiju nista od tih artefakta nije ostalo (osim piramide i stonehendza i slicnih stvari koji su zapravo cist kamen i nista vise)? Slazem se da se neka znanja mogu izgubiti posebno pod uticajem mocnog drustva (srednji vek) ali da bas sve nestane?!

Insect:
Ne shvatam kako se moze objasniti da su nekadasnja sveobuhvatna drevna znanja izgubljena u tolikoj meri da iako su ranije postojala znanja za recimo fabrike i automobile i kvantnu astronomiju nista od tih artefakta nije ostalo

mislim da je glavna greska u definiciji 'naprednog' znanja...i 'napredne' civilizacije...
siguran sam da je pre 5000 hiljada godina onaj ko zna geometriju bio takoreci carobnjak, a ta geometrija se danas uci u 2. razredu osnovne skole...

Back