Programiranje i fakultet

u stvari kod gejtsa rade najbolji programeri i zato mu je firma uspesna..on kod verovatno nije sastavio 100 godina.

inace, kao sto smo pricali..
ne mozes kvalitet jednog nadarenog coveka poistovecivati sa masom drugih.

zasto za primer ne uzmes maska koji ima diplomu ajvi lig fakulteta u pensilvaniji?

dajete los primer mladjim narastajima..umesto da ih okrecete ka skoli vi ih ubedjujete kako je tamo neko zaradio silno bogatsvo bez fakulteta.

naravno da moze ali za to ti treba da si genije.. uvoditi teslu u pricu sto si uradila je presmesno.

ljudima punite usi kako sa kursem mogu da postanu programeri.. 90% njih pukne..zasto to ne kazete.

tacno je da nadaren moze da postane dobar programer bez fakultetra ali sa druge strane taj retko i ide na kurs nego sam uci... i nadaren je..sto je najvaznija stavka u celoj prici.

formalno obrazovanje je potrebno imati jer vas ono ne uci samo odredjen posao, cak cete na njemu i najmanje nauciti od onog sta cete raditi u zivotu..dobijate bazu i osnovu, ali ono sta fakultet najvise donosi je sirina i kreiranje nacina razmisljanja...
onaj ko ga nije zavrsio ovo ne moze ni da shvati pa ne vredi ni ulaziti u tu pricu sa njim...

a ti jesi ali neki "levi" u odnosu na programiranje (no disrespect) samo kazem da tvoj fakultet nema veze sa programiranjem, tako da opet nisi kompetentna da pricas..
zanima me..da li bi bila na polozaju kojem si sad, da li bi radila posao koji sad radis da nisi imala fakultet?
i zasto si ga uopste zavrsavala kad boze moj, ne treba fakultet, moze samo kurs..ti si u neku ruku licemer..zavrsila si fakultet i radis posao zahvaljujuci tom fakultetu a sa druge strane ubedjujes ljude da ne moraju..i nemoj samo reci.."ja ne ubedjujem nikog"
takva intenzivna propaganda koju siris jeste ubedjivanje.

Mnogo vise od nadarenosti je bitnija ogromna volja i trud.

Vec sam pricao ovde, da sam bio mentor nekolicini koji su se prekvalifikovali u programere.
Ali to je nekolicina, svi su vec zavrsili jake fakultete u roku (ne IT, ali jake) cime su pokazali da umeju da zagreju stolicu.

Lik koji je posle godinu dana nasao posao, ucio je, u proseku, 8 sati dnevno, 25 dana u mesecu. Ajde da vidim koliko njih to moze.
Dakle, ogroman trud je u pitanju.
Sa tolikim trudom bi naucio i polozio pola ispita na nekom IT fakultetu.

Dakle, preporucujem svima koji se zanimaju za IT da zavrse fakultet.

Jel moze i bez? Moze. Ali je lakse sa fakultetom.

nije sve u zaradi, zaista nije. nego planiram da se selim iz srbije, a posao programera je nesto najlakse. Pa posle kad dobijem papire, posle 2 godine onda planiram da radim kao kamiondzija.

Nije sve u zaradi, vec u tome koliko se istresiras za odredjenu zaradu.

Ja imam 0 stresa, a zaradjujem vise nego sto mogu da potrosim.

I da - ne radim nikad vise od 35h nedeljno. Cesto ne radim ni 20h.

Slobodnog vremena koliko hoces 😎

pre no sto ti odgovorim, moram takodje da kazem da je to jedan specifican moment u istoriji covecanstva kad IT nije bio bas tako popularan i kad osim naravno odredjenih primena postojale su jake entuziasticke grupe koje su nekako pokusavale da od tadasnjih racunara naprave nesto korisno (kalkulatori su pocinjali da bivaju programabilni).

Na temu Gejtsa. Pretpostavljam da si gledala film 'Pirati iz silikonske doline' i tako neke (mozda i nisi). Ali nije mnogo bitno.

Dakle da li se iko zapitao u sumi popularnih prica o Gejtsu i Jobsu, kako je jedan golobradi mladic (G) u nekim ranim 20tim godinama uspeo da dobije ugovor sa tadasnjim gigantom IT industrije da im napise Operativni Sistem (kao nisu mogli sami) za racunaljke koje su oni ionako smatrali neozbiljnim.

Ajd to joste nekako (znam ja kako se dolazilo do projekata u nekim ranim pa i kasnijim 80tim kad su racunari tek poceli da bivaju popularni i ne bas jos uvek korisni).

Mnogo bolje pitanje je, kako je taj golobradi mladic uspeo da se izvuce iz tog istog ugovora i kasnije direktno parira gigantu prodajuci svoj kod koji je vec prodao njima?

Tek mnogo kasnije smo dosli u situacije tipa ili cu da te kupim ili ce da te nema. A jos kasnije... ne, ne mozete da pravite drajver za linux za vasu graficku kartu zato sto ste potpisali ugovor samnom da to samo radi u windowsima. I, ne necemo da vam resavamo problem potpisali ste (cuvenu) EULA.

Microsoft je unazadio covecanstvo za 20 godina a sada je samo prosecan prodavac IT usluga.

Posto se nigde ne pominje u bilo kakvim pricama Gejtsova pozadina, pogledaj sta mu je mama radila u to vreme.

Poslednja izmena:
dobro otprilike 3 godine se bavim amateriski webom. i to sam radio css uglavnom, pa sam skoro poceo i java script jedno 3 meseca i react 2 nedelje i typescript jedno 3h. a css sam sigurno radio 300h, recimo ovo za geze sam ja odradio. Malo je izmenito, ali uradio sam jos jednu verziju, koja je po meni bolja isto za geze, ali nesto preko sap-a ide, pa sam morao css file da upgradujem.
https://media.geze.com/servlet/login?lng=en

Glede Microsofta - imaju odlicne proizvode. To sto je Billova mama bila u odboru IBM-a ako se ne varam ne menja tu cinjenicu. Microsoft je ipak znacajno pozitivno uticao na svet. Skidam im kapu. Oni i Google su bogotac
izvini ali ja nisam u poslu menjanja uverenja (drzim se jedne stare srpske poslovice) a i ne kupujem propagandu vec neko poduze vreme.

Back