Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

Пројекат стварања албанске нације од стране Аустроугарске

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Теодора Толева - Неустрашиви борац за истину

srpsko bugarska federacija.png


Кратка биографија Теодоре Толеве
Теодора Толева је завршила Француску језичку гимназију „Алфонс де Ламартин“ у Софији. Била је полиглота, говорила је француски, енглески, немачки, шпански, португалски, руски и италијански језик. Дипломирала је Балканистику на Америчком универзитету у Благоевграду (Бугарска) (AUBG). Одбранила је дисертацију за заштиту степена Master of Sciences на катедри за савремену историју у Барселони (септембра 2006. године), са темом „Спољња политика грофа Ђуле Андрашија и утицај на македонско питање“.

Европски докторат за савремену историју одбранила је пред комисијом представника Универзитета у Барселони, Лондонског Универзитета и Универзитета из Беча, у септембру 2008. године, на Универзитету у Барселони. Тема је била „Утицај Аустроугарске империје на стварање Албанске нације 1896 – 1908)“.

У чланку на https://facebookreporter.org/, преко њеног пријатеља Србина, сазнао сам да постоји инсинуација да је њена смрт уствари ликвидација због тема њених истраживања. На почетку њених истраживања, пре десет година, у Бугарској је убијен Теодорин отац, колико сам сазнао, ватреним оружјем. Он је био бизнисмен у области телекомуникација и њему је Теодора посветила своју докторску дисертацију: “НА МОЯ БАЩА“, „МОМ ОЦУ“.

У чланку стоји да се она пред саму смрт жалила и тражила неку врсту заштите од свог пријатеља „јер је годинама осећала чудно присуство неких људи и догађаја који је окружују“, али он није човек из света који је стручан за такву врсту помоћи и није био у стању да помогне, и помоћ било које врсте је изостала.

Мени је најискреније жао што нисам имао ту срећу да је упознам, јер бисмо били велики пријатељи. Ја сам јој и овако пријатељ и искрено велики поштовалац.

Горан Игић


У бугарској научној јавности не стишава се интересовање за један обимни историјски рад под називом „Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације (1896-1908)„, који је заснован на проученим документима Царског архива у Бечу, а и те како може бити интересантан и српској јавности.

Наиме, 2008. на шпанском језику објављен је докторат недавно преминуле бугарске историчарке Теодоре Толеве (1968-2011) под оригиналним насловом „La influencia del Imperio Austro-Hungaro en la construccion nacional albanesa (1896-1908)“, у коме она у фактографски богатој књизи подељеној у десет поглавља објашњава своје виђење настанка и развоја албанске нације на преласку из 19. у 20. век. Бугарска издавачка кућа Сиела постхумно је објавила њен рад и на бугарском језику, а у децембру 2013. објављен је и немачки превод овог рада под називом „Der Einfluss Osterreich-Ungarns auf die Bildung der albanischen Nation 1896-1908“.

Треба рећи да je своје име у бугарској историографији Теодора Толева изградила тиме што је била вредан истраживач, професионално високих стандарда, вансеријски полиглота (говорила је шпански, португалски, француски, италијански, руски, енглески, немачки). Осим тога, скренула је пажњу joш 2006. капиталним радом „Спољна политика Тјуле Андрашија и македонско питање“, а ускоро се очекује постхумно објављивање њене треће књиге „Геноцид и судбина Јермена 1905“. Све ово наглашавамо да би се схватило да је овај њен рад, који је одбрањен у Шпанији, дело вредно пажње и српских историчара, који неретко зазиру од проучавања бугарских историографских дела.

У модерној историји углавном се подразумева да је албанска нација постојала и пре 19. века, а о томе говоре радови Ставра Скендија, Петера Бартла, Ханса Дитера Шандерла и др. Основна теза Толеве је да је Беч учинио све да хомогенизује различита албанска племена и кланове, која у другој половини 19. века, по Толевој, нису имала развијену националну свест, већ су била аморфна и расцепкана, те да је бечка дипломатија активно помагала стварање унифицираног књижевног албанског језика, издаваштво албанских националистичких публикација и развој новинарства и образовања. Мотиви Аустроугарске за то су спречавање ширења утицаја конкурентске Србије и Италије, а индиректно, преко спречавања Срба, то је било и спречавање ширења Руса ка Медитерану.

Толева 1999. године први пут улази у Бечки империјални архив ради прикупљања података из архивске документације о македонском питању. Трагајући за документима о томе, једнога дана сасвим случајно у једној од фиока архива открива никад објављени меморандум о четири тајне конференције одржане на Бечком двору 1896. године, а поводом планирања за стварање тада непостојеће албанске нације. Иначе, ти састанци се помињу и у документу „Die Albanienpolitik Osterreich-Ungarns un italiens 1877-1908 de Hans Dieter Schanderl“ из 1971, што наводи и Толева у фусноти на 28. страни бугарског издања. Елем, Беч је морао предузети конкретне кораке у креирању албанске националне свести, јер је маса завађених албанских племена била необједињена језички и религијски, није имала нормирано писмо, било је само неколико школа, нису имали никакву књижевност, ни штампу. Једном речју, нису имали никакав лични идентитет, нити су тежили да га створе.
 

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
Теодора Толева - Неустрашиви борац за истину

Pogledajte prilog 611857
Ovde se treba podsetiti da su za Tolevu, pored Albanaca i Makedonaca, i Srbi u (jugo)istočnoj Srbiji primer veštačkih nacija (odnosno veštačkog pripajanja tuđem etnosu). Slično kao što su za nju Makedonci nastali debugarizacijom i otimanjem od matičnog bugarskog etničkog tkiva, Teodora Toleva je smatrala da je i bugarski živalj na području od Pomoravlja pa dalje na istok bio podvrgnut veštačkoj srbizaciji, usled čega su Bugari izgubili jedan veliki deo svojih zapadnih etničkih teritorija, koje su, kako je tvrdila, nastanjivali stolećima.Ovako nekako (crveno) su izgledale, po mišljenju T. Toleve, prirodne etničke granice bugarskih zemalja (doduše, nešto malčice severnije tj. severozapadnije od Niša).
 
Poslednja izmena:

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Prvo, nemoguće je odrediti danas etničke granice između srba i bugara, toliko je taj među deo izmešan kroz istoriju.
Govorićemo iskkjučivo o bugarima koji su poslovenjeni, ne mislim na onaj azijatski deo. Dakle kad govorimo o bugarima danas uglavnom mislimo da su većinski sloveni, a ne kako neki smatraju da su samo azijati.
Ako je Beograd koji je danas glavni grad Srbije bio u istoriji kad se godine saberu više bugarski nego srpski, to nije razlog da kažemo da je Beograd bugarski grad. I nije.
I Makedonija je kad se sve sabere u istoriji bila više u bugarskoj državi nego u srpskoj ali to nije razlog da kažemo da je Makedonija bugarska. Ali koji su onda kriterijumi po kojima ćemo reći čija je Makedonija ?
Mi smo ostavili više zadužbina, sagradili smo više manastira nego bugari i to je fakt.
Ipak bugari nisu samo osvajali nego su i doselili za vreme svoje vladavine mnogo protobugara.
A i ohridska arhiepiskopija je bila bugarska.
Ćirilo i Metodije sagradiše ćirilicu na osnovu bugarskog jezika kako je zapisano.
Mislim da bugarska ima pravo na nešto u široj Makedoniji a koliko, to je tema za raspravu. Ja lično mislim da je nemoguće povući crtu. Neki će reći reka Vardar, drugi ...
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Ovde se treba podsetiti da su za Tolevu, pored Albanaca i Makedonaca, i Srbi u (jugo)istočnoj Srbiji primer veštačkih nacija (odnosno veštačkog pripajanja tuđem etnosu). Slično kao što su za nju Makedonci nastali debugarizacijom i otimanjem od matičnog bugarskog etničkog tkiva, Teodora Toleva je smatrala da je i bugarski živalj na području od Pomoravlja pa dalje na istok bio podvrgnut veštačkoj srbizaciji, usled čega su Bugari izgubili jedan veliki deo svojih zapadnih etničkih teritorija, koje su, kako je tvrdila, nastanjivali stolećima.
Ту су и Руси зезнули ствар јер су подржали бугарску егзархију, тиме је становништво у Македонији било приморано да се преко цркве бугараши. Цариградска патријаршија је тад одиграла маестрално будући да је масонска организација и претварала се како се противи бугарској егзархији и како је уствари уз српску, али све до 1913 се вршила бугаризација чиме смо изгубили Македонију.
 

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
Jedan delić Fundićevog doktorata (str. 9) u kojem se može pročitati malo o kritici Toleve:

Сама ауторка наводи да је њена књига настала као „случајни архивски налаз“ и без претходног познавања албанског питања. Тврдња о случајном налазу чуди с обзиром на то да су документи које Теодора Толева представља као нове и некоришћене из фондова бечких архива још од половине 20. века предмет истраживања заинтересованих стручњака.

Autorka je naletela na arhivsku dokumentaciju i upustila se u priču bez temeljnijeg poznavanja albanološke literature, što je i sama priznavala. Posledica toga, a nažalost i njena vrlo brza smrt koja je onemogućila prepravke i eventualno neko novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje, jeste da je Toleva mislila da je nabasala na nešto što do njene knjige nije bilo poznato, iako se radi o izvorima koji su već decenijama u nauci bili poznati i objavljivani. Nažalost, ovaj senzacionalizam, iako je možda potpomogao samom širenju njenih saznanja i tiražu knjige, imao je jednu, nažalost, dosta negativnu stranu: stvorio je u Bugarskoj i Srbiji malčice iskrivljenu sliku u vezi sa njenim arhivskim otkrićima.
 

kentaur Nesh

Poznat
Poruka
7.160
Jedan delić Fundićevog doktorata (str. 9) u kojem se može pročitati malo o kritici Toleve:

Сама ауторка наводи да је њена књига настала као „случајни архивски налаз“ и без претходног познавања албанског питања. Тврдња о случајном налазу чуди с обзиром на то да су документи које Теодора Толева представља као нове и некоришћене из фондова бечких архива још од половине 20. века предмет истраживања заинтересованих стручњака.

Autorka je naletela na arhivsku dokumentaciju i upustila se u priču bez temeljnijeg poznavanja albanološke literature, što je i sama priznavala. Posledica toga, a nažalost i njena vrlo brza smrt koja je onemogućila prepravke i eventualno neko novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje, jeste da je Toleva mislila da je nabasala na nešto što do njene knjige nije bilo poznato, iako se radi o izvorima koji su već decenijama u nauci bili poznati i objavljivani. Nažalost, ovaj senzacionalizam, iako je možda potpomogao samom širenju njenih saznanja i tiražu knjige, imao je jednu, nažalost, dosta negativnu stranu: stvorio je u Bugarskoj i Srbiji malčice iskrivljenu sliku u vezi sa njenim arhivskim otkrićima.
ovde bi trebao biti puno precizniji - iskrivljenu sliku o arhivskoj gradji kao otkricima ili pak iskrivljenu sliku o otkricima u arhivskoj gradji....razlika je kolosalna....
 

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
ovde bi trebao biti puno precizniji - iskrivljenu sliku o arhivskoj gradji kao otkricima ili pak iskrivljenu sliku o otkricima u arhivskoj gradji....razlika je kolosalna....
Pa pročitaj citat. Mislila je da je nabasala na nešto što niko ranije nije znao i da prvi put obavljuje građu koja je, zapravo, bila poznata već decenijama.
 

kentaur Nesh

Poznat
Poruka
7.160
Pa pročitaj citat. Mislila je da je nabasala na nešto što niko ranije nije znao i da prvi put obavljuje građu koja je, zapravo, bila poznata već decenijama.
meni je to kao amateru potpuno nevazno....bitno je da je ta gradja autenticna i da dokazuje to sto ona iznosi...zar i tebi to ne bi trebalo biti najvaznije...
 

sumljiv_tip

Ističe se
Poruka
2.581
Ovde se treba podsetiti da su za Tolevu, pored Albanaca i Makedonaca, i Srbi u (jugo)istočnoj Srbiji primer veštačkih nacija (odnosno veštačkog pripajanja tuđem etnosu). Slično kao što su za nju Makedonci nastali debugarizacijom i otimanjem od matičnog bugarskog etničkog tkiva, Teodora Toleva je smatrala da je i bugarski živalj na području od Pomoravlja pa dalje na istok bio podvrgnut veštačkoj srbizaciji, usled čega su Bugari izgubili jedan veliki deo svojih zapadnih etničkih teritorija, koje su, kako je tvrdila, nastanjivali stolećima.Ovako nekako (crveno) su izgledale, po mišljenju T. Toleve, prirodne etničke granice bugarskih zemalja (doduše, nešto malčice severnije tj. severozapadnije od Niša).
Ovako "Institut za bugarski jezik" ( ako se bas tacno tako zove), vidi granicu bugarskih dijalekata, pretpostavljam da je i Toleva tako videla stvari. Generalno smanjili su aspiracije, izbacili su ispada Metohiju, kao kraj oko Veliki Morava, na starijim Kartama dodje im bugarski do Jagodine, Kraguejvca i Smedereva :D. Generalno izbacili su kosovsko-resavski i skoncentrisali se vise na timocko-prizrenski dijalekt :D


map.png
 

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
Ovako "Institut za bugarski jezik" ( ako se bas tacno tako zove), vidi granicu bugarskih dijalekata, pretpostavljam da je i Toleva tako videla stvari. Generalno smanjili su aspiracije, izbacili su ispada Metohiju, kao kraj oko Veliki Morava, na starijim Kartama dodje im bugarski do Jagodine, Kraguejvca i Smedereva :D. Generalno izbacili su kosovsko-resavski i skoncentrisali se vise na timocko-prizrenski dijalekt :D


Pogledajte prilog 612093
I Gora je ostala.
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
Vratićemo se na temu, ali samo da kažem nešto. Valjda su Bugari nešto i ostavili od stanovništva za vreme 200-300 godina vladavine. Ne verujem da su oni došli i samo osvajali a da vremenom nisu asimilovali neka slovenska plemena i da nisu doseljavali svoje bugare iz matice.Kako drugačije da držiš teritorije 3-4 veka a da ne doseliš svoje stanovništvo. Jedino što mogu da kažem da je narod živa stvar. Ovde vidimo da tu gde piše bulgaria sada je nova nacija severnomakedonska, a tu gde piše serbs sada se stvara nova crnogorska nacija, a tamo gde su croats tu je bosna

 
Poslednja izmena:

kentaur Nesh

Poznat
Poruka
7.160
..а да се вратимо на тему ?
Ја сам пре неку годину нашла неколико страна из њене књиге и поставила их овде, али тај "аплоуд" више не постоји па ми је тај пост празан,
i ja sam za povratak na temu....samo sto bi tema mogla komotno da bude o tome da Srbi i nisu bas paranoicni kad je novija istorija u pitanju....dakle, sta imamo?....arhivska dokumenta koja su odavno poznata, ali....o kojima se gotovo ne zna u siroj javnosti...sto dalje implicira da optuzbe o Becko- Berlinskoj istorijskoj skoli i nisu bez osnova....sto dalje implicira da su zapadni krugovi moci i te kako upoznati da su zahtjevi i potezi kosovskih Albanaca potpuno nelegitimni i uzurpatorski kao i da su interesi i htijenja Srbije potpuno zakoniti i istorijski utemeljeni....ali - sve je na strani Siptara....zakljucak - podla revizija istorije jos traje u punom obimu...
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
..а да се вратимо на тему ?
Ја сам пре неку годину нашла неколико страна из њене књиге и поставила их овде, али тај "аплоуд" више не постоји па ми је тај пост празан,
Viša politika :)
 

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.366
i ja sam za povratak na temu....samo sto bi tema mogla komotno da bude o tome da Srbi i nisu bas paranoicni kad je novija istorija u pitanju....dakle, sta imamo?....arhivska dokumenta koja su odavno poznata, ali....o kojima se gotovo ne zna u siroj javnosti...sto dalje implicira da optuzbe o Becko- Berlinskoj istorijskoj skoli i nisu bez osnova....sto dalje implicira da su zapadni krugovi moci i te kako upoznati da su zahtjevi i potezi kosovskih Albanaca potpuno nelegitimni i uzurpatorski kao i da su interesi i htijenja Srbije potpuno zakoniti i istorijski utemeljeni....ali - sve je na strani Siptara....zakljucak - podla revizija istorije jos traje u punom obimu...
A sve je počelo od skenderbega. Eto šta smo doživeli da nam jedan Miroljub Petrović govori šta je istorija.
 

sumljiv_tip

Ističe se
Poruka
2.581
Vratićemo se na temu, ali samo da kažem nešto. Valjda su Bugari nešto i ostavili od stanovništva za vreme 200-300 godina vladavine. Ne verujem da su oni došli i samo osvajali a da vremenom nisu asimilovali neka slovenska plemena i da nisu doseljavali svoje bugare iz matice.Kako drugačije da držiš teritorije 3-4 veka a da ne doseliš svoje stanovništvo. Jedino što mogu da kažem da je narod živa stvar. Ovde vidimo da tu gde piše bulgaria sada je nova nacija severnomakedonska, a tu gde piše serbs sada se stvara nova crnogorska nacija, a tamo gde su croats tu je bosna

Pa konkretno na prostoru Srbije nisu, bar po Tiboru Zivkovicu. A ovo mapa gore, jako je diskutabilna.
 

qvey

Primećen član
Poruka
583
Projekat stvaranja Novobugarske nacije su napravili Rusi 1878 god,kao sto su 1946 Titovi komunisti napravili tzv,Makedonsku,Severno ili ti neznam koju vec naciju tako su i projekat tzv,Albanske nacije zbog svojih interesa napravili Austro-Ugari opet zbog svojih interesa i dosta Mi je Cirila i Metodija oko Hristijanizacije i Opismenjavanja Srba, sta ce mo tu sa Stroimirovim pecatom koga na srecu ima mada bi po ovim Chirilovcima trebalo da ga nema... i kako objasniti nase i narodne crkvene izraze pune latinizama bez ijednog Helenizma itd itd..to govori da je ta prica o pokrstavanju,doseljavanju i opismenjavanju malo mnogo drugojacije isla nego sto se danas u nauci tvrdi..kako je isla to je na toj nauci da utvrdi i iznese...
 
Poslednja izmena:

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
Koliko je to sve sumanuto, s obzirom da se i u Prizrenu i Orahovcu i Pristini i Gnjilanu i Vranju, te Nisu, Leskovcu, Pirotu, govori isti dijalekt :D
Pa sad...našinski jezik je, rekao bih, ipak nešto drugačiji malčice?

i ja sam za povratak na temu....samo sto bi tema mogla komotno da bude o tome da Srbi i nisu bas paranoicni kad je novija istorija u pitanju....dakle, sta imamo?....arhivska dokumenta koja su odavno poznata, ali....o kojima se gotovo ne zna u siroj javnosti...sto dalje implicira da optuzbe o Becko- Berlinskoj istorijskoj skoli i nisu bez osnova....sto dalje implicira da su zapadni krugovi moci i te kako upoznati da su zahtjevi i potezi kosovskih Albanaca potpuno nelegitimni i uzurpatorski kao i da su interesi i htijenja Srbije potpuno zakoniti i istorijski utemeljeni....ali - sve je na strani Siptara....zakljucak - podla revizija istorije jos traje u punom obimu...
Nema to veze sa nekom teorijom zavere, već sa tim što Srbe ne interesuje istorija. Ne znaju je, i to masovno, niti ogromni deo populacije uopšte i zanima da se zainteresuju. Ljudi ne čitaju više; sve više i više se gledaju snimci po internetu i to je sve, a biblioteke imaju sve manje i manje članova. Entuzijasti postaju retkost; informatičko doba promenilo je i mentalitet novijih generacija, koje se zadovoljavaju sa manjom količinom informacije, ali generalno su i sklonije senzacionalizmu (clickbait fenomen). Zato i imamo na neki način pravu propast i kulture i novinarstva, a ne samo ovako nekih čisto domaćih političkih okolnosti (čiji je odgovornost, svakako, nesporna). Obrazovni sistem je nikakav; večita reforma u kojoj se malo šta radi ali često haotično, udžbenici često ne zna se koji gori od kojeg kada ih uzmete. U prosvetu se strašno slabo ulaže; nešto što bi trebalo da bude u rangu sa zdravstvom, visoko cenjeno i plaćeno, kod nas su tzv. škart ministarstva koje nakon što podelite sve što valja ostavljate nebitnim koalicionim partnerima.

Ljudi koji uče istoriju u školama, malo šta zapamte i posle odrastu pričajući izmišljotine u vezi sopstvenog školovanja, jer se ni sami ne sećaju kroz šta su prošli. Visoko obrazovni nivo propada, ne samo zahvaljujući tzv. bolonjskom procesu, jerbo se sve više i više ceni kvantitet iznad kvaliteta. Hiperprodukcija i plagiranje sve su češća pojava, a neki kvalitetni ljudi ostaju bez posla zato što ne žele da se povinuju tim novim sistemima, u kojima se sve svodi na prikupljanje bodova. Diplome se kupuju levo i desno; predsednik države, gradonačelnik prestonice (sadašnji ministar) i cela garnitura ljudi na odgovornim položajima, obesmišljava u velikoj meri univerzitetski nivo obrazovanja kao takav. Iz političkih razloga toleriše se izmešteni Prištinski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici koji nigde u razumnom svetu na planeti ne bi prošao akreditaciju, dok cvetaju razni privatni fakulteti strašno niskih standarda (tu računam pored Singidunuma, Megatrenda i sl. i Zukorlićev vakuf-univerzitet u Sandžaku).

To su sve pravi problemi, a ne neka zavera koju je Austrougarska lansirala pre više od jednog veka i sad opstaje negde i nekako. Teoretičari 'BB zavere' nanose veliku štetu svom narodu tim pričama, jerbo se pravi problemi guraju pod tepih (neki to vrlo verovatno rade i svesno, jer od toga žive i profitiraju) dok spska nacija u kulturnom smislu propada. To ti je, u principu, ona stara...hajdemo malo demagogije, pa da poverujemo da je neko drugi kriv za sve i baš zato ništa ne uradimo da rešimo problem (iliti, večito traženje izgovora).

P. S. Neko će reći da se sami naši istoričari ne bave dovoljno popularizacijom istorije, već se zatvaraju u sobe, bez dodira sa širim svetom (a posebno bez modernizacije). I u pravu je, to je istina. Ljudi kao npr. Radivoj Radić, Miloš Ković, Aleksandar Raković, Čedomir Antić, Predrag Marković i dr. među retkima su. No, šta je istina, koja se ne sme zaobilaziti? Kada istoričari naprave neku javnu tribinu, pa postave i reklame, ljudi ne dođu. Jednostavno, ne interesuje ih. Setimo se samo decembra prošle godine. Onaj Goran Šarić napunio je celi amfiteatar na Mašinskom fakultetu decembra prošle godine svojim budalaštinama. Iznad je bila svečana akademija povodom 100 godina od Prvog svetskog rata. Ljudi su se koprcali da uđu u amfiteatar, stajali na vratima da čuju bar po koju reč; mala sala iznad, sa neuporedivo kvalitetnijim i zanimljivijim (i ozbiljnijim) programom bila je jedva posećena. To ukazuje i da imamo jedan suštinski problem, na koji sam već nagovestio kada sam govorio o mentalitetu: Problem u samim ljudima. Toliko dubok i široko rasprostranjen, da će biti potrebne cele generacije da se on izleči (kada jednog dana neka odgovorna vlast ili tako neko bude i krenuo da se sa njim obračunava).
 
Poslednja izmena:

sumljiv_tip

Ističe se
Poruka
2.581

Slaven777

Legenda
Poruka
51.816
Projekat stvaranja Novobugarske nacije su napravili Rusi 1878 god,kao sto su 1946 Titovi komunisti napravili tzv,Makedonsku,Severno ili ti neznam koju vec naciju tako su i projekat tzv,Albanske nacije zbog svojih interesa napravili Austro-Ugari opet zbog svojih interesa
dosta Mi je Cirila i Metodija oko Hristijanizacije i Opismenjavanja Srba, sta ce mo tu sa Stroimirovim pecatom koga na srecu ima mada bi po ovim Chirilovcima trebalo da ga nema... i kako objasniti nase i narodne crkvene izraze pune latinizama bez ijednog Helenizma itd itd..to govori da je ta prica o pokrstavanju,doseljavanju i opismenjavanju malo mnogo drugojacije isla nego sto se danas u nauci tvrdi..kako je isla to je na toj nauci da utvrdi i iznese...
Treća sezona Westworld će skoro:

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.