Пројекат стварања албанске нације од стране Аустроугарске

Postavi relevantni dokument.

Ἀρχήν δέ έγώ ουδε προσίεμαι τόν λόγον, ως είησαν Ἰλλυριών γένος οι Ἀλβανοί.​
Ja ne prihvatam uopšte tvrdnje da su Albanci ilirskog porekla.​

----

Polemika da li su Albanci Iliri ili ne postojala je i pre više od 550 godina.

Ἀρχήν δέ έγώ ουδε προσίεμαι τόν λόγον, ως είησαν Ἰλλυριών γένος οι Ἀλβανοί.​
Ja ne prihvatam uopšte tvrdnje da su Albanci ilirskog porekla.​

----

Polemika da li su Albanci Iliri ili ne postojala je i pre više od 550 godina.
Naravno da nisu, u doba K und k su proglašeni za Ilire ne bi li se time nekako oduzeo legitimitet zahtevima južnih Slovena koji su nazivani Iliri - logika je bila naći neku neslovensku grupu, na primer Albance, proglasiti za njih za Ilire i tvrditi da južni Sloveni nemaju istorijskih prava na teritorije kojima vlada K und k.

Naravno, konstruisanjem ilirskog porekla se takođe davao vetar u leđa albanskom nacionalizmu u nastajanju, sve u interesu K und k.

Naravno da nisu, u doba K und k su proglašeni za Ilire ne bi li se time nekako oduzeo legitimitet zahtevima južnih Slovena koji su nazivani Iliri - logika je bila naći neku neslovensku grupu, na primer Albance, proglasiti za njih za Ilire i tvrditi da južni Sloveni nemaju istorijskih prava na teritorije kojima vlada K und k.

Naravno, konstruisanjem ilirskog porekla se takođe davao vetar u leđa albanskom nacionalizmu u nastajanju, sve u interesu K und k.

Ti pišeš o nekim drugim stvarima. Ja sam samo demantovao onaj navod forumaša fanstebre, zato što Albanci jesu bili smatrani Ilirima u srednjem veku.

Ti pišeš o nekim drugim stvarima. Ja sam samo demantovao onaj navod forumaša fanstebre, zato što Albanci jesu bili smatrani Ilirima u srednjem veku.
Možda su ih neki autori i poistovećivali sa Ilirima, a i Srbe su nazivali i Tribalima.

Back