Programiranje i fakultet

Dr Jackson, moras ti dosta da radis na sebi da zalecis te komplekse sto imas. 6 strana kopleksa od fakulteta, muka mi da citam.

Moje vidjenje ove stvari nije apsolutna istina, ali moj je utisak da je danasnje obrazovanje prevazidjeno i da je na internetu omoguceno svima da se obrazuju. Potrebna je samo zelja i malo znanja engleskog jezika. Ima toliko kurseva, tutorijala, knjiga da je mozda i dolazak na fakultet besmislen. Ja sam gledao snimke na youtube gde profesori sa Hardvarda drze predavanja o kompjuterima i programiranju, moze taj kurs da upise ko god zeli i online i nije cak ni skupo, a mozes i da gledas dzabe da se ne prijavljujes na kurs. Sva oprema i delovi su ti dostupni za sitne pare na kupujem prodajem, a za sve sto ucis postoje emulatori. Ja sam spremao sam MCSA i CCNA - nasao kurseve i literaturu, kupio cisco switcheve i rutere, skinuo packet tracer, kupio hypervisor server i vezbao kod mene u laboratoriji i radio na poslu. Sad radim i privatno i znam dosta o tome (fali mi vise realnog iskustva u produkciji) i sve sam samouk. Sada ucim i programiranje, vise volim klasicno programiranje od web dev-a, ali kontam da je web dev nesto sto mozes i da frilensujes, a aplikacije ne verujem da bas mozes da radis. ide mi traljavo, ali guram loptu napred svaki dan po malo.

Moj savet svima je da uce, da skidaju sve materijale koje mogu i da iscitavaju ili gledaju snimke kad imaju vremena, a onda da kupe opremu i sve to sto su ucili ili gledali da probaju kod sebe u labu gde ne mogu nista bitno da zajebu. Nakon toga vam treba neki posao, ali ne onaj za koji imate znanje vec onaj o kom veze nemate. Ja sam taj baraz vec jednom prosao, a vidim da je i jedan poznati youtuber imao isti put (Eli the computer guy) koji je isto kao i ja dosao na poziciju za koju nije bio kvalifikovan i za koju nije u tom momentu imao znanje, ali smo obojica preziveli. Razlog zasto je ovo dobro je sto ti skracujes svoj put ucenja ovako, nekome bi trebalo npr 5-10 godina da dodje u poziciju da to radi, a ti to sve vidis i zgazis za godinu-dve. Samo treba da prezivis prvih mesec dana i da ucis non stop, posle si na konju. Ako radis poslove koje vec znas, ti samo mozes da nazadujes, zato ako znate nesto konkurisi i guraj nesto iznad toga sto ne znas dovoljno dobro ili ne znas uopste da bi napredovao.

Ja sam zavrsio fakultet (ne bas IT) i sve sto mi treba sam naucio sam uz pomoc interneta. Ko je bolje da ti predaje, neko ko ima teorijska znanja ili Jeremy Ciara koji se time bavi vec 20+ godina u USA ili neki choban Srbin koji je zavrsio fakultet u Kragujevcu ili nekoj selendri? Uvek bi pre izabrao coveka koji je iz USA jer je to zemlja odakle ta tehnologija dolazi i ko ce je bolje znati od njih? Neko ume bolje da predaje Microsoft ili Cisco od Microsofta i Cisc-a? aaaa oce *****. Pogotovu neke gegule iz Srbije. Samo Americka literatura ljudi i ucite diretkno od njih, ove sve resavske skole iz Srbije ili drugih drzava slobodno zaobidjite, vec ucite nesto zastarelo ili nesto sto su ovi prepisali od Amerikanaca. Kad pogledate npr CBT Nuggets kurseve i predavace, vidite sta je klasa i sta znaci pravi profesor koji kida oblast o kojoj prica i koji ume da ti to lepo objasni da odmah ukapiras i koji ume to i da radi.

Kad smo kod te teme na youtube pratim kanal data janitor. Lik je inženjer mašinskog učenja i kaže kako ti online kursevi sa Harvarda isl nisu dobri jer profesori nemaju pojma kako se radi u RL. Ali to možda važi samo za ML i da se stvari poput web deva mogu naučiti online.

Imam i ja tedku koja kaze da taj lik nema pojma i da sam ja u pravu. :) Od prilike, ista tezina argumenta. Reko neki lik negde.
Kursevi ne treba da zamene komplet obrazovanje, ali sasvim mogu da pomognu nekom ko nema pristup obrazovanju a zeli da se bavi IT da stekne odredjen nivo znanja sa kojim se moze zaposliti i nastaviti da radi na sebi i da uci dalje.

Inace, ne kontam odakle dolazi taj potcenjivacki stav prema web developmentu? Tu kao nema programiranja?
Cemu onda sluzi JS i frejmvorci i Python? Cak ni CSS nije tako lagan kao sto vi predstavljate. Lako je skapirati koncepte, ali nije uopste lako biti dobar u CSS i napraviti sajt.

Ne poznajem low level jezike dovoljno, ali Python i JS se razlikuju od njih po tome sto su oni visi jezici i upravljanje memorijom i djubretom se vrsi automatski. JS je sasvim sposoban za proceduralno, funkcionalno i objektno orjentisano programiranje. Sa Js mozes da pravis i skripte i sajtove i da kreiras aplikacije tako da ne kapiram sta je ovde lako u odnosu na druge aplikacije kad je to fakticki isti ***** kao i aplikacijsko programiranje?

Ne poznajem low level jezike dovoljno, ali Python i JS se razlikuju od njih po tome sto su oni visi jezici i upravljanje memorijom i djubretom se vrsi automatski. JS je sasvim sposoban za proceduralno, funkcionalno i objektno orjentisano programiranje. Sa Js mozes da pravis i skripte i sajtove i da kreiras aplikacije tako da ne kapiram sta je ovde lako u odnosu na druge aplikacije kad je to fakticki isti ***** kao i aplikacijsko programiranje?
Jezici su neefikasni. 90ih ne bi nista mogao u njima, no python i JS su vratili masine 21. veka u 20. vek...

Kaže taj isti da prvo treba da se dobro nauči sql a to mođe samo kroz rad u firmi. Zato sam jednom ovde i pitaoda li ims neka pozicija samo za sql.

A kako misliš da mšibe 21-og veka vraća u dvadeseti?
Pa tako sto je veliki bloat. Opterecivanje procesora, trosenje memorije i sporo izvrsavanje... sta ce ti sql za ML?
Mislim ono rad sa bazama ces najbolje upoznati ako napravis knjigovodstveni program, ili obradjujes proces
proizvodnje...

Pa tako sto je veliki bloat. Opterecivanje procesora, trosenje memorije i sporo izvrsavanje... sta ce ti sql za ML?
Mislim ono rad sa bazama ces najbolje upoznati ako napravis knjigovodstveni program, ili obradjujes proces
proizvodnje...
Ako sam dobro razumeo tog čoveka sa youtube za povlačenje i sortiranje podataka. On piše kod u sql-u. Kaže da je sql glavna veština pa python. Data sourcing i cleansing prvo pa sve ostalo.
Baci pogled:
https://youtube.com/channel/UCR68xPzQK7Etq2YfJ6Oe_2A

Elaboriraj za JS zasto je sranje i opterecuje? Bas me zanima. Na kursu ima deo gde je sve objasnjeno kako JS engine radi i sve njegove komponente (call stack, heaps,event loop, callback, ast, api, scopeovi, hoisting), sad me bas zanima sta je tu lose uradjeno? Kako je to isto uradjeno u drugim programima koji rade super i ne opterecuju cpu/memoriju sta vec. Spreman sam da budem prosvetljen i da naucim nesto. :)

Elaboriraj za JS zasto je sranje i opterecuje? Bas me zanima. Na kursu ima deo gde je sve objasnjeno kako JS engine radi i sve njegove komponente (call stack, heaps,event loop, callback, ast, api, scopeovi, hoisting), sad me bas zanima sta je tu lose uradjeno? Kako je to isto uradjeno u drugim programima koji rade super i ne opterecuju cpu/memoriju sta vec. Spreman sam da budem prosvetljen i da naucim nesto. :)
Interpreter + dinamicki tipovi i bejbisitovanje programera... jesi video kako recimo editor poznati ms code radi kljakavo jer je radjen preko electron?
Ili ms teams koji posrce bateriju za sat vremena?

Interpreter + dinamicki tipovi i bejbisitovanje programera... jesi video kako recimo editor poznati ms code radi kljakavo jer je radjen preko electron?
Ili ms teams koji posrce bateriju za sat vremena?

JS nije vise interpretirani jezik, sad je Just in time compiled. Prvo se kompajlira, ali ne kreira portabilni fajl i zatim odmah ide pokretanje programa, odnosno interpretacija. Dok se kod izvrsava, kod se optimizuje i opet kompajlira tako da se dobija puno na brzini. Pre je bio samo interpretiran i bio je spor. Sad to izgleda ovako.

Screenshot 2022-09-11 090452.png

u stvari kod gejtsa rade najbolji programeri i zato mu je firma uspesna..on kod verovatno nije sastavio 100 godina.

inace, kao sto smo pricali..
ne mozes kvalitet jednog nadarenog coveka poistovecivati sa masom drugih.

zasto za primer ne uzmes maska koji ima diplomu ajvi lig fakulteta u pensilvaniji?

dajete los primer mladjim narastajima..umesto da ih okrecete ka skoli vi ih ubedjujete kako je tamo neko zaradio silno bogatsvo bez fakulteta.

naravno da moze ali za to ti treba da si genije.. uvoditi teslu u pricu sto si uradila je presmesno.

ljudima punite usi kako sa kursem mogu da postanu programeri.. 90% njih pukne..zasto to ne kazete.

tacno je da nadaren moze da postane dobar programer bez fakultetra ali sa druge strane taj retko i ide na kurs nego sam uci... i nadaren je..sto je najvaznija stavka u celoj prici.

formalno obrazovanje je potrebno imati jer vas ono ne uci samo odredjen posao, cak cete na njemu i najmanje nauciti od onog sta cete raditi u zivotu..dobijate bazu i osnovu, ali ono sta fakultet najvise donosi je sirina i kreiranje nacina razmisljanja...
onaj ko ga nije zavrsio ovo ne moze ni da shvati pa ne vredi ni ulaziti u tu pricu sa njim...

a ti jesi ali neki "levi" u odnosu na programiranje (no disrespect) samo kazem da tvoj fakultet nema veze sa programiranjem, tako da opet nisi kompetentna da pricas..
zanima me..da li bi bila na polozaju kojem si sad, da li bi radila posao koji sad radis da nisi imala fakultet?
i zasto si ga uopste zavrsavala kad boze moj, ne treba fakultet, moze samo kurs..ti si u neku ruku licemer..zavrsila si fakultet i radis posao zahvaljujuci tom fakultetu a sa druge strane ubedjujes ljude da ne moraju..i nemoj samo reci.."ja ne ubedjujem nikog"
takva intenzivna propaganda koju siris jeste ubedjivanje.
kad me pitaju koju web stranicu sam dizajnirao reci cu forum krstarice u slucaju da pitaju.

Back