Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

Пројекат стварања албанске нације од стране Аустроугарске

Slaven777

Legenda
Poruka
51.826
Da Toleva to kaže, ali ona je pri kraju života prisustvovala demonstracijama protiv priznanja Kosova zajedno sa Srbima u Španiji. Ona nije imala prema srbima mržnju ili da je osećala da srbi nešto duguju bugarima. Ona se poziva na činjenice da je veliki deo Srbije pa i Beograd dugo dugo bio bugarski i pita se šta je bilo sa tim stanovništvom. S obzirom da je to bilo jako davno, gotovo pre 1 milenijuma, njeno pogrešno zaključivanje da se u Srbiji desila debugarizacija nema jaku podlogu s obzirom da je to period koji ne može da se posmatra bez jakog istraživanja.
Pa dobro jutro; zar neko ko tvrdi da su Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati,...poreklom Srbi (delimično ili u celini) nužno mrzi pripadnike tih nacija? Naravno da ne...imaš ljude koji insistiraju da su Crnogorci srpskog porekla, pa se neretko dele na one koji idealizuju ili satanizuju, predstavljajući ih čas kao najbolje Srbe, čas kao potomke bandita navikle na pljačku i nerad.

To je problem zato što neki ljudi; npr. @Stari Crnogorac je u tome nedavno bio posebno ekstreman, doživljavaju kao da imaju nekakvo neotuđivo pravo svojine nad svojim precima (ili možda bolje rečeno onima koje baštine da su im preci, zato što se ne radi o stvarnom biološkom poreklu, već o sociokulturnom konceptu, zamisli u glavama ljudi). I onda se vređaju jer osećaju da drugi, tobože, nemaju pravo da pričaju o njihovim precima (čak i ako se upravo time, za razliku od njih, i profesionalno bave). I onda npr. ako kažeš da su preci nekih raških muslimana Srbi, ili uopšte spomeneš to u vezi npr. neke dubrovačke porodice, ljudi odmah otpisuju i proglasiće te nekakvim «Velikosrbinom» i to se koristi da se činjenice guraju pod tepih...a upravo tako i nastaju tabu teme, odnosno povest pada u zaborav. Upakuj u to sve priče o zločinima počinjenim u ratovima 1990-ih godina i to ti je savršeni recept da budeš otpisan kao nekakav iredentista kojeg drugi ne žele da saslušaju.

To, naravno, ne konstituiše nikakvu mržnju; mržnju na nacionalnoj osnovi šire oni koji u sadašnjem vremenu osporavaju nacionalnu posebnost pomenutih nacionalnih zajednica (odnosno pojedinih njihovih delova), iznoseći jedan čisto politički stav koji nema preterane veze sa naukom. I onda oni svim tim pojedincima negiraju nacionalnu posebnost, govore o lažnim nacijama; jedan naš univezitetski profesor (sa privatnog fakulteta, vredi naglasiti) čak je uveo pojam tzv. «sintetičke nacije» da proba celoj toj priči dati nekakve naučne okvire. To je, vrlo jasno, jedna sasvim druga strana prieč koja se može legitimno prepoznati kao mržnja. Činjenica je da je zbog političke realnosti u kojoj živimo već dovoljno izuzetno teško, pored svih posezanja za političkom korektnošću, govoriti o ovako nekim kontroverznim i osetljivim temama, a oni koji propagiraju takvo (suštinski političko) stanovište (npr. da se na Kosovu i Metohiji ne nalaze, tobože, «pravi Albanci») čine jednu značajnu štetu našoj istorijskoj nauci jer ove druge priče, zaista istorijske posredno diskredituju bacajući tako izvesnu ljagu...i tako, zapravo, rade protiv samih sebe, odnosno na neki način i nacionalnih interesa za koje se predstavljaju da se, navodno, bore.

Ja ne bih baš rekao da je Teodora Toleva raspirivala mržnju protiv Albanaca, Makedonaca i posebno (dela) Srba, ali ona je upravo išla tom tankom granicom između dva različita aspekta (od kojih potonji nije alternativa, nego nadgradnja prvoga) u prvom redu zato što je ona govorila u izvesnom smislu o tim veštačkim nacijama, u koje po njenom mišljenju (jednim svojim delom) spadaju i Srbi.
 

Slaven777

Legenda
Poruka
51.826
Nemoguće. Nijedan bugarin ne misli da su srbi veštačka nacija, to nema šanse, pa ni Toleva. Bugari nama zameraju za Makedoniju a neki i za jugoistok Srbije.
Uh...iznenadio bi se. Pa ako toliko Srba ima koji misle da su Bugari veštačka nacija, zar bi trebalo da te čudi da se nađe i obratno? :lol:

Upravo je o tome i reč (kada napisah o veštačkim nacijama); o Srbima u Pomoravlju.
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Uh...iznenadio bi se. Pa ako toliko Srba ima koji misle da su Bugari veštačka nacija, zar bi trebalo da te čudi da se nađe i obratno? :lol:

Upravo je o tome i reč (kada napisah o veštačkim nacijama); o Srbima u Pomoravlju.
Da ali ti misliš samo na srbe u pomoravlju
 
Poruka
15.318
Све нације су вјештачке. Срби сами ни након 200 година нијесу успјели створити своју. Напротив, сами су разградили све своје напоре у томе правцу.

Штета што Југа пропаде, далеко би догурали. :lol:
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Jos jednom, nazalost nije. I nijedna "tajna karta iz nemackog arhiva" nece to promeniti. Dusan je umalo pripojio Bosnu, ali ona nije bila deo njegove drzave. To nije bilo cak ni Zahumlje koje je njegov otac izgubio.
Kakav je to suverenitet ako pola vlastele bosanske pridje dušanu kad je upao sa ogromnom vojskom a ostali pobegnu ? To bi možda mogli analogiju da damo danas. Da mi srbi iako zvanično nismo izgubili Kosovo, nemamo svoj suverinitet dole.
 

Сребрена

Iskusan
Moderator
Poruka
6.906
Горан Игић, српски филолог који је заслужан за приређивање, превођење и издавање књиге Теодоре Толеве, детаљно говори о односима Србије и великих сила који су довели до стварања Албаније.

 

Сребрена

Iskusan
Moderator
Poruka
6.906
Три тајнe конференције одржане између 17.новембра и 23.децембра 1896.године у Бечу
Председавајући за све три тајне конференције био је Agenor Maria Adam Graf Gołuchowski , пољског порекла, Министар спољних послова Аустрије


Ћоровић је описао његове ставове исказане неколико година касније:
goluh 1 cor.png
 
Poslednja izmena:

Сребрена

Iskusan
Moderator
Poruka
6.906
Три тајнe конференције одржане између 17.новембра и 23.децембра 1896.године у Бечу
У свим конференцијама учествовао је аустријски Министар финансија, Benjámin von Kállay или Béni Kállay de Nagy-Kálló , мађарског порекла.


Od 1868. do smrti aktivan političar, najpre kao generalni konzul u Srbiji, a od 1882. ministar finansija u austrougarskoj vladi, stoga odgovoran za Bosanski biro, koji je upravljao Bosnom i Hercegovinom. Kao generalni konzul vodio je obaveštajnu službu pri Generalštabu, kao ministar pokušao je da muslimanske zemljoposednike Bosne i Hercegovine učini osloncem okupacionog režima. Proklamovanjem bosanske nacije i jezika bila je zabranjena upotreba srpskog imena, naroda i jezika.

Bez obzira na takvu Kalajevu delatnost, njegova Geschichte der Serben odn.„Istorija srpskog naroda“ ,objavljena u Budimpešti 1876 , osnov је skoro svih istorija pisanih posle nje, počev od knjige bugarskog ministra Јirečeka, preko Stanojevićeve do Ćorovićeve.

kalaj.png
kalaj.png
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.